Leonie Hogervorst, DeWereldMorgen.be | 68 Nederlandse pensioenfondsen kortten op 1 april hun uitgekeerde pensioenen tot wel 7 procent. Dit moesten zij onder druk van De Nederlandsche Bank, die de dekkingsgraad weer op het gewenste niveau van 105% wil zien. 5,6 miljoen Nederlanders worden hierdoor geraakt: een derde van het totaal aantal inwoners van Nederland. En bij deze korting blijft het niet: in 2014 zullen sommige fondsen nogmaals een korting doorvoeren.
De grote verliezer is de gepensioneerde, maar ook de huidige actieve werknemers (die een premie betalen) en de mensen die geen werknemer meer zijn, maar ook nog niet gepensioneerd (de ‘slapers’), blijven niet buiten schot. Nadat het tekort bij de pensioenfondsen eerder al op haar deelnemers afgewenteld werd via verhoging van pensioenpremies en het stoppen met indexering, is het dan nu tijd voor een hardere maatregel: geld afhouden van de gepensioneerden. Andere opties die de werknemers en gepensioneerden minder hard raken, zoals bedrijven laten bijstorten of de bijdrage van de werkgever vergroten, zijn blijkbaar minder aan de orde. Enkele gepensioneerden zijn ondertussen naar de rechter gestapt om bijstorten door de pensioenfondsen zelf te bedisselen.
Pijlers
De oudedagsvoorziening in Nederland bestaat uit drie pijlers. De eerste pijler is de minimuminkomensgarantie voor gepensioneerden die wordt voorzien door de overheid, de Algemene Ouderdomswet (AOW), het wettelijk pensioenstelsel. Daar bovenop is er nog de tweede pijler, die bestaat uit de pensioenfondsen. Deze pensioenregeling is arbeidsgebonden, en betekent dat werknemers met hun werkgevers een aanvullend pensioen kunnen opbouwen via een pensioenfonds. De 415 pensioenfondsen die Nederland telt, vertegenwoordigen elk een verschillende bedrijfstak of bedrijf. De fondsen beleggen de ingelegde pensioenpremie met het doel een zo hoog mogelijk rendement te behalen met zo weinig mogelijk risico. Dit gaat over lange periodes, van 30 tot 35 jaar. De derde pijler ten slotte zijn lijfrenteverzekeringen en kapitaalverzekeringen, die een persoon eventueel privé kan afsluiten om nog wat extra pensioen op te bouwen.
Onderdekking
De pensioenfondsen onder de tweede pijler vormen een zogenaamd kapitaalgedekt pensioenstelsel: deelnemers aan een pensioenfonds sparen in feite voor hun eigen pensioen, doordat de betaalde pensioenpremie belegd wordt en de opbrengsten uit deze investering ook bijdragen aan de hoogte van het later uitgekeerde pensioenbedrag. Voordeel van een kapitaalgedekt stelsel is dat deze minder afhankelijk is van demografische ontwikkelingen, zoals vergrijzing. Tegelijkertijd is dat systeem natuurlijk wel afhankelijk van ontwikkelingen op de financiële markt. Die afhankelijkheid leidde sinds het begin van de economische crisis in 2008 tot een daling van de beleggingsopbrengsten vanwege lage rentes. De dekkingsgraad van veel pensioenfondsen zakte hierdoor tot onder het gewenste niveau van 105 procent. De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre de inkomende geldstromen (beleggingsopbrengsten en door de werkgever en werknemer betaalde premies) volstaan om de uitgaande geldstromen (verplichtingen en uitkeringen van pensioenen) te dekken. Lees verder op DeWereldMorgen.be
Het wordt tijd voor een Europabreed actieplan om de economie weer uit de voortdurende depressie te krijgen. En dat is door nu de overstap te maken naar duurzame energie. Dan hoeven de pensioenen ook niet gekort te worden.
“68 Nederlandse pensioenfondsen kortten op 1 april hun uitgekeerde pensioenen tot wel 7 procent.”
Dit is nog maar het begin!
Wie had dat ooit gedacht?
Dan nog zijn er mensen die zeggen dat het weer beter gaat worden.
Dat zeiden diezelfde mensen de afgelopen jaren ook…
Wat is er toch met het geheugen en denkvermogen van de meeste mensen aan de hand. De blauwe pil moet sterk spul zijn…
Ik denk dat we ongeveer 1% over gaan houden van ons pensioen…Japan is ons voorland…
http://www.zerohedge.com/news/2013-04-05/it-beginning-biggest-jgb-price-collapse-over-10-years-triggers-tse-circuit-breakers
http://www.planbeconomics.com/2013/04/kyle-bass-on-japan-implosion.html
‘Superrijken sluizen duizenden miljarden weg’
http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3420393/2013/04/04/Superrijken-sluizen-duizenden-miljarden-weg.dhtml
Zo zien we dat de superrijken ontmaskerd aan het worden zijn. Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.
Huidige pendioenopbouwers storten nog steeds iedere maand geld in de pernsioenkas. Aandelenbeursen maken rendementen waar je u tegen zegt de afgelopen jaren. Pensioenkassen nemen toe. Wat doen die pensioenfondsen met het het geld? Te grote overhead? Belachelijke salarissen?
Het prbleem lost zich toch vanzelf op? babyboomers gaan de komende jaren met pernsioen. Over 15 jaar, de levensverwachtingswaarde is 80, zijn die er niet meer. Dan zou met normale uitbetalingen de kas van het fonds gehalveeerd zjn, maar het wordt weer verder opgebouwd daarna door de deelnemers.
Met hyperinflatie zjn de kassen weer bovenmatig gevuld, immers de rekenrente zal dan aangepast moeten worden.Kkan de overhed er weer uitgraaien. Of zal de rekenrente slechts weing aangepast worden, maar het fictieve rendement van de belastingdenst wel? Ook dat s een vreemde dat deze percentages rekenrente en fctief rendement uiteen lopen.
En nederland snurkt lekker verder.
http://www.youtube.com/watch?v=x1YDpXNZ3CI
Triest, diep triest…..
De overheid die verkapt uw geld staat te jatten omdat ze zelf de boel in de soep hebben laten lopen met de hele euro waanzin.
STELEN heet dat in gewoon Nederlands, gewoon STELEN en niets anders.