Wie redt Europa (of toch zeker zij die nog werk hebben en het hopen te behouden, en natuurlijk het werklozenleger van 26 miljoen Europeanen dat alsnog hoopt op een baan)? Misschien Jean wel? Jean Baptiste Dumont gaat in opdracht van de neoliberale denktank European Adam Smith Foundation op zoek naar opportuniteiten in de Europese crisis. Eerder maakte hij al het cultprogramma “Jean wordt Vlaming” en nu komt hij dus met “Jean redt Europa”, opnieuw satirisch, in Vlaanderen te zien op TV in 8 afleveringen. “Jean heeft als filosofie dat de overheid zoveel mogelijk moet teruggedrongen worden. Publieke diensten moeten geprivatiseerd worden, want die betekenen een verspilling van ons belastinggeld. Jean wil daarom ook mogelijkheden zoeken om via lobbywerk zoveel mogelijk te dereguleren. Teveel regels zijn immers nefast voor de individuele vrijheid van de burgers.” Jean is bijvoorbeeld dol op mini-jobs (niet echt natuurlijk, daarom heet het ook een satire, hij wil de maatschappij een spiegel voorhouden!). Zo spreekt hij in Duitsland een dame die gekant is tegen uitkeringen voor werklozen.
Doorheen Europa
Het activeringbeleid moet volgens deze Duitse dame nog veel verder gaan dan nu (waarschijnlijk heeft ze zelf een stabiele, goedbetaalde en voltijds baan, en dan is het makkelijk spreken). In Brussel zoekt Jean uit hoe via de lobbywereld de Europese wetgeving te beïnvloeden en op het Britse eiland Jersey gaat hij op zoek naar belastingontduikers.
Duitsland als (slechte) voorbeeld
Duitsland is voor velen het voorbeeld maar in de praktijk worden sinds 2003 reeds degelijke, stabiele en goedbetaalde jobs vervangen door mini-jobs. Eén op 5 Duitsers heeft een mini-job! Je verdient 450 euro per maand, betaalt geen premies of belastingen maar bouwt ook geen pensioenrechten op. Je vindt ze in zovele sectoren : de bouw, detailhandel, horeca, schoonmaaksector en de bejaardenverzorging. Wat weinigen weten en wat moeilijk te beseffen is ook : voor 4,9 miljoen Duitsers is het de enige bron van inkomsten!
Nefaste neveneffecten elders
Volgens de Franse minister van Industrieel Herstel ondermijnt het fenomeen van de mini-jobs de rechten van de Europese arbeider én is deze sociale dumping nefast, alvast in Frankrijk waar bijvoorbeeld Duitse concurrenten van de Franse vleesverwerkingsbedrijven Oost-Europese arbeiders in dienst nemen, onder het mini-job regime, en hen slechts 3 à 4 euro per uur betalen. En daar valt niet tegen op te concurreren…
(wordt straks vervolgd)
Ja, wat is recht en wat is krom.
Iedereen moet bij zich zelf te raden gaan en bepalen wat hij of zij wil.
Mensen doen het allemaal voor het geld en nergens anders voor.