Het gaat slecht met de binnenlandse consumptie in Nederland. In oktober 2012 hebben Nederlandse huishoudens 2,4% minder besteed aan goederen en diensten in vergelijking met een jaar eerder. Dit is de grootste krimp op jaarbasis van de afgelopen drie jaar. Dat er minder werd uitgegeven heeft voor een deel te maken met de verhoging van het btw-tarief. Op 1 oktober is het hoge btw-tarief verhoogd van 19% naar 21%. Vooral de aankopen van duurzame goederen zijn fors teruggevallen. Dat blijkt uit gegevens van het CBS. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.
Veel minder grote aankopen
De bestedingen aan duurzame goederen waren ruim 10% lager dan in oktober 2011. Nederlanders stellen hun aankopen dus uit. Aan personenauto’s gaven consumenten ruim 30% minder uit. In september bedroeg de krimp van de bestedingen aan duurzame goederen 0,2%. Dat was veruit de kleinste afname tot nu toe dit jaar. Mogelijk anticipeerden consumenten in september op de btw-verhoging per 1 oktober. Aan voedings- en genotmiddelen hebben huishoudens in oktober 2012 bijna evenveel besteed als een jaar eerder. Hun bestedingen aan de overige goederen, waaronder energie en motorbrandstoffen, waren 2,2% lager. Aan diensten gaven consumenten 0,2% minder uit.
Economische krimp: 1,6%
De Nederlandse economie kromp in het derde kwartaal met 1,6% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Vergeleken met het voorafgaande kwartaal kromp de economie in het derde kwartaal met 1,1%. Bij de kwartaal-op-kwartaalgroei is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.
En vandaag in het nieuws: Werkloosheid gestegen naar 7%
http://www.nu.nl/economie/2987504/werkloosheid-gestegen-7-procent.html
Overigens gooien de regeringspartijen er 100 miljoen tegenaan om de werkgelegenheid op te krikken… een schijntje natuurlijk als je te tegen het licht bekijkt wat voor berdagen er allemaal naar de EU gaan
Vanuit ecologisch oogpunt is deze BTW verhoging in eerste instantie een klein succesje. Het reduceert de consumptie en eindelijk worden oudere apparaten gewoon opgebruikt of langer gebruikt dan zomaar weggedonderd omdat men een nieuwe wil hebben. Hetgeen een iets mindere milieubelasting met zich meebrengt.
Even aanhakend op @1
Sociaal gezien betekent betekent BTW verhoging, minder consumptie, minder productie dus werkloosheid. Dit betekent uiteindelijk in een toename van individueel leed en door het verkorten van de WW dat over een paar jaar meer mensen in de bijstand terecht komen. Ook ecologisch gezien blijft het tot nu toe nog een klein winaartje, maar menselijk en sociaal gezien een zeer vette verliezer.
Verder kan het toenemen van het aantal “huizenbezitters” in de bijstand alleen toe leiden dat veel mensen in die situatie dat vermogen niet meer mogen hebben en hun hypotheek niet meer kunnen betalen en dit zou t.z.t. de huizenbubbelcrash in NL kunnen triggeren. Dit hangt natuurlijk vanaf hoe groot de groep mensen is die uiteindelijk in de bijstand belandt.
Om de werkgelegenheid volgens neoliberale lijn weer te stimuleren betekent dit weer verdere de-regulatie, dus minder strenge sociale en ecologische normen. En juist heel die deregulatie is een big fail gebleken en de samenleving is nodeloos complexer en de overheid alleen maar groter geworden. En dan nog meer van hetzelfde.
Sorry dat ik het zeg. Echt samenhangend vind ik het huidige beleid niet en nog steeds hinkt men op twee gedachten. Economische groei en het op orde krijgen van de staatsboekhouding. Em ma de sociale alsmede ecologische aspecten van dit beleid wordt niet of nauwelijks na gekeken.
Veel beter zou zijn dat men deze door zieke economie echt samenhangend ging aanpakken en deze ombouwt naar een duurzame, menselijke en kleinschaligere economie.
Ja hoor, en wat mij betreft snijden ze zich zelf in hun vingers met die btw verhoging. Voor mij geen flauwekul aankopen meer.
@ S7P Toch nog even een opmerking over een mogelijke huizenbubblecrash. Wat ik bijna in alle commentaren zowel in MSM of alternatieve/ onafhankelijke media mis is het ebsef dat er ook in de 70s in Nld een ineenstorting van de huizenmarkt plaatsvond. Met allerlei gevolgen van dien pas in de 90s begon het echt weer aan te trekken. Een zeer goeden doorwrocht artikel hierover vind je hier:
De Nederlandse Minsky Crisis: De Vastgoedhausse van de jaren 70
http://www.luxetveritas.nl/blog/?p=802
Ben het verder met je eens dat men maar op 2 gedachte blijft hinken wat eigenlijk neer komt op het vooruit schuiven van problemen.
@4 Pe – Wist ik niet dat dit zo erg was, maar ik vrees dat als het nu echt mis mocht gaan, dat ze dezelfde oplossingen niet meer kunnen gebruiken. O.a. zijn de banken nu al allemaal al gefuseerd.
@5 S7P Ja, ik was ook enorm verrast toen ik dat las. Denk ook dat de oplossingen van toen nu niet meer vergelijkbaar te gebruiken zijn. Maar het blijft toen bijzonder raar dat niemand de vastgoed crisis uit 70s erbij haalt.