De man aan het roer van Afghanistan, president Karzai, die velen als een Amerikaanse marionet beschouwen daar geplaatst in 2002 na de “bevrijding” van de Taliban, krijgt opeens een eigen wil! Loopt plots niet meer in de pas, in het Amerikaanse gareel. De VS willen ook na de officiële terugtrekking van hun troepen eind 2014 nog 10.000 à 15.000 militairen in het land stationeren, o.m. om de Taliban te blijven bevechten. Tenslotte beschouwt Amerika elk “bevrijd” land als een nieuwe provincie. Deze deal werd ondertussen getekend door de loya jirgah, de Grote Raad met stamoudsten en politieke leiders. Maar Karzai treuzelt plots met zijn handtekening die onontbeerlijk is.
De president zoekt excuses
Eerst zei hij meer tijd nodig te hebben om zich ervan te verzekeren dat Amerika echt vrede wil brengen in het land. Dan wil hij weer wachten tot de verkiezingen in 2014. En nu stelt hij ook nog nieuwe voorwaarden. Amerikaanse militairen mogen geen huizen van Afghanen meer binnen dringen. Plus de Afghaanse verdachten die al jaren in Guantanamo vast zitten, moeten vrijgelaten worden.
Ingewikkeld dubbelspel
De Azië redacteur voor NRC beschrijft de moeilijke positie van Karzai zo:
De president, die komend voorjaar moet aftreden, ziet zichzelf vaak genoopt tot een ingewikkeld dubbelspel. Afhankelijkheid van de Verenigde Staten ligt uiterst gevoelig in Afghanistan. Voor zijn grote tegenstander, de Talibaan, is de strijd tegen de buitenlandse ‘bezetter’ op Afghaans grondgebied een van de belangrijkste drijfveren en veel Afghanen tillen daar zwaar aan. Dus wil Karzai niet de indruk wekken dikke vrienden te zijn met Washington. […] Maar Karzai weet dat de aanwezigheid van juist de Amerikanen van levensbelang blijft voor Afghanistan. Het voorbeeld van Irak is weinig aanlokkelijk. Daar bereikten de regering en de VS geen veiligheidsakkoord, waarna de VS in 2011 al hun troepen terugtrokken. De veiligheid in Irak is sindsdien aanzienlijk verslechterd.
De VS eisen (!) dat Karzai de deal voor het einde van dit jaar ondertekent. Ze dreigen ermee om àlle troepen uit Afghanistan weg te halen, ook de NAVO troepen. Wat dan weer een grote vrees voor Karzai betekent die ook ziet wat er in Irak, dat andere voorheen bezette land, is gebeurd na de terugtrekking van Amerika: de veiligheidstoestand is enorm verslechterd met wel elke week een bomaanslag ergens… Lees verder op Goud-Portal.
Afghanistan: een provincie van Amerika. Ik denk dat de gemiddelde amerikaan dit heel anders ziet, als ik de talkshows en blogs mag geloven.
Stel: jij die dit leest, je bent een land, wil jij Afghanistan als provincie hebben????
Ja, er zijn grondstoffen, maar die moet je vechtend de grond uit halen. En de corruptie is gigantisch, en daarnaast nog eens de papaverteelt. Plus nog eens het complexe politieke spel van de clans en stammen.
Ik denk dat Afghanistan heel graag een provincie van Amerika wilt zijn. Voor hun is het van voordeel.
Dag Hart,
Vertel mij eens even welke grondstoffen Afganistan heeft behalve papaver. Denk dat je al gauw bent uitgetelt in die woestijn. De russen hebben ook al gezocht en niets gevonden nu de amerikanen…..
Of zou het enkel om de papaver gaan? The story continues…
Doorvoerhaven.
Bastion in centraal Azië, denk contra China.
En last but not least al die miljoenen Afghanen de IMF aderlating.
Kijk, vrije mensen die nog niet zwoegen voor de elite kunnen wij niet gebruiken hè.
Oh, ja de heroïne.
Nou ja, dat is een prettige bijeenkomstigheid dan…
Sturen Rutte en Timmermans dar toch troepen heen om het imago van Nederland op te poetsen, betaald uit een belasting op ademen. Nederland met dit kabinet weet wat grootse voorbeelddaden betekenen in de wereld en laten we nu eerlijk zijn: ademen is een van de grootste voorrechten van de mens, dat kan toch niet gratis zijn!?
Zolang de opium poppies maar groeien zal het de US allemaal een worst wezen.
Wat is er een (politieke) drukte geweest om Afghanistan. Je zal je geliefde er maar verloren zijn, en dat zijn er internationaal over de laatste 30 jaar nogal een paar, veelal jonge mensen vreselijk. Het lijkt allemaal voor niets te zijn geweest als ik de berichten van de laatste maanden doorneem. Roelof Hemmen schrijft er een column over, http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/column/roelof-hemmen/wat-er-veranderd-twaalf-jaar-afghanistan
Maar afijn, we zetten nu koers naar midden Afrika. Nieuws en politiek, het schijnt alleen nog maar over het buitenland te gaan. Het vaderlandse MKB, ook wel eens als de banenmotor omschreven kan het er mee doen. Hooguit als er meer geld nodig is komt zij nog eens aan bod.