Ingezonden artikel van Frank Knopers | De Bank of International Settlements (BIS) heeft zondag een nieuw rapport naar buiten gebracht over de toestand van de wereldeconomie. Ondanks de stijgende aandelenkoersen en de afnemende volatiliteit op de financiële markten ziet de BIS nog geen robuust economische herstel. Volgens de BIS is nieuw beleid nodig om uit de schaduw te komen van wat men inmiddels de ‘Grote Recessie’ noemt. Dit omvat een andere kijk op de manier waarop we economische groei realiseren.

Hoewel er de laatste jaren meer positieve signalen over de economie naar buiten komen blijven de investeringen zwak. Dat terwijl centrale banken een extreem soepel monetair beleid voeren met historisch lage rentes. Schulden – zowel op publiek als privaat niveau – stijgen weer, maar de toename in de economische productiviteit vlakt steeds verder af. Men spreekt zelfs van economische stagnatie. Eerder dit jaar schreven we ook al over deze zorgelijke trend, die goed zichtbaar wordt aan de hand van de volgende grafiek.

gdp-increase-debt

Financiële cyclus

De BIS schrijft in haar rapport dat beleidsmakers verder moeten kijken dan de traditionele focus op de bedrijfscyclus om gebalanceerde en duurzame economische groei te realiseren. Naast een bedrijfscyclus bestaat er volgens de BIS namelijk ook nog iets als een financiële cyclus. De structurele tekortkomingen van ons economische model en de verkeerde allocatie van kapitaal, die verborgen blijven in tijden van groei en die pas zichtbaar worden in een crisis, moeten aangepakt worden. Dit klinkt misschien wat abstract, maar de volgende zin van de samenvatting van het BIS rapport laat niets aan duidelijkheid te wensen over: “Het is noodzakelijk om af te stappen van schulden als belangrijkste groeimotor voor de economie”.

De aanhoudend lage rente geeft een ‘vals gevoel van zekerheid’, zo stelt de BIS. Het economische en monetaire beleid legt teveel nadruk op versoepeling tijdens de fase van economische neergang, terwijl er te weinig gedaan wordt om bubbels in de economie te voorkomen. De BIS schrijft het volgende in haar rapport:

“Dit veroorzaakt een neerwaartse tendens in de rente en een opwaartse tendens in schuldniveaus. Daardoor vallen we in een schulden gat, een situatie waarin het nog moeilijker wordt de rente te verhogen zonder de economie schade toe te brengen. Systemische financiële crises worden niet minder frequent of minder intens, private en publieke schulden blijven toenemen, de economie slaagt er niet in een duurzaam groeimodel te vinden en de monetaire en fiscale beleidsmaatregelen schieten te kort. Na verloop van tijd verliezen de maatregelen hun effectiviteit en veroorzaken ze de omstandigheden die ze juist moeten bestrijden.”

business-cycle-financial-cycle

Bron: Marketupdate

4 reacties

  1. Oneindige groei op een eindige planeet is onmogelijk. De natuurkunde bewijst dat, een simpele rekensom. Eindige fossiele energie, eindige grondstoffen.

    Groei is een dooddoener. Een soort banaliteit die haar ambitie aan ons probeert op te dringen, en daarin de afgelopen 1000 jaar wonderwel in is geslaagd. Maar nu, biflaten; gaat alle papier door de versnipperaar, en wacht ons, na de tectonische transitie, een meer lokale ‘fysieke’economie.

    Hedge accordingly.

  2. Verwonderlijk dat BIS hiermee komt.
    Helaas niet vertrouwenswaardig.

    Bis creëert zelf n.m deze situatie. Het is noodzakelijk om af te stappen van schulden als belangrijkste groeimotor voor de economie.

    BIS met banken als GSachs JP Morgan en de 6 welke de goudstandaard zeker Niet willen invoeren en ook de GoudFix in stand houden.
    IMF -de etalagepop- van o.a BIS eist zelfs dat een land de Goud standaard niet invoert als ze overgaan van petrodollar naar SDR.
    Je wordt verplicht bij gebruik van de SDR. SDR is een BIS Munt mede op gebakken lucht = schuld gebaseerd.
    En de Goudfix en de Goudstandaard kunnen en zijn en waren de enigste tegenhangers van schuld.

    BIS Banken betalen ongeveer 2.5 % aan belastingen in alle Eu –ropa en VS landen.
    Het deel welke deze hadden moeten betalen betaalt nu de burger en overheid

    …private en publieke schulden blijven toenemen, de economie slaagt er niet in een duurzaam groeimodel te vinden…hoe logisch als jezelf niets afdraagt.
    Niets afdragen betekent echter voor de andere partij -overheid en burger of alleen deburger- alles te voldoen d.m.v geen rente op hun spaargeld en belastingen en heffingen waar maar mogelijk om de non-betaalde bedrag –ontdoken bedrag- van BIS maar aan te vullen.

    Waarschijnlijk voelt BIS nattigheid of onrust omdat wij ontdekken en beseffen wat ze ‘uitvreten’ kan er geen beter woord voor bedenken.

    Nu spelen zij zo de schijnheilige en daarom is dit bericht de wereld insturen terwijl BIS Banken dagelijks voor miljarden ontduiken – dus ons burger overheid afpersen.
    Het is en blijft afpersing en onder dwang.

    Het kan echter zijn dat dit door een Aziaat of chinees is ingebracht om het gezicht van BIS acceptabel te maken in Azië.

  3. Correctie: de Goudstandaard kunnen en zijn en waren de enigste tegenhangers van schuld.

    De GoudFix ….dagelijks beklonken.. is juist mede oorzaak schuld en schulden enb hetgeen BIS voortbrengt en doet laten ontstaan.

    Misschien wordt de Goudstandaard bewust weggelaten in relatie dit schulden groei en econ fin cyclusmodel.

    Daarbij onvermijdelijk het Glass Steal Act door Bill Clinton ondertekend om onbeperkt derivaten gebeuren mogelijk te maken.Deze beinvloed o deze zo voorgestelde cyclus in sterke mate.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: