Al lezende in mijn regionale krant, onderuit gezakt op mijn canapé , las ik onlangs een artikel over de vrijwilligers van de voedselbank. Op de nevenpagina, min of meer toevallig leek mij, stond een “onfris” artikel over de Rabobank. Nu zijn we het de laatste tijd wel gewend om met de regelmaat van de klok zelfs in onze mainstream-media negatieve geluiden te vernemen van onze lieve bankentoppers. Het schoot op dat moment door mij heen dat ik nare gevoelens krijg bij het woordje “bank.”

voedselbank 2014

De banken

Allereerst is mijn zitbank in de woonkamer door slijtage aan vervanging toe maar wordt vervanging steeds weer uitgesteld door malende (bank)gedachten in mijn achterhoofd waardoor ik eenvoudigweg het woordje bank niet meer uit mijn strot krijg. Krijg van dat woordje telkens een vieze smaak in mijn mond door die aanhoudende stroom van berichten over manipulerende banken. Stel je dan voor dat je op je eigen vermaledijde zitbank tegelijkertijd 2 berichten krijgt te verwerken over 2 banken die beide een negatieve sfeer oproepen. De ene bank die slecht op onze centjes past en de andere bank die mede door toedoen van al die andere banken veel moeite heeft om de slachtoffers van ons doorgedraaide fiat-geld-systeem te voorzien van de broodnodige middelen van bestaan. Het zijn diep trieste contrasten die helaas maar al te waar zijn. In toenemende mate en op indringende wijze worden we, of in de eigen omgeving geconfronteerd met, of nog erger misschien wel persoonlijk geraakt, door de grote misstanden in onze (welvaart?)-maatschappij.

Bankfalen en storingen

Er is sprake van een groot bankfalen. Niet alleen slecht beheer met betrekking tot het passen op onze centen maar tegelijkertijd ook nog eens tekort schieten in het aanbieden van een vloeiend betalingsverkeer met ons internetbankieren. Het is te zot voor woorden dat wij brave rekeninghouders hier in ons internet-polderlandje om de haverklap worden getroffen door een storing met ons internetbankieren. Volgens de cijfers uit een onderzoek van “Allestoringen.nl” bleek de Rabobank in 2013 gemiddeld elke vijf of zes dagen last te hebben van een grotere storing. Naast de Rabobank hebben ook de ING met 61 storingsdagen en de ABN Amro met 52 storingsdagen veel problemen. De genationaliseerde SNS doet het met tien storingsdagen beduidend beter. Dit is toch om werkelijk ongerust van te worden. We zijn met ons allen geheel aan de goden overgeleverd. Er wordt op deze manier vooral door ons MKB schade geleden doordat soms op het moment van afrekenen bij een internet-aankoop de geldtransactie wordt afgebroken. Daardoor gaat de aankoop soms helemaal niet meer door, omdat de klant geen cash bij zich heeft, of bij een volgende poging tot aankoop misschien van gedachten is veranderd. Hoe dan ook, er wordt altijd schade geleden en vooral de ergernis niet te vergeten bij de klant.

Internetbankierenvrees

Persoonlijk erger ik mij het meest aan de wachttijd bij het inloggen op piektijden. Het mopperen in de woonkamer op dat verrekte telebankieren leidt vervolgens weer tot huisvredebreuk. Van louter woede knal ik de verbinding met de bank er zelf wel uit en smijt de acceptgiro aan de kant en wacht ik de aanmaning wel af. Ik kan me goed voorstellen dat er rekeninghouders zijn die net als ik een grote afkeer ontwikkelen ten opzichte van het telebankieren. Soms durf ik het gewoonweg niet en stapelen de rekeningen zich op met alle gevolgen van dien. Straks nieuw in de Dikke van Dale: “internetbankierenvrees.” Het zou maar zo kunnen zijn dat er meer mensen onder gaan lijden en verzaken met hun betalingen. Het is niet voor niets dat incassobureaus de handen vol hebben aan het invorderen van achterstallige rekeningen. Komt wellicht ten dele door het steeds slechter werkende systeem van internetbankieren. Hoe vernieuwend internetbankieren ook kan zijn, toch blijken storingen te vaak voor te komen en halen we met ons allen de schouders op en verzuchten, “het is niet anders, we moeten er maar mee leren leven.” Daar schuilt weer het grote gevaar dat we als een kudde makke schapen geheel worden onderworpen aan de macht van de banken die ons in de tang hebben met een betalingsverkeer wat zich voor 90 procent beweegt over het internet.

De toekomst

Hoe gevaarlijk kan dat wel niet worden in de toekomst. Is daar ooit goed over nagedacht? Ik durf te wedden dat er genoeg mensen zijn die bereid zijn de bekende overschrijvingsopdracht ergens in een brievenbus te  mikken. Het oude vertrouwde girale overmaken duurt dan een aantal dagen langer, maar de acceptgiro’s die telkens aan de kant worden gesmeten bij een nieuwe storing worden ook al niet meer op tijd betaald. Een ander groot gevaar is ook nog dat internet gevoeliger wordt voor criminele aanvallen. Riepen de banken ooit eerder dat het allemaal veiliger (en goedkoper) zou worden met het geweldige internetbankieren? Ja, een bankroof zien we bijna niet meer. Alle bankfilialen zijn zo ongeveer gesloten. Nog even en de plofkraakjes zijn ook afgelopen wanneer nauwelijks nog iemand contact geld kan pinnen. Maar willen we dat nu echt met ons allen? Geen contanten meer op zak?

Bail-in

Ik wil niet overdrijven, maar wijs nog even op titel van deze column. Als we met ons allen zijn overgeleverd aan de wil van onze banken en ons stiekem steeds hogere kosten in rekening worden gebracht voor het thuisbankieren en alle andere wijzen van dienstverlening, dan gaat het er op lijken dat we nog nauwelijks zelf controle hebben op onze eigen zuur verdiende  (spaar)centjes. Tegelijk begint het besef door te dringen dat de gevaren voor een bail-in groter zijn geworden. Als de aankomende banken-stresstest binnen de EU op een juiste manier zou worden uitgevoerd dan is er een groot risico dat een aantal banken bij een dreigende bail-in een noodgedwongen beslag gaan leggen op het kapitaal van aandeelhouders en spaarders. De grens van 100.000 euro voor spaargeld is waarschijnlijk niet eens gegarandeerd. Als dit ooit staat te gebeuren dan zou dat kunnen betekenen dat voor sommige rekeninghouders de titel van deze column zo maar ineens vervuld  wordt. Dan wordt dat met dank aan de bank, geen nieuwe canapé, maar een pakketje van de voedselbank.

Gerrit Welbergen

33 reacties

  1. Leuk geschreven Gerrit.

    Hey R ben jij niet van de ICT ? Dus dan ben jij natuurlijk heel vooruitstrevend en betaal je al jaren via internetbankieren, toch ?

    Nee, JUIST omdat ik van de ICT ben betaal ik gewoon nog via de acceptgiro en contant. Ik vertrouw het werk van mijn concullega’s en de hackers niet !

        1. Bijna het hele uur gekeken. Nu heb ik dat boek van Mecking nooit gelezen, had ik nog nooit gehoord van Ad Verbrugge, heb ik een deeltje van de film ‘De wolf van Wall$treet’ gezien, heb al helemaal niets met één of andere omroepzuil, en voel me desondanks tot op zekere hoogte wel met die mensen verbonden. Waar ik het sowieso mee eens ben is, dat geschiedenis een belangrijk deel uitmaakt van wat er nu gebeurt. Maar moet wel et voorbehoud maken dat je op verschillende manieren tegen dezelfde gebeurtenissen uit die geschiedenis kunt aankijken.
          Bedankt Sckworld.

  2. Het gevaar voor bail-ins is waarschijnlijk groter dan we met z’n allen denken, als de regels juist worden toegepast. Toch denk ik dat we dit jaar nog gerust kunnen ademhalen, want de beoordeling zal wel zo worden aangepast dat er niet teveel banken gaan rollen. Dat is te gevaarlijk voor het systeem en dat mag uiteindelijk niet vallen. Het is de methode van de kaasschaaf. Eerst een paar bankjes laten rollen in EU-verband zonder vooraankondiging uiteraard. Vallen er niet al teveel slachtoffers onder de rekeninghouders. Een jaartje later opnieuw een stresstest en weer een paar bankjes naar de mallemoer. Gaan we dus aan wennen en weer halen we onze schouders op en roepen we dat we er niets aan kunnen veranderen. Hoort gewoon bij het grote monopolyspel. Langzaam sluit zich de fuik en worden we wakker wanneer het te laat is.

  3. Het mooie is dat banken zo ongeveer alle aansprakelijkheid voor hacken, fishinh e.d. hebben afgewinpeld op de particulier (pdf-alert! -> http://www.nvb.nl/media/document/001029_uniforme-veiligheidsregels.pdf). Als je rekening wordt geplunderd door eoa onverlaat, hangen de banken je direct op aan de bepaling dat je voor ‘goede beveiliging’ van je apparatuur moet zorgen. Dus iig geen ‘illegale software’, en daar weet een beetje jurist wel van te maken ‘geen open source’ en ‘geen wifi’.

    Bankiers – en dan heb ik het niet over de baliemedewerkers e.d. – hebben zo’n ontzettende dedain voor de burger. De gemiddelde Zuidas-freak heeft er geen enkele moeite mee om mensen uit woningen te zetten, en stelt zelfs voor om op wanbetalingen op hypotheken zware straffen te zetten.

    Let maar op: gaat binnenkort een issue worden: gevangenisstraf voor wanbetaling van hypotheken.

    Ik heb hem al eens eerder gepost, maar hieruit (ook een pdf: http://psych.cornell.edu/sites/default/files/Frank,Gilo,Regan.93.pdf) blijkt dat economen ook daadwerkelijk ‘on-mensen’ zijn, dwz geen enkel empathie e.d. hebben. Een studie economie maakt je daadwerkelijk tot een super-egoist.

    En dat moet je wel even goed beseffen voordat je ergens in eoa hersencel een sprankje hoop op een welwillende bankier bespeurt. Die lui wordt geleerd om onmenselijk te zijn.

  4. Zolang we alsmaar meer blijven pinnen is de kans groot dat contant geld op den duur helemaal verdwijnt. We zijn dan ook zelf debet aan dat we de banken de gelegenheid geven om helemaal op digitaal geld over te gaan.
    Probeer om te beginnen eens wekelijks je boodschappengeld te berekenen en dat contant te voldoen bij de kassa. Zo hou je overzicht en heb je weer het idee dat je met ‘echt’ geld betaald i.p.v plastic. Laat al je vaste kosten automatisch afschrijven en doe je internet aankopen via een aparte betaalrekening. Zo spreid je gelijk de risico’s als er een van je banken in moeilijkheden komt. Maak maandelijks een vast bedrag over naar je ‘internet aankopen’ betaalrekening dan heb je gelijk een eventueel spaarpotje. Al het geld wat je echt niet nodig hebt voor je dagelijks levensonderhoud VAN DE BANK HALEN. en onder het matras.

    1. Nou dat hoeft niet perse: ze kunnen dat wel willen maar er zijn natuurlijk ook nog andere mogelijkheden.

      http://www.gata.org/node/13532

      Dit is trouwens in de basis al een heel oud concept maar dan nu voorzien van een nieuw jasje. Nu zien wat de crypto’s hier tegenover gaan stellen. Ik geef toe, het is nog niet zover, maar het is wel een interessante gedachte. Je kunt natuurlijk heel makkelijk grotere coupures maken door er meer goud in te verwerken.
      Hoe vooruitstrevend waren ze in die oude tijden al niet door die ounce goud te verdelen in 480 greinen, waardoor er dus redelijk gemakkelijk weer een nieuwe munt zou kunnen komen. Een overgang naar het decimale stelsel is hier dus ook redelijk makkelijk mee te maken. Het vergt alleen een beetje rekenarij.

      1. Stel je eens voor dat zo’n crypto currency alleen inwisselbaar zou zijn tegen het valuta concept dat GATA hier omschrijft. Dan zou je én een door goud gedekte valuta hebben én tevens een banksysteem, waar geen overheid of bank aan te pas hoeft te komen.
        Eerlijk gezegd had ik van de Biflaten wel een dergelijke soort van reactie verwacht, maar blijkbaar vindt niemand dit interessant genoeg om zijn gedachten over te laten gaan.

  5. Telebankieren. Ik ben er nooit aan begonnen. Mijn conservatieve instelling op financieel gebied en mijn inzicht in politiek en later ook economie heeft me denk ik voor de nodige ellende behoedt. Ik zie de ICT steeds meer een gevaar voor de samenleving ipv een oplossing. Notabene zeg ik dit als iemand, die veel achter de computer zit. Er zijn veel bedrijven, die profielen van jouw willen maken en ook met de Snowdon affaire wordt ook duidelijk dat privacy een lachertje is en de staat alles van jouw willen weten. Om nu al door de geheimendiensten een risico analyse te maken voor het geval dat het systeem inelkaar zakt of de machthebbers van een verborgen dictatuur (schijndemocratie) naar een echte willen gaan omdat de zaken vast dreigen te lopen. Ik denk dat dit toch een van de belangrijkste voorwendselen zijn van alle ICT hypes, zoals ook de OV Chipkaart.

    Het verbaast me dat de banken telebankieren zo aan de bevolking weten te pushen, ondanks veel computer gebruikers nauwelijks in staat zijn om fatsoenlijk een computer te gebruiken, laat staan op een fatsoenlijke manier te beheren en de updates, virusscanner, malware scanner, firewall, … te zorgen dat alles uptodate is. Het verbaast me toch meer dat toegankelijkheid van de samenleving inmiddels is gereduceerd tot wat liften voor rolstoelgebruikers en blindengeleide stroken, maar mensen, die niet met computers om kunnen gaan omdat ze het echt niet zien (dysdigilexia en digifobia) alsmede de stress en de snelheid van de samenleving niet aankunnen pissen hard naast de pot. Ook zorgen de nieuwe communicatie technieken voor veel stress en dat is ook iets waar veel mensen problemen mee hebben. Ook had men plannen om profiel gegevens van het pinnen door te verkopen voor commerciële doeleinden en pin-gegevens zijn ook interessante gegevens voor mensen met minder goede bedoelingen. Ook dat is een risico van electronisch geld.

    Nu hebben de banken sinds januari ook nog eens de vergoedingen bij misbruik door derden bij hunzelf zo gepushte telebankieren zo voor een groot deel mee gestopt en nu praat men weer over een verzekering voor fouten voor telebankieren. Zeker omdat ook veel mensen gevoelig zijn voor sociale engineering door criminelen. Dit is onverantwoord en wat mij betreft mogen de bank enveloppen weer definitief terug kunnen.

    Sowieso leidt ICT gebruik alleen tot verdere abstractie van het (dagelijks) leven. Eerst had je een ruilmiddel, die je fysiek had, terwijl nu de geldbedragen als nulletjes en eentjes in de computer opgeslagen zijn. Dit maakt fraude wel erg eenvoudig en daarbij is de ICT infrastructuur erg kwetsbaar. Niet alleen voor criminaliteit, maar ook door problemen van resource schaarste en armoede, waardoor het systeem vaker storingen gaat geven of helemaal de geest geeft. Een internet storing kan al tot flinke problemen leiden, laat staan dat andere dragers van de moderne maatschappij, die we als vanzelfsprekend zien kunnen falen. Levensgevaarlijk gezien het gros van de mensen voor hun leven door dit kwetsbare maatschappelijke en economisch systeem afhankelijk zijn. Als er iets van de nutsdiensten langere tijd uitvalt kan de mens zichzelf niet meer redden en zitten de mensen als ratten in de stad opgesloten.

    Dat er al een deposito garantiestelsel nodig is zegt mij al genoeg. Dit is ingevoerd omdat banken al veel langer niet in staat zijn om met andersmans geld om te gaan en nu is het kennelijk zo erg geworden dat men hier ook aan wilt gaan knibbelen. Het is inmiddels zover gekomen dat een moderne samenleving de mensen sowieso tot slaaf zijn gemaakt omdat hun basale rechten, zoals vormen van gemeenschappen, kennis en mogelijkheden tot voedselverbouw (autarkie) onmogelijk gemaakt hebben. Wie buiten de boot van de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid valt wordt gedwongen tot een leven in dakloosheid of tot slavenarbeid bij de sociale dienst. Bovendien is de moderne mens verslaafd. Is het niet aan drank en drugs dan wel aan consumptie en beeldschermpjes. En de bottomline van het garantie depositostelsel is dat dit een van de eerste vormen is van het socialiseren van bankproblemen, maar dit was wel met de intentie gedaan in een wereld zonder too big to (b/f)ail banken en banken ook gewoon failliet kunnen gaan.

    Ik begin heel dit systeem te zien als een grote ban vloek, dat gericht is op het vernietigen van het mens zijn en onze leefomgeving.

  6. Op de 1,06 miljoen ambtenaren in NL (http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/06/05/cijfers-overheid-steeds-kleiner.html) valt het aantal mensen dat voor banken werkt – ruim 100.000 – nog wel mee: http://www.banken.nl/bankensector/bankensector-nederland

    Maar verontrustend is deze zin in de laatst genoemde site:

    “In het afgelopen decennium is de omvang van de Nederlandse bankensector – gemeten naar het totaal aantal assets – meer dan verdubbeld. Tegelijkertijd heeft er er consolidatieslag plaatsgevonden in de markt, met als gevolg een meer dan halvering in het aantal geregistreerde kredietverleners. ”

    oftewel: er is in die sector het afgelopen decennium keihard gewerkt aan een ’too big to fail’- status. Wat daaronder ook wordt bevestigd:

    “In verhouding tot de economie is de Nederlandse bankensector erg groot. Zo bedraagt de som van de balansen van banken meer dan vier keer het bruto nationaal inkomen (Total Assets to GDP ratio*). Ter vergelijking, Nederland heeft hiermee relatief gezien één van de grootste bankensectoren ter wereld.”

    en:

    “en:

    “…wordt de markt gedomineerd door de vier grootbanken (ING, Rabobank, ABN AMRO en SNS Bank), die meer dan ca 90% van de totale assets voor hun rekening nemen.”

  7. In een cashloze samenleving stort je werkgever voortaan je salaris op de rekening van de BANK zonder dat de werknemer dat bedrag ooit nog van die bank kan afhalen. En zo ziet die werknemer als ‘unsecured creditor’ zijn salaris voor altijd gegijzeld door onze geprivatiseerde geldfabrieken. ‘Too big to fail’ : you ain’t see nothing yet.

  8. Wat een onzinnigheid in dit artikel en in de reacties.
    Wie giraal cash wil maken, die kan dat natuurlijk gewoon blijven doen.
    Koop via internetbankieren goud en zilver aan en je hebt je verdiensten cash in huis.

    1. Ja, en met dat kopen van goud/zilver verlaat je het fiatsysteem. En dat doe je natuurlijk omdat je nog erg veel vertrouwen in dat systeem hebt?

  9. Al lezend op biflatie vraag je je toch op een gegeven moment af wanneer de collapse nou eigenlijk gaat komen waar constant over word gesproken…

    Wanneer komt nou de apocalypse?

    http://www.youtube.com/watch?v=JTtfm-hhn3U

    Of draait alles gewoon door , en was het niet altijd zo dat mensen in hun leven dachten dat het niet meer langer zou gaan zo en hun leven lang hier over aan het discussieren waren?

    http://www.youtube.com/watch?v=gb_qHP7VaZE

    Tis maar een vraag.

    1. Natuurlijk gaat het leven door, Madman. We zullen ons alleen moeten aanpassen aan veranderde omstandigheden.
      Het 2e fragment geeft dat wel goed aan.

    2. Dit systeem is in staat om zich veel langer in leven te houden dan menigeen denkt. Ik denk nu zelf van(af) 2017 dat het mis kan gaan, maar ook dit is een gok. Hoe zo een crash er uit komt te zien is ook niet helemaal duidelijk. Wordt het boem is ho, gaan we voor de geleidelijke weg met hyperinflatie, komt er een revolutie omdat de bevolking zich uitgeknepen voelt gevolgd door een burgeroorlog (Syrie / Libie model) of komt er toch een positieve draai als bewustwording en transitie Eerlijk gezegd zie ik dit laatste niet gebeuren met de huidige mindset. Complexe systemen zijn eenmaal moeilijk te doorgronden, maar het is verre van duurzaam, er worden steeds grotere leugens bedacht om de status quo te handhaven en resources / olie wordt ook een steeds groter probleem. Des te meer een reden om in jaren of een decennia te denken i.p.v. in vele decennia of eeuwen. Uiteindelijk heb ik ook geen glazen bol en komt veel crash verhalen voort uit een totaal en gefundeerd ongeloof jegens het huidige economische systeem.

      En voorlopig blijft de ezel lopen als je er een wortel voor houdt en blijven veel mensen geloven dat volgend jaar de economie weer gaat groeien. De naïviteit en de constant herhalende leugens zijn groot en dat is mijn inziens het grootste risico. Zolang men niet beter weet zal het duren totdat het systeem twee keer tegen dezelfde steen stoot.

  10. Eerder maakte ik hier een opmerking over de sterk gestegen verkoop van kluisjes. Even op net zoeken, berichten genoeg.

    Nu zie ik vanochtend dat er (in tegenstelling tot eerder), bij meerdere munthandelaren een levertijd is van 2-3 weken voor o.a. de zilveren maple-leaf en de philharmoniker. En dat is vreemd, eerder stond bij deze munten vermeld “voldoende op voorraad”. 1+1=2

  11. Internetbankieren doe ik nooit onder Windows vanwege de malware-risico’s. Ook al gebruik ik een virusscanner en een firewall. Internetbankieren doe ik onder Linux-Mint, omdat Linux standaard beperkte gebruikersrechten heeft, maakt malware minder kans dan onder Windows.

    1. Je hebt in ieder geval security in je gedachte hoog staan. Daarvoor mijn complimenten. Maar helaas wil ik je toch wijzen op een aantal vervelende dingen.

      Het klopt dat Linux ongevoelig is voor Windows malware en dat Linux over het algemeen betere security praxis op na houdt klopt ook. Verder zie je malware producenten alleen produceren voor OS-ses met een substantieel markt aandeel. Ruim 1% desktop-linux hoort hier niet bij.

      Maar ik wil je wel even melden dat uit de CCC dat een onderdeel dat bij iedere linux bak zit ook zo lek is als een mandje namelijk de x.org grafische display systeem. Zie. http://www.youtube.com/watch?v=2l7ixRE3OCw (Wel een boel nerdish gepraat).

      Verder is Linux Mint heel erg terughouden met zijn updates en zelfs kernel updates worden tegen gehouden. Je kunt hier wel iets aan doen door bij de updater in te stellen dat je alles wilt updaten, dus 1,2,3,4 en 5 of nog beter via de command-line met sudo aptitude update en sudo aptitude dist-upgrade.

      Ik ben zelf Linux gebruiker.

      Don’t blame the messenger en ga maar rustig naar de bank om de post enveloppen. Overigens een advies, die ik een ieder zal geven. En voor diegene, die dit allemaal te nerdish geldt ook het advies van de bankenveloppen voordat je de don’t like knop indrukt.

      1. Ik doe regelmatig in Linux Mint “sudo apt-get update && apt-get upgrade && apt-get dist-upgrade”. Op https://sites.google.com/site/computertip/direct-doen-mint-xfce#TOC-Verbeter-het-updatebeheer lees ik het volgende:

        “b. In de tweede plaats wil u wat meer pakketbronnen inschakelen. In het Voorkeuren-scherm van Updatebeheer klikt u nu op het tabblad Niveaus.

        Daar vinkt u ook Onveilige pakketten en Gevaarlijke pakketten aan (niveaus 4 en 5). Zowel bij Veilig als bij Zichtbaar. Reden: anders loopt u o.a. bijgewerkte kernels mis, en juist dat kan een veiligheidsrisico zijn!

        Met beide categorieën zogenaamd “riskante” updates gaat er in mijn ervaring trouwens bijna nooit iets mis. Overigens maakt Ubuntu, waar Mint op is gebaseerd, dit al te voorzichtige onderscheid sowieso al niet.”

        Linux Mint is op dat gebied erg voorzichtig om te voorkomen dat gebruikers last zouden kunnen krijgen van onstabiele systemen.

        Verder gebruik ik in Linux Mint de commando-regel virusscanner ScanCl van Avira om de ./home map af-en-toe te controleren op malware. Te vinden op http://www.avira.com/en/download/product/avira-command-line-scanner-scancl en http://www.avira.com/en/download/product/avira-fusebundle-generator

        Ik denk dat Linux wel gevoelig is voor Malware die in de webbrowser wordt uitgevoerd, bijv. Java en Flash.

        1. Je doet er in ieder geval wel reëel gesproken de zaken om je apparaat veilig te houden en zo te lezen weet je ook (redelijk) veel van computers. 🙂

    1. ‘k Vraag me sowieso of er op dit moment nog zinvolle uitspraken te doen te doen zijn over de stressbestendigheid van om het even welke bank dan ook. Al die instellingen zijn zodanig met elkaar verknoopt en hebben zo’weinig eigen vermogen dat ieder ongeluk al vlug op een ramp uitdraait. Hebben we ’t nog niet eens over derivatenposities.

      Zo’n ‘slow motion’ bankrun is overigens wel een trigger waarmee de ‘excess reserves’ van de banken bij de ECB daadwerkelijk in omloop komen. Banken moeten die reserves dan omzetten in bankbiljetten om aan de vraag van het publiek te voldoen en de ECB moet dan letterlijk de printer aan zetten.

    1. Dit is echt angstwekkend idd. Deze Guy Verhoftstad is echt gek in zijn hoofd, een psychopaat van het zuiverste soort. God behoede dat deze nare kerel de baas van Europa wordt. Zijn neiging tot despotisme kan zich alleen meten met Martin Schulz. Het imago van de zittende kliek zal verbleken in het licht van deze griezel. Een ding is zeker: het komt in de geschiedenisboekjes.

  12. Dit filmpje is een schitterende afleidingsmanoeuvre om het eigen bankpersoneel en ook het grote publiek te vermaken en vooral te misleiden en af te leiden van de werkelijke grote problemen zoals die heersen achter de schermen. Ook zeer bewust en weloverwogen op het internet geplaatst. Geeft mij wel te denken:
    http://www.youtube.com/watch?v=w2dvJGc8uL8

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: