De gemiddelde productie van de Nederlandse industrie is in maart 2013 fors gedaald. Er werd 5,3% minder geproduceerd in vergelijking met een jaar geleden. De krimp was veel groter dan een maand eerder, toen de industrie nog 1,3% minder produceerde op jaarbasis. Het is de grootste krimp van de productie sinds 2009.
Het gaat slecht in de bouw
In de hout- en bouwmaterialenindustrie was de krimp met 14,3% het grootst. Dat is niet zo gek ook, want steeds meer bouwbedrijven gaan failliet. Over het algemeen gaan er overigens steeds meer bedrijven failliet. In maart gemiddeld 23 per dag, en dat is exclusief eenmanszaken. De meeste faillissementen werden uitgesproken in de bouw en de detailhandel. Ook de productie van de transportmiddelenindustrie (-10,3%) en de aardolie-, chemische, rubber- en kunstofindustrie (-10,2%) is flink afgenomen. De enige veilige sector is vooralsnog de voedings- en genotmiddelenindustrie. Deze sector produceerde 1,1% meer in vergelijking met vorig jaar.
Het is niet meer te volgen. De grootste krimp in de industrie sinds tijden en toch een record op de beurs. Hoe kan het zo zijn dat de virtuele economie(de financiële markten), en de reële economie(u en ik, MKB etc.) steeds verder uit elkaar groeien. Dat duidt er volgens mij alleen maar op dat er weer een gigantische bubbel wordt gecreëerd waarvan niemand precies weet wanneer die uit elkaar spat. Er wordt enorm veel geld rondgepompt door de centrale banken waar alleen de (groot)banken en de financiële markten mooi weer mee spelen. Dit geld komt uit de reële economie en verkleint dus de werkelijke economie ten gunste van de virtuele economie. Je kunt op veel manieren vergelijkingen maken en daaruit de conclusie trekken dat er iets faliekant fout zit. Maar wat doen wij burgers, we zitten er bij en kijken er naar en doen niet veel anders dan reageren op diverse websites. De MSM houdt zich alleen maar bezig met shownieuws en andere onbeduidende prietpraat.
Volgens mij zitten we vast in deze neergaande spiraal en kunnen daarop geen invloed uitoefenen. De politiek maakt vreemde bokkesprongen en voorspelt dat het allemaal volgend jaar weer beter gaat. Dat wordt al 5 jaar aangekondigd en nog steeds geloven wij burgers dat het allemaal vanzelf weer goed komt door een beleid van steeds meer schulden maken. De staatsschuld van alle EU-landen stijgt nog steeds i.p.v. af te nemen. De rente wordt kunstmatig lager en lager gehouden anders gaat het direct mis. In een gezonde economie zal dat direct leiden tot meer bestedingen, echter al een aantal jaren is deze beweging tegengesteld. Lagere rente en toch minder bestedingen en investeringen.
Wanneer worden we wakker? En wanneer snappen we met elkaar nu eens dat ons geld ons gewoon wordt afgenomen? Spaarrente lager dan inflatie, risico bij veel Europese banken, geen loonstijging meer, hogere maandelijkse lasten door verhoogde gemeentelijke en rijksbelastingen, hogere huur en ga zo maar door. Ook minder bestedingen doordat veel eigen-woning-bezitters extra aflossen op hun hypotheken. Dit geld verdwijnt uit de reële economie. Zo zijn er nog genoeg oorzaken op te noemen waarmee het duidelijk is dat de overgrote meerderheid van de Europese bevolking minder geld uitgeeft. Hierdoor minder omzet in de winkelbranche, dus minder fabricage, nog meer werkloosheid en nog lager consumentenvertrouwen etc, etc. Stimulerende maatregelen van onze regering lukt alleen nog maar door extra geld te lenen want verder bezuinigen is geen optie meer. Maar de staatsschuld zit ruim boven de EU-norm, en ook de 3-procentsnorm wordt al los laten. Dan maar kiezen voor de makkelijkste weg, lenen. Maar is dat wel de juiste oplossing? Natuurlijk niet.
Dat dit fout gaat lopen is geen kwestie meer van jaren. Onze (schulden)economie hangt aan een elastiek waarvan de rek er bijna uit is. Die gaat dus knappen. De enige oplossing, namelijk massale schuldafschrijving , ligt zeker voorhanden, maar is praktisch niet uitvoerbaar in ons Europa. Om de simpele reden dat je dan een enorm masterplan op stapel moet zetten en tegelijk op het knopje drukt, zodat bijvoorbeeld alle staatsschuld en private schuld op hetzelfde moment om o.oo uur ’s nachts van 31 december op 1 januari met bijvoorbeeld 50 procent is afgeschreven. Een andere optie is er m.i. niet. Je moet met z’n allen tegelijk je verlies nemen en niet de ene eerst en dan de andere. Zoiets zal nooit werken in een Europa met een vol wantrouwen bij de burgers. Men gelooft niet meer in politieke oplossingen. Een crisis als deze zal gewoon eindigen in een depressie met alle gevolgen van dien. Want waar is de sterke (Europese) leider die schuldafschrijving als masterplan met alle vertrouwen weet te lanceren als de echte uitweg? Deze persoon moet volgens mij snel opstaan!
@Piet Pineut:
“Want waar is de sterke (Europese) leider die schuldafschrijving als masterplan met alle vertrouwen weet te lanceren als de echte uitweg? Deze persoon moet volgens mij snel opstaan!”
Ja die zal zeker komen. Wat ik zie gebeuren is dat onder zijn leiding de Arabische landen met enorm veel geld over de brug zullen komen waarmee de Europese schulden vereffend zullen worden. Als ruil zullen de Arabische en de Noord-Afrikaanse landen samen met de Zuid-Europese landen de Mediterrane Unie vormen.
“De rente wordt kunstmatig lager en lager gehouden anders gaat het direct mis. In een gezonde economie zal dat direct leiden tot meer bestedingen, echter al een aantal jaren is deze beweging tegengesteld. Lagere rente en toch minder bestedingen en investeringen. Wanneer worden we wakker? En wanneer snappen we met elkaar nu eens dat ons geld ons gewoon wordt afgenomen? ”
Goed gezegd Piet! Er wordt door de economen gedacht dat lagere rente zal zorgen voor meer bestedingen, maar de consument houdt de hand op de knip. De vraag is waar moet je met je spaargeld heen??? 1,3% spaarrente, inflatie van 2,6%, steeds meer mensen kopen aandelen, vandaar de bubbel, of goud en zilver, maar daar loop je ook risico, prijsdalingen van 14% in een week zijn niet lekker voor je zuurverdiende spaargeld, bitcoin idem dito. ZE proberen het geld weer aan het rollen te krijgen, maar door de stijgende werkloosheid hebben we met z’n alleen steeds minder geld.
Dit zal fout gaan, helemaal meer eens Piet, maar wanneer? Had het al niet fout moeten gaan? En schuldsanering, hoe doe je dat dan precies? Iedereen zijn schulden kwijtschelden? En als je dan geen schulden heb?
Schuldsaneren voor hooguit de helft van de schuld en nooit meer. Het zal inderdaad compex worden omdat je teveel schuldbezit niet mag gaan belonen door zomaar alles te gaan wegschrijven. Ben je schuldenvrij en heb je alleen maar bezittingen dan zul je ook mee profiteren doordat je minder risico loopt met banken die in “onbalans” verkeren. Je bezittingen zullen afhankelijk van welke vorm best meer waard kunnen worden. Nogmaals, een grote schuldsanering is heel idealistisch voorgesteld, maar lijkt in de huidige situatie de enige echte oplossing.