In de afgelopen anderhalf jaar heb ik een aantal artikeltjes geschreven over de goudmijnsector. En dat alles omdat ik beweerde dat de cash-costs, die steeds weer aangehaald werden om te laten zien hoe profijtelijk de branche toch wel niet was, toch wel een erg kortzichtige blik op deze industrie is en ver bezijden de waarheid als het op echte winstgevendheid aankomt. En een aantal mensen waren daar toen ook niet zo blij mee.
Maar wat hen totaal ontgaan was, was dat een aantal grote namen uit de industrie zelf al regelmatig naar buiten kwamen met kritiek op deze wijze van benadering en in feite dus veel te hooggespannen verwachtingen. Destijds was het jaarrapport van Newmont Mining uit 2011 voor mij de aanleiding om de zaken eens op een rijtje te zetten. Voor de goede orde geef ik u nog een keer wat Newmont Mining daar indertijd over te zeggen had en op ieder van de genoemde punten heb ik toen een kort commentaar gegeven. Dit volgend stukje is letterlijk overgenomen uit dit jaarverslag:
Daar waar we een verwachting of overtuiging uitspreken met betrekking tot toekomstige gebeurtenissen of resultaten, moet u ervan uitgaan dat zo’n verwachting of overtuiging naar beste eer en geweten en volgens ons gebaseerd op redelijke aannames, wordt uitgesproken. Echter, onze kijk op de toekomst blijft gevoelig voor risico’s, onzekerheden en andere factoren, die de werkelijke resultaten aanzienlijk van de uitgesproken verwachtingen kunnen doen afwijken. Dit soort risico’s houden de volgende items in, maar zijn daar zeer zeker niet toe beperkt:
- De prijs van goud, koper en andere grondstoffen;
- De operationele kosten;
- Valuta schommelingen;
- Geologische en metallurgische aannames;
- Operationele prestaties van uitrusting, processen en faciliteiten;
- Arbeid gerelateerde zaken;
- De tijdspanne waarin de nodige toestemmingen kunnen worden verkregen;
- Binnen- en buitenlandse wetten of reguleringen, betrekking hebbend op milieu en mijnbouw;
- Veranderingen in belastingwetten;
- Binnenlandse en internationale, economische en politieke condities;
- Onze mogelijkheid om financiering te verkrijgen of te handhaven;
- Andere risico’s en gevaren verbonden aan mijnbouw operaties.
Meer gedetailleerde informatie over bovengenoemde zaken kunt u elders in dit rapport vinden. Gegeven deze onzekerheden wordt de lezers op het hart gedrukt geen overdreven verwachtingen te koesteren over onze outlook voor de toekomst. Tot zover het jaarverslag van Newmont Mining.
Nu mijn commentaren
Uiteraard speelt de marktprijs van goud en koper in dit geval een heel grote rol. Daarbij zou het m.i. ook goed zijn aandacht te besteden aan hoeveel koper er t.o.v. goud gedolven wordt. De operationele kosten zullen waarschijnlijk de energiekosten en infrastructuur omvatten. Ik kan me zo voorstellen dat die ton rots, die verpulverd moet worden, de nodige energie zal kosten. De grade van de erts zal hier dan al gauw beslissen over of een veld exploitabel is of niet.
Valuta schommelingen spreken voor zich
Geologische en metallurgische aannames, daarover kunnen boeken geschreven worden. Niettemin zijn er bepaalde standaards ingevoerd, die algemeen gehanteerd worden. Operationele prestaties van de machines, processen en faciliteiten omvatten zowat het hele scala wat de winning betreft. Hier zal constant naar vernieuwing/verbetering gezocht moeten worden. Zeker in deze tijd waarin technologische vooruitgang in een soort van stroomversnelling is geraakt. Hier zullen dan ook ongetwijfeld hoge investeringen mee gepaard gaan.
Stakingen
Stakingen, onlusten en sociale onrust in de diverse landen dragen er nu niet bepaald toe bij dat arbeid in de mijnen op een stevige continue basis kan plaatsvinden. Daarmee vormen zij een onmiddellijk gevaar voor de afgegeven verwachtingen, vooral in landen met politieke en sociale instabiliteit. Een land kan de toestemming om te mogen mijnen in sommige gevallen wel erg lang ophouden, of er allerlei restricties aan verbinden. Zoals bijv. dat er alleen toestemming verkregen kan worden als er een binnenlandse partij bij betrokken is. Veranderingen in belastingwetgeving. Dit geldt zowel voor in welk land de maatschappij statutair gevestigd is als waar het zijn productie vandaan haalt.
Geopolitiek
Geopolitieke en economische omstandigheden spelen uiteraard een rol van betekenis. Meestal is dit langere termijn werk, maar het zal zijn impact beslist niet missen. Ik geef toe, dit zijn in feite alleen maar beren op de weg, maar toch mogen dit soort zaken niet onderschat worden. Het is niet alleen de prijs van het goud, zilver of koper, die de winstgevendheid van een bedrijf bepalen, hoewel dit door veel commentatoren anders gezien wordt.
Later in andere stukjes heb zelfs nog een drietal manieren uit de doeken gedaan om m.i. een beter inzicht te krijgen in het reilen en zeilen van dat soort bedrijven. Maar nog steeds hoor ik links en rechts om me heen commentaren over deze ‘cash-cost’, als het argument waarom die mijnen zo profijtelijk kunnen zijn. Nou, we hebben inmiddels gezien wat voor rampzalige gevolgen dit voor een fors aantal beleggers heeft gehad en de deuk in het vertrouwen voor deze industrieën dat dit heeft opgeleverd. En dat terwijl een bedrijf als Newmont Mining open en bloot gewoon al in zijn jaarrapport over 2011 een aantal aspecten noemde, waar eventuele problemen lagen. Maar ja, de meeste mensen kijken alleen maar naar cijfertjes – ook heel belangrijk – maar helaas niet naar andere veel fundamentelere zaken, die zich redelijkerwijs best lieten voorspellen. En één daarvan was dat de werkelijke prijzen van het goud en zilver delven en het in stand houden van die tak van industrie – vaak maakt deze mijnen deel uit van een veel groter geheel – een kostprijs van ca. $ 1400-$1650 voor goud en ca. $ 29 voor zilver zou moeten opleveren.
Onder de kostprijs
Met de huidige prijzen van ca. $ 1300 voor goud en ca. $ 20 voor zilver per ounce werken de meeste mijnen dus beneden hun kostprijs. Nu ligt het kostenniveau voor iedere mijnbouwbedrijf afzonderlijk natuurlijk verschillend, maar door de bank genomen zullen de meeste productiebedrijven daar toch echt wel last van krijgen.
De toekomst
Gelukkig breekt het verstand nu door, al duurde dat nogal lang, en wordt er op verschillende niveaus hard gewerkt om de materie wat inzichtelijker te maken. En onlangs publiceerde het WGC (World Gold Council) een document met een soort van standaard rapportage voor de toekomst. Dit rapport is hier te vinden.
Ongetwijfeld zal er nog wel het e.e.a. worden aangepast, maar m.i. is dit zeker een stap in de goede richting. En laten we hopen dat deze sector nu weer aan geloofwaardigheid kan terugwinnen. Het is en blijft een heel grote, belangrijke en wereldomspannende tak van industrie, want het is niet alleen goud of zilver dat er gewonnen wordt, maar ook tevens koper, zink etc., en voor vele mensen is dit hun broodwinning.
Allerlei belangwekkende cognitieve info, dat zeker. De markt wordt echter in hoge mate gedreven door emotie/toekomstverwachting.
Mij lijkt, wanneer je met de cognitief te beoordelen variabelen rekening houdt, dat je momenteel/de komende weken ultra goedkoop inkopen kunt doen. Om deze inkopen vervolgens over enkele jaren te verpatsen voor het tien/twintig/ of mogelijk vijftig+voudige. Da’s momenteel misschien moeilijk voor stellen, maar ja zo gaat dat, wanneer het bloed en de kots zeer rijkelijk door de straten stroomt slaat ge uw slag. Zonder emotie, als een kille machine.
De goudmijnsector staat onder grote druk. Overheden kijken verlekkerd naar de sector om die op belastingen en heffingen te trakteren.
Dit proces gaat steeds meer zijn tol eisen, niet alleen Zimbabwe, Chili, Argentinie en Peru, maar zelfs Canada overweegt met ingrijpen (lees legaliseren van diefstal). Toch is dit minder ernstig als verwacht….voordeel is namelijk dat bedrijven minder gaan investeren en dus minder gaan produceren in de toekomst.
Het aanbod van edelmetaal zal dalen (komende jaren), daar komt nog het effect van de lage prijzen bovenop, dus nog minder aanbod.
Hoe lang kan de markt dit compenseren met gerecycled edelmetaal?
Dat zal nooit lang kunnen duren, de markt droogt op. Dit zal ertoe lijden dat onder druk de prijzen wel moeten stijgen. Als de prijzen weer op een acceptabel niveau zijn beland (lees plus 30%) kan er weer geinvesteerd worden door de mijnbedrijven.
Onder de huidige repressie zal de prijs nog wel even laag blijven. Uiteindelijk is het dus een kwestie van geduld. Het kan nog wel 5 jaar duren, ofschoon en “black swan” event daar snel verandering in kan brengen.
Of het moment om in de mijnbouw te stappen al is aangebroken is even afwachten, maar wacht niet te lang….denk aan de “black swan” , die kan zomaar aan de horizon verschijnen.
Kopen als het bloed door de straten vloeit. Aldus houtskool, voorvechter van de ‘sustenance economy’, gegoten in de wet van de communicerende vaten.
Zoals het kopen van goud in India wordt ontmoedigd omdat het 40% van het handelstekort van India omvat, zo zullen verdere al dan niet bewuste pogingen tot het ondermijnen van de, door fiat geld ondersteunde, machtsbasis van tbtf de pas worden afgesneden.
Overigens Dick, deze site meldt nu en dan eea omtrent de energievoorziening in verhouding tot edelmetaal:
http://srsroccoreport.com/interview-the-inevitable-rise-in-silver-its-the-energy-cost/interview-the-inevitable-rise-in-silver-its-the-energy-cost/
Zodra edelmetaal haar rechtmatige positie opeist, lopen de miners groot gevaar. Booming edelmetaal = einde fiat = einde wetgeving. En nationaliseren van mijnen. Mijnen wacht een mooie rally, maar op tijd eruit en de winst omzetten in fysiek is m.i. een ‘lastige’ opgave.
Lastige opgave? Zou zelfs zeggen; nash equilibrium.
Duh. Biflaten. Heheh…
Wanneer je de cyclische benadering van Martin Armstrong, Ron Rosen, Bob Moriarty en WD Gann serieus neemt kom je er mi op uit dat je iig t/m 2015 veilig zit in de PM mijnbouwaandelen.
Vanaf 2016 kunnen de goud/zilverprijzen in versneld tempo gaan stijgen ivm inflatie, sociale onrust en massaal verlies van vertrouwen in de nationale overheden.
Of men tegen die tijd in de US, Canada, Mexico en China gaat nationaliseren is maar de vraag; overheden kunnen natuurlijk ook belangen nemen in de PM mijnbouwbedrijven. Dit zorgt voor participatie en financiële winst voor de overheid maar niet tot het om zeep helpen van privé initiatief en het democratisch idee. Dat zorgt vervolgens weer voor grote kapitaalstromen naar die landen vanuit het buitenland. Mij lijkt dat politici met een paar hersencellen over tegen die tijd tot dat soort acties overgaan. Zij hebben ook wel duidelijk dat politici in Venezuela, Bolivia, Equador, Argentinië het politiek/economisch spel bijzonder achterlijk spelen oa aangaande de PM mijnbouwers.
In mijn ogen is de cyclische benadering de enig juiste, maar hij kan ook verkeerd worden geinterpreteerd. Ook door Armstrong, Moriarty etc., ieder mens heeft zo zijn zwaktes en eigen achtergrond. Overigens niets mis mee hoor. Het kan best zo zijn dat ze af en toe gelijk hebben of krijgen, maar dat is niet waar het om gaat. De 4-stufen theorie is iets wat je overal terugvindt, maar om daar nu onder- of bovengrenzen aan te verbinden of min of meer vaste tijdseenheden, gaat me wel wat ver.
En over je eerdere reactie van cognitieve info, daarvoor heb je geheugen nodig en daar ontbreekt het nog wel eens bij de meesten aan. Ik heb al eens geschreven over collectief geheugenverlies.
idd, Het verkeerd interpreteren van cycli is een risico. Daarom kun je maar beter je eigen eindanalyse hebben op basis waarvan je handelt. Wanneer je het dan fout hebt hoef je iig niemand anders te beschuldigen. Altijd handig.
‘cycli’ zijn ernstig, zeer ernstig, verstoord door marktmanipulaties en semi-socialistische overheidsingrepen in ‘vrije’ markten en door financieel fascisme. Een voorbeeld: 85% van de beurstransacties door hft. Het triggeren van stop losses is belangrijker dan de winstgevendheid van Corporation X. Als je denkt dat burgerlijke beursanalyses a la rtl z of cnbc zich mogen verheugen op enig fundament; forget it.
Rigged casino’s Rob. Rigged casino’s. Pas op je poen. Smart money is leaving as we speak.
@Rob, zeker weten doet niemand het. Het kan zomaar goed gaan. Met metaal op €5000 respect. €250 is het ronduit vervelend voor, met monetaire onzekerheden en gierende inflatie worstelende, overheden om via de aandeelhouders van mijnen het kapitaal uit hun land te zien wegvloeien. Ik denk even aan de tientallen doden bij recente opstanden van mijnwerkers in Zuid Afrika en het “Repsol akkefietje” in Argentinie.
Maar 5% van je metaalbezit in mijnen lijkt me vooralsnog niet meteen dodelijk.
Mijn motto is; if you don’t hold it, you don’t own it.
Als de intrest rate derivatives gaan schuiven gaat alle papier onderuit. Bezit, schuld, pensioen, aandelen; alles. De wereld barst uit haar voegen van alle iou’s, die haar onderliggende waarde (assets, arbeid) vele, vele malen overtreffen.
Ja, ik ken die site houtskool. Niettemin bedankt.
houtskool die op houtskool reageert …
WAHAHAAHAAA !!!
dat ik dàt nog mag meemaken-gn-gnn …
Hier een prachtige discussie:
http://www.silverdoctors.com/alasdair-macleod-bullion-banks-still-stuck-with-massive-short-gold-position-on-lbma-gold-price-rise-could-stimule-a-crisis-in-physical-market-in-london/
Just ‘sit tight and be right’ …
… time will do the rest of the ‘job’ …
heheh …
zijn we toch nog (een paar maanden) miljonairs geweest …
… omringd door chaos, paniek, leegggeroofde supermarkten, anarchy & blood in the Streets ….
Maar ‘miljonairs’ zullen we zijn geweest …
… al was het maar voor even-gn-gnnn …
You are god damn fucking right ktm. Beter een jaar te vroeg, dan een dag te laat.