De rente in Australië is dinsdag 6 augustus door de Reserve Bank of Australia wederom naar beneden bijgesteld. Het is de achtste renteverlaging in twee jaar tijd. Zoals u hieronder in de grafiek (via Tradingeconomics) kunt zien, zit de Australische rente  afgelopen jaren in een dalende trend. Dat komt mede omdat de economische vooruitzichten verslechteren.

australische rente

Crisis in slowmotion

Hoewel de Australische economie in de afgelopen jaren immuun leek voor de wereldwijde economische problemen, hebben de economische perikelen nu ook Down Under bereikt. Europa en de VS werden al veel eerder getroffen door de crisis. Australië merkt direct de gevolgen van de afkoelende Chinese economie. De vraag naar grondstoffen daalt en daar moet Australië het nu net van hebben.

Ramingen naar beneden bijgesteld

Naar verwachting zal de Australische economie tot juni 2014 met 2,5% groeien, de raming van de economische  groei zijn echter al een aantal keren naar beneden bijgesteld. Om de economie te stimuleren wil Tony Abbott het belastingtarief voor bedrijven vanaf volgend jaar met 1,5% verlagen.

Werkloosheid naar hoogste punt in 4 jaar

Ook de Australische werkloosheid is gestegen naar het hoogste punt in de afgelopen 4 jaar. Ondanks dit gegeven is het werkloosheidspercentage volgens het Australische statistiekenbureau slechts 5,8%. In Nederland ligt het werkloosheidspercentage momenteel rond de 8,5%.

2 reacties

  1. Goh, waarom zou de economie in Australië nu ook slecht gaan? Zou dat misschien komen, omdat ze de rente omlaag hebben gebracht en daarmee de marktwerking verstoren? En maken ze het probleem hiermee niet alleen erger? Blijkt het medicijn misschien niet juist de oorzaak te zijn? Is het geen toeval dat het met de economie van Australië goed ging, totdat ze de rente omlaag brachten?

    Ze proberen de economie te “stimuleren” met goedkoop geld. Hiermee verwachten ze (onterecht) dat de economie een opleving krijgt waarna ze de stimuleringen weer kunnen staken.

    Hiervoor maken we een gedachte-experiment. Stel dat de overheid niet geld goedkoper maakt, maar brood, omdat er te weinig brood zou zijn. Er wordt een Centrale Bakkerij der Nederlanden opgericht die broodjes bij de vleet maakt. Deze bieden ze vervolgens goedkoop aan. De reguliere bakkers kunnen nog maar moeilijk concurreren. De bakkers die voor voedsel zorgde voor het volk gaan grotendeels failliet. Op een gegeven moment is er brood genoeg. De overheid biedt dit brood onder kostprijs aan, waardoor de belasting omhoog gaat.

    Op een gegeven moment besluit de overheid om te stoppen met het maken van brood, omdat de economie genoeg gestimuleerd zou zijn. De echte economie kan dit weer overnemen, maar een groot deel van de bakkers is failliet. De prijs van brood schiet dus de lucht in, met een crisis tot gevolg. Uiteraard moet de overheid vervolgens niets doen en wachten op nieuwe bakkers die het gat in de markt opvullen welke zorgvuldig is gecreëerd door de overheid. Wat ze vooral niet moeten doen is in de paniek die is ontstaan dezelfde fout opnieuw maken.

    Zo werkt het ook met geld. De overheid kan de economie stimuleren met goedkoop geld, maar wie springt in het gat zodra de rente weer omhoog schiet vanwege een kredietoverschot? Dit gaat ALTIJD gepaard met economische ellende, maar deze ellende is onoverkomelijk. De overheid had zich in eerste instantie niet moeten bemoeien met het bakken van broodjes.

  2. De huizenmarkt in Australie is een enorme zeepbel. OG staat alweer op recordhoogte dankzij de rente. Het is voor de normale man niet te betalen maar alles voor de machtigen en rijken. In Australiue zou iedereen bij geboorte 1ha grond moeten krijgen, daarentegen wordt mondjesmaat grond vrijgegeven aan de markt. Metselaars electriciens loodgieters, allemaal willen/moeten ze tenminste $100k per jaar verdienen. Anders kunnen ze zelf ook hun kosten niet betalen. Gekkigheid.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: