De Nederlandse politici leggen de burgers steeds hogere lasten op. Als deze daarop reageren door steeds minder te besteden dan roept onze premier op om toch alsjeblief de portemonnee te laten rinkelen. Er is immers economische groei nodig. Ouders geeft met vrije hand en nu belastingvrij aan uw kinderen! Ondertussen stijgen de overheidstekorten elke minuut, krijgen we te horen dat we straks “misschien” wel tot ons 75ste jaar moet blijven werken. Als toetje wordt het belastingvrij sparen voor het latere pensioen flink gekort, wordt de AOW gepersonaliseerd, de WW-periode ingekrompen en is het de bedoeling dat de bijstandsregeling verwordt tot een soort arbeidskamp voor een kleine portie dagelijks voedsel.

economische zonneschijn

Overdreven of toch nog optimistisch?

In een eerder artikel ging het mede over Japan. Jongeren zien het daar niet meer zitten. Hebben geen mogelijkheid en ook geen zin om voor peperdure huisvesting te betalen. Ze willen geen vast verkering, niet trouwen en ook geen kinderen. Bij gebrek aan beter blijven ze thuis wonen. In de VS blijkt het inmiddels al een graadje erger te zijn geworden. Een studieschuld waar je je hele leven voor moet blijven betalen? Géén of een tijdelijke, zeer slecht betaalde, baan? Oneindig solliciteren en werken tot op een leeftijd waarop je er dood bij neervalt? Steeds meer jongeren hebben er geen zin meer in. Willen niet langer studeren, niet solliciteren. Wat blijft is wonen bij je ouders, computeren, gelijkgestemden zoeken en dan…?

Rehn: Nederland doet het slecht

De binnenlandse bestedingen blijven laag of lopen zelfs nog terug. De huizenmarkt en de hypothekenschulden zijn als een blok aan ons been. Omdat we nu al weer een tijdje horen dat het beter gaat sprak ik gisteren een makelaar aan bij mij in de buurt en vroeg hem of de gouden tijden al weer waren teruggekeerd. Na enig gnuf, wrue en pfue bracht hij naar buiten dat het helemaal niet beter gaat. De verkoop is minimaal. Vooral wat de duurdere huizen betreft, zeg maar vanaf vijfhonderdduizend euro, zit de boel, zeker in krimpregio’s helemaal op slot. Volgens commissaris Rehn is er een grote kans dat ons land volgend jaar de drie procentnorm niet gaat halen. Ondanks alle slagen die hij om zijn arm houdt en het praten met politieke watten in de mond om maar niet duidelijk te hoeven zijn, haalt een goed toehoorder er echt wel uit dat somberheid troef is.

De toekomst van de westerse wereld

Op dit moment zijn tal van regeringen, ook in Nederland, bezig om oude systemen van macht en belangenverstrengeling koste wat het kost in leven te houden. Manipulatie, machtsmisbruik, ongelimiteerd geld drukken, afluisteren, spioneren niets is te dol. De eigen wetten worden met voeten getreden. Daar waar burgers ook voor kleine vergrijpen zwaar gestraft moeten worden, kunnen overheden en daaraan gelieerde particuliere firma’s gewoon hun gang gaan. “Het landsbelang” gaat voor en boven alles.

Liever minder geld dan ontslag!?

Er is in diverse artikelen te lezen dat werknemers best loon willen inleveren om hun baan te behouden. Dit fenomeen is al meerdere jaren in volle ontwikkeling en wordt op vele wijzen misbruikt. Het inleveren van vakantiedagen, allerlei vergoedingen en toeslagen en ook echt loon. Pas nog vertelde iemand dat hij en zijn collega’s al meerdere keren “vrijwillig” een flink deel van hun loon hadden ingeleverd. Het was kiezen, meedoen of het bedrijf failliet. Ondanks het inleveren bleek de man met de zeis al achter de deur te hebben meegeluisterd. Over en uit en…. WW op basis van het laatst verdiende loon.

Krijgen wij wat we verdienen?

Een hele kleine groep mensen ziet het hele gebeuren met argwaan aan en neemt zijn eigen maatregelen zonder er over te praten. Niet omdat er geen behoefte is om te informeren, te overleggen, te waarschuwen of samen te werken aan duurzame oplossingen. Nee er zijn gewoon bijna geen gesprekspartners. Het gros van de mensen maakt zich niet druk en wil er bewust niets mee te doen hebben. Het valt allemaal wel mee. Het komt vanzelf wel weer goed.

46 reacties

  1. Een hele kleine groep mensen ziet het hele gebeuren met argwaan aan en neemt zijn eigen maatregelen zonder er over te praten.

    Is ook het beste om te doen, praten helpt niet en de massa is zo gehersenspoeld en afhankelijk gemaakt dat ze totaal apatisch zijn.
    Iedereen heeft zijn praatje klaar maar werkelijk actie ondernemen ….

    Terwijl dat toch de enige weg is. Wen er maar aan, dit is pas het begin, er komt nog zon vloedgolf aan ellende aan, dat hebben wij met zijn allen nog nooit gezien.

    1. “de massa is zo gehersenspoeld en afhankelijk gemaakt dat ze totaal apatisch zijn”

      Precies, zoals Morpheus in 1999 al zei:

      Morpheus: …these people are still a part of that system and that makes them our enemy. You have to understand, most of these people are not ready to be unplugged. And many of them are so inured, so hopelessly dependent on the system, that they will fight to protect it.

      Vooral dat laatste moeten we niet uit het oog verliezen. En met wie bedoel ik dan de mensen die wél zien in wat voor wereld, matrix zo je wilt, ze leven. Het is dan ook inderdaad een kwestie van je eigen maatregelen nemen zonder er (al teveel) over te praten.

  2. Ik heb die truck met die 20% loon inleveren ook gezien bij mijn voormalig stagebedrijf. Eerst iedereen 20% inleveren en vervolgens 50% van het personeel ontslagen. Baas blij UWV blij en personeel blijft met de shit achter. 20% inleveren is niks mis mee als je er kan blijven werken maar het verbaasd me niks als het UWV dit soort maatregelen promoot om geld uit te sparen.

    Even wat anders we zien Draghi weer volop in het nieuws om berichten te verspreiden over deflatie in de eurozone. We weten allemaal dat het grote lulkoek is, maar hij is zich alvast aan het rechtvaardigen om volgend jaar de oude LTRO leningen door te rollen. Hoeveel zullen ze dit keer printen 2000 miljard?

  3. Een groot gevoel van machteloosheid maakt zich meester over de massa. In het bijzonder de middenklassers. Hard werkende mensen hebben grote zorgen over behoud van hun baan en zien met lede ogen aan dat hun spaargeld nauwelijks nog rente opbrengt en misschien wel niet eens veilig meer is. Waarschijnlijk gaat de rente verder omlaag nu het inflatiecijfer wel erg drastisch daalt in een paar maanden tijd. Kortom, deflatie komt er aan. Dat leidt weer tot uitgestelde betalingen en verdere afwaardingen van o.a. pensioenen en onroerend goed. We gaan gewoon verder met de neergaande spiraal. Kijk naar Frankrijk waar vooral gezinnen met kinderen meegesleept worden in een heuse armoedeval. We gaan lanzaam naar een climax hier in Europa. Stijgende beurskoersen in de virtuele economie en toenemende armoede in de echte maatschappij. Hoe lang kan zoiets doorgaan? Niet heel lang meer denk ik, want de mensen gaan zich roeren. De grote onvrede wordt momenteel al volop besproken op de verjaardagsborrel. Hoe zal zich dat uiten wanneer er nu of straks verkiezingen zijn? Opkomst lager dan 50 procent is mijns inziens heel goed denkbaar. Het vertrouwen is gedaald tot een dieptepunt en kan nog verder omlaag. Wie brengt nu eens positieve elementen in in onze discussie over de huidige neergang. Bijvoorbeeld hoe we verder kunnen uit de euro en met een kwijtgescholden schuldenberg.

  4. Ben, nadat ik mij er jarenlang (ik zag de waanzin ergens in de jaren ’70 beginnen) vreselijk druk om heb gemaakt, laat ik het eigenlijk in een snel tempo los. De grenzeloze naiviteit en weg-met-ons-mentaliteit heeft zijn werk al gedaan, de ondergang is niet meer te stoppen….en de bevolking blijft vertegenwoordigers kiezen die dit faciliteren…leg je er maar bij neer…

  5. De burger is slechts collateral damage in de langzame afbraak van groei door schuld. Alleen een currency crisis of het breken van bevoorradingslijnen zorgt voor verbetering. Tot die tijd is het berg af.

    cognitieve dissonantie aka “waar blijft mijn frikandel XXL”

    Ik ben omringd door domme ganzen, en ik zal lachen om hun gekrijs als ze straks levend worden geplukt.

    1. Lieve houtskool : Gelieve het NIET over fraikadellen te hebben.

      Je wéét hoe ik ze mis, hè ?

      Vooral ‘speciaal’.

      Sadist 😉

  6. Inderdaad Ben, de goed-nieuws show op de beurs, op tv en in de kranten, het is meestal zo tenenkrommend dom wat ons tentoon gespreid wordt! En al die mensen maar interessant doen en hard brullen dat het allemaal wel weer goed komt… zucht… domheid kent blijkbaar geen grenzen.
    Ik loop dagelijks voor mn werk in alle stadscentra en dorpskernen en ik schrik van alle groeiende leegstand en vooral van al die depressieve koppen op die veel te dikke lijven… Het is triest hoe diep wij als volk gezonken zijn, de domheid, achteloosheid en desinteresse in ons eigen leven neemtt schrikbarende vormen aan…
    Zal het tij ooit keren? Op tijd?

  7. Uit onderzoek van o.a. Frans de Waal blijkt dat de evolutie van de menselijke soort vooral wordt gedragen door samenwerking. De term ‘survival of the fittest’ beteknt niet ‘het overleven van de sterkste’ maar ‘het overleven van de geschiktste’. En geschikt is iets totaal anders dan sterk zijn. Zo is vooral de mate van in staat zijn tot samenwerking zeer ‘geschikt’..

    Wat wil nou het geval met de economie? Wel, dat is gebaseerd op een Keynesiaans en Hitleriaans strijd- en concurrentiemechanisme. Een verkrachting van het evolutie-idee tot een soort oorlogsverheerlijking.

    Uit onderzoek uit 1993 blijkt ook dat economiestudenten na een jaar studie bijzonder asociaal blijken te worden. Zie hier: http://psych.cornell.edu/sites/default/files/Frank,Gilo,Regan.93.pdf

    Het huidige economische systeem moedigt dat strijd- en concurrentiedenken aan en dat gaat PER DEFINITIE tegen de menselijkheid en de menselijke evolutie in die immers drijft op samenwerking. Anders gezegd: de mensheid zal aan het economische systeem ten onder gaan.

    1. Klopt,Yoep.
      En ze vreten zich zat aan fricandrollen speciaal.
      En denken nog anderen te kunnen uitlachen, zolang als het duurt.

  8. De ECB heeft de rente weer verlaagd!
    Oh wat een verassing, buerzen schieten weer omhoog.
    Staat nu dus op 0,25%!!!!!!
    Je moet er gewoon om lachen , als de doorsnee burger het niet begrijpt het zij zo.
    Maar voor 1 ieder die wat dieper in de materie kijkt weet natuurlijk dat dit niet goed gaat eindigen.
    Ik ben positief omdat het hele systeem rot is en er een grote schoonmaak aan zit tekomen .
    Dit gaat veel pijn doen maar we moeten blijkbaar eerst de pijn voelen van deze kinderlijke fouten.
    Het zal onze toekomst positief beinvloeden.
    Expansie is het enigste antwoord van de centrale banken wererldwijd en de rente verhogen wanneer kan dat ?
    Nou nooit meer.The End.

  9. Het economisch zonnetje gaat voorlopig niet schijnen. De europese rente naar 0.25%, dit betekend dat er onmogelijk economisch herstel kan zijn, de pensioenfondsen kunnen hun verplichtingen niet nakomen, sparen is zinloos, er komt nog meer lucht in de aandelen markten en de biflatie gaat weer toenemen.

    een huis kopen met hypotheek is per definitie economische zelfmoord, want als de rente iets stijgt verveelvoudigen je maandlasten, (stel van 0.25% naar 1% is al een verviervoudiging van de rente)

    ook voor economische rekenmodellen is de extreem lage rente gevaarlijk. stel dat de rente weer naar een geloofwaardige stand van 3 tot 5 procent stijgt, dit is voor het grote geldgebeuren een factor van 10 tot 20 keer zo veel, dit zijn voor handelstransacties enorme veranderingen, hoe is er op deze wijze een stabiele situatie mogelijk.

    wat gaan ze verder verzinnen, 0% rente of negatieve rente, als de rente weer wordt verlaagd dan zijn de heren in Brussel voor de komende tijd negatief gestemd omtrent de economie van de Eurozone.

    het is dansen op een vulkaan. het huidige monetaire systeem is overleden en wordt kunstmatig (lage rente) in leven gehouden, wanneer de stekker eruit gaat wordt het een situatie gelijk aan die van de soviet unie van pak een beet 1917 tot de jaren twintig inclusief intorten economische activiteit met grote onzekerheid, en survival of the fittest. na 1917 kwam er een totalitaire staat waarbij bezit werd onteigent, mensen in interneringskampen en veel slachtoffers omkwamen van de honger. (honger? dit is niet eens negatief gedacht, want de EU houdt geen voedselvoorraden meer aan omdat zij denken dat je in geval van calamiteiten toch op de internationale markt kan kopen, hoe moet dit als de valuta faalt.)

    1. “(honger? dit is niet eens negatief gedacht, want de EU houdt geen voedselvoorraden meer aan omdat zij denken dat je in geval van calamiteiten toch op de internationale markt kan kopen, hoe moet dit als de valuta faalt.”

      Door de enorme efficiëntie en het ‘just-in-time’-systeem, bevindt onze voedselvoorraad zich in vrachtwagens, die over de weg razen. Een winkel zet zijn zijn gehele assortiment gemiddeld in 2 dagen om.

  10. Het gaat pas beter worden als er een ander systeem komt met werkherverdeling (parttime banen) en een ander belastingstelsel.

    Werkherverdeling gaat noodzakelijk worden gezien in de toekomt meer en meer (intelligente) robots hun intrede gaan doen. Na industrialisatie, automatisatie en internettijdperk beginnen we nu aan robotisatie de komende 10 jaar. Een robot ‘kost’ min of meer even duur in China/India als hier dus minder noodzaak tot offshoring van jobs voor bedrijven. Eea houdt echter in dat er in totaal minder jobs zullen zijn MAAR de winsten van de multinationals zouden wel op peil blijven en wellicht stijgen. Enkelen zullen nog wel zeer goed hun boterham verdienen doch de massa zal geen/weinig werk hebben. Hierop zou het belastingssysteem moeten aangepast worden

    Een ander problematiek voor werkherverdeling zijn de ouderen/jongeren op de arbeidsmarkt.. In mijn omgeving (ben 50 plus) zie ik best wat gezinnen zonder kinderen (zijn uit huis) en zonder schulden (huis afbetaald) maar nog wel 2 (ruime) inkomens. Zowel de man als de vrouw een full time baan en gezien hun loopbaan een leuk salaris. Van dit totaal bedrag wordt dan vervolgens 30 tot 50% gespaard (eigenlijk aan de economie onttrokken) en gelijktijdig best nog aardig geleefd (company car etc…). Aan de andere zijde zie ik een hoop jongeren die werkeloos zijn of een baan hebben waar ze met veel moeite van kunnen rond komen. Als ze dan al getrouwd zijn en beiden gaan FT werken gaat er bijna 1 salaris naar de bank voor schuldenaflossing.Toch is het juist deze groep die investeert in de economie doch zij hebben meestal zeer beperkte middelen.
    Moraal van het verhaal (en ik begrijp dat je eea niet altijd en voor iedereen zo zwart/wit kunt stellen) zou je eigenlijk het ‘ouder’ koppel moeten dwingen om minder te gaan werken teneinde een arbeidsplaats te creëren voor iemand die nog aan het begin staat van zijn leven en nog heel wat dingen moet aanschaffen (wat de economie op zich weer zal doen aantrekken). Wellicht iets om verder uit te werken/over na te denken

    1. Dat laatste stukje vanaf ‘Moraal van het verhaal’…

      Dat heet volgens mij gewoon VUT (V)ervroegd (U)it dienst (T)reding. Dus voor je 65e in de VUT en daarna met pensioen. Mijn vader heeft daar nog gebruik van gemaakt (Rond z’n 62e geloof ik) en volgens mij kunnen de huidige babyboomers daar nu nog gebruik van maken. Dat vind ik nou het idiote. Eerst hadden ze de VUT bedacht jaren geleden. Maar nu vinden ze ‘langer doorwerken’ nou juist DE oplossing. ZE doen maar wat.

      De rest van je reactie, zo denk ik er ook wel over maar toch zitten we nu nog in een soort overgang hier naartoe. Technisch kan er wel al best veel maar het is maar net naar welke robot je kijkt. Waarschijnlijk is een spuitrobot voor bijv. een autofabriek al superieur aan een mens qua snelheid, nauwkeurigheid en kosten/baten verhouding. Maar een mens is in heel veel gevallen (nog wel) veel slimmer en flexibeler dan een machine. Maar ik ben het met je eens dat de techniek niet stil staat. Grootmeesters in het schaken zijn al verslagen door een computer. En een supercomputer doet al heel leuk mee in een kwis met zijn medekandidaten -van vlees en bloed- Maar dit soort toepassingen zijn NU (nog) niet massaal genoeg. Maar het kan snel gaan. De eerste de beste PC uit 2013 is feitelijk al een supercomputer in vergelijking tot de computer ten tijden van de jaren ’70 ’80 ’90. ‘Het Grote Monster’ dat mijn vader in de jaren 70 / 80 mocht komen bezoeken om ‘het’ wat ponskaarten mocht komen voeren hebben we nu op ons bureau staan. Wat zeg ik ? Tegenwoordig ook in ons hand ! (‘Het Grote Monster’ was eigenlijk een mietje: Omgeving, een stofvrije ruimte onder gereguleerde temperaturen. Computervirus geheel anders uitgelegd 😉 )

      1. Precies R.
        De mens, is op vele vlakken al duurder en minder efficient dan een machine of robot.
        Binnen een bepaalde tijd,willen ze van de meesten mensen ook robots maken.

    2. “Van dit totaal bedrag wordt dan vervolgens 30 tot 50% gespaard (eigenlijk aan de economie onttrokken) en gelijktijdig best nog aardig geleefd (company car etc…).”

      Het is een misvatting, dat gespaard geld aan de economie onttrokken wordt. Het geld op je spaarrekening is doorgeleend.

      1. Dat is dus een van de oorzaken zo niet hoofdoorzaak van de economische crisis.
        Geld trekt geld aan en de armen worden armer.
        Mensen met veel geld hoeven niks te doen en armen moet krom liggen.
        Beste zou zijn als geld meteen terug vloeit in de economie.
        Het probleem is de kloof tussen rijk en arm.
        Achterliggende probleem is de mens zelf. In de stam heeft het zin om een voorraadje aan te leggen. Trouwens, de sociale controle is dan te groot voor inhalig gedrag. In onze maatschappij wordt inhalig gedrag beloond. Het experiment van onze maatschappij heeft op veel fronten gefaald; economisch, ecologisch en psychologisch. Het is een beesten bende!

    3. “Moraal van het verhaal”. Jawel, WIJ begonnen in 1976 te werken ( met twee ), spaarden ons te pletter, waardoor we 1980 een oude woning ( die moest gerenoveerd worden ) konden aankopen met een afbetaling van 350€ per maand ( op 20 jaar, en we betaalden 60% cash – de lening aan toen 11.25% ging over de resterende 40%). Mijn ( ondertussen ex ) stopte in datzelfde jaar met werken ( want zwanger, ze ging “de kinderen opvoeden”, quod non ). Die 350€ per maand was 1/3 van MIJN netto inkomen en alsnog net draagbaar. Ik kan me niet van de gedachte ontdoen dat de huidige generatie niet meer kan tellen noch risicoanalyses kan maken. Wat als er 1 inkomen wegvalt? NOOIT AAN GEDACHT blijkaar.

  11. Ik probeer mensen uit te leggen, dat het langzaam misgaat. Dat zij rekening moeten houden, met economische en sociale ellende. Ik probeer het nog uit te leggen, maar dat doe ik slechts in beperkte mate. Het heeft geen zin handel uit te leggen, als zij de basisprincipes van de marktwerking niet eens begrijpen.
    Daar komt nog eens bij, dat ik dan de oplossing moet bedenken en zelfs voor hun moet uitvoeren, maar direct met non-argumenten wordt geconfronteerd op het moment dat een oplossing in conflict is met hun wereldbeeld.
    Hoe meer je de waarheid verkondigt, hoe meer je gehaat wordt. Ik denk dat veel mensen de overheid zien, als een stok achter de deur, de laatste reddingsboei, de helpende hand.
    Wat kun je nu doen in deze tijden?
    – houd je schulden in toom, zorg ervoor dat zij draagbaar zijn
    – ken een trucje, zodat mensen jouw nodig hebben
    – creëer een netwerk van mensen, familie waar je op terug kunt vallen
    – sla voedsel op (geleidelijk, want voedsel is duur)
    – koop verhandelbare spullen
    – goud: tja, het heeft waarde, maar als betaalmiddel…
    – beperk je spaarrekening
    – geen beleggingen
    – zorg ervoor dat je met weinig kunt leven..
    – volgende verkiezingen: kies op andere partijen
    – overtuig individuele mensen, en laat de dociele medemens maar lopen, dat heeft toch geen zin. Maar let op: deze groep is gevaarlijk als zij in paniek raken.

    1. Mensen zullen vanaf de crash van het financiële systeem erachter komen dat de overheid in negatieve zin de laatste reddingsboei zal zijn. Mensen werken jarenlang, de meesten tot ver in de 60, dus tientallen jaren belasting betaald voor.. waarvoor eigenlijk? Als het er op aankomt laat de overheid iedereen keihard vallen (we vormen ons toch steeds sneller tot een individualistische samenleving), want we zullen het dan zelf moeten uitzoeken. En als het nog een beetje tegenzit pakt de overheid inderdaad alle traceerbare bezittingen van je af. Dus een paar grote potten met gouden munten begraven in de tuin is geen overbodige luxe..

      1. De dociele medemens is gevaarlijker als je denkt. Vergeet niet, het waren de gewone duitsers die op Hilter stemden. Het waren de mensen die in de overheid geloofden, sociaal zijn, mensen die zelf niet zelfredzaam zijn, geen veantwoordelijkheid kenden, die groep heeft erop gestemd. De rest is geschiedenis.
        En het goud, als je het hebt, zul je heel hard ook fysiek moeten vechten om het te behouden. In een nieuwe wereld zullen de meeste mensen niet sociaal zijn, geweld plegen en voor eigen gewin gaan.
        Landen en bevolkingen die ooit machtig en rijk waren, zullen bij armoede elkaar naar het leven staan.

    2. Hart, je komt bij mij over,als iemand die verstandig is en het hart op de goede plaats wil dragen.
      Wat er ook gaat gebeuren Hart,de uitkomst is al lang bepaald.
      Elk zal hier op zeker moment bericht van ontvangen,goed of slecht.
      Tijdsfactor zal de mens wakker maken.
      Wat u wel of niet bezit,is totaal niet relevant.gr

  12. Ben is de enige die we nog serieus kunnen nemen. Er zijn zoveel economen in de wereld, maar welke econoom is er nu echt kritisch en vertelt de waarheid? Inderdaad, GEEN ENKELE! Ze zitten allemaal vast aan een bank of instelling. Kijk naar Mathijs Bouman bij RTL Z of een willekeurige econoom van de ABN of de ING. Alleen onafhankelijke mensen (juist geen economen, maar gewoon normale burgers zoals Ben die zich verdiept hebben in deze materie) weten de waarheid! Degene van de ING Bank of een ander bedrijf heeft er natuurlijk belang bij om te vertellen dat HET STEEDS BETER GAAT ook als diegene stiekem verdomd goed weet dat we in een vliegtuig zitten waarvan de kerosine steeds verder opraakt.

    Dat ons systeem ooit een keer kapot zal gaan, dat staat vast.
    Maar wanneer gaat dit gebeuren? Wat gaan we nog meemaken voordat de kerosinetank helemaal leeg is?

    Komt er eerst een paar jaar wereldwijde deflatie, waarna Japanse systeem als eerste instort met hyperinflatie tot gevolg, en vervolgens direct een kettingreactie veroorzaakt waardoor ook het Europese geldsysteem instort en daarna direct het Amerikaanse geldsysteem.

    Wat denken jullie? Onthoud dat we deze discussie alleen op deze site kunnen voeren. Want in het echte leven kom je vrijwel nooit een persoon tegen waarmee je hierover kunt praten.. laat staan een hele groep!

    Dus hoe denken jullie hoe het gaat lopen?
    Hoe meer reacties, hoe beter! We vullen elkaar aan en ik denk dat we met z’n allen uiteindelijk een heel realistisch beeld krijgen van hoe het ongeveer zal gaan lopen.

    Graag uw reactie dus!

    1. Naar Mathijs Bouwman moet je alleen maar luisteren als je wilt weten hoe het niet zit.
      Heb die man nou werkelijk nooit iets zinvols horen zeggen…

      Mensen die beweren dat de crisis voorbij is, hoor je NOOIT argumenten geven voor dit herstel. Waar komt dat herstel vandaan? Waarom? Welke problemen zijn dan opgelost etc etc….

      1. Fred, je hebt helemaal gelijk. Er valt werkelijk niks, maar dan ook helemaal niks fundamenteels uit zijn gelul te halen. Dat geldt voor nagenoeg alle economen en bankiers, op enkele “zelfstandigen” na. Die zul je nooit in de media zien, maar wel op realistische websites zoals Biflatie, die niks anders dan de waarheid verkondigen van de financiële situatie.
        En toch blijven ze massaal roepen ” De crisis is voorbij, de crisis is voorbij!” of “Makelaars zien de markt weer aantrekken”, ze durven niet eens een argument te noemen. Dat is, als je doordenkt, echt wel heel erg triest. Want ze kunnen dus niet eens iets bij elkaar lullen (zoals Mathijs Bouman) om een goed verhaal te maken. Niemand weet wat te bedenken! Het is stilte voor de storm. Dit betekent dat de kerosine langzaam op begint te raken en er is geen mogelijkheid meer om te landen, omdat het vliegtuig zich boven de zee bevindt.. de vraag is niet of, maar wanneer er een totale ineenstorting komt, wat op z’n minst de jaren ’30 crisis gaat overtreffen. Krijgen we nu eerst een jarenlange periode van deflatie (zegmaar 5 – 10 jaar), waarna er nog meer geld wordt bijgedrukt om inflatie te veroorzaken, waardoor het geldsysteem het niet meer aan kan?
        Hoe lang gaat de stilte voor de storm nog duren?

  13. Klopt het, en gaat binnenkort onze staatsschuld gerekend in goeie ouwe ballen over de 1 Biljoen!! Nu, 448.590.000.000 * 2,20371 = 98856268900

  14. Precies,gelijk laatst geposte Biflaten.
    Ook Ben heeft hier duidelijk een punt.
    Het kabinet is eensgezind met gedoog partijen.
    De Multinationals zijn eensgezind in hun standpunt.
    De banken is hetzelfde verhaal.
    De Europese Commissie en belangrijkste Euro landen,zijn
    in potentie een gemene deler in hun standpunten.
    Dus,waarom zijn de bewuste/onbewuste burgers nog steeds geen hechte eenheid?
    Komt dit,omdat ze bewust verdeeld worden,of omdat zij zich niet aan hun sociale groepscode houden.
    Gerelateerde,verenigd u,voordat u opgevreten wordt door de leugen.

  15. Ik heb zelden zoveel reacties gezien op een artikel maar het zegt wel dat bij een bepaalde groep eea leeft.
    .
    Ja…we kunnen ons ergeren aan staatsschuld, privé schulden, winsten multinationals, gedrag politiek, sociale uitbuiting, gemanipuleerde media en beursen, hyperinflatie, deflatie, allerlei staatscontroles, beperkingen op vrijheden, etc….alles bij elkaar geen mooi gerecht en ik denk dat eenieder op deze site wel zo verstandig is om aan te voelen dat vroeg of laat dit gaat stoppen (is mi anders dan verkeert aflopen…). Feit is dat, alhoewel we onze ergernis kunnen uiten, de som van alle ingrienten een koers is die wij wellicht niet op korte termijn kunnen veranderen.
    Ondertussen tikt de tijdbom van je persoonlijk leven. Elke dag gebeurt er iets ZEER belangrijk….je verlies namelijk tijd die je nooit meer terug krijgt.
    Uitdaging voor ons is dus ideeën verzamelen waarbij we onze tijd zo relaxed mogelijk kunnen invullen terwijl we gelijktijdig zeer minuscule snokjes kunnen geven aan het systeem en dan te hopen dat er iets verandert.

    Ik heb ooit een CEO gekend van een multinational die zei….de trein rijdt en je kunt 2 dingen doen….je kunt ervoor gaan liggen als dwarsligger en proberen de trein van koers te veranderen of je kunt op de trein springen en nagaan hoe je het best in eerste klasse komt.

    Zo….dus wat kunnen we doen om in eerste klasse de rest van onze tijd door te brengen, gebruikmakend van het systeem met alle eigenschappen die we kennen?

    1. Uitdaging voor ons is dus ideeën verzamelen waarbij we onze tijd zo relaxed mogelijk kunnen invullen terwijl we gelijktijdig zeer minuscule snokjes kunnen geven aan het systeem en dan te hopen dat er iets verandert.
      Ik heb zo’n ideetje

      Gaat politie camera’s plaatsen op uniformen?

      Eerst lezen en foto bekijken om voor mogelijk te houden en niet te lachen met de nieuwe orde: PREDATORS.
      Lap. Smaad aan de politie ! 😆
      Allez die agenten missen nog een helm met van die hoogspanningskabels zoals in de film…

      http://www.vandaag.be/binnenland/139789_gaat-politie-cameras-plaatsen-op-uniformen.html#reageer

      Hoogie, ik zou niet meer proberen om eerste klasse te rijden als ik u was.

      Zie linkje; dat is toch echt een verfilming van “inspecteur gadget”.

      Mogen wij als “participerende” burgers eventueel suggesties doen aan onze politie. Ik stel voor om ze ook te behangen met kerstverlichting, een cardiogram, een dieet weegschaal, spiegeltelescoop, confetti en een lotto-automaat. Waar is de goeie ouwe tijd. Ofwel verkas je, zoals madman, ons voordeed of … je implanteert een aan/ uit schakelaar op je hersenpan. Ik toch

  16. Het antwoord is niet zo moeilijk, zolang je het materieel (en lokaal) bekijkt.
    . Beleidsmakers met durf en visie,
    . ontkoppeling van Brusselse agenda en austerity,
    . eigen kernproblemen (woning-, arbeidsmarkt, pensioensector, kwailiteit van het onderwijs enz.) structureel aanpakken.
    . vernieuwing en duurzaamheid welbewust richten op de toekomst en laten prevaleren boven bondgenootschappelijke verplichtingen.
    . een strenge versobering van overheden en semi-overheden, een grotere doelmatigheid bij uitvoering van en controle op overheidskerntaken, inclusief een vereenvoudiging van belastingstelsel en sociaal vangnet.

    Toekomstgericht investeren en stimuleren, in plaats van steeds verder afbreken. Het vertrouwen in eigen mogelijkheden en perspectief moet weer terug.

    Logisch, dat sommigen zullen vragen: hoe ver staat dit van de werkelijkheid? Antwoord: ver, bijna té ver.
    De realiteit is immers dat er buiten de huidige politieke sprokkelaars nauwelijks geschikte lieden met voldoende ambitie en dash te vinden zijn die de kar op een behoorlijke manier willen en kúnnen trekken.
    Bovendien missen we de nodige impulsen uit bevolking en maatschappelijke organisaties.

    *Luctor et Emergo*?
    Wij zijn geen vechters meer, maar saaie zwamkousen.
    Daarmee raken we een ander aspect: een soort moreel verval, waarbij wij liever een bevestiging voor onze fatalistische stemming halen uit meesmuilende (buitenlandse) critici die jaloers naar onze pensioenpot lonken en ons vertellen dat onze levensstandaard eigenlijk nog te hoog is voor een permanente plek in de periferie.

    Maar kom me niet aan met de smoes dat wij geen kans (meer) zouden hebben om de zon weer een beetje te laten schijnen en het nodige van onze verworvenheden voor ons en volgende generaties overeind te houden.
    Hoe dat zou kunnen heb ik in de aanhef grof aangegeven.

    De kansen zijn er, wis en waarachtig. Wij verdommen het alleen om er gebruik van te maken.

    1. Er zijn inderdaad geen mensen met ambitie te vinden die zich inzetten om het politiek en financieel beter te maken. Vind je het gek?
      Want natuurlijk gezien zou het economisch-financiële systeem al ingestort moeten zijn, maar op kunstmatige wijze (geld bijdrukken, obligaties opkopen en dat soort kunstmatige onzin) blijft het systeem nog levend (d.w.z. in stand, want levend kun je het niet eens meer noemen).
      Dus degene die nu instappen in zo’n positie als de politiek, zullen de schuld krijgen van de ineenstorting. En degene van voor de ineenstorting, zoals de politici die er nu zijn ? Die zijn dan al gevlogen.

  17. De zon gaat pas weer schijnen als er hervormingen (= uitgaven en inkomsten in evenwicht) zijn doorgevoerd. Iedereen is overal op tegen, dus dat zal nog wel even duren.

  18. De zon schijnt niet meer tijdens dit “geldsysteem”. De schuldenfabriek maakt dat de fysieke economie voortdurend krimpt. Voor elke € 1,00 gerealiseerd BBP ontstaat er automatisch een schuld GROTER dan € 1,00. Het verschil gaat naar de banken die steeds meer de mensheid van de planeet onteigenen. Dit komt door het ontwerp van het huidige ” geldsysteem”.

  19. De zon schijnt in principe altijd Ben.
    Alleen,er zitten bij ons vaak wat wolken voor.
    Maar,als je de zon in je ziel hebt,dan schijnt hij altijd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: