Ik heb al meerdere keren hier op Biflatie beschreven dat de eurocrisis nog niet over is. De maatregelen die zijn genomen hebben de symptomen misschien even weggenomen, maar de daadwerkelijke onderliggende problemen niet. De laatste data uit de Eurozone laat dit zien:

eupmi

Ook Duitsland…

De bovenstaande grafiek laat de PMI, de purchasing managers index, zien van Duitsland, Frankrijk en de rest van de Eurozone. Onder de 50 betekent economische krimp, waar boven de 50 dus economische groei laat zien. Ook Duitsland moet er weer aan geloven nu de PMI zich weer onder de 50 begeeft. Frankrijk, die er erg slecht voor staat, begeeft zich al sinds het einde van 2012 onder de 50. Met de rest van de rest van de Eurozone gaat het helemaal slecht; deze bevind zich sinds halverwege 2011 onder de 50, wat betekent dat we al bijna 2 jaar achter elkaar  economische krimp zien.  De Eurozone als geheel had een waarde van 46.5.

Werkloosheid blijft stijgen

Een direct gevolg van deze economische malaise is natuurlijk een stijging van de werkloosheid. Cijfers vandaag uit Spanje en Frankrijk waren dramatisch; meer dan 6,2 miljoen mensen in Spanje zijn nu werkloos (ruim 27%) en in Frankrijk steeg de werkloosheid voor de 23ste maand op rij naar 3.2 miljoen mensen (bijna 11%). Sterker nog, als we ook de fulltime werkzoekenden (sommige werken natuurlijk deeltijd) dan is de werkloosheid 4.7 miljoen mensen. Maar ook hier in Nederland gaat het slecht; in maart kwamen er ongeveer elke dag 1000 werklozen bij.

Non performing loans blijft hoog

Ook zien we dat het economisch slecht gaat in de Eurozone als we kijken naar de non performing loans (NPL) kijken. Dit zijn leningen waar over meer dan 90 dagen geen rente is betaald en waarschijnlijk afgeschreven kunnen worden. Tijdens de enorme kredietcycli voor de kredietcrisis kon vrijwel iedereen een lening krijgen (voornamelijk hypotheken), nu met de economische malaise worden steeds minder leningen (af)betaald, wat overigens deflationair is. Als we bijvoorbeeld naar Ierland kijken zien we dat ruim 30% van de leningen een NPL is. Oja, elke lening is een asset van een ander, voornamelijk banken, misschien kunnen we nog wel meer bailouts verwachten…

20130414_NPL

5 reacties

  1. Mechanistisch, atheïstisch denken en handelen heeft zo zijn prijs. Hoogmoed komt natuurlijk voor de val. De val lijkt definitief ingezet. Zou tijd worden ook, er is jarenlang ’n ultra megalomaan beleid gevoerd. En velen lijken er nog steeds geen genoeg van te krijgen.

    Karma, reïncarnatie, bescheidenheid, wetenschappelijkheid, zintuigen beheersen, vriendelijkheid, God??? Dit zijn allemaal donkere gebieden voor de megalomane, trieste mens.

  2. Waarom is het zo moeilijk om de Euro sterk te laten devalueren t.o.v. andere valuta? Want een lagere Eurokoers t.o.v. andere valuta stimuleert de export en zo kan de Eurozone zich uit de depressie exporteren. Nadeel daarvan is dat de inflatie toeneemt, omdat grondstoffen die verhandeld worden in andere valuta duurder worden.

    1. Dr… stimuleert de export van wat? Leer toch eens begrijpen dat dat hele globaliseringsgedoe een drogreden is geweest, de laatste kaart in het spel dat “oei-ik-groei” heet. De toekomst is kleinschalig, lokaal, autonoom, persoonlijk, groen en warm. DAAR moet onze overheid de voorwaarden voor scheppen en dergelijke kwestbare samenlevingen moeten beschermd zonder agressief op te treden. Zo niet: exit leefbare toekomst.

      1. De overheid , DOET NIKS MEER..
        De ROVERHEID uit Brussel is nu in Charge.

        Dankzij Ruttel en het ESM de nieuwe EU dictator.

        Ik ben helaas realist, ik wou dat ik met je mee kon dromen.

  3. Nou…ze djermans vinden dat niet zo’n goed idee DrM. Die hebben nog last van een trauma dat ze in de jaren 30 hebben opgelopen, genaamd Weimar…
    Daarom zie ik het voorlopig ook niet gebeuren, mits er na de verkiezingen in Duitsland een andere wind gaat waaien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: