Met aandelenmarkten die blijven stijgen is het steeds meer de vraag wat deze stijging nu exact drijft. BofA-ML laat in zijn meest recente studie zien dat vooral de valutaprestaties een belangrijke drijfveer zijn voor de aandelenmarkten. Hoe sterker de valuta, hoe minder goed de aandelenmarkt presteert en vice versa. Deze inverse relatie is wellicht het best te zien in Japan. De Nikkei steeg de afgelopen 3 maanden bijna 30%, terwijl de Japanse Yen ook al ruim 15% aan koopkracht inleverde.
Het kan echter nog extremer. Venezuela was het land dat de best presterende beurs van 2012 kende. De Caracas Stock Exchange kende een stijging van 200% over het afgelopen jaar, maar zag de Dollar afgelopen vrijdag door de overheid 46% geapprecieerd worden ten opzichte van de Bolivar, terwijl men in 2010 ook al de waarde van de nationale valuta had gehalveerd in waarde. Beleggers zoeken dan ook hun heil in aandelen, aangezien de Venezolaanse inflatie boven de 20% uitkwam in 2012 en naar verwachting op 25% zal uitkomen in 2013. Terwijl men nominaal misschien flink rendement maakt, zal het reële rendement fiks lager liggen en is het maar de vraag of de situatie zal normaliseren op korte termijn.
Grappig, ik zit net dit artikel te lezen:
http://moneymorning.com/2013/02/12/is-japan-about-to-fire-the-first-shots-in-a-1930s-style-currency-war/
Een hele berg narigheid is heading our way…
Zelf denk ik dat het creeren van fiatgeld de beurzen doet opdrijven. Velen denken nog steeds dat de beurskoersen een afspiegeling van de actuele economisch situatie is maar dat is allang niet meer zo. De fameuze betonnen muur is inmiddels in zicht en reken maar dat deze muur bij de crash niet zal meegeven.
In dollars/euro’s zijn de beurzen in Japan en Venezuela niet gestegen. Daar gaat het om. De keizer heeft geen kleren aan.