Als de Nederlanders al een nieuwe of 2e hands auto kopen dan is het is veelal een kleiner en zuiniger model dan het voorgaande. De verkoop van A-merken loopt terug t.o.v. huismerken. In plaatsen waar winkelketen Action zijn vleugels uitslaat gaat de omzet van vele andere winkels met sprongen omlaag. Woningbouwcoöperaties zijn op allerlei manieren bezig om de kosten van liften, centrale beveiligingsmaatregelen, algemene verlichting en bijvoorbeeld parkeervoorzieningen onder wooncomplexen, tegen het licht te houden. Daar waar ze vroeger nog wel eens uit algemene middelen werden betaald om de huur en servicekosten niet te hoog te laten oplopen, wordt er nu, mede in het licht van de komende verhuurdersbelasting, gekeken hoe allé kosten bij de huurders kunnen worden neergelegd.
Verkoop en vergelijk op internet
Zeker nu er supersnel en vaak zonder extra kosten geleverd kan worden is het internet een waar verkoop- en vergelijkingsparadijs geworden. Waar het vroeger vooral ging om elektronische apparatuur en gadgets, kan er nu van alles en nog wat besteld worden, nieuw of 2ehands via markplaats of andere sites. In dorpen en steden is het een gaan en komen van besteldiensten. PostNL, de wat duurderen die extra service en zekerheid bieden én degenen die het voor nog iets minder geld doen. Het is een struggle for life, eten of gegeten worden op alle fronten.
Inleveren in maten en soorten
De inflatie eet elke dag weer een deel van ons geld op. De centrale en lokale overheid willen meer uit onze portemonnee, ook voeding wordt duurder, net als energie. Het eigen risico loopt op, het aantal medicijnen en hulpmiddelen dat niet vergoed wordt neemt toe. Verzekeringstechnisch is de tandarts een luxe artikel geworden. Ook met een aanvullende verzekering wordt er nog maar weinig vergoed, dit terwijl de tandartsen de prijzen nog aan het opschroeven zijn.
Voortdurende bewegingen
Op alle fronten is er sprake van financieel gerelateerde beweging. Het is een voortdurend aanpassen van onze rol als consument, producent, ondernemer, burger van dorp of stad, burger van de provincie en natuurlijk ingezete van Nederland en Europa. Als laatste en misschien wel als eerste zijn we ook nog wereldburger. Al met al een doolhof van mogelijkheden, kansen en bedreigingen.
Europese Onzekerheid
Premier Rajoy uit Spanje is trots en blij. Het begrotingstekort is onder de 7 % terecht gekomen, 6.9% precies volgens hem. Ja ja. Nu kan er onderhandeld worden over een verzachting van de bezuinigingseisen, alweer aldus Rajoy. In Griekenland is er alles behalve trots. De werkloosheid loopt nog steeds op. De belastinginkomsten zijn nog weer lager dan gedacht en begroot en er gaat weer worden gestaakt op grootschalige schaal. Portugal waarover we een tijdje geleden nog te horen kregen dat het een voorbeeldfunctie vervulde, blijkt nu toch weer met een sneltreinvaart bergafwaarts te gaan. Ook over Frankrijk en Italië valt genoeg te berichten maar het komt uiteindelijk bijna allemaal op het zelfde neer. De kosten en baten zijn en komen niet met elkaar in balans. Niemand weet hoe het er zes maanden verder voor zal staan. Van ons eigen landje weten we politiek in elk geval één ding. Besluitvorming gaat snel en slordig. Door coalitievorming met de oppositie is er geen enkele relatie meer tussen onze stem die is uitgebracht en de uiteindelijke keuzes.
Valt er iets te concluderen?
Duidelijk is dat velen aan het aanpassen zijn, ieder op zijn eigen niveau, individueel en bedrijfsmatig, als overheid of organisatie in welke vorm dan ook. Al die relatief kleine aanpassingen zorgen samen voor een grote dynamiek die een hele tijd uit het zicht blijft. Schoksgewijs, als een druppel die de emmer doet overlopen worden echter de effecten zichtbaar. Middenstanders die sluiten of failliet gaan, ziekenhuizen die enorme verliezen draaien, belastinginkomsten die veel lager zijn dan begroot, autofabrikanten die duizenden werknemers ontslaan. Aan de andere kant van de medaille zijn er ook bedrijven en personen die miljarden winst maken, krijgen we regelmatig te horen dat er weer een nieuw model smartphone is dat niet meer dan 600 Euro kost.
In de knoop
We zitten met zijn allen enorm in de knoop. De opgebouwde samenleving, met de regels, normen en voorzieningen van de goede tijd, past absoluut niet meer bij de huidige situatie. Als totale systeem is alles met alles verweven als in een gordiaanse knoop. Niemand, en dat geldt ook voor politici, weet hoe we er uit kunnen komen. Het is gewoon te complex. Ieder houdt zich vast aan het bekende, wil maar weinig opgeven van wat bereikt is, wijst al snel naar een ander, die op zijn beurt doorverwijst tot in het oneindige. Er is eigenlijk maar één zekerheid. Vadertje tijd zal zijn werk blijven doen. De veranderingen in welke vorm of hoedanigheid dan ook zullen doorgaan. Er blijft ons mensen niets anders over dan in het nu te leven en mee te maken wat er op ons afkomt.
Ben, wat is de illusie?
En waarom blijf je er in geloven?
Vertel je werkelijkheid eens ongekleurd…
Het is redelijk duidelijk waar we naar toe gaan: een tijdperk waarin papier en pen en stokken en stenen weer terugkomt.
Groet aan de gevallen, hulde aan de vervallen.
Voor de gelovigen onder ons, de tijd van de grote verdrukking. Voor de ongelovigen, er komen gouden tijden.
Inflatie valt wel mee. Het zijn allemaal belastingverhogingen die opgelegd worden door onze regering. Daardoor lijkt de prijs de stijgen, maar het is de verkapte belasting die is ingevoert door de kunduz club, net na het vallen van Rutte 1
Trouwens wat dacht je van alle schulden kwijtschelden tot 70% en elke europeaan 10 duizend euro op zijn rekening storten. Dan kan je de economie aanjagen! Hahaha
Je kunt ook alles samenvatten met: beter een foute beslissing dan geen beslissing. Dat is waar in ieder geval de politiek op drijft, anders kom je zo besluiteloos over. Maar dan wel het liefst aangedragen door het draagvlak in maatschappij. Dan is je kans op (her)verkiezing wat groter.
Als je dit ook afzet tegen de zgn. elite dan doen die het helemaal zo slecht nog niet, gezien vanuit de vele reacties. Overigens bestaat er niet zoiets als een elite, er zijn er vele en gelukkig ook nog met tegemgestelde belangen.
Deze winter stoken we met de houtkachel en ik kom zo weinig mogelijk bij de huisarts en koop, indien nodig, bij de drogist. Verder gaan we niet op vakantie, we gaan niet uit eten, we hebben een kleinere auto gekocht. Kleding koop ik bijna niet meer, of bij een kringloopwinkel. Eigenlijk voelt dit niet als bezuinigen omdat we vroeger in huis ook nooit geen geld hadden. Ik heb trouwens de mobiele telefoon abonnement opgezegd en bel nu via KPN onbeperkt naar vaste nummers en mobiele nummers voor € 15 in de maand. Voel ik me nu zielig? Nou nee, niet echt. Hebben anderen meer dan mij? Tja, dat zal wel maar eigenlijk deert het me niet. Ik ben in het bezit van een talent dat ik niet afgunstig ben. Ik gun een ander juist een goed leven! En ik kan net zo hard lachen als iemand die financieel royaal door het leven gaat! Wat mij betreft mag de overheid wel doorgaan met bezuinigen. Bij mij valt in ieder geval niet veel meer te halen.
Een KPN-abonnement voor maar 15 Euro in de maand? Ik betaal wel meer dan het dubbele per maand voor onbeperkt bellen naar vaste nummers. Ik zit ook bij de KPN voor telefonie. Waar kan ik dat goedkope abonnement van 15 Euro per maand vinden?
at moon
het lijkt me dat je recessieproof bent.
nu nog depressieproof worden.
Moon, klinkt leuk allemaal maar ook ongesgoold.
Het systeem werkt alleen als steeds meer kleintjes meer schulden hebben. Fijn als je daar van verschoond weet te blijven maar het is als met krabben in een ton. Er is geen ontkomen aan…
Wat je nu bespeurt is een grote apathie. Kennelijk weet niemand meer hoe het verder moet. Men komt niet verder dan lastenverzwaring. Kosten elders ondebrengen. Eigen risico’s vergroten enz.
Ik weet ook niet hoe het verder moet, maar als je de geschiedenis bekijkt zijn er wel degelijk recessies, die in een winter opgelost waren.
De recessie van 1920. Thomas Woodrow Wilson was president van de VS. Hij had diverse hartaanvallen gehad, zodat hij zo goed als niet meer kon regeren. Zijn vrouw behartigde de zaken.
Kennelijk moet de politiek altijd actie ondernemen als er wat fout dreigt te gaan. Hier gebeurde dat niet. De gevolgen laten zien, dat dit een wijze situatie was. Niets doen dus.
Wilson werd opgevolgd door Warren Harding. Die deed precies het tegenovergesteld van wat nu plaats vindt. Hij bracht de overheidsuitgaven met 25% naar beneden en verlaagde de belastingen!!!!
In feite kwam dat neer op: wij doen het niet goed, doen jullie het zelf maar. Dat strookt met de vier manieren van geld uitgeven, die Milton Friedman beschreef:
-Je besteedt geld aan jezelf. (de meest economische manier van geld uitgeven).
-Je besteedt geld aan een ander. (hoeft niet de meest economische te zijn, wat telt is de realtie met een ander)
-Een ander besteedt geld aan jou. (de zgn free lunch. Kijk maar eens wat gebeurd bij all-in reizen. De horden breken los)
-De vierde en minst economische manier is als een ander jouw geld aan een ander besteedt. (hierin herkennen we de overheid)
In feite was, wat Warren Harding deed de uitgaven veranderen van de meest slechte maniervan uitgeven naar de minst slechte manier. De resultaten waren verbluffend.In een winter was de recessie over. De Roaring Twenties volgden met technische ontwikkeling van heb ik jou daar:
-telefonie
-T-Fords
-radio
-ontwikkeling treinverkeer
-koelkasten
Een tijd met veel plezier (charleston), totdat het in 1929 weer fout ging op dezelfde manier als nu, met krediet je in de toekomst vreten, totdat je in een toekomst komt, die opgevreten was. Even op een houtje bijten dus vanaf nu.
@BeeBee
De ghrote crisis van 1920-21 die binnen 9 maanden helemaal was opgelost! Er zijn 2 dinegn die moeten gebeuren voordat we alle probelmen kunnen gaan oplossen. Het monetair systeem moet 100% veranderen; Fiat geld moet door overheden zonder schuld worden uitgegeven maar nog beter is een internationale natuurlijke standaard (goud).
Ten tweede moet de incompetente overheid helemaal uit de markt worden geweert (grootheidswaanzin om te denken dat iemand kan weten hoe miljarden mensen hun uitgaven het liefste zouden willen doen). En daarom is dat hele fiat idee met een overheid ook slecht.
Inderdaad, het praten alleen al over die miljarden geeft de indruk dat die ook werkelijk ter beschikking zijn. Het gaat om de hard assets, die bepalen uiteindelijk de waarde van het fiatgeld. Fiatgeld is slechts een tijdelijke opslag van koopkracht, een soort van tussenrekening. Uiteindelijk is het bedoeling dat je er iets mee doet (koopt). Het vervelende is echter dat hoe langer je dit fiatgeld (tussenrekening) aanhoudt, hoe minder je er voor kunt kopen. Maar dat is inherent aan het gebruikte fiatgeld systeem.
Ach ja beebee de geschiedenis herhaald zich. Het is jammer dat het iq en eq van de mensheid zich het best laat vergelijken met geestelijk gehandicapt mens.
We hebben inderdaad met krediet al vooruit op de toekomst geleefd, en tsja wie zich financieel brand moet op de blaren zitten.
Echt een hele hoop nederlanders hebben een voorschot op de toekomst genomen. Men hoopt dat de schulden weginflateerd worden of kwijtgescholden. Lenen van geld wordt ook beloont door de wetgever in nederland. 3 jaren schuldsanering en je bent weer schuldenvrij.
Deze link vond ik net nog. Een stukje tekst die door de gemiddelde profvoetballer nooit op papier zou kunnen worden gezet.
http://www.scholieren.com/praktische-opdracht/7825