Een dag na het drama rond SNS komen we erachter dat niet alleen in Nederland banken nog steeds diep in de gevarenzone zitten. Ook in Engeland zijn nog genoeg problemen te constateren. Lord Lawson, een 80 jarige politicus die zitting heeft in de parlementaire commissie voor bankregulering, stelde tegenover de Financial Times dat kredietverstrekkers moeten ophouden zich zorgen te maken over het mogelijke verlies van topbankiers als bonussen worden geschrapt. “Dit zijn geen speciale, indrukwekkende individuen.”, zegt Lawson in het interview. Het vervangen zou dan ook geen probleem hoeven zijn, “zeker niet in de arbeidsmarkt van vandaag de dag”. Met het oog op de LIBOR affaire, die de bank ongeveer 500 miljoen pond zal kosten, is volgens Lawson genoeg aanleiding om geen bonussen uit te betalen.

Royal Bank of Scotland

RBS, die op dit moment al voor 82 procent in staatshanden is, zou volgens Lawson volledig genationaliseerd dienen te worden, waarna het als investeringsbank kan dienen voor kleine bedrijven. Daarnaast stelt Lawson voor om RBS eveneens te splitsen in een “bad bank” die alle slechte leningen meeneemt, waarna een gezond deel overblijft die de leningen moet verstrekken aan kleine bedrijven. Deze actie zou dan mogelijk andere banken kunnen dwingen hetzelfde te doen. Eenzelfde voorstel deed Peter Verhaar vrijdagavond bij Pauw en Witteman, die hetzelfde scenario zag bij SNS Reaal, waar de doodzieke vastgoedtak Property Finance zou kunnen afgesplitst worden van het gezonde deel van de bank.

Dit voorstel strookt ook met het voorstel van de Vickers bankencommissie voor het “ringfencing” van de Britse bankensector. Hiermee zou een strikte scheiding komen tussen de simpele spaarbanken en de investeringsbanken. Vooralsnog is de bankenlobby echter te sterk, waardoor het voorstel nog niet zal worden geïmplementeerd. “Ze zijn bang om redelijk en als goede burgers over te komen voor het oog van het publiek, maar dat deert ze niet als ze spreken met ministers”, illustreert Lawson het probleem. De bankencommissie zou eveneens strenger zijn met betrekking tot liquiditeitsratio’s voor banken en dreigen met opsplitsing als ze de “ringfence” zouden breken. Met de urgentie op dit moment even  verdwenen lijkt dit voorstel voorlopig echter diep in de onderste la te zijn verborgen.

3 reacties

  1. Allemaal leuk en wel maar het is meer van hetzelfde, alleen de verpakking is anders. Wolf in schaapskleren! Zelfde systeem, elite wordt nog steeds rijker en de rest moet steeds harder werken. Er is steeds minder geld in omloop of beter gezegd zijn er steeds meer schulden.
    Meneer Lawson of moet ik zeggen Lord…
    Too little too late…

  2. Zou er op de afgelopen Bilderberg-conferentie besloten zijn dat de SNS-bank d.m.v. manipulatie op omvallen zou komen te staan en dat die dan gered moest worden op kosten van de samenleving? Ik vertrouw de politici in Den Haag niet.

  3. Wat banken zoal niet doen. Een HSBC bijvoorbeeld, witwassen van geld van Mexicaanse drugs cartels en een dreigend proces afkopen met 1,9 miljard dollar. De hoogte van dit bedrag is m.i. tevens een schuld bekentenis. http://m.guardian.co.uk/business/2012/dec/11/hsbc-bank-us-money-laundering

    Ook zoiets leuks, alleen de ISDA bepaalt of een land failliet is of niet, en dus of de verzekering (cds) uitbetaalt of niet. En wie zitten er in de ‘board of directors’: aha…. http://www.isda.org/wwa/bod.html

    Tijd voor een derivaten ongelukje dunkt me.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: