Het artikel ‘Hypotheekschuld enorm gevaar voor Nederland‘ wordt goed gelezen de afgelopen dagen. Binnenkort meer over de Nederlandse huizenmarkt in historische perspectief. Vandaag staan we even stil bij het heden. De huizenmarkt lijkt in beweging te komen. Mensen die toch al op zoek waren naar een nieuwe woning willen de zaken voor 1 januari geregeld hebben om nog te kunen profiteren van de gunstige regels voor de hypotheekrenteaftrek. Vanaf 2013 zal er bij nieuwe hypotheken verplicht moeten worden afgelost. Het NVM liet eind november weten dat het aantal hypotheekaanvragen met 33% was gestegen. De markt komt dus in beweging, maar er is ook de nodige verwarring. Terwijl woning(ver)kopend Nederland in rep en roer is, verslechteren de vooruitzichten.

Banken verwachten prijsdaling van -7% in 2013

We waarschuwen u al een jaartje of wat over de risico’s van het kopen van een huis, terwijl onze Nederlandse banken een paar jaar geleden nog uitgingen van een florissante groei van de huizensector. Inmiddels zijn de Nederlandse banken stuk voor stuk bijgedraaid, c.q. een stuk somberder geworden. Waar de banken het eerst eens waren dat de Nederlandse huizenprijzen in 2013 en 2014 weer zouden gaan stijgen, zijn de ING en de Rabobank momenteel wederom eensgezind over de toekomstige ontwikkeling van de waarde van een woning. ING verwacht een daling van 7% in 2013 en een daling van 5% in 2014. Ook Rabobank verwacht dat de huizenprijzen blijven dalen. De boerenbank gaat er ook vanuit dat een gemiddeld huis met 7% zal gaan dalen in 2013. Ano nu dalen de huizenprijzen overigens met 8% op jaarbasis. Geen beste vooruitzichten, maar de bankiers schetsen nu wel een realitischer beeld dan een paar jaar terug.

aantal woningen te koop nederland

Back to reality: 275.000 huizen te koop

Terug naar de realiteit. Zo nu en dan checken we ‘Woningmarktcijfers staan hier’ even. Daar houden ze onder andere leuke grafiekjes bij, die de huidige trends weergeven. Ook staat daar een hele grote grafiek van het aantal te koop staande woningen in Nederland, klik op de afbeelding hierboven voor een grotere weergave. De gegevens van Funda worden hiervoor gebruikt. In 2012 steeg het aantal te koop staande  huizen in Nederland gestaag van 250.000 in het begin van het jaar, naar ongeveer 265.000 afgelopen maand. Er is echter nu een flinke piek te zien. Na een check bij Funda, bleek het te kloppen. Er staan volgens de grootste huizenwebsite van Nederland inmiddels 275.000 huizen te koop in Nederland. Hoe de forse stijging precies tot stand is gekomen, kon ik zo snel niet achterhalen. Om 10 over 5 was er niemand meer telefonische te bereiken op het kantoor in Amsterdam, dus over de oorzaken van de stijging morgen een update. Wellicht heeft het te maken met een nieuwe makelaar die zich aangesloten heeft, of wellicht hebben ze een hertelling gedaan.

Nederlandse hypotheekschuld sterk geconcentreerd

We sluiten af met een video van RTLZ, via Huizenmarkt-zeepbel.nl. Duidelijk is dat de starters de grootste problemen hebben.

22 reacties

  1. Leuk artikel. De woningmarktcijfers site is van mij en ik was ook verrast over de stijging. Wat ik er van maak is dat de nieuwbouw anders wordt berekend sinds kort.
    Het aanbod bestaande woningen vertoont nauwelijks een piek en de hoeveelheid verkochte nieuwbouw vertoont ook een piek. Als je kijkt naar de voorraad in dagen (te koop/verkocht) zie je niet echt een trendbreuk, wat er op duid dat te koop en verkocht redelijk naar verhouding zijn opgelopen.

    zie b.v.:
    http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/grafieken-aanbod/?soort=koop&gegeven%5B%5D=bestaande-bouw&gegeven%5B%5D=nieuwbouw&multiy=on&perweek=on voor nieuwbouw vs bestaande bouw

    en http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/grafieken-aanbod/?soort=Voorraad&gegeven%5B%5D=Totaal&perweek=on voor de voorraad in dagen.

  2. Gisteren een bericht in de Leeuwarder Courant dat de nederlandse centrale bank uiterst somber is over de economie.
    Nou als dit soort instanties dit soort termen in de mond nemen dan is er iets bijzonder ernstigs aan de hand.
    De nederlandse export voorkwam vooralsnog een vrije val van de economie met name onze broer Duitsland hield ons op de been. Maar inmiddels laat de uitvoer het afweten doordat Europese landen gelijktijdig beginnen met de afbouw van staatsschulden en particulieren van hun particuliere schuld.
    (ik weet niet in hoeverre bedrijven aan het schuldsaneren zijn)
    Dit raakt Nederland hard. Er is geen land in het eurogebied dat relatief zoveel exporteert binnen de eurozone. Ruim 60 % van de Nederlandse export gaat naar andere eurolanden

    De voor Nederland relevante wereldhandel is dan ook drastisch teruggevallen van 10,3% groei twee jaar geleden tot 1,3% dit jaar. Pas in 2014 verwacht DNB herstel van de internationale handel.

    DNB gaat er in zijn voorspelling vanuit dat er geen negatieve economische schokken komen door de schuldencrisis en het begrotingsravijn in de VS.

    Normaal gesproken, koop je een huis als je baanzekerheid hebt en dus een vast (arbeids) kontrakt. Maar helaas door de grillige economie werken steeds meer bedrijven met flex-kontrakten.
    Hierdoor neemt de vraag naar koopwoningen nog meer af…

    Mijn karremansgevoel van vandaag:
    Wat ben ik blij dat ik geen hypotheek heb.

    Voor de hypotheekbezitters die dit bericht lezen:
    Do not shoot the piano-player…

  3. Het is nu 18.18 en heb 2 vandaag op teevee. Matheis Bouwman zegt dat het niet verstandig is als je al je spaargeld gebruikt om je hypotheek af te lossen.
    Als je 4,5 % hypotheekrente hebt en 3 % netto-rente lasten moet betalen per maand. Op een hypotheek van 200.000 euro dat is 6000 euro per jaar en 500 euro per maand.
    Nou ik wist het wel, die schuld zo snel mogelijk aflossen zodat die 500 euro per maand naar 250 euro of minder per maand gaat. Man 250 euro per maand is op jaarbasis 3000 euro dat je dan minder betaald aan die slavendrijvers die zich banken noemen.

  4. Dit is toch wel nieuws wat iedereen hoort te weten. 275000 wonigen!!! Toch staat er nergens wat over, weer goed gezien van biflatie.nl. Wel een vreemde stijging en er staat niets op de website van funda zelf?

    Het gaat natuurlijk alleen maar erger worden dit, want de grootste verkoopgolf begint pas nu, uiteindelijk zullen al die oudjes door de vergrijzing kleiner gaan wonen of in het bejaardentehuis belanden. Dan schieten de ’te koop’ borden pas echt uit de lucht.

  5. @1: Oh ja, ik zie het nu, dank voor de link. Het heeft dus duidelijk iets te maken met de nieuwbouw. Waar zijn er opeens zoveel huizen opgeleverd dan???

  6. @5: er zijn er niet zoveel opgeleverd. Ik denk dat voorheen 1 project van 10 woningen als ‘1’ werd geteld en nu als ’10’. Of ergens in het midden 🙂

  7. Je koophuis proberen te verkopen is de beste optie die je nu hebt.

    Desnoods voor weinig, als het maar boven je geleende geldbedrag is of desnoods hetzelfde.
    De vrijheid lacht je tegemoet. Beste om het nu te doen want het gaat alleen maar moeilijker worden.

  8. Ik snap eerlijk gezegd de mensen die nog van dat hypotheekrenteaftrek-voordeeltje willen profiteren voor 1 januari niet.

    Totaal niet.

    Ik bedoel : dat voordeeltje weegt toch niet op tegen / is toch veel kleiner dan de 10-15% die de huizen[u]prijzen[/u] gaan dalen in de loop van 2013 ?

    Afijn, een jaar extra huren is ook onbetaalbaar vandaag de dag, da’s waar, maar je kunt intussen wèl mooi afwachten waar de huizenprijzen naar toe gaan bedoel ik.

    ‘Startertje’ gaan spelen vandaag de dag ?

    Noem het maar eerder ‘ lemminkje spelen’-gn-gnn …

    Al gaat het om een nog zo mooie hoekwoning … want er komen nog veel mooiere voor veel minder geld in 2014 of ’15 … Ruben …

  9. @8 ktm, vergeet niet dat jij weet wat velen nog niet beseffen.

    Daarom gaf ik die tip ook.
    Het is op het randje, maar nu kun je het nog doen.
    Inleven is ook een vak. Er worden nu nog steeds huizen verkocht hoor.
    Hey , zeg, dacht je dat de hebzucht van de banken verminderd was of zo?
    Beperkt , ja…..door de bankeneisen…maar de hebzucht blijft knagen hoor.

    En als jij de minner was , ik schreef het om bewuste mensen hier met en koophuis te helpen.

    Alles heeft 2 of meer kanten he.

  10. @Madman : ik had niet gemind , daar was geen reden toe, integendeel, ik heb je nu zojuist een plusje gegeven om het te bewijzen, immers, ik kan maar één keer ‘stemmen en ook omdat je reactie niet beroerd was of zo.

  11. @ktm jij bent het er toch ook mee eens dat wij mensen het samen zullen moeten rooien?

    Wie of wat het ook gedaan hebben dat de situatie nu zo is zullen er uiteindelijk de vruchten van plukken.

    De werkelijke natuur is on-ontkenbaar.
    We leven in een spannende tijd. En strijd.
    De intentie van ieder van ons zal de strijd bepalen.En hoeveel ook beinvloedt door de status quo figuren, ze zullen het niet redden.

    De echtheid zal altijd bovenkomen.

    Groeten van je brother in arms.

    En dit keer niet verstopt onder andere alias..

  12. @Madman
    Je zegt oa:
    “Je koophuis proberen te verkopen is de beste optie die je nu hebt. Desnoods voor weinig, als het maar boven je geleende geldbedrag is of desnoods hetzelfde.”

    Ook ik heb je [u]niet[/u] lopen minnen maar de opmerking snap ik niet helemaal. De huizenprijzen [u]dalen[/u] “…boven je geleende bedrag of desnoods hetzelfde ???” Ik ben absoluut geen koper maar wat dat betreft snap ik hun probleem wel. Even daargelaten dat je natuurlijk ook mensen hebt die hun huis, begin negentiger jaren hebben gekocht die hebben inderdaad geen probleem.

  13. @Madman : Je krijgt helemaal gelijk, maar op een andere manier die je nu (nog) vermoedt.

    Even simpel gezegd : 1% heeft ongeveer evenveel geld als de resterende 99% op deze planeet. Ongeveer dan. Wat betreft de ‘macht-concentratie’ (ook, maar niet ènkel geld-gebonden) ligt die verhouding nog veel ‘schever’. [u]Menselijkerwijs[/u] gesproken is het dus gewoon ‘schluss’. Oftewel ‘over en uit’ voor de gewone man. En dùs komt die Rothschil NWO er gewoon ; menselijkerwijs gesproken dan, hè ?

    Kijk, de Kerk en de adel zijn de afgelopen twee eeuwen, voor zover zij weigerden hier aan mee te werken, afgeslacht of hebben zich onderworpen aan die K-Power, Rotthen controlled.

    Maar niet DE VOLMAAKTE LIEFDE zèlf, hè ?

    Foutje, hihi …

  14. Mensen, en ik zeg mensen… zijn in principe op zoek naar maar 1 ding.
    En dat is liefde en tevredenheid.

    En dat is nou net tegenovergesteld aan
    het huidige systeem.

    Vandaar dat ik ook denk dat het huidige systeem onmenselijk is gecreerd.

  15. Het is natuurlijk een aanslag op ons EGO om te beseffen dat we beinvloed worden door machten die we met onze ogen niet kunnen zien.

    Want wij willen onze acties en daden aan onszelf toeschrijven….

    Het getuigt van nederigheid om te beseffen dat we beinvloed worden door aspecten die we zelf niet in de hand hebben.

    Maar ondanks dat we die erkenning missen zal de invloed niet minder zijn.

  16. @koningnout
    Geen hypotheek. Na een jaar geen werk > bijstand. Dan belast de Gemeente je huis met een hypotheek. En geloof maar dat het vrije vermogensdeel er af gaat wanneer we dieper in de crisis belanden.

  17. De laatste 3 tot 4 jaar zijn woningprijzen in Hong Kong verdubbeld. Lage rente en koppeling van de HKD aan de US dollar hebben daarvoor gezorgd, net als inflatie. Prijsstijgingen in overige zaken tussen 5 en 15% per jaar. T’is maar net waar je woont. Daar gaat het vanzelf naar beneden, hier gaat het over een jaar of 5 tot 10 ook weer omhoog als men de schulden blijft weginflatteren. Stilzitten als je wordt geschoren.

  18. 275.000 op 7.000.000 huishoudens. Valt toch nog wel mee. 1.000.000 ambtenaren baart me veel meer zorgen.. Er is maar een ding erg en dat zijn onze politici. Van nu en van het verleden. Deze lenen maar en u moet betalen. Nederland is terminaal !

  19. @de Starter #1: Complimenten voor je website man, goede grafieken! Zal je toevoegen aan de links hier op Biflatie.nl.

    Ik heb zojuist Funda nog even gebeld. De eerste die ik te pakken kreeg had geen idee en ook Jaqueline van de afdeling marketing en communicatie moest me het precieze antwoord verschuldigd blijven. De oorzaken zijn binnen Funda dus in ieder geval niet bij iedereen bekend. Ze gaan het uitzoeken en bellen me terug (als het goed is…)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: