Wij worden in de mainstream media regelmatig getrakteerd op analyses van de economische crisis. Deze worden vaak geboden vanuit een (neo) Keynesiaans perspectief, door overheids gesubsidieerde economen. Oplossingen worden gezocht in een alsmaar groeiende overheid: schulden worden ‘opgelost’ met nog meer schulden, toezichthouders krijgen nog meer macht, wij krijgen te maken met nog meer belastingen en steeds meer bevoegheden worden overgeheveld naar ‘Brussel’. Keer op keer blijkt dat problemen niet worden aangepakt maar slechts vooruit worden geschoven.
Lezing Albert Spits
Tijdens het vierde Café Bastiat biedt Albert Spits met zijn prikkelende lezing een alternatieve analyse van de crisis, gebaseerd op inzichten vanuit de Oostenrijkse School voor Economie. Deze school ziet de vrije markt als de beste manier om tot maximale vrijheid en welvaart te komen. Voor ‘Oostenrijkers’ komt de huidige crisis niet als een verrassing, maar is het een logisch gevolg van het gevoerde beleid. Albert Spits, een van de weinige Nederlandse experts op het gebied van de Oostenrijkse School, legt in deze lezing op een toegankelijke manier uit wat de oorzaken zijn van de economische crisis en de verregaande consequenties daarvan. Hij legt de siuatie uit omtrent de geld- en kredietgroei en wat de essentie is van de goudstandaard als monetair systeem. Ten slotte draagt hij duurzame oplossingen aan voor de problemen.
Tijd en locatie
Dinsdag 21 mei 2013, 20.00 – 22.00
Cafe de Heffer (Prinsenzaal)
Oudebrugsteeg 7, Amsterdam
Iedereen is welkom!
Over de auteur
Albert Spits is bestuurslid van de Frédéric Bastiat Stichting, in 2002 opgericht als klassiek-liberale denktank voor economische vraagstukken. Albert Spits is in het dagelijks leven financieel analist, pensioenfondsadviseur en vermogensbeheerder en heeft een studie van 30 jaar gemaakt van alle economische scholen. Hij geldt sinds lange tijd als een van de weinige Nederlandse experts op het gebied van de Oostenrijkse School voor Economie.
Deflatie in roerende en onroerende goederen,logisch gevolg van enerzijds verzadiging, anderzijds sterke afname van Hypothecaire en consumenten leningen.
Mensen letten niet zo veel op deflatie, wanneer ze over genoeg geld (kunnen) beschikken, want ze zijn van nature hebzuchtig.
Door de gigantische inflatie sinds 2000, zijn de bestedingen/aankopen in aantallen of hoeveelheden sterk
afgenomen tot het beschikbare inkomen.
Je kan tenslotte je geld maar 1 keer uitgeven.
Een groot deel van de mensen zit al tot de nek in de schulden, dus ja, vol is vol.
Gevolg: stagnatie in de productie en afzet, werkloosheid.
Als gevolg hiervan weer minder bestedingen en minder productie.
Bedrijven gaan, om hun winsten op peil te houden de consumenten belazeren en beroven, door hun verpakkingen en inhoud te verkleinen.
En zo is de cirkel weer rond en zal deze steeds kleiner gaan verworden tot een zwart gat en uiteindelijk tot een supernova groeien.