economicsDe aandelenmarkten dus, maar eigenlijk àlles wat met geld, investeren, beleggen te maken heeft is gestoeld op vertrouwen, geloof en verwachtingen.  Nog altijd moeilijk te begrijpen voor velen : economie = emotie!

Vertrouwen komt te voet maar gaat te paard

Eens het vertrouwen weg is, valt dat maar heel moeilijk terug te herstellen.  Beleggers vandaag zijn onzeker, twijfelen, en dat is waar de beurs een gruwelijke hekel aan heeft.  Er is dan ook véél om zich zorgen over te maken…

5 Vragen aan een professor

Hoogleraar economie Esther-Mirjam Sent van de Universiteit van Nijmegen aan het woord.  “Er moet een betere balans komen in de wereldeconomie.  Omdat alles steeds meer met elkaar verbonden is, groeit een klein nationaal probleem snel uit tot een mondiale crisis.  In Europa moeten we onder ogen zien dat de monetaire unie ook politiek vervlochten moet zijn.  Er moet overwogen worden euro-obligaties uit te geven ipv nationale.  Ook zou het nutsbankieren kunnen worden gescheiden, waardoor het geld van brave spaarders niet langer wordt getroffen bij een financiële crisis”.

Wat merkt de gemiddelde Nederlander hier van?

De pensioenen lopen gevaar omdat de beleggingsfondsen gevaar lopen.  Het kan lastiger worden om een hypotheek of een lening te krijgen.  De euro/dollar koers kan de producten die we invoeren duurder maken.  De werkloosheid kan nog toenemen.

De oorzaken aanpakken

We moeten, aldus de professor, de oorzaken van de crisis aanpakken en ons niet verliezen in symptoombestrijding, zoals we nu bezig zijn.  Een voorbeeld van een grote oorzaak van de bankencrisis in de Verenigde Staten : dat het land op te grote voet leefde…

 

5 reacties

  1. Ook de inzichten van deze “professor” ontstijgen die van gemiddeld burger zeker niet.

    Wel lachu met al die vele, vele duizenden zgn. “wetenschappers”. Over inflatie gesproken …

  2. Ik wilde eerst reageren, maar als het originele artikel en het bovenstaande leest, laat ik de illusie varen, dat praten nog zin heeft.
    De ‘economie’ laat zin niet sturen. En een nog grotere overheid er boven opzetten is nog zinlozer.

  3. Dit is inderdaad een flut artikel. Sorry, kan Biflatie niets beters vinden?

    “Vraag een econoom niet voorspellingen te doen” en dat door een overbetaalde wetenschapper….??? Bewijst eens te meer dat economie geen echte wetenschap is, maar natte vingerwerk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: