De schrijvers van Biflatie krijgen, in de reacties, regelmatig te horen dat ze bijna alleen maar oog hebben voor drama en problematiek. Sommige lezers weten het nu wel. Oplossingen zijn er nodig! Geen regen maar zonneschijn. Geen zonsondergang maar een nieuwe dageraad, met fluitende vogels en dartelende konijntjes. Dat verlangen, die hunkering naar het mooie en het schone, naar de warmte, naar zekerheid en het kunnen vertrouwen op de medemens, de overheid, en het liefst alle anderen, dat is meer dan begrijpelijk. Wie goed leest die ziet dat er regelmatig aanzetten zijn die zouden kunnen leiden tot een weg omhoog. Eerbied voor de natuur en de medemens. Niet meer nemen dan nodig is. Delen, solidariteit of helemaal voor jezelf gaan zorgen, zelfvoorzienend of autark worden zoals dat met een moeilijk woord heet. Of we het daarmee op globale of zelfs alleen maar Nederlandse schaal gaan redden is voor mij geen vraag. Niet dus.

zon

Maslow en de gezondheidszorg

Om niet onmiddellijk in een onoplosbare knoop terecht te komen pak ik maar twee onderwerpen uit het geheel om er eens naar te kijken. Op basis van Maslow gaat het om ons basiswelzijn. Hoe kunnen we leven, ademen, wonen en werken op een zodanige manier dat we ons allen veilig en wel kunnen voelen. Dat we daar nu niet echt in slagen mag wel duidelijk zijn. Bijna 30.000 daklozen. Talloze voedselbankbezoekers. Meer dan 750 duizend werklozen en nog eens zo’n 300 duizend bijstandstrekkers. Vanuit de eigen pensioenen en de afdracht van werkenden moeten inmiddels meer dan drie miljoen AOW’ers worden onderhouden. Een aantal dat nog vele jaren flink zal stijgen.

Veiligheid

Een ook niet onbelangrijk element uit de opsomming van Maslow is die van in- en externe veiligheid. Burgers en bedrijven ervaren jaarlijks 8,2 miljoen misdrijven. Van politie en justitie hebben we daarin niet veel te verwachten. Er is altijd een tekort aan menskracht, protocollen, computercapaciteit en daadkracht. Alleen bij zaken waar gemakkelijk geld mee valt te verdienen, in het bijzonder verkeersgerelateerd, is men altijd paraat. Wat de veiligheid betreft tegen invallen of aanvallen van vreemde mogendheden valt er ook niet veel te berichten. Het leger is geminimaliseerd. Europa zal als reddende engel moeten dienen in het geval van. Wat daar van terecht zal komen mag u zelf invullen.

De basislasten en de inkomensparadox

We blijven nog even bij Maslow. De basislasten voor alleenstaanden en gezinnen zijn in een periode van zo’n veertig jaar, tot grote hoogte gestegen. Met één (minimum)loon kom je er echt niet meer en ook met twee minimumlonen wordt het steeds moeilijker. Het is hollen en nooit meer stilstaan. We zitten inmiddels ook midden in een inkomensparadox voor de midden- en lagere klassen. Meer en harder werken maar minder verdienen. Voor de rijken geldt deze paradox ook maar dan omgekeerd. Minder en minder hard werken maar meer verdienen (binnenhalen). Recent kwam het Ziggo opperhoofd daar nog mee in het nieuws. Drie miljoen in 19 dagen.

Dan naar de Gezondheidszorg

Met name door goed eten, een goede gezondheidszorg, adequate riolen en afwatering, hebben we veel meer kans dan vijftig jaar geleden om tachtig jaar of ouder te worden. Daar is echter wel een probleem mee verbonden. Voor wie ziek is of zich gewoon drie keer achter elkaar in coma heeft gezopen is er medische zorg beschikbaar in vele maten en soorten. Van simpele pillen, kleine of grote ingrepen tot complete 3D scans in ultra high field, 7 Tesla MRI scanning devices. Met elk van die mogelijkheden is een geavanceerde kassa verbonden. Het maakt niet uit hoe, maar gerekend wordt er. In 2012 werd er bijna 93 miljard uitgegeven aan gezondheid- en welzijnszorg, en de teller loopt nog rap op.

De economische redding?

Mijn werkzame leven bestond en bestaat uit research, analyse en probleemoplossing. Zowel het MKB, de overheid in haar diverse gedaantes, als de politiek, dienden als werk- en speelveld. Vanuit al die ervaringen kan ik niet anders dan eerlijk zijn en daarmee toegeven geen echte en totale economische oplossing te zien voor de huidige situatie. Er zijn goedwillende mensen maar ook zeer velen die alleen voor het eigen gewin en genot blijven gaan. Natuurlijk kan ieder van ons iets doen en vele beetjes helpen. Echter veranderingen, anders dan kaasschaafmethodes, zie ik vanuit de politiek het bedrijfsleven en ons zelf niet komen. De krachten (macht en belang)  van het globale vliegwiel zijn te groot. Alleen wie dit vliegwiel vernietigd en daarmee een systeem reset in gang zet – iets waarover in vele termen en begrippen maar al te vaak wordt geschreven- kan een systeemverandering in gang zetten. Of dit dan een verandering ten goede wordt is maar helemaal de vraag.

Redding: Sterven om te leven

Stephen Levine schreef een boek met als titel “Nog één jaar om te leven”. Wat zou je voelen en doen als je te horen zou krijgen dat je nog maar maximaal één jaar hebt op deze aarde. Dat je weet binnen niet al te lange tijd te zullen gaan sterven. Een vrouw schreef dat ze, na zo’n bericht, haar benen oneindig zwaar voelde worden, alsof alle moed en alle kracht wegvloeiden. Wat later kwam er een gevoel van ruimte en vrijheid. Elke ademtocht kreeg waarde. Het materiële werd niet meer dan een tijdelijk gebruiksvoorwerp. Een lach een omhelzing, een aanraking werden meer waard dan goud. In Sciencefiction zie je nog wel eens een enorm krachtveld dat in eens de hele aarde omspoelt. Niemand en niets kan er aan ontkomen. Geen miljardair, geen bankier, geen politicus, geen broker, nee geen mens. Vanaf dat moment leeft ieder als in zijn laatste jaar. De 3D, 7 Tesla scanner kan bij het oud ijzer en de gezondheidskosten zakken in sprongen. Kwaliteit voor kwantiteit. Een gelukkig leven gaat voor een lang leven en een hele natuur voor alles.

45 reacties

  1. Kansen genoeg in deze tijd. We moeten niet zo negatief wegzakken in onze huidige situatie!! Mocht je hier niet bevallen ga dan eens 3 maanden in Kenia kijken! Het is hier niet slecht, oké iets minder als een paar jaar geleden. Ups en downs blijven er altijd! Tis maar net hoe je er zelf mee omgaat. Rijken worden rijker en armer armer? NOU en! Probeer er van te leren wat de armen fout doen! Wees verantwoordelijk voor je eigen omgeving en stop met wijzen naar een ander! Het enige wat echt waarde heeft is de kennis tussen je eigen oren! Zet die kennis dan in om een ander die niet kan een handje te helpen! Is goed voor je eigen waarde met negatief zeiken komen we niet verder!

    1. Ik ben benieuwd naar de argumentatie wat de armen verkeerd doen.
      Als ze uitgebuit worden is dat dan hun schuld? Zijn het allemaal luie donders? enz.

      Niemand krijgt van mij een “-“, omdat wanneer ik het ergens niet mee eens ben schrijf waarom ik het er niet mee eens ben en het zou zo maar kunnen dat je een goede reden hebt om er zo tegen aan te kijken, hoewel ik het aandurf dat ten sterkste te betwijfelen.

      1. Ligt eraan welke armen. Veel kunnen er niks aan doen. Maar veel hebben zichzelf ‘vastgehypnotiseerd’ in armoe. Wat ze dan fout doen, is fout denken en foute cognitieve schema’s hanteren.

        1. Yoep, laat ik me maar beperken tot verwijtbare en niet verwijtbare armoede, maar de grens zal lang niet in alle gevallen zuiver te trekken zijn – grijs gebied -.
          Ook al is aantoonbaar sprake van verwijtbare armoede, doordat één ouder in een gezin een scheve schaats rijdt, hoe moet je daar dan mee omgaan? Ik wil en mag daar, als techneut en niet deskundige, niets over zeggen.

    2. oeps, verdwaalt op het verkeerde forum…
      Volgens mij proberen wij hier nu al jaren wat anders te vertellen…
      Afwijkende mening?
      Dat kan maar dit slaat als een lul op een drumstel.
      Sorry hehehe

    3. Reacties met de meeste minnetjes zijn altijd het interessantst!!! Regel 1 in deze wereld hoort dan ook te zijn: Denk anders en treedt uit de grijze zeikerige massakluit, die ook wel ‘zwaartekracht’ wordt genoemd.

      En het is ook daarom dat je altijd tegen moet stemmen. Wie er ook aan de macht is.

      Blijf reageren JN!

    4. Van mij GEEN minnetje. Dat is omdat ik zelden een minnetje geef als ik die al geef. Liever geef ik sowieso een tegenreactie. Dus helemaal eens met Spiegel.

      Ben komt met feitelijke statistieken: Stijgende getallen als het gaat om bijstandstrekkers, werklozen, voedselbank bezoekers en daklozen en ontslagen. Voeg ik nog bij: mensen in de schuldsanering. Stijgende getallen dat komt niet in de laatste plaats doordat -werkende mensen- UIT het arbeidsproces worden gezet en een reden vormen waarom deze getallen STIJGEN. Mensen die wat gedaan hebben voor hun geld en deze mensen worden nu onderdeel van de groepen: bijstandstrekkers, werklozen, voedselbank bezoekers en daklozen. Dat zijn toch waarschijnlijk de groepen die uiteindelijk de armen (gaan) vertegenwoordigen. Dan vind ik de zin “Rijken worden rijker en de armen armer. Nou en !” toch een beetje respectloos. Het met iets minder moeten doen is inderdaad echt niet zo erg dat ondervind ik zelf. Maar stijgende getallen in schuldsanering, daklozen en zelfmoorden is toch behoorlijk ernstig. Want hoe rijk Nederland dan ook mag zijn. Dakloos kun je er toch -echt- worden ! Ook in de winter. Toen ik mijn huurwoning moest opzeggen -uit pure noodzaak- Zei de inspecteur bij mijn oplevering van mijn kale huurwoning: “Het is maar goed dat u het op deze manier oplost want ik had deze week 5 uitzettingen.” (!) Je kunt je voorstellen dat het niet meer kunnen betalen van een hypotheek nog ernstigere gevolgen kan hebben. (schuld)

      Met alleen maar negatief zeiken komen we inderdaad niet verder maar positief roepen zonder gedragsverandering of geen oplossing aandragen ook niet. Het artikel VRAAGT of er een oplossing is. Waar houtskool weleens mee komt: basis economie naast een commerciële economie, (communicerende vaten) vind ik persoonlijk geweldig klinken maar hoe dit te bewerkstelligen is toch weer een andere vraag.

    5. (Jong Nederland,) Dat mensen eigen verantwoordelijkheid moet dragen ben ik met je eens. Maar je uitspraak over armen is wel heel bot.

      Er is een grote relatie tussen arm zijn en dom gehouden worden (door rijken). Er zijn maar weinig mensen rijk geworden van hun eigen prestaties. Meeste rijken zijn sluw, immoreel en EVIL. Vaak hebben hun rijkdom met de fopspeen meegekregen en denken dat ze daardoor beter zijn dan de armen. Als je zelf enig karakter hebt, dan wil je toch niet mee deze groep geassocieerd worden ?

    1. Beste Madman, Ben schrijft: “Redding: Sterven om te leven”

      Voor wie daar in geloofd is dat toch prachtig een leven na de dood.
      Mijn vrouw en dochter zijn rasechte atheïsten. Ik echter niet, hoewel ik het niet direct aan een of andere godsdienst koppel. Ik maak mijn eigen geloof. Donkere materie en donkere energie, er is zoveel wat we nog helemaal niet begrijpen. De natuur is veel wonderlijker dan wij ons voor kunnen stellen.
      En mocht het straks allemaal niet zo blijken te zijn, dan heb ik er tijdens mijn leven alleen plezier van gehad. Ik zie alleen de optimistische kant van mijn “geloof”. Het is misschien een van de dingen waarin ik niet realistisch ben, maar een dromer.
      Dus gewoon door blijven ademen en blijven lachen. 🙂

      Diegenen die dit maar gezwam vinden kunnen terecht bij Lawrence Kraus (hoogleraar mathematische fysica) “Het niets kan iets” of “Wat was er voor de oerknal” door zowel Roger Penrose als Govert Schilling of “Het uitdijende heelal. Wat gebeurde er voor de oerknal?” door Alan Guth.

      1. Weet ik spiegel, bewustzijn is ook volgens mij oneindig, maar ik vond dat niet echt terug in dit stuk, meer een hoop boehoehoe en ach en wee.

        Dat mag, maar je wordt er niet blij van en schiet er niks mee op.

        1. Ik lees graag je bijdragen hier MM maar in dit geval deel ik je visie niet. Om de “zaak” te redden zal te trend moeten worden gebroken en dat kan alleen als er een collectief bewustzijn groeit waarin de problemen klip-en-klaargenoemd worden. Daarom is het ook dat JN zoveel “minnetjes” krijgt te verduren. En hoewel er op fora als deze steeds meer puntjes met elkaar worden verbonden die het beeld van onze samenleving verhelderen ben ik bang dat we slechts een ongekende minderheid vormen. Komt bij dat -en dit is niet mijn overtuiging maar sterk vermoeden- het beeld dat vorm krijgt slechts een tussenvorm is van een groter geheel waarvan wij de countouren onmogelijk kunnen bevatten. Plato’s grot dus. De bijdragen van Spiegel kan ik dan ook zeer waarderen. Geen gezwam wat mij betreft, zeker niet nu er steeds meer lijntjes getrokken kunnen worden tussen oude geschriften (culturen), bouwwerken en bv sterrenstelsels en energieen waar een andere geschiedenis uit naar voren komt dan deze welke wij op school te horen krijgen. Is er sprake van een eeuwenlange agenda ons collectief bewustzijn te laten ontsporen? En ervaren wij nu de resultaten daarvan, als een ongeluk in slow motion, frame by frame?

          1. laat het collectief bewustzijn maar groeien zou ik zeggen, ik ga er echter niet op wachten,maar trek ondertussen mijn eigen plan. Samen met mensen die ook actie ondernemen.

          2. MM, ik weet niet wat je met die link wilt zeggen al heb wel een idee. Het is fijn voor jou dat je het zinkend schip hier tijdig hebt kunnen verlaten maar niet iedereen kan zomaar afreizen naar de bossen van Zweden. Schoolgaande kinderen, werken in loondienst etc. Ga aub niet voorbij je schaduw lopen en nog minder: ga hier niet badinerend jou succes verkondigen. Heeft niemand wat aan. Er zijn genoeg aardige en goedwillende mensen in stad of dorp die veel beter verdienen dan hun nu toekomt, maar geen kant op kunnen omdat de staat waarin we leven een juridisch-economische gevangenis is geworden. Ik schaar mij onder hen en wil graag een beetje bijdragen die wereld beter te maken. Wat betreft de volgevreten domheid, daar kan ook ik geen medelijden voor opbrengen. Salut en blijf schrijven.

          3. SW, ik begrijp je wel, maar als het echt zover komt dat het klapt zal wat dan maar ook voor reden dat je niet weg was niet meer gelden.
            Die link was meer om de werkelijkheid van het bestaan achteraf te schetsen, want als echt alles instort zal er niet veel meer overblijven dan dat.

            Geen verwijt, geen doemdenkerij, gewoon eens om te zeggen, want ik denk echt dat dat kan gebeuren.

          4. MM, ik weet niet wat je met die link wilt zeggen al heb wel een idee. Het is fijn voor jou dat je het zinkend schip hier tijdig hebt kunnen verlaten maar niet iedereen kan zomaar afreizen naar de bossen van Zweden. Schoolgaande kinderen, werken in loondienst etc. Ga aub niet voorbij je schaduw lopen en nog minder: ga hier niet badinerend jou succes verkondigen. Heeft niemand wat aan. Er zijn genoeg aardige en goedwillende mensen in stad of dorp die veel beter verdienen dan hun nu toekomt, maar geen kant op kunnen omdat de staat waarin we leven een juridisch-economische gevangenis is geworden. Ik schaar mij onder hen en wil graag een beetje bijdragen die wereld beter te maken. Wat betreft de volgevreten domheid, daar kan ook ik geen medelijden voor opbrengen. Salut en blijf schrijven.

          5. SW, ik begrijp je wel, maar als het echt zover komt dat het klapt zal wat dan maar ook voor reden dat je niet weg was niet meer gelden.
            Die link was meer om de werkelijkheid van het bestaan achteraf te schetsen, want als echt alles instort zal er niet veel meer overblijven dan dat.

            Geen verwijt, geen doemdenkerij, gewoon eens om te zeggen, want ik denk echt dat dat kan gebeuren.

  2. We leven nu in een tijd van consuminderen. Het consumeren hebben we achter ons gelaten. Door de enorme schuldopdrijving gaan al onze verdiensten op aan schuld-gerelateerde producten, zoals hypotheken en kredieten. Het meeste geld zijn we kwijt aan belastingen. Deze worden door onze regering grotendeels gebruikt voor aflossingen en rentebetalingen op staatsleningen en een steeds kleiner deel wordt gebruikt voor ons sociaal welzijn. De euro is belangrijker dan het menselijk welzijn. Miljarden verdwijnen in steunfondsen voor redding van ten dode opgeschreven euro-landen. De knop moet om. Als schuldafbouw of schuldafschrijving zo meteen wordt ingezet dan zullen we zijn aangewezen op zelfredzaamheid. Er is geen geld meer om ons sociaal stelsel overeind te houden. We zullen moeten overleven door zelfontplooiing, zelfredzaamheid, broederschap, eendracht, saamhorigheid en morele verbondenheid met mensen in nood. Dat zijn de nieuwe maatstaven in een tijd dat een kapitalistisch systeem afbrokkelt.

    1. en zo is dat,en leren voor jezelf te zorgen kun je beter nu mee beginnen dan wanneer alles is ingestort..

      maar je kan natuurlijk ook roepen…we hebben nog even,geniet ervan alsof je daarna doodgaat.

      lekker makkelijk, en prachtig philosofies… haal er nog een ouwe geleerde bij anders.

      big bummer ben, ik dacht dat je wat meer in je had dann roll over en pootjes geven. babyboom? zou me niet verbazen. pamper geboren, pamper geleefd, pamper gestorven.
      sorry, maar zo zit ik niet in elkaar.

      1. Het klinkt grof wat ik zeg, maar misschien loop ik wat vooruit op de muziek. Wat er aankomt is voor weinig mensen echt te bevatten denk ik.
        Het is zon term, back to basic, maar besef goed wat dat inhoud.

        Het is zal niet van willen zijn maar van moeten, en alle fylosofien, redenaties en uitleg zal daar niks aan veranderen.
        Als het ploft en je hebt niks meer zul je moeten , of je hebt niks te eten en ga je dood.

        Dat is eenvoudigweg wat ons staat te wachten, en of je dat een oplossing vind of niet, albert hein zal gesloten zijn.

        Dus doe , zolang het nog kan…bereid je voor, doe kennis op , leer basisvaardigheden, koop werkelijke assets of be done for.

        Zo staat het ervoor, en ik kan daar ook niks aan doen, ik kan het alleen zeggen.

      1. moers, liefde bestaat in vele vormen, maar als het er op aan komt zal eigenliefde de eerste zijn… hoe ga je anderen ooit kunnen helpen ,op deze planeet ,wanneer je zelf dood bent?

        dus in een situatie na de collapse zal de eeste vorm van liefde eigenliefde zijn, en bij overschot uiteindelijk dan toch samenwerking, eerst uit eigenbelang, om medestanders tevergaren, en als het goed is breidt dit uit.

        mensen realiseren niet wat het met een mens doet als ie honger of dorst heeft. en of maslof of een andere fylosoof dat nou zegt, zo is het. pas later nadat de eerste levensbehoeften bevredigd zijn kan er verder gebouwd worden aan samenwerking…en pas veel later aan emotionele behoeften…

        http://www.youtube.com/watch?v=RPhn9g6SEIU

  3. “Op welke schaal”
    Ik denk dat het op Nederlandse schaal idd niet mogelijk is, ook heb ik een flinke tijd geleden via MDM (Main Dosile Media) gezien dat het wel mogelijk is om Nederland met de huidige populatie te voeden. (Kan het helaas niet meer terug vinden) Ik denk dat we moeten gaan de-urbaniseren, dus infeite de bevolkingsstomen van de stad naar het platteland en ik bedoel hiermee ook het platteland in rustiger Europa. En van grote bevolkingsconcentraties naar gemeenschappen met een gemeenschappelijke economie. Het is niet voor niets dat ik meerdere keren een lans gebroken heb voor het regionalisme. Een ander groot voordeel van gemeenschapseconomiën is dat er niet 1 maar 1001 oplossingen en manieren mogelijk zijn. En niet one side doesn’t fit them all.

    In dit kader werd toch enkele pogingen om het belang van een Europese Unie (niet deze neoliberale) en de open grenzen aan te tonen vaak niet in dank afgenomen. Ook keur ik deze neoliberale EU volledig af.

    Laten we wel zijn dat stadslandbouw en polyculturen (permacultuur) een veel hogere opbrengst hebben per hectare dan de chemische groene landbouw. De chemische groene landbouw is sowieso niet mogelijk zonder oneindige energie bronnen.

    http://www.visionair.nl/ideeen/mensheid/de-verschillende-voordelen-van-gemeenschaptuinen/

    Permacultuur is een prima oplossing om na een paar intensieve jaren een tuin te hebben, die mensen voedt en relatief weinig onderhoud nodig heeft. Lowtech innovaties zijn meer dan broodnodig om het ons ook in de toekomst zo gemakkelijk mogelijk te maken.

    “Uitkeringen en participatie”
    Er zijn een groep mensen zijn, die in geen enkel systeem meer kunnen functioneren en dus ook niet in een nieuwe rustigere menselijkere economie.
    Om de participatiegraad zo groot te maken moeten er echt structurele
    aanpassingen komen. Trage economie, samenwerken ipv oncurreren, verregaande informele economie, prettige omgeving, betrokken voelen, …. En dan zullen echt heel veel meer mensen wel kunnen (deels) functioneren.
    Maar veel mensen zitten in de uitkeringspotjes omdat het oude systeem ze niet meer nodig acht te hebben of omdat de mensen het gejaagde oude systeem niet meer bij kunnen benen. Een ziek systeem creeert mijninziens alleen maar “zieken” en “ziekten”.

    “Gezondheidszorg”
    Ik twijfel eraan of het hedendaagse eten wel zo goed en gezond is. Veel eten voedt een mens wel en geeft zitten wel de voedingsstoffen in, maar zijn eigenlijk op een natuurvreemde manier gekweekt en daarna ook nog een stevig bewerkt. Doordat de voedingsstoffen erin zitten en een heel arsenaal aan medische zorg is kunnen de mensen oud worden, maar in een werkelijk gezonde leefomgeving dienen mensen oud te kunnen worden zonder zulke zware interventies. Laten we wel zijn dat veel van de moderne ziekten welvaartsziekten zijn, die het gevolg zijn van stress, verkeerd eten (snoepen), drank en drugs ge/misbruik (escapisme) en vooral de smerige leefomgeving. Er is weinig natuurlijks meer te vinden. En dan geven we extreem veel geld uit om iets wat mis is, weer recht te breien. Ook in de nodige Latijns Amerikaanse landen, die veel armer zijn dan wij hier in het westen hebben ze hoge levensverwachtingen. (http://www.happyplanetindex.org/). Dus dat hoeft zeker elkaar niet uit te sluiten. Daarbij is big farma ook big bussiness en hoeft niet
    ieder nieuw medicijn zo goed te zijn als men beweerd.

    “Economische redding”

    Of de mindset. Het grootste probleem is hoe schakelen we van het oude systeem naar een nieuwe totaal andere economie. Vast staat wel dat het oude systeem zo aan de beademing ligt om het nog maar kunstmatig in leven te houden. Ik denk dat niet het grote probleem is dat het nieuwe niet gaat werken, maar de transitie en het weinige tijd dat we nog hebben. We zitten in een economie waarvan de oude stervende is en letterlijk niets van het nieuwe ligt. Als er binnen een paar jaar een transitie moet plaatsvinden of plots (na crash) dan zijn vrees ik slachtoffers niet te voorkomen.

    Wel is het goed om te kijken naar “The power of community. How Cuba survived peak oil.”

    Al met al is het voor de nodige experts om op basis van dit soort ideeen tot werkbare oplossingen en concepten te komen.

    Verder denk ik dat spiritualiteit essentieel is in een samenleving. Nee, niet de oude religieuze kolossen met hun religie van boven en geestelijken die vertellen hoe het inelkaar zit, maar de nieuwe vanuit de mens en de natuur.
    Het innerlijke gevoel en je geweten als sturing ipv de geestelijkheid. En spiritualiteit zonder levende geest en zonder natuur is denk ik vrij snel dood. Dit zijn mijn opvattingen en wil zeker niemand iets opdringen wil ook niet bekeren en verder wil ik zeker ook niet op andere religies lopen schelden. Verder kan je ook mensen, niet iets bijbrengen wat ze niet voelen.

    1. Je hebt gelijk s7p, het kan wel. Maar dan moet het roer om, en geloof me, dat zal omgaan. Dus zorg dat je kennis opdoet en werkelijke dingen aanschaf zoals zaden en waterfilter ed, en zorg dat je weg bent uit dichtbevolkte gebieden, want als de poep de fan raakt zal er eerst chaos zijn, waarna de overlevenden, het samen zullen moeten gaan rooien op de eenvoudige basismanier zoals mensen het voordien eerder deden, voordat de technologie en plastic prullaria de overhand kreeg.

      Mensen praten wel, maar ze beseffen eenvoudig niet wat ze te wachten staat… en hoeveel slachtoffers deze terugval zal gaan eisen.

      1. En sorry dat dat ik terugval gebruikte in vorige reactie, maar als mensheid denk ik dat het juist vooruitgang is om terug te gaan naar zelfvoorzienigheid omdat daarmee het respect naar de aarde terug zal keren. Maar zoals gezegd, dit zal niet zonder de nodige slachtoffers gaan.

  4. Een oplossing is er niet, vroeg of laat gaat de boel klappen en gaan we met z’n allen weer terug naar back tot basic.
    Eerst moet alles failliet gaan daarna kunnen we opnieuw beginnen.
    De situatie in NL is onhoudbaar. MKB, motor van de nederlandse economie, kraakt op al haar vesten. Het overheidsapparaat is te groot, kost teveel geld. Loonkosten in NL zijn te hoog, men neemt alleen nog maar stage medewerkers in dienst of mensen met behoud van uitkering.
    Deze crisis is een globaal probleem waar rijken zich verrijken en armen worden uitgebuit.

    1. Geld betekent vertrouwen in een stukje papier. Als deze vertrouwen verloren is, gaan mensen weer terug in de ruilhandel of een andere manier van wederdiensten. Handig is anders….

      In de geschiedenis heeft het hebben van te veel geld altijd maar twee uitkomsten (meteen een tip voor de rijkste mensen) :
      1) Het geld wordt gewoon weer afgepakt (Franse revolutie) waarbij de rijkste het veld vroegtijdig ontruimen
      2) Het geld wordt vrijwillig weg/terug gegeven aan de maatschappij (Bill Gates, Nobel… etc). De rijksten krijgen roem en faam.

  5. Helaas bied alleen een oorlog nog uitweg in de ellende die vooral de hoog geprezen hoogopgeleide onnozele bestuurders hebben gecreeerd. Terug naar een vrijwilligers land bestuur met gezond verstand en een doodstraf voor corruptie kan ons land nog behoeden voor erger. Maar het is te laat , het blijft geen 5 voor 12.

  6. Wij hebben behoefte aan inzicht in/ kennis van de werkelijke reden van de problemen/crisissen. Als we kennis hebben van de kernoorzaken, kunnen we effectieve oplossingen implementeren.

    Deze kennis was tot nu toe niet voor handen, was niet beschikbaar.

    Het unieke is: nu wel.

    En ook nog gratis: download het boek “the present” op
    http://www.truthcontest.com/

    In dit boek zijn de beste en meest waarachtige antwoorden gegeven op alle grote vragen. Zeer de moeite van het onderzoeken waard.

    Het enige wat je hoeft te doen is

  7. Het neo liberalisme heeft de wereld in haar greep. Je kunt als land geen afscheid nemen; de internationale financiele markten trekken een biljoen euro weg uit het land, import wordt onmogelijk omdat je munt implodeert.

    Afstand nemen wordt onmogelijk gemaakt door het Brussels fascisme, elke poging wordt in de kiem gesmoord. Doodsbang als ze zijn voor een imploderend systeem.

    Gegijzeld zijn we biflaten. Corporatisme en een veel te machtig opgepompt financieel systeem trekken aan de touwtjes.

    Al vaak is door mij de basiseconomie genoemd, naast een kapitalistisch systeem. Simpelweg omdat dit de MACHT wegneemt bij “too big to fail”.

    Op dit moment kunnen we niet falen, dan leveren we 80% van de welvaart in. Als we geluk hebben. En toch hoop ik op een systeemfalen.

    Want ik krijg in deze fucking dierentuin wel op tijd m’n vreten, maar het smaakt niet. En ik mis mijn vrijheid.

  8. Laat me dit even als stelling nemen (quote uit het artikel):
    Eerbied voor de natuur en de medemens. Niet meer nemen dan nodig is. Delen, solidariteit of helemaal voor jezelf gaan zorgen, zelfvoorzienend of autark worden zoals dat met een moeilijk woord heet. Of we het daarmee op globale of zelfs alleen maar Nederlandse schaal gaan redden is voor mij geen vraag. Niet dus.
    Ergens in 1980 is er een Zuidafrikaanse speelfilm uitgebracht met de titel ‘Are the Gods Crazy’. En in een notendop wordt hier geschilderd waarvan ik denk dat Ben hierboven in de quote eigenlijk bedoelt. Het gaat om de confrontatie tussen een gelukkig natuurvolk en de moderne maatschappij, waarin een voor ons totaal onbelangrijk object deze kleine gemeenschap totaal op zijn kop zet en verder leidt naar een confrontatie. Het doet een film als ‘De Matrix’ totaal verbleken. Al is het alleen maar om de humorvolle wijze waarop onze huidige maatschappij volkomen te kakken wordt gezet, gezien door de ogen van een outside gelukkig levende gemeenschap.
    En laat maar weten als je de film gezien hebt wat beter was. Het natuurvolk, de tussenweg in de vorm van de jager met zijn jeep, of onze onvolprezen huidige maatschappij.

  9. Ja, er is een oplossing. Deze is nog vrij eenvoudig ook.
    Het is crisis, want er is geen geld (dat rondgaat). Een voordehandliggende oplossing zou zijn voor de overheid om geld te creëren en dat in omloop te brengen. Het probleem hiervan is dat de overheid dit niet mag, want ze mag geld alleen nog lenen van private banken. Hoe wordt er nu dan geld in omloop gebracht? Door die private banken. Iedere keer dat je geld leent bij een bank leen je het geld niet van een spaarder maar wordt het UIT HET NIETS op dat moment gecreëerd. Het probleem hiervan is dat er een schuld tegenover staat, namelijk, de belofte van de lener om het geleende bedrag terug te betalen MET RENTE. Als we meer geld in de economie willen moeten we dus verder in de schuld gaan bij banken. Andersom, als we meer leningen (hypotheken) afbetalen, vernietigen we meer geld dan erbij komt. Dat tweede is nu aan de gang. De schuldenlast is te hoog, de economische vooruitzichten slecht. Mensen nemen geen leningen meer en betalen meer leningen af (geldvernietiging). Dit zorgt voor een krimpende geldhoeveelheid en afnemende bestedingen, resultaat: faillissementen en ontslagen. Een neerwaartse spiraal.

    De oplossing: verbied private banken geld te creëren, en geef dit recht terug aan een publieke instelling. Geld dient vrij van schuld te worden gecreëerd. Schuldenvrij geld kan oneindig circuleren om bestaande schulden af te betalen, omdat het niet vernietigd wordt bij het afbetalen van leningen.

    Voor meer info: http://www.onsgeld.nu

  10. er zijn mogelijkheden te over voor een betere wereld, probleem is dat bij het aanpakken er mensen/bedrijven/fondsen zijn die moeten inleveren, iedereen wil er altijd op vooruit gaan, helaas wil niemand een stap terug doen.

    * als de consument de economie moet stimuleren, zorg dat hij dit kan door meer bestedingsruimte, waar komt geld vandaan? ->
    * indien overheidsgelden besteed worden, voorwaarde bepaalde bandbreedte van hoogste laagste salaris binnen het bedrijf dat de opdracht krijgt, scheelt salariskosten, wie betaald bepaald, de overheid geeft heel veel geld uit, dat betekend dat er ook keiharde kosteneisen gesteld kunnen worden.

    wel stel ik dat er een verschil is tussen een echt commercieel bedrijf dat keihard winst mag maken en bedrijven die de overheid uitmelken omdat ze toch wel weten dat de burger betaald.

    * pharmaciebedrijven: patentvrije medicijnen tegen kostprijs, gepatenteerde medicijnen met een maximum winstmarge
    * indien mensen met uitkering tegenprestatie moeten leveren, dan in een niet arbeidsconcurrerende positie, maar in projecten zoals amsterdamse bos, natuurbehoud, kortom de niet financieel waardeerbare krenten op de pap in de samenleving
    * nutsbedrijven zoals energie/water nationaliseren zoals voorheen en produceren tegen kostprijs en extra kosten staan tegenover kwaliteitsverbetering
    * milieu productie eisen stellen aan geimporteerde producten, zodat de werkelijke prijs zichtbaar is, en hieruit zal blijken dat productie in nederland kosteneffectief is

    * indien de werkloosheid oploopt, het bestaande werk herverdelen, zodat mensen bezig blijven, hierdoor blijft de vakkennis van de beroepsbevolking actueel, op deze wijze staan er geen mensen stil en kunnen wanneer de economie aantrekt weer werkweken van 36-50 uur gedraaid worden, flexibiliteit op een manier dat iedereen mee blijft doen en courant is op de arbeidsmarkt, als we dit niet doen ontstaat er een groep van afgeschreven kanslozen werklozen

    kortom er zijn een oneindig aantal dingen te verzinnen, probleem is altijd dat sommige moeten inleveren om de samenleving als geheel te ondersteunen en die sommigen hebben daar geen zin in, dus de ellende blijft. in plaats daarvan sullen de sommigen de massa verder uitbuiten om hun eigen welvaart op peil te kunnen blijven houden.

  11. als ik mijn teksten op biflatie lees heb ik toch de indruk dat ik minder snel moet typen ivm typefouten, (komt door de adrenaline en maatschappelijke betrokkenheid)

  12. “Vanuit al die ervaringen kan ik niet anders dan eerlijk zijn en daarmee toegeven geen echte en totale economische oplossing te zien voor de huidige situatie.”

    Beste Ben,

    Goed dat je eerlijk bent. Zo ben ik ook en daarom stuur ik je in de volgende link de echte oplossing.

    Eurocrisis – de oorzaak en de oplossing
    http://mario828282.wordpress.com/2013/12/22/de-eurocrisis/

    … en stop a.u.b. met het jammeren dat de “crisis” geen oplossing heeft.

  13. Kijk, Israel heef ’t goed ekeken ; die kunnen oneindig meeliften op de US$.

    http://original.antiwar.com/giraldi/2014/02/03/ordinary-citizens-need-not-apply/

    ***********
    ” It should also be noted that New York State, though lacking a foreign policy, is not exactly a disinterested observer of what goes on in the world. Thanks to folks like Klein and the former New York City and New York State Comptroller Alan Hevesi the city and state have been using pension funds to invest in Israel Bonds, which are widely regarded as a huge Ponzi scheme in that they pay the interest for older bond issues by issuing new bonds, which will eventually result in a huge and unsustainable balloon of money due. As the bonds are dollar denominated, Israel can default without any damage to its own economy, making it a bit like being able to print money without actually having to do so. Meanwhile, the income from the purchase of the bonds goes to Israel tax free and can be used for anything, including settlement expansion. It is all part and parcel of the enormous cash flow from the US to Israel, much of it invisible, that occurs every year, but in this case the money frequently comes from state and city pension funds.”

    ***********

    ZO doe je dat !

    Bifaten.

  14. Enige oplossing is geld bijprinten, schulden kwijtschelden en opnieuw beginnen. Probleem is natuurlijk dat de elite de kostprijs zal gaan betalen doordat de waarde van het geld gigantisch gaat devalueren maw kapitaalkrachtigen zien hun welvaart wegsmelten.
    En ja…idee-en genoeg denk ik maar een rekensommetje maakt dat je snel tot de conclusie komt dat het huidige pad niet meer begaanbaar is. Ik ben Nederbelg (leef dus in België) waar we ongeveer 11.000.000 inwoners hebben. Van die populatie zijn er een hoop mensen die inkomen putten uit de overheid (te weten 1.000.000 ambtenaren, 2,500.000 AOWers, 500.000 werkelozen, 500.000 steuntrekkers (gehandicapten etc…), 500.000 privé werkers die uitsluitend werken voor overheid (dus hieruit ook hun inkomen halen), 500.000 in de gezondheidszorg (ook zij worden gefinancierd vanuit overheid/sociaal verzekeringen), 2.500.000 schoolgaande jeugd (kindergelden), en nog 500.000 huismannen/vrouwen die ten laste zijn en belastingvermindering genieten. Ook al zijn de meeste getallen zwaar afgerond…je komt al snel op +8.000.000 inwoners die op een of andere manier leven vanuit een ‘loon’ van de overheid die zijn inkomsten dus moet gaan zoeken bij een groep van -3.000.000 mensen te weten 500.000 zelfstandigen (ik geloof dat deze groep in het algemeen niet zoveel betastingen/soc bijdragen betaald gezien het gemiddeld inkomen van 60.000 euro per jaar per producerend.
    (ps. ik weet dat bovenstaande getallen afgerond zijn maar het gaat mij meer om de moraal)
    Dit bedrag zal nooit worden opgebracht door de producerende (ook al doordat steeds meer bedrijven de deuren sluiten) en hoe je het draait of keert….ook al bespaart de overheid wat, bevries ze pensioenen, zet werkelozen verplicht aan het werk, etc, etc…..dan zal nog steeds het huidig systeem onbetaalbaar blijken te zijn.
    Dus de oplossing is m.i. vrij simpel. Zoveel geld bijdrukken dat eea betaalbaar blijft wat wel de munt zal devalueren totdat we op een koopkracht komen van onze concurrenten waardoor bedrijven hier weer producerende activiteiten gaan opstarten. Resultaat gaat zijn hoge inflatie en geldontwaarding.

  15. Blijkbaar is er een sukje weggevallen…..
    STAAT:
    -3.000.000 mensen te weten 500.000 zelfstandigen (ik geloof dat deze groep in het algemeen niet zoveel betastingen/soc bijdragen betaald gezien het gemiddeld inkomen van 60.000 euro per jaar per producerend.
    MOET ZIJN:
    -3.000.000 mensen te weten 500.000 zelfstandigen (ik geloof dat deze groep in het algemeen niet zoveel betastingen/soc bijdragen betaald gezien het gemiddeld inkomen van minder dan 1.250 euro per maand). Wat er dus overschiet is een groep van +/- 2 tot 2.500.000 producerenden. Deze moeten een bedrag opbrengen ten belope van 125 miljard (=overheidsuitgaven in 2013) wat maakt dat per hoofd er 55.000 euro/jaar moet afgedragen worden.

  16. in het kader van depri-economienieuws http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3596485/2014/02/13/Amper-besparing-door-bezuiniging-zorgtoeslag.dhtml

    dat de overheid ondanks de verlagingen van de zorgtoeslag meer kwijt is aan zorgtoeslag betekend dat het inkomen van de gemiddelde burger flink lager is geworden. want om in aanmerking te komen voor toeslag moet je inkomen behoorlijk laag zijn, dus de verhalen van economisch herstel; ze kunnen in de kranten roepen wat ze willen maar aan de consumentenkant gaat het dus slechter dan voorheen, zie de cijfers voor de toeslaggerechtigden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: