Bankiers, politici en geldmagnaten hebben een vast spreekwoord namelijk: “Geld maak je met geld” en het maakt niet uit hoe. Daar waar gewone mensen als u en ik bij geld denken aan woorden als vertrouwen, ruilmiddel, arbeidsprestaties, aankopen van materiële zaken en goederen geldt in hun wereld het adagium hoe en waar behaal ik het hoogste rendement.

lagarde ongerust

Geld en speculatie

De afgelopen jaren zijn er enorme hoeveelheden geld in de markt gezet met als doel het aanzwengelen van de economie in de westerse wereld. Omdat burgers en bedrijven echter meer dan terughoudend zijn en met groot wantrouwen kijken naar overheden en banken valt er bij ons voor speculanten momenteel niet echt veel te halen. Net als water, stromend naar het laagste punt, kwamen de “investeerders” uit in landen als Brazilië, India, Indonesië, Thailand, Turkije, Zuid Afrika en soortgelijk. Hier werd alles wat maar enige waarde kon hebben opgekocht. Gronden en gebouwen, plantages, mijnen, grondstoffen, olie e.d. met als gevolg dat de prijzen snel gingen stijgen. Het inkomen van de lokale bevolking ging uiteraard niet omhoog terwijl grond, voedsel, wonen en energie wel enorm snel duurder werden.

Uitgevoerde inflatie

Ondanks de enorme hoeveelheden geld die, bijna voor niets aan banken en investeerders ter beschikking werden gesteld, bleef bij ons de inflatie relatief beperkt omdat er als het waren sprake is van een kopersstaking. In de eerder genoemde landen was de vraag, vanuit de westerse wereld naar het materiële en tastbare, echter wel groot waardoor er sprake was en is van een soort inflatie export.

Het wordt onrustig in de uitgebuite landen

De landen waar de westerse investeerder met hun grijpgrage handen hebben huisgehouden hebben met elkaar gemeen dat het in de regel gaat om enorme hoeveelheden inwoners, veelal jong, en via internet verbonden met de rest van de wereld. Men is dus niet gek en met velen. Grootschalige onrust aldaar is dan ook niet iets waar Lagarde en haar kompanen op zitten de te wachten. Het westen heeft immers al problemen genoeg op het gebied van de schuldenlast, de werkgelegenheid en pensioenen, de gezondheidszorg en de banken.

Afwentelen systeemcrash

De problemen zijn groot en de gebeurtenissen onvoorspelbaar. Er is zo veel geld in omloop dat er op geen enkele manier nog een relatie te vinden is tussen materiële zaken, bruto nationale producten van landen en de gewone menselijke maat. Aan het voorbeeld Griekenland is te zien dat de honger van de geldwolf niet te stillen is. De onrust van Lagarde is dan ook goed te begrijpen. Het ongrijpbare monster is los en men weet niet wanneer en het toe zal slaan. Het kan een explosie of een implosie zijn waarvan de krachtvelden zich als een in het water gegooide steen via de concentrische cirkels steeds verder uitbreiden.

Volgens Lagarde moet er een dam worden opgeworpen en moeten de “drukpersen” worden stilgezet. Daar waar problemen ontstaan, moet er echter wel met grote hoeveelheden geld redding worden gebracht. Wat mij betreft allemaal onmogelijke opgaves die ons alleen maar verder in de modder doen wegzakken.

21 reacties

  1. Zodra de rente stijgt, raakt de poep de ventilator. Daarom wordt alles gedaan om de rente laag te houden (QE). Drukpersen stilzetten is om die reden geen optie, ondanks dat QE niet meer dan het vooruitschuiven van het probleem.
    Overigens ben ik van mening dat het in de markt brengen van zoveel geld (het is eigenlijk geen geld, het is kapitaal) niet tot inflatie leidt, omdat het niet bij de mensen terecht komt, maar op balansen van banken en pensioenfondsen, om verdampte waarde aan te vullen.
    De mensen zien er niets van terug, maar moeten het ooit wel terugbetalen.

    1. De eerste 3 biljoen die zijn geprint waren ter vervanging wat is verloren gegaan in de crash van 2008, alles wat ze nu printen zal zich gaan vertalen naar inflatie vermoed ik.

  2. Een militaire actie in Syrië doet het Midden-Oosten ontploffen, met als gevolg een torenhoge olieprijs en geblokkeerde handelsroutes. Dat zal zeker de ultieme systeemcrash veroorzaken!

    1. Het Wetsten kan de rotzooi weer opknappen. Landen als Iran en Saoedi Arabië laten het afweten.
      De ultime systeemcrash komt er gewoon vroeg of laat omdat de Banken regeren en niet omdat er een waarschuwing aan het adres van Sadat komt. De hoge olieprijzen zijn gewoon weer een voorbeeld over hoe er over de rug van de “Gewone Burger” veel geld wordt verdiend. De olieprijs was al veel te hoog.

  3. Ik zei het eerder al, maar de shit is keihard on als je het mij vraagt! VS, Frankrijk en Engeland vallen aan en dan is het wachten op wat rusland en china gaan doen. Maar voor mij is het duidelijk, dat ziet er niet goed uit. Geen enkel bewija van wat er is gebeurt en toch is elke politicus zeker van zn zaak. Dat trutje Frans Timmerfrans voorop, schande!

  4. Zullen ze zo langzamerhand niet moeten beginnen met kwijtschelden van schulden? Laat de bloeddorstige banken dit maar op hun account afschrijven…

  5. Laat uzelf niet in de kou staan,maar maak u geen zorgen.
    Het is niet de eerste keer ,dat buitenaardsen meekijken en ingrijpen, om onze planeet te redden.

    groet, raadpleeg uw ziel, voor zover u die kunt vinden.

  6. Ik vind die Lagarde zo’n verschrikkelijk onnozel schaap. Ze loopt niet 10 meter achter de muziek aan,maar een paar kilometer. Eerst moeten de centrale banken meer doen en als de Amerikanen er tegenin gaan en terug willen schroeven dan weer minder? Ze kan beursanalist worden. Die geven ook koersdoelen aan de hand van welke kant de koers op gaat.

    @Vincent: de lange rente blijft overigens volgens mij niet laag door QE, maar door het opkopen van staatsobligaties door de FED van het QE geld. De rente op Nederlandse staatsobligaties is stiekem ook aan het oplopen.

    1. Nee hoor, u bent verkeerd verbonden.
      U luistert naar politici, ik niet. Ik luister naar wat mijn bewuste ziel zegt.
      Politici praten en handelen met hun hoofd.
      Daardoor missen zij ook compleet de communicatie met mensen en het Universum.
      Als u ook zelfbewust gaat worden, zult u het verschil leren kennen.

      1. Misschien moeten de politici met “handelende hoofden” eens naar het Omniversum. Dat is toch niet ver van het Binnenhof?

        Zelden zoveel drogredenen, tegenstrijdigheden en grammaticafouten gezien in éen reactie. Je kunt zo aanschuiven bij Knevel en van den Brink…

  7. Papaloe,

    Ben je niet een beetje kortzichtig als je iemand anders ( Dr. M.) belachelijk maakt? Ik moet objectief vaststellen dat dat oude Boek zeer actueel is. Zeker niet belachelijk in ieder geval. De website die dr. M aanhaalt is ook een mening die gerespecteerd dient te worden!

  8. Ik heb net een boekje gelezen van paul krugman met de titel stop deze depressie nu.
    Het pleit niet echt voor hem dat hij academisch gesgoold is maar hij geeft wel een inkijkje hoe ze bij de FED en de VS-regering denken.
    Deze nobelprijswinnaar in de economie zegt dat de depressie in de VS in december 2007 begonnen is en dat de enige manier om uit deze depressie te komen, is door geld uit te geven in plaats van te bezuinigen.
    (er moet altijd 1 van de grote 3 (overheid, bedrijven, consumenten) geld uitgeven)
    Jammer dat biflatie niet aan boekrecensies doet.
    Onlangs heeft Paul Krugman met een column gezegd dat Nederland beter geen regering kan hebben zoals in Belgie het geval was en dat het land dan beter af zal zijn. Strekking van zijn boodschap was ook dat nederland juist niet moet bezuinigen.
    Hij werd in de nederlandse media enigszins verketterd en er werden redenen aangevoerd om hem niet al te serieus meer te nemen.

    Nou goed, ik ben het helemaal met Paul Krugman eens dat we feitelijk in een depressie zitten, net als de VS.

    http://www.deadmalls.com
    Bekijk deze link en je moet dan haast wel de conclusie trekken dat de VS in een wel heel bijzondere recessie zitten.

    Helaas wijzen de officiele economische cijfers anders uit. Zoals ik in verschillende forumberichten lees op biflatie is van al deze cijfers het werkloosheidscijfer van de VS het toppunt van de cijfercamouflage.

    Ik ben nu een boek aan het lezen van nick davies, the titel is flatearthnews. Uitgekomen in 2009. Hierin beschrijft hij waarom het niveau van krantenartikelen zo gedaald is de afgelopen jaren. Maar hij beschrijft ook waarom cocaine zo werd/wordt gedemoniseerd. Waarom de milleniumbug tot gigantische proporties bekendheid kreeg (er waren landen die in december 1999 hun computersystemen helemaal niet milleniumproof hadden gemaakt en die in januari 2000 geen enkel probleem hadden) En er waren landen die miljoenen zo niet miljarden hadden geinvesteerd om milleniumproof te worden.
    Ik denk dat dit ook het gat in de markt is voor websites als biflatie. Journalisten van de nieuwsfabrieken hebben helemaal geen tijd meer om fieldresearch te doen o.a. door de winstmaximalisatie. Websites als biflatie kunnen dit nog wel doen. Alhoewel ik nooit op biflatie artikelen lees die mede door fieldresearch tot stand zijn gekomen. Als dit laatste niet het geval is dan is het knip en plakwerk van een bijzonder goed niveau.
    Op http://www.flathearth.com kun je meer vinden over Nick Davies en hoe hij tegenover de bestaande nieuwsmedia staat.

  9. de vraag is hoe lang geloven mensen nog in digitaal geld? hoe lang geloven landen als brazilie in digitaal geld uit de vs en de eu? op een bepaald ogenblik gaan burgers en bedrijven het digitale geld zo snel mogelijk omzetten in zaken met echte waarde en dan moet er grote inflatie komen

  10. at jaren 80

    Die grote inflatie waarvan jij denkt dat ie gaat komen, is er al en is al een aantal jaren aan de gang.
    Vooralsnog heeft de kredietcrisis de inflatie doen afnemen.
    De grote geldinflatie is verspreidt over producten en diensten mede door de veranderde berekening van de gemiddelde inflatie zie je dit niet heel duidelijk terugkomen in de inflatiecijfers.
    Huizenprijzen zijn onderhevig geweest aan een bijzonder grote inflatie
    Brandstofprijzen ook

    Ik denk dat de mensen nog vrij lang blijven geloven in digitaal geld. Ik bedoel de kerken lopen leeg, de politiek wordt niet meer in geloofd. Aandelen daar werd nog in geloofd tot en met het jaar 2000 en wie er daarna nog steeds in wilde geloven, kreeg in 2008 het deksel op zijn neus.

    Nou ja dan blijft geld nog over over waar je in kan geloven. Geld maakt ongelukkig toch?
    Maar gelukkig hebben we daar anti-depressiva voor tegenwoordig…

  11. Het probleem is een als “geldsysteem” vermomde schuldenfabriek. Bij de schepping van elke $ 1,00 ( € 1,00) ontstaat er automatisch een schuld groter dan $ 1 00 ( € 1,00). We hebben immers meer schulden dan geld in dit systeem en proportioneel zijn de schulden steeds groter dan de geldmassa. Het “geldsysteem” is mathematisch onhoudbaar. De ellende neemt juist toe en niemand zal dit “systeem” kunnen redden.

  12. Het probleem is dat we continue problemen blijven benoemen, zou het niet beter zijn om te beginnen om aan oplossingen te gaan werken, wat als de euro of dollar nu valt, wat krijgen we dan weer een fiat munt????

  13. De kbc kan van een schuld 350 euro 255.000, euro maken en je de woning onder de kont verkopen en wel Johan Thijs, Ludo Vangenechten, Tom Plessers, Nicole Hendrikx, R.Caelis, Dominique Agresti. Dit zijn mensen met wanbeleid rn structuur. Bieden gratis rekeningen aan voor de kinderen en je moet betalen, en als je adreswijziging moet doorgeven moet je naar de gemeente om een blad te halen dat je er woont. En nog meer schandalige schaamteloze dingen zoals credit cards aansmeren verdienen ze 4x op. En kredieten op je rekeningnummer en peper dure verzekeringen die krijgen staatsteun van Nl geld, en ze misbruiken gewoon de domme hollander knijpen en persen hem uit als een citroen.
    Die weten wel geld te maken maar ze zijn vergeten klein te denken mvg Bianca Vroomen ” Lijst Fortuyn/Vroomen” die knokt tegen zulk beleid laat ze maar in het gevang ingaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: