33 reacties

  1. Wie koopt er nog staatspapier tegen 4% rente als de inflatie 7% is. Dan moet de rente op staatsleningen omhoog, en da’s nie fijn in een omgeving waar 50% van de belastinginkomsten van een land reeds aan rente op haar schuld wordt uitgegeven. Om maar aan te geven in welk dilemma Japan zich bevind. Las ik niet ergens dat Japanse pensioenfondsen ‘in goud gaan’? De hele westerse wereld heeft dezelfde uitdaging, het exponentieel monetariseren van staatsschulden kent slechts 1 uitkomst. Ik hoop overigens niet dat die G20 fuckers ons straks een fiat SDR modelletje door de strot duwen. Liever vele verschillende muntjes, ieder op haar eigen standaard: goud, olie, mandje, zilver, vertrouwen, whatever. Ik bepaal liever zelf wat ik waardevol vind om te ontvangen voor een uur arbeid, en wat niet.

  2. Politieke manipulatie

    We leven nu in een tijdperk van grote politieke manipulatie. Een politiek die samenzweert met centrale banken en multinationals. Het duurt lang eer de burgerij zoiets in de gaten krijgt. Het is niet vooropgezet door bepaalde lieden maar puur een noodgedwongen manipulatie dat via zichzelf een weg zoekt om het systeem van fiatgeld te redden door steeds meer extreme maatregelen met het uiteindelijke gevolg, een steeds groter wordende schuldenberg. Steeds meer schuld bij overheid(staatsleningen) en private schuld(hypotheken) wat samengeteld steeds meer geld via renteverplichtingen wegzuigt uit de reële economie en terecht komt in de virtuele economie. Een economie waar de burger niets aan heeft. Om deze reden zal de armoede in steeds sneller tempo oplopen. Alle reddingspogingen om de economie te redden zullen op niets uitlopen. Niet de bezuinigingen, maar ook niet de stimulerende maatregelen van overheden waar steeds vaker om wordt geroepen. Met bezuinigen gaan we vastlopen en met stimulering jagen we ook de boel naar de kelder door oplopende inflatie en rentestijgingen. Hierbij is de burger niet gebaat. Er is al inkomensachterstand ontstaan de laatste jaren en die achteruitgang zal juist nog groter worden bij stimulering met oplopende rente en inflatie, simpelweg om de reden dat looneisen daarop altijd ver achterlopen. De neergaande spiraal van steeds lagere bestedingen bij de burgers gaat ook bij stimulerende maatregelen onbedoeld toch altijd plaatsvinden.

    Onze “vrije” markteconomie is helemaal vastgelopen door totale overheidsbemoeienis. Het gevolg van proberen te redden van wat te redden valt van het fiat-geld-systeem. Alleen beleggers kunnen nog wat verdienen door de geldverruimingspolitiek van de centrale banken. Maar de burger in loondienst/pensioen of met een uitkering en met wat centjes op de spaarbank lijdt zondermeer verlies. Zowel in inkomen als mede met de spaarcentjes die elk jaar minder waard worden door aftrek van belasting en inflatie die opgeteld hoger zijn dan de lage rente die je ontvangt van je bank.

    De laatste fase in het tijdperk van het fiat-geld-systeem en daarmee de Euro is nu aangebroken. Er is geen uitzicht meer op redding van overheid of welke instantie dan ook. De gecreëerde schuldenbubbel is te hoog opgelopen in de westerse economieën. Een kat in nood maakt rare sprongen, zo blijkt ook nu weer. Je hoeft geen econoom te zijn om te zien wat er nu gebeurt. Het is een kwestie van nuchtere waarneming en logisch redeneren. Ook een beetje terugkijken in de geschiedenis leert ons dat alle muntsystemen en muntunies die wereldwijd zijn neergezet altijd weer gedoemd waren te verdwijnen. Het is een eeuwig durende cyclus van op- en neergang. De nuchtere waarnemer zal nu goed kunnen zien dat we in de laatste fase verkeren van een cyclus. Echter kan niemand gedetailleerd voorspellen hoe het einde van een cyclus zal gaan verlopen. Terugkomende op de politieke manipulatie zou je hieruit de conclusie moeten trekken dat het einde van een cyclus altijd in chaos zal verlopen. Er zijn signalen genoeg. Zie de toenemende fraudegevallen van steeds grotere omvang bij grote organisaties. Hetzelfde gebeurt op hoog politiek niveau, maar op dat niveau is alles geoorloofd en wordt iets wat krom is uitgelegd als volkomen rechtmatig, want het is in landsbelang. En wij burgers hebben toch die politici gekozen om het land te dienen. Bij wijze van wet kan de overheid ons van alles opleggen want de brave burger denkt gedwee dat bijvoorbeeld alle perikelen rondom onze euro via wetgeving(ESM) en andere kromme maatregelen gewoon wel opgelost worden. Maar wanneer de brave burger wakker wordt dan is het te laat. En afgaande op de moderne communicatiemiddelen van tegenwoordig zal de chaos in de vorm van opstand ongetwijfeld sneller gaan dan in een verleden zonder internet. Mijn inschatting is, dat wanneer de werkloosheid in de zogenaamde Europese kernlanden nog eens met ongeveer 2 tot 3 procent oploopt, we zondermeer keihard onderuit keilen in chaos. Het is een eenvoudige optelsom van economische factoren die momenteel op negatief staan. Als daarbij de financiële markten weer uit hun droom gaan ontwaken en ook keihard onderuit gaan, dan breekt de pleuris uit. Pensioenfondsen, banken etc. moeten dan afwaarderen en de neergaande spiraal is compleet. Graag zie ik reacties van calculerende (burger)economen die met cijfers mijn bewering kunnen onderbouwen of misschien wel tegenspreken.

      1. NL op 2e plaats wat betreft private schuld. Dat belooft wat als je kijkt naar Spanje. Gaat hier dus erger worden over 1 tot 2 jaar met nog meer wankele banken. Kunnen we op wachten.

        1. Een vertekent beeld, die schuld van huishoudens. Het betreft hier voornamelijk hypotheken, zo’n 30% van de schuld van huishoudens moet naar het overheidsdeel, namelijk door de HRA. He totaalplaatje verandert daarmee natuurlijk niet. Als triple A middenmoter zingen we het wel uit tot aan de collapse.

        1. Daarmee bedoelen ze waarschijnlijk; exclusief de naar schatting 1,5 triljoen dollar derivaten portefeuille waarvan niemand weet wie hoeveel aan wie schuldig is, al dan niet gebaseerd op toekomstige groei aannames.

    1. De schuldenbergen zullen tegen elkaar afgeschreven moeten worden, want op een andere manier is de schuldencrisis niet meer op te lossen en de daaraan gerelateerde offers, waar iedereen mee te maken zal krijgen, zijn voor de gewone man niet op te brengen en daar komt bij dat de schulden van de landen onderling niet zonder kleerscheuren tegen elkaar zullen worden weggeschreven en zal leiden tot massale conflicten. De huidige valuta-oorlog is daar al het begin van.

  3. Helaas komen veel van dit soort voorspellingen waar een tijd aan vast zit niet uit. Algemeen is wel de consensus dat Japan als eerste gaat. Als dit klopt betekent dat we minder dan 2 jaar de tijd hebben om de zaken op orde te krijgen. Als Japan is geimplodeerd kan dit zeker een olievlek werking hebben op de andere financieel zwakke regio’s van rijke landen , zoals US, UK en EU. Vast voor mij staat wel dat dit systeem het niet echt lang meer gaat maken. Ik denk zelf aan fikse problemen – Collapse/Road to Weimar) rond 2017. (Oei weer zo een schatting..)

      1. Het nadeel van anarchisme is dat je je er niet in kunt verdiepen. Het is overal tegelijk, en toch nergens. Telkens als je denkt: dit is het, blijkt het wat anders. Om nog maar niet te spreken van het tijdloze karakter ervan. Zo is het er, en zo is het weer weg. Anarchisme is wel een goede taktiek om ergens tegen te zijn: je kan zonder argumenten en zonder inhoudelijke discussie gewoon er tegen zijn, een soort tegenpartij uit principe. Maar goed, als het om het vinden van antwoorden gaat is de menselijke evolutie (schepping voor de gelovigen onder ons) sowieso een anarchistische creatie, want uiteindelijk gaat de mens tenonder aan zichzelf, zijn eigen hebzucht, ontevredenheid, machtswellust en geldingsdrang. Je daartegen verzetten is eigenlijk niet menselijk meer. Wellicht is er in de tegenbeweging van het anarchisme wel een antwoord te vinden. Deze anti-anarchisten zouden wel eens iets kunnen bereiken op de lange termijn. Je herkent ze aan hun spandoeken op de barricades met de term “Solidariteit”

        1. ‘Solidariteit’, het meest misbruikte gedachtengoed van de welwillende burger. Netjes George….

          Anarchie kent dus een zelfaanpassend en zelfregulerend vermogen, afhankelijk van de situatie als ik jouw versie goed begrijp. Ik ben persoonlijk niet dol op het voortborduren op bestaande cliches en andere ‘medals of honor’, dus hier houdt het voor mij op.

        2. Weet je wat demonstreren oplevert. Met een beetje geluk zwijgt men je dood en met pech krijg je een gummi rubberen knuppel in je nek en mag je een tijdje verblijven op het politie bureau. Demonstreren is echt het meest zinloze wat je kan doen. Non Violence Direct Actions kunnen dan meer resultaat bieden. Maar hiermee breng je ook geen systeemveranderingen aan. Dus tijd om maar eens te denken om zelf maar een systeem op te gaan zetten. Besef dat het systeem zo rot is, dat niemand in de politiek nog iets kan doen wat er toe doet. Het is mijninziens echt game over en men probeert met pappen en nathouden de zaak alleen te rekken.

          Beste is echt om praktische handelingsperspectieven te creëren om op zo een solidaire wijze manier door de crisis heen te komen. De basis is dat je eerst de voedselvoorziening op orde moet maken en dan kan je de rest van de dienstverlening op een andere manier regelen. Je moet dus sociaal aan de basis zijn om iets op een sociale manier te doen. Een strijd van binnen tegen bekrompenheid en uitsluiting kan al een enorm goede bijdrage aan leveren. Naast sociaal aan de basis moet ook het een economie aan de basis zijn, gericht op de eerste levensbehoeften en een andere invulling van het leven dan de goodies.

          Verder moeten we niet constant denken dat mensen zich geestelijk niet kunnen verheffen, maar de omgeving moet ook verheffend werken. Als modern paganist durf ik te stellen dat het leven naast het zorgzaam omgaan met de heilige natuur / aarde en al het leven (en zeker dus ook de mens) ook te stellen dat we hier op aarde zijn om zaken te leren en om ons te ontwikkelen.

      2. @Red Ik zeg in dit geval dingen zoals ik ze denk als ze gaan gebeuren. Niet zoals ik ze wil zien. Droombeelden ophangen is alleen jezelf een loer voor de ogen draaien en voorkomt handelen.

        @Houtskool – Klopt. Juist is kleinschalige zelfvoorzienende zaken creëren op basis democratisch model de oplossing. Dat is toch een van de kenmerken van anarchisme. Idd Anarchisme is geen probleem; maar kan een oplossing zijn. Het is me steeds duidelijker dat we steeds minder van de staat te verwachten hebben en we ook niet bij de staat moeten aankloppen voor een oplossing. Alleen vraag ik me wel af in hoeverre zo een oplossing in het dichtbevolkte, nu nog slapende bevolking en over-georganiseerde Nederland mogelijk is.

        Zolang als nationalisten niet de grenzen dicht kieperen hebben we nog mogelijkheid om naar rustigere hoeken van Europa te gaan. En ik ben beslist geen vriend van dit neo-liberale Europa. Rest mij om nogmaals te waarschuwen voor de politieke richting waar de zuivere nationale anti-Europese partijen als de PVV voor staan. Denk bij je politieke oriëntatie ook aan de ruimte van handelen, die je nodig hebt bij een crash.

        1. Na een ‘crash’ is er geen politiek meer, hooguit fascisme in haar meest pure vorm. En krijgsdames. Betaald door eerder genoemd fascisme. Dit om het ‘volkstuintjesgevoel’ een beetje weg te wuiven. 😉

  4. By the way, Japan heeft een belang genomen in het ESM, m.a.w. waardeloos pampier gekocht ‘gedekt door Europese groei beloftes’ in de hoop op een wederdienst; namelijk de aankoop van Japanse groeibeloften aka staatsobligaties door de Europese Unie, op voorhand gefinancierd door de ECB met als onderpand een eveneens exponentiele groeibelofte binnen de door de bewoners van de democratische unie van geindoctrineerde ‘arbeiders’ afgegeven belofte ‘van’ via hun gekozen leiders. Denk daar maar eens over na als u weer in de file staat, biflaat.

  5. @houtskool : Tja, van bovenaf gezien hebben ‘ze’ hun cirkeltje mooi rond.

    Echter, van de zijkant bezien, heb ik de ‘stellige indruk’ een spiraal waar te nemen die naar beneden gaat…

    en niet zo’n kleintje ook …

    Alle westerse economiën, tesamen met Japan, zijn overboord geslagen in een door hen zelf gecreëerde storm, en proberen zich nu allen tegelijk aan hetzelfde stuk wrakhout vast te klampen-gn-gnn …

    Ze doen maar ; Ktm heeft namelijk zijn eigen schip ontworpen en gemaakt hi-hi…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: