Ze zijn helemaal de weg kwijt daar in Den Haag. In plaats van krachtig ideeën en daden die ons uit de financiële malaise moet helpen, hebben wij nu een leider die als beste optie met het woord “hoop” op de proppen komt. Geen hervormingen of andere aanpak.. Rutte verwacht dat de burger gewoon weer huizen en auto`s gaat kopen van het laatste beetje geld dat nog niet is afgepakt. De burgers moeten niet zo somberen en zeuren, aldus de premier, een paar dagen na deze uitspraak blijkt dat de werkloosheid is opgelopen naar 8,1%. Dit zijn geen hoopvolle cijfers.

hoop

Hoop als plan

Hoop. Alstublieft, het plan van de Nederlands premier om ons allen uit de crisis te krijgen. Hoop als beste optie uit de talloze mogelijkheden om ons er weer bovenop te krijgen. Als wij weer massaal gaan spenderen is er de hoop dat alles weer goed gaat. Deze hoop op een goede uitkomst is wat de Nederlandse politici als beste plan hebben bedacht, gaan we het nog gekker krijgen de aankomende tijd? De letterlijke woorden van partner in crime Stef Blok: “Het is toch verstandig te hopen op een goede ontwikkeling, wanneer de economie aantrekt, dan heeft dat natuurlijk ook gevolgen voor de overheidsfinanciën. ” Zo lust ik er nog wel een paar, wat een visie en wat een daadkracht! Dit zijn nu onze volksvertegenwoordigers.

We hebben een leider met daadkracht nodig

Wat wij nu nodig hebben is een daadkrachtig leider met een duidelijk plan voor een groot probleem! Een plan dat spijkers met koppen slaat, een plan dat werkelijk fundamenteel verandering biedt. Van hoop op goede verwachtingen heb ik mijn zolder al mee vol liggen, allemaal ongefundeerd gezeur zonder onderbouwing. Kinderachtige en perspectiefloze woorden zijn nu totaal overbodig en de tijd begint te dringen. Ik denk dat de politiek de ernst van de zaak nog niet zo inziet, maar het is nog steeds crisis, inkomens dalen, werkloosheid stijgt en de huizenmarkt is nog steeds in mineur.

Den Haag is de weg kwijt

Net als het Internationaal Monetair Fonds, dat verwachting na verwachting naar beneden moet bijstellen, is ook Rutte weer eens de uit de bocht gevlogen. We krijgen van Dijsselbloem 4 maanden de tijd om die “hoop op een goede uitkomst” waar te maken en de uitkomst kunnen we nu natuurlijk al voorspellen, we gaan het niet halen. Huizen en auto`s kopen? Waarmee dan? Wie dan? Waarom nu ineens? Ik weet niet of de politici het nieuws volgen, maar er worden elke maand minder huizen gekocht en ook de autoverkopen in Nederland hebben een nieuw dieptepunt bereikt. Het is enkel hoop wat de politici kunnen bieden. Den Haag is de weg helemaal kwijt!

Oplossingen genoeg

Hier een paar ideeën voor Rutte dat wel gegrond een oplossing kan zijn voor de nijpende situatie: Stop met de enorme bonussen voor bankiers, stop de QE-LTRO-ESM-achtige praktijken, stop met de HRA en hervorm de huizenmarkt, herstel de democratie, stop de geldverslindende en democratie ondermijnde EU, laat het kapitalistische systeem zijn werk doen, geen bailouts meer en stop het schuldensysteem. Zelf Draghi liet Rutte weten: “Structurele hervormingen zijn de enige manier om het concurrentievermogen te herstellen”.  Ik weet het, dit zijn geen ideeën die we morgen gelijk maar even in kunnen voeren maar een aanzet tot, zal een eerste stap zijn om de geloofwaardigheid van de politiek weer een boost te geven. Aan goed geïnformeerde burgers zal het niet liggen.

23 reacties

  1. Ik heb wel eens meer geschreven: Hoop is een uigestelde teleurstelling.
    Ook dit keer zal dat zo blijken te zijn.

    Ook zitten we in een crisis die op de rand van een depressie is aangekomen.Alleen zullen politici dat woord niet snel gaan gebruiken.

  2. @ Snel,
    Op de rand van een depressie?
    We zitten er al in, hoor. En niet zo’n beetje ook. Mijn verwachting is dat het dieptepunt niet voor 2015 zal komen!!
    De werkeloosheid ( de echte dan, en niet de door de overheid gemanipuleerde cijfers) ligt al bijna op 12%.
    Dat is algemeen bekend. Dan zit je dus in een depressie!!!

  3. Rutte is denk ik gekozen als partijleider van de VVD vanwege zijn imago aan de buiitenkant (positivo, joviaal). Inhoudelijk heeft een geschiedenisleraar niets te bieden in deze tijden. Ongeloofliijke tactische blunder van de VVD.

  4. Hoop is de voedingsbodem voor religie. Geen levend organisme op deze aarde die in het concept van hoop gelooft, anders dan de homo sapiens. Say no more.

    1. Hoop is het verlangen naar een bepaalde uitkomst. Daar is niets mis mee. Hoop in het geval van de economie is ijdel en onterecht, want iemand die de fundamenten van de economie begrijpt zal deze hoop nooit koesteren. Dat politici deze hoop wel koesteren is een teken van hun gebrek aan inzicht.

      Overigens vind ik je visie op religie wel beledigend voor gelovige mensen, waarmee je tevens aangeeft dat je deze mensen helemaal niet begrijpt. Ik ben zelf oveigens niet religieus, maar ik begrijp wel waarom mensen een religie aanhangen en dit is dus echt geen hoop.

      Verder zou je wel de tip van Rutte kunnen opvolgen en wat positiever worden. Niet omdat dit goed zou zijn voor de economie, maar met je instelling en je username (sickworld) doe je denk ik vooral jezelf geen plezier.

      Overigens is er niets mis met een constructieve, negatieve en realistische kijk op de economie. De fundamenten zijn nu eenmaal slecht, maar je kan als mens wel positief blijven en proberen een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving.

      1. Belediging is nooit mijn opzet. Excuses als dit zo overkomt. Ik geloof ook, maar niet in die man op een wolk, laat staan in Mo de moordenaar. Ik geen geen lange tenen en sta open voor elke discussie. Be my guest, no offense. Voor wat betreft de rest: ik heb mijn deel van de taart wel gehad. Met mijn gezonde lijf nog zeker 40 jaar te gaan, iets waar “onze” samenleving totaal geen boodschap aan heeft. Ook Lberty niet denk ik zo. Misschien wat politiek correct medeleven maar daar blijft het dan bij. En onder de streep zeg ik je dan: het is en blijft een in-en-in zieke wereld.

  5. De doos van Pandora is dus werkelijk geopend als ‘hoop’ het enige is wat is overgebleven, symbolischer kan het eigenlijk niet

  6. `Wie een beetje mensenkennis heeft en oog voor lichaamstaal ziet wel dat Rutte iemand is die met alle winden meewaait. Niet iemand die daadkrachtig is en een sterke persoonlijkheid heeft. Dat kwam ook naar voren hoe Rutte reageerde op de uitlating van Wilders: Doe eens normaal man.
    Eigenlijk is Rutte een heel onzeker mannetje. Zit met z’n handen in het haar. maar ja, dit was te voorzien en dan moet je je als Minister President ook laten zien.
    Overigens geldt dit wel voor meer politieke leiders. Ze houden wel elke maand hun hand op om hun salaris te ontvangen maar voor de rest interesseert het ze weinig. Dacht ook niet dat Rutte echt koopkrachtig was door een nieuwe auto te kopen en een nieuw huis. Nee, hij kijkt wel uit. Hij spaart het liever op voor het geval hij ooit eens moet gaan vluchten…

  7. Meneer Teun wordt wel steeds negatiever in zijn berichtgeving bespeur ik de laatste 1 a 2 maanden. Helaas…moet ik bekennen dat ik ook steeds negatiever wordt, tegenover vrienden die vinden dat het allemaal wel voorbij zal waaien…

    Wat iemand hier zegt over 2015 het dieptepunt…nou, dat zou best nog wel eens kunnen. Hoewel ik nu hier en daar ook lees dat een market crash ergens in Q3 van dit jaar te verwachten is. We gaan het zien. It is as it is. Wel mooi momentl om wat goedkoper geld in goud en zilver te parkeren. Ben benieuwd hoe lang het duurt voordat de Comex plat ligt…

    1. Gaengphed: niemand weet waar het dieptepunt ligt maar de prijsdaling van goud en zilver zou wel eens de voorbode van een enorme crash kunnen zijn. Dit artikel van Teun is uitstekend. Het Kabinet is in paniek en hoop is een slechte raadgever. Typisch VVD: het komt wel weer goed! Er is wel een snelle oplossing voor de crisis en dat is WAR!!

    2. Comex gaat nu toch plat.

      Fysiek is niks meer verkrijgbaar. Maar dan hebben we altijd nog Noodwet financieel verkeer 25 april 1978..
      Verstop t maar heel diep. En koop maar blikken bruinebonen. En spagettie houdbaar tot 2015.
      Dan los ik wel met een paar blikken dat restje hypotheek daarmee af. Kijk maar in die Weymar 1923.

      Obama heeft al een executieve order. als je meer als 7 dagen voedsel in huis hebt dan ben je terrorist.
      Heb het dus ook niet in huis. de snelkookpan is ook de deur uit. Die kan ook ontploffen. kijk maar in Boston de volgende False Flag.

  8. De weglach premier. Hij neemt in zijn zoektocht om in de economie te investeren de problemen van mensen bedrijven niet serieus.

    Hij spoort aan om de consumeren, omdat daar de cijfertjes wel beter van worden, maar de mensen helemaal niet.

    Soms lijkt het wel alsof hij lacht om de problemen van anderen. Ik had wel wat meer durft verwacht. Dan hadden huizenprijzen eerder en sneller gedaald en was het ook weer eerder op gang gekomen, nu blijft het doormodderen.

    1. Als je zoveel moet grijnzen dan kan je zo’n vent toch niet serieus nemen.

      Die moet voor Pipo soliciteren, die kon ook niet rekenen.

  9. Er is hoop als de kapitaalvlucht van tientallen miljarden per jaar van die criminele elite per direct met harde hand wordt aangepakt, en er geen miljarden in die bodemloze Europese solidariteitspot gestort worden. Er is geld zat. De burger moet het gewoon niet meer pikken dat zij èn de elite moet onderhouden èn failliete armlastige corrupte lidstaten van de ondergang moet redden.
    Dat is het enige wat tot de botte hersentjes van veel dromertjes moet doordringen. WE WORDEN GEWOON DUBBEL GENAAID, en dat kan per direct stoppen. Gewoon een kwestie van de gevestigde politiek volledig de rug toedraaien, en je nooit meer in de verleiding laten brengen ze ooit nog te vertrouwen.
    Alles moet kantelen. De machtsverhoudingen, de inrichting van de economie, onze prioriteite, de hele maarschappij moet op de schop.
    En ja dat betekent strijd. De machthebbers zullen NOOIT instemmen met een verschuiving van de macht, maak je daarover geen enkele illusie. En met psychopaten met je ook niet willen onderhandelen.
    ZONDER STRIJD IS ALLES VERLOREN EN IS ER GEEN HOOP!!!!

    1. Hoe gaat een politicus de economie uit het slop halen door andermans geld uit te geven, en belemmerende regels op te stellen?
      Ik wil jou ook wel uit de financiële problemen halen door jou geld nu al uit te geven dat je pas over 10 jaar verdient.

  10. Hope is just a word
    when you think in Table Cloths
    Laughter will not end her funny feeling
    or assuage our strange desire
    Children will be born

    Jim Morrison

  11. Luister eens naar deze journalist over de Estonia. Lijkt in eerst einstantie geen Biflaten-issue echter, geeft een ontluisterend beeld van onze politieke leiders, de machtsmechanismen, motieven ea zaken waarmee onze elite zich bezig houdt. Ook wat betreft de beeldvorming USA en de transatlantische-as versus USSR en (voormalig) oostblok. Slechts weinigen weten het: spinnen en corruptie zijn van levensbelang voor het behoud van posities door de elite. Neem dit in overweging als we kijken naar de motieven van een Rutte, Samsom, Wimlex en anderen. Los daarvan: dergelijke onderzoeksjournalistiek is een verademing en wordt in ons slapend landje node gemist.

  12. Als “hoop” de strategie geworden is, dan is dit werkelijke wanhoop.

    Beste Meneer Teun,

    Ik weet in hoeverre u het huidige geldsysteem begrijpt. maar, en ik wil niet onbeleefd zijn, uw suggesties zijn op 1 na zinloos. Het schuldensysteem moet inderdaad gestopt worden – hier het probleem: het geldsysteem.

    = = =

    Verwacht ongekend veel faillissementen tussen maart en september 2013!

    Alles wat wij geld noemen is de hoofdsom van een lening. Rente en commissies hebben geen dekking in het huidige geldsysteem. Dit is in werkelijkheid geen geldsysteem, maar een schuldenfabriek. De tekortkomingen van dit systeem zijn voor enkele eeuwen verhuld door successievelijk steeds grotere kredieten te verstrekken. Hierdoor waren de latere kredieten opgeteld telkens groter dan die daarvoor. Dit verschil, voor het gemak Delta Kredieten te noemen, heeft de middelen verschaft om de hoofdsom, rente en commissies voor de oudere kredieten af te betalen met het geld geschapen door de jongere kredieten.
    Dus Delta Kredieten was economie breed tot september 2008 positief. Maar sinds september 2008 zijn de banken gedwongen hun eigen vermogen te versterken en dus hebben de banken hun kredietverstrekking structureel moeten minderen. Sinds ruim 4,5 jaar is de Delta Kredieten negatief.
    Afgezien van hypotheken, de meeste kredieten hebben een gemiddelde duur van 5 jaar. We komen nu in de laatste maanden van een 5 jaar gemiddelde krediet periode (begonnen in september 2008) en er is structureel niet genoeg liquiditeit geschapen om de oude – in aflossing zijnde – kredieten te vervangen. De economie wordt zo uitgedroogd van liquiditeit. Een eerste zware golf onaflosbare kredieten dienen tussen nu en eind september zich te melden (lees een ongekend golf faillissementen).
    Een zeer vervelend bijkomend effect van de liquiditeitstekorten is een abrupte daling van de omzetsnelheid: men stelt elke aankoop zo lang mogelijk uit dankzij de onzekerheid. De onverwachte daling van de omzetsnelheid verergert de problemen die primair ontstaan zijn door de verminderde kredietverlening. Dit creëert een desastreuze, onbeheersbare dynamiek van de krimp.
    Het blijkt dat beleidsmakers voortdurend de schuldenfabriek niet willen of niet kunnen begrijpen, ze begrijpen het geldcreatie-geldvernietiging circuit niet voldoende om deze dynamiek te anticiperen. De dynamiek doet de krimp behoorlijk versnellen en zal velen verrassen. Het geldsysteem is mathematisch onhoudbaar, de kredietverlening daalt voortdurend en de schade die de fysieke economie nu per tijdseenheid incasseert is zo groot dat later tijdens een eventueel herstel een meervoud in tijd zal vergen om uit deze ongekende dip terug te klimmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: