shutdownNog een aantal dagen te gaan voordat de economische en financiële wereld mogelijk een megaschok zal ondergaan! Allemaal door gekibbel en wederzijdse chantage tussen Obama’s Democraten en de tegenpartij de Republikeinen.  Het zijn cruciale tijden en te weinigen nog beseffen de ernst van de problemen. Ondanks dat de beurzen flink stijgen, zijn de gevaren nog altijd niet geweken. Wat zal er gaan gebeuren met het schuldenplafond?

Hoog spel

Beide grote partijen willen wel een akkoord over de begroting voor het nieuwe fiscale jaar – de huidige government shutdown sinds 1 oktober is al een direct gevolg – maar er is nog een belangrijker kwestie die opdoemt : op 17 oktober e.k. zal het land geen geld meer kunnen lenen.  Het schuldenplafond van 16.699 miljard dollar dient dringend (en voor de 80ste keer) verhoogd te worden. Republikeinen stellen nu voor om het tijdelijk – voor 6 weken – te verhogen, om verdere onderhandelingen een kans te geven.  Maar Obama wil de volle pot, een volledige overgave van de Republikeinen, geen bijkomende voorwaarden, hij zegt dus njet. “Na een discussie over mogelijke wegen voorwaarts, zijn er geen specifieke afspraken gemaakt“, aldus een verklaring van het Witte Huis.

De gevolgen zonder akkoorden

De Amerikaanse dollar zou zwaar vallen, het vertrouwen van de wereld in die munt en in de daadkracht van de VS komt op het spel te staan, de beurzen wereldwijd zouden aanzienlijk dalen en de hele machinerie “Verenigde Staten van Amerika” – tot nader order de locomotief van de wereldeconomie – zou tot stilstand komen.  Het is technisch en officieel nog nooit voorgekomen dat het land zijn schulden (correctie : de intrest op zijn schulden) niet meer zou (kunnen) betalen. De politieke impasse duurt nog even voort.

14 reacties

  1. Ik bid en hoop dat er GEEN akkoord komt en dat daardoor de V.S. failliet gaat en daardoor het gehele financiële systeem instort! Want met dit huidige doormodderbeleid van QE’s, bezuinigingen, enz. schieten we nergens mee op. Een snelle en een volledige ineenstorting van het systeem is de enige mogelijkheid om het systeem te resetten en om zo opnieuw met een schone lei te beginnen!

      1. Weet je meteen waarom het IMF proefballonnetjes oplaat als het heffen van 10% “belasting” op spaarrekeningen in de eurozone.

        En sorry voor de threadjack.

        1. Ja, met name ‘les 1’ is leuk. ‘Les 2’ vind ik toch maar een beetje een vage metafoor. ‘Les 1’: Als je die 8 nullen eraf kapt dan zie je gelijk de ernst van dit huishouden. Ik zou dit huishouden nog geen 100 Euro durven lenen want ik weet dat ik die 100 Euro gewoon kwijt ben ook al is die 100 Euro een druppel op een gloeiende plaat. Ik bedoel, ik help dit huishouden nauwelijks tot niets met die 100 Euro.

          Plak je die 8 nullen er weer aan dan vraag je je af waar dat grenzeloze vertrouwen van geldleners aan de VS vandaan komt.

          Om een voorbeeld te geven: Als de VS zijn uitgavenpatroon zou willen handhaven dan moeten ze bijv. dus grofweg een verdubbeling creëren van commerciële banen (inkomstenbelasting) en dan nog zal de schuldaflossing heel heel heel erg langzaam gaan. Zie hoe onrealistisch dit is.

          ‘Aardige groei’ in de VS is dus bij lange na niet genoeg. ‘Aardige groei’ blijft een druppel op een gloeiende plaat.

        2. Je zou de vergelijking van Tom Lassing in les 1 ook anders kunnen uitleggen. Het ‘huishouden’ in beschouwing genomen: Het is als een huishouden waarbij het met 2 verdieners nog wel gezond kan zijn, alleen is die tweede verdiener idg. nu met de noorderzon vertrokken. De nu overgebleven 1 verdiener, opgezadeld met de lasten kan waarschijnlijk veel makkelijker een nieuwe partner vinden met een aardige baan dan een overheid die nu een verdubbelde inkomstenbron moet zien te vinden. 😉

          1. Nou, reageer maar op Beursboxforum dan, zou ik zo zeggen. Les 1 is inderdaad zoals houtskool al opmerkt een tamelijk oude. Les 2 kende ik zelf nog niet en vandaar dat ik de link geplaatst heb.
            Ik denk dat Tom Lassing dat wel leuk zou vinden, als je het rechtstreeks deed.

  2. Dit zijn de jaren ’30 in ‘slow motion’. Uiteindelijk betekent uitstel geen afstel. Toen was er sprake van een ‘laissez faire’ houding van de centrale banken, waardoor liquiditeitsproblemen zich direct vertaalde in een finale solvabiliteitscrisis. Hierbij vielen de banken als bosjes om, waardoor snel veel geld verdween, hetgeen zich direct vertaalde in een deflatiedepressie.

    De huidige monetaire autoriteiten proberen bankfalen te voorkomen door gratis liquiditeit in de vorm van krediet/schuld te verstrekken aan de banken. De solvabiliteitscrisis wordt hierdoor uitgesteld ten koste van de fysieke economie. Een monetaire reset zal uiteindelijk onvermijdelijk blijken te zijn om politieke chaos en verdere verarming te voorkomen. De recente IMF-cijfers spreken boekdelen. Het hiernavolgende artikel bespreekt enkele oplossingsrtichtingen. http://www.economie-macht-maatschappij.com/monetair-beleid.html

    1. Zonet op RTL-Z dat er toch een akkoord in de V.S. zou komen over het schuldenplafond. Laten we bidden en hopen dat er toch een reset komt van het financiële systeem, want zo op de huidige voet doormodderen, heeft ook geen zin!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: