Het economische lot ligt in de handen van Bernanke. Egon von Greyerz, de stichter van de prestigieuze Zwitserse beleggingsvennootschap Matterhorn Asset Management, zegt dat de Amerikaanse centrale bank níet zal gaan “taperen”. De FED kan zich dit volgens von Greyerz gewoonweg niet permitteren. Hierdoor zou de goudprijs flink kunnen gaan stijgen.  Von Greyerz is één van de weinige lonely voices in beleggersland die denkt dat de Fed niet zal beginnen met tapering.

fed tapering

G-7 is failliet

De wereld is financieel, politiek en moreel corrupt en verslaafd aan schulden en geldcreatie.  De VS, het VK, Frankrijk, Italië, Canada, Duitsland en Japan – van deze G-7 en zogenaamd rijkste landen- heeft de meerderheid problemen met schulden.  We spreken hier over een groep landen die ongeveer 50 procent van het wereld BNP vertegenwoordigt, zijnde 30 triljoen dollar. De gezamenlijke schuld is maar liefst $140 triljoen! Meer nog, sinds 1998 werd voor elke 7 dollar bijkomende schuld slecht 1 dollar groei bereikt.  “The world can, of course, never pay back the debt with real money, and the world can’t even pay the interest with real money“. 

Hoelang gaat dit nog goed?

Iedereen met gezond verstand realiseert zich dat dit slecht kan aflopen.  De meeste overheden nemen daarbij persoonlijke vrijheden van hun burgers af; dus ook moreel en politiek wordt dit een eventueel bankroet.

De rijken rijker en de armen armer

Sinds 2009 zagen de rijkste 7 procent hun rijkdom met 28 procent toenemen. De andere 93 procent zag hun welvaart afnemen met 4 procent.  De rijkste 300 mensen in de wereld zijn rijker dan de armste 3 miljard mensen…

Goud als laatste concurrent

Het wordt spannend wat er met de goudprijs gaat gebeuren na de eventuele tapering.  Goud is namelijk de enige concurrent, de enige vijand nog te verslaan. “Remarkably, only one half of 1% of world assets are invested in gold. Considering what will happen to the world in the next few years, that percentage will go up dramatically, but that will only happen at much higher prices since there is virtually no physical gold available at these prices.”

6 reacties

  1. Om nog enige geloofwaardigheid te houden zal Ben wel moeten taperen (Hij zit het wel uit).
    We zullen het zo horen. Ik ga uit van een klein bedrag 5 tot 10 miljard.

    Eigenlijk een doekje voor het bloeden, dan had Ben zijn mond niet voorbij moeten praten. Nu zit hij met de gebakken peren.

    O,… nee, …niet Ben zit met de gebakken peren, maar zijn opvolgen “Ellen” .
    Ben laat een grote puinhoop achter voor zijn opvolger, dat is tegenwoordig normaal. Er zal geen strafvervolging of zelfs geen onderzoek, naar het volledig mislukte beleid volgen.

    Gelukkig heeft “Printhead Ellen” de echte oplossing voor al de problemen in de wereld…….daar gaan we, lang leven de geldpers!

    Ellen zal de tapering snel doen verbleken en ipv 85 miljard per maand zal de geldpers er eerder 150 miljard per maand uitspugen.

    Wat is dit toch een geniale genie , die “Ellen”.

  2. Leuk dat Biflatie iemand aanhaalt die weldegelijk gelijk heeft gekregen. Goud $1360!!! GEEN verkleining van de stimuleringspakketten.

    von Greyerz mag vaker voorspellingen doen.

    1. Egon von Greyerz? Noooooooit van gehoord. Eén goede voorspelling maakt hem niet gelijk wereldberoemd, de kans was immers rond 40/60?
      En goud kan wel in dollars omhoog schieten, maar wat hebben we eraan als de euro dan 1,35 dollar wordt? Lood om oud ijzer, no pun intended…
      We hebben nog een lange weg te gaan, voordat goud voorbij de piek van 1380 euro staat. Nog steeds erg blij dat ik al in 2005 ben gaan kopen…

  3. Peter Schiff zegt al jaren dat Ben nooit zal stoppen met QE. Als Ben alleen al aan tapering denkt schiet de rente omhoog. Dat heeft Ben deze zomer getest. De amerikaanse overheid heeft bijna 17.000 miljard schuld. Daar betaal ze nu een paar procent rente over. Maandelijks moeten er voor enkele tientallen miljarden aan T-bonds worden doorgerold. Als dat tegen een hogere rente moet komt snel aan het licht dat Amerika failliet is.
    Daarnaast is het is een misverstand dat de FED geld in de economie pompt. De FED koopt T-bonds op omdat niemand anders dat doet tegen die rente. De treasury department gebruikt de inkomsten om de chinezen af te betalen. Merk de paralel op met de steun aan Griekenland die direkt naar de schuldeisers gaat (in dit geval de banken). Wel is het zo dat de FED de economie stimuleert door de rente laag te houden. Maar geld pompen in de economie valt erg mee.

  4. de vs kan niet stoppen met geld bijdrukken om de eigen staatsobligaties op te kopen want andere landen hebben geen zin meer in amerikaanse staatsobligaties,
    het lukt de vs nooit om een sluitende begroting te krijgen dus blijven ze bijdrukken, totdat de boel instort en een reset moet komen van de economie,
    dit moet op wereldschaal gebeuren, de dollar is wereldwijd verspreid, als de vs met de dollar instort dat ligt de wereldhandel grotendeels stil, dit is een heel eng gegeven als je beseft dat je spercieboontjes uit egypte komen, knoflook uit china, vlees uit argentinie, rijst uit azie en wijn uit chili/australie/zuid afrika. ect,
    Nederland is al lang niet meer zelfvoorzienend met zijn voedselvoorziening, stel dat de nederlandse veestapel geen sojabonen bevoorrading meer krijgt uit zuid amerika dan kan het grootste deel van het vee worden geslacht.

    de wereldeconomie is zo aan elkaar verstrengeld dat als de de dollar valt, valt de rest vd wereld mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: