Zoals beloofd in m’n artikel van 8-5-2014 gaan we hiermee wat dieper in op de edelmetalen. We bekijken de fundamentele analyse met monetaire omgevingsvariabelen, de technische analyse kort, de technische analyse lang en de Elliot Wave benadering van de goudkoers.
Vooraf moet ik even aandacht vragen voor een belangrijke omissie die we aantreffen bij de technische analyse op het edelmetaal. Technische analyse is een hulpmiddel om toekomstige koersbewegingen te voorspellen, op basis van koersbewegingen uit het verleden. Deze grafiekenkunde heeft als uitgangspunten;
- alle kennis en nieuws zijn reeds in de koersen verwerkt
- de markt is open, transparant, liquide en wordt niet beïnvloed door één of enkele dominante speler(s)
- exceptionele gebeurtenissen (aardbeving/tsunami/11-9 etc.) verstoren het beeld (Black Swan)
Omdat we recent hebben gezien dat het jarenlange vermoeden van marktmanipulaties binnen de goudsector, door voornamelijk overheden en bankiers (dit zijn uitwisselbare grootheden), bewaarheid is geworden, voldoet technische analyse op goud/zilver niet aan de 2e stelregel. We moeten daarom niet blind varen op technische analyse, maar ter dege de fundamentele analyse er bij betrekken.
Hieronder de link naar het volledig artikel.
Ik geloof niet al te veel van al die analyses. Waar ik meer waarde an hecht is het feit dat een grondstof (dus ook zilver en goud) min of meer de gemiddelde inflatie volgt met ups en downs maar op de langere termijn wordt uiteindelijk toch de inflatie gevolgd.
Als ik kijk in de afgelopen 40 jaar is de gemiddelde inflatie in EU rond de 5 a 6% geweest, in de jaren 70/80 stuk hoger, vanaf 2000 iets lager maar je mag niet vergeten dat de korf om eea te berekenen vooral de laatste jaren naar beneen wordt gemanipuleerd. Nu 5 a 6% op jaarbasis wil zeggen ongeveer 80% per 10 jaar.
Als we ervan uitgaan dat goud in de 70 tiger jaren ongeveer 170 USD koste kunnen we dus gaan rekenen: 170 * 1,8 (80er jaren) * 1,8 (90er jaren)*1,8 en maal 1,8 komen we op 1780 USD. Dit lijkt mij realistisch gezien de meeste mijnbouwbedrijven een kostprijs van rond de 1400 USD hebben en uiteindelijk moet er ook nog wat winst gemaakt worden. De huidige prijs is beduidend lager en dus neig ik te zeggen dat als je wat vermogen heb dit een goede investering zou kunnen zijn. Natuurlijk gaan er ups en downs zijn maar op de langere termijn zal goud en zilver in waarde toenemen en naar het voortschrijdend gemiddelde tenderen..
Een ander gegeven is het feit dat als je naar de afgelopen 40 a 50 jaar kijkt goud veelvuldig opstoten kende, dit naar aanleiding van oorlogen en andere events. Je zou min of meer kunnen stellen dat er om de 10 a 15 jaar wel iets dergelijks gebeurde wat de goud/zilverprijs katapulteerde tot een veelvoud van de gemiddelde prijs (dus obv bovenstaande berekening). Gezien de huidige toestand in de wereld waar ongelijkheden aan het toenemen zijn denk ik dat we de komende 10 jaar nog wel wat gaan meemaken en dat dit de goudprijs wederom tijdelijk tot een veelvoud kan doen stijgen, maw geloof ik bepaalde voorspellingen wel die een goudprijs neerzetten op 3 a 4000 ergens de komende jaren.
Als laatste kun je nadenken over alternatieven voor goud. Hierbij denk ik aan onroerend goed, (nog steeds overgewaardeerd) een spaarrekening (met rentes die naar 0 gaan) , aan obligaties (landen die failliet zijn), aan aandelen (misschien maar ook deze staan aan de hoge kant) ….neen…persoonlijk zie niet zoveel alternatieven.
Ik ben het met je eens als je achterliggende gedachte is dat eenvoud de beste methode is. Over de duim berekeningen voldoen vaak beter dan ingewikkelde berekeningen met talloze parameters. Maar het blijft wel de kunst om de juiste over de duim berekening te maken. Nu haalde ik KWN met zijn artikel over David P aan, die stelt dat we nu een omslagpunt bereikt hebben. Zijn 1e grafiek stamt uit begin januari, zijn 2e is van enkele dagen terug. Mijn eigen mening daarover is dat we voorlopig eerst mijn omslagpunt moeten halen en dat is ca. $ 1.380 voor goud, het 400 daags gemiddelde. Niettemin lijkt het dat we de 1e algemeen gehoorde horde van ca. $ 1.320- $ 1.350 zeer binnenkort kunnen halen, maar ik ben er pas zeker van als dit ook gebeurt. Eerst zien dan geloven en dan is er nog tijd genoeg om in te stappen, ook na $ 1.380.
Dit alles afgezien van het feit dat ik goud nog steeds niet echt als een beleggingsinstrument zie maar veel eerder als een soort van koopkrachtverzekering.
Waar ik een andere mening heb is dat ik goud zeer beslist niet als grondstof zie. Daarvoor hou ik voorlopig nog steeds vast aan de Stock-to-Flow ratio. En die ligt voor goud nog steeds in een heel andere orde dan voor andere zaken. Pas als die serieus gaat veranderen, zal ik zeker mijn mening bij moeten stellen. Als er veel meer goud mocht blijken te zijn dan algemeen wordt aangenomen zal die ratio stijgen, is er minder dan zal die dalen. Voor wie het weet, mag het zeggen. Ik ben er wel benieuwd naar.
Bullmarkt goud hervat… over de lange termijn zal goud altijd in een bullmarkt blijven. Een hele goede inflatieverzekering dus.
Maar het grappige is dat wij in Europa met deflatie te maken krijgen. Dus vanaf 2015 of 2016 zullen we de inflatie langzaam onder de 0 % zien zakken. Wat doe je dan met je goud? Inflatie betekent waardevermindering van geld, deflatie betekent waardevermeerdering.
Kortom; jouw euro wordt meer dollar waard, voor ons als eurozoneburgers worden dollarproducten (olie, goud etc.) dus goedkoper.
Dan kun je toch beter cash geld aanhouden en wachten met inkopen?
Beste Karl,
Heb je ooit gehoord van het tientje van Liefting, google het eens dan zul je begrijpen dat cash aanhouden echt nooit aan te raden is zeker niet in dollar en euro . Goud kent geen tegenpartij en fiat geld kan op elk moment afgeschaft worden en er is zo een nieuwe munt en heb je weer het nakijken, onze overheid is echt niet zo betrouwbaar .
Inderdaad pietertoupa, de overheid is niet betrouwbaar.
Maar ik zie het niet zo snel gebeuren dat we hier over een paar jaar niet meer met fiat euro’s kunnen betalen. De euro valt niet zomaar. Dat gebeurt pas als er een noodtax (aka legale plundering van spaarrekeningen door de overheid/centrale bank) wordt ingevoerd waarna de mensen geen waarde meer hechten aan die stukjes papier en girale cijfertjes. Tot die tijd relatieve stabiliteit.
En in 2008 raakte de euro bijna de $ 1,60 terwijl we nu rond de $ 1,35 zitten. Als de deflatie een tijdje bezig zal zijn en diep begint te worden, dan wordt dat niveau toch eerder een minimum?
Japan heeft ook met wat deflatie te maken gehad de afgelopen 20 jaar. De euro noteerde in 2005 slechts 130 yen… op een zonnige 13 juli 2008 noteerde de euro op 169 yen! Om vervolgens enorm te dalen naar 95 yen op 23 juli 2012!
Waarom zou dit niet kunnen met de eurodollar? Waarom is dat niet mogelijk? Bijvoorbeeld dat de euro op het beste moment net de $ 2 aantikt (of ergens in de $ 1,90 blijft bungelen) om vervolgens, als de deflatie zijn keerzijde zal laten zien, weer naar de oude verhoudingen zal gaan dalen (dat wil zeggen terug naar de $ 1,10) ?
Euro’s ruil ik OP DIT MOMENT liever niet om voor goud. Dat zou ik liever doen als de euro wat hoger noteert. Maak je niet druk om de goudprijs joh. De banksters verliezen de controle daarover heus niet!
Dus in dollars gezien zal de prijs over enkele jaren nauwelijks gestegen zijn. Maar de euro wel. Een uitgelezen kans om in te slaan en af te wachten… totdat ook de euro het moet ontgelden.
@ Karl,
Het kerkhof van gefaalde fiatmunten ligt vol met honderden gefaalde beloftes en onteigeningen van spaargelden van burgers.
Voor mij is de euro , yen, dollar gedoemd daar de schuldenberg achter deze munten nog steeds schrikbaren stijgt daarom ook de 0% politiek anders was het meteen over en uit voor ons geweldig herstel.
Toch betwijfel of de banksters de goudprijs nog heel lang kunnen kontroleren want alles is zowat naar het oosten verdwenen.
Ja, ze kunnen de goudprijs veel langer controleren dan je denkt. Al jaren wordt er geroepen dat de goudprijs enorm gaat stijgen, want er zijn terecht zoveel redenen voor. Maar telkens blijkt dit toch weer niet te gebeuren.
En als al het goud naar het oosten is verdwenen? Dan wordt er gewoon een lading papiergoud als echt goud aangemerkt en denken wij dus dat er echt goud ligt! Ken je het spreekwoord “Lies, damn lies and statistics” niet?
Daarnaast zijn de rentes in Europa en de VS enorm laag. In de VS komt er waarschijnlijk in 2015 een renteverhoging aan, anders in 2016.
De goudprijs noteert relatief laag terwijl de rente in de VS op 0 % staat. Een renteverhoging betekent een lagere goudprijs, kijk maar naar de geschiedenis wat er met de goudprijs gebeurde bij een renteverhoging.
Hoe graag je het ook zou willen, de goudprijs gaat dit jaar in ieder geval geen records breken en volgend jaar ook niet.
En nee, de VS gaat niet failliet bij een kleine renteverhoging. Want als er eenmaal inflatie is in de VS, gaat ook de rente omhoog want die hogere inflatie compenseert dat. En de FED doet dat heel erg voorzichtig, want ze weten wat er gebeurt als ze de rente in 1 keer van 0 % naar 1 % zouden verhogen bijvoorbeeld. De markt zal de ruimte krijgen om er aan te wennen.
En ik zeg niet dat de fiatmunten niet gedoemd zijn!
Ik zeg alleen dat je zult zien dat de koopkracht van die fiateuro’s (voor jullie onverwacht) zal stijgen de komende jaren.
Het grootste risico van goudbelegging is confiscatie bij de burgers om het goud overeenkomstig de vorderingen van de overheden toe te wijzen. Wanneer ik het artikel lees lijkt me dat de enige uitweg wanneer meer landen gaan opvragen.
In de praktijk betekent dat, dat je Goud kunt inwisselen tegen een door de overheid vastgestelde prijs. Vanzelfsprekend een schijntje van de werkelijke prijs. Zo gebeurde het in de VS in de dertiger jaren.
Toen het merendeel was verzameld kon men met Bretton Woods een fundament leggen voor de $ welke door de wereld werd aanvaard. Een belofte dat 1 troy ounce bij Fort Knox kon worden opgehaald tegen 35 $ Maar deze belofte werd in 1971 ingetrokken.
Dat bevestigt de onbetrouwbaarheid van de Roverheden en tevens de mogelijke confiscatie.