Werner van Ginneken maakt bij deze zijn debuut op Biflatie.nl. Als procesdenker ziet hij de economische crisis als een geschenk. Het geeft ons namelijk een unieke opportuniteit om ‘out of the box’ ideeën te laten doorstromen om zodoende een co-creatieve modus operandi te realiseren. Als vrijdenker en non-conformist houdt Werner zich bezig met de ontwikkeling van co-creatieve concepten die willen bijdragen tot de realisatie van een sociaal duurzame samenleving. Het idee van een ‘monetaire reset’ is wat onder andere zijn interesse geniet.
Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.
Monetaire reset
In het kader van het economische herstel is een ‘monetaire reset’ niet enkel wenselijk dan wel noodzakelijk om ons te behoeden voor de totale ineenstorting van onze maatschappij. Een dergelijk ‘doemscenario’ is geen prettige gedachte, debat hieromtrent wordt dan ook liever vermeden en/of onthaald op reacties die onze alertheid slechts kunnen aanscherpen, net zoals het ons vanuit morele verantwoordelijkheidszin spontaan laat ijveren voor meer maatschappelijke bespreekbaarheid.
Precedent
Een vergelijkbaar precedent vinden we net voor WOII, verrassend genoeg worden vandaag nagenoeg dezelfde remedies aangereikt maar deze – zo we afleiden uit courante berichtgeving – worden niet maatschappelijk gedragen. Er heerst dan ook twijfel hoe we dit dienen te interpreteren, nader onderzoek laat niets aan het toeval over, we vinden meer dan genoeg argumenten om te besluiten dat het niet ontbreekt aan deskundig onderzoeksmateriaal dan wel is er een zorgwekkend gebrek aan ontvankelijkheid en aandacht.
Sociale gevolgen
In andere woorden, als maatschappij verkeren we in een uiterst hachelijke en bijna absurde positie, het is zeggen dat remedies op de tafel liggen maar geen draagvlak vinden om ze verder tot het collectieve bewustzijn te laten doorstromen. De sociale gevolgen zijn dan ook navenant, afgewogen tegen de beschikbare alternatieven kan dit ons als mensen niet onberoerd laten. Een ‘monetaire reset’ is echter een veel breder begrip dan de naam laat vermoeden, ondanks het louter technische aspect is er veel meer aan de hand dan wat uit strikt empirisch economische modellen kan afgeleid worden.
Onderzoek
Na diepgaander onderzoek kunnen we bezwaarlijk nog spreken van een ‘economisch’ model, het simpelweg ontbreken van een aantal fundamenten kan logischerwijs slechts leiden tot een even manke besluitvorming, dit met gevolgen naar de gemeenschap waar mensen een leven trachten op te bouwen, wat betekent elementair fatsoen? Dientengevolge krijgt het woord ‘ethiek’ een zeer wrange nasmaak als ware het een dekmantel om toch maar niet naar de wereld te moeten kijken, een soort van misplaatst romantisch escapisme dat bol staat van verklaringen zonder daadkracht. De overtuiging is alvast dat we veel beter kunnen als we bereid zijn om de vreedzame krachten te bundelen.
Virtuele schuldenbergen
Intermenselijke drijfveren en de huidige systeemconfiguratie staan hierin centraal, net zoals evolutionaire processen die veel dieper liggen dan wat het oppervlakkige debat laat vermoeden. Het advies wordt gegeven om niet in hokjes te denken, het lijkt meer dan raadzaam om het een keertje andersom te stellen. In een aantal artikelen wil ik een werk opstellen die een middel om (1) aandacht en ontvankelijkheid aan te wakkeren als (2) uit te nodigen tot nader onderzoek. In komende artikelen richten we de aandacht tot het ‘schuldencomplex’ – met in het verlengde een cascade aan bevrijdende gevolgtrekkingen. (lees meer)
99,9% krijgt traantjes in de ogen van het gapen en kijken me aan alsof ze willen vragen of monetaire melaatsheid ook besmettelijk is.
Ach, ik zie het zo; hoe meer mensen bewust raken van het aflopen van deze super cycle, hoe beter. Zieltjes redden en zo. En kennis delen.
“een cascade aan bevrijdende gevolgtrekkingen…” heheh… en; tragische absurditeit monetaire reset…
Ik voel een gedichtje opkomen.
Idd Houtskool, de vraag is niet of maar wanneer de boel crasht.
Misschien al dit jaar oktober 2014, maar het kan ook oktober 2015 zijn, die kans is wat groter omdat de FED zijn criminele activiteiten (lees: valsmunterij) dan al flink heeft afgebouwd.
Hoe dan ook, voor de jaren 2015, 2016, 2017 moeten we vooral de oktobermaand goed in de gaten houden.
Maar het kan ook een andere maand zijn, want met die valsmunterij worden beleggers op het verkeerde been gezet. ’t Is moeilijk gissen met die enorme kat in het nauw.
Feestje kan nog wel even doorgaan. Centrale banken vullen de gaten wel, verslaafd aan liquiditeit als we zijn, maar inmiddels insolvabel. Wat ze niet kunnen printen is goedkope energie, de driver van de enorme groei van de afgelopen decennia. Als de groei stopt kan men het probleem slechts tijdelijk weginflatteren waardoor het zaakje steeds verder insolvabel wordt. Ik kijk eerlijk gezegd niet meer naar semi-omvallende banken en beurzen; alles wordt kunstmatig in de lucht gehouden.
Wellicht een afkeer van het systeem via referenda, Schotland, Catalonie bijvoorbeeld, kan het boeltje opblazen, maar het volk is doodsbang voor het omvallen van de status quo. Samen met de enorme krachten vanuit markten en politiek verwacht ik hier weinig heil van.
‘Inflate or die’ was het credo. Tot de zwaartekracht van eindige grondstoffen ingrijpt.
Ik heb moeite met innovatieve, al dan niet rentedragende, nieuwe geldsystemen zolang de mindset is gericht op groei. Geldsystemen worden naar de hand van de heersende politiek gezet; gewijzigd waar ‘nodig’.
Geldsystemen zijn bijzaak, en moeten ook als zodanig worden beschouwd.
EROEI zal de wereld dwingen tot krimp, als dit niet pro-actief wordt gemanaged staat veel mensen een leuke verrassing te wachten straks. Een ding is zeker: de biljoenen aan liquiditeit, derivaten en andere papier mache blaast volledig op. En ben je zo blij als een kind met je kloterige houtkacheltje.
Waarom vooral de maand oktober?
Tot redelijk kort geleden was ik een voorstander van het woord ‘reset’ en heb het zelf ook meermaals gebruikt. Alleen is dat woord niet goed genoeg. Het zou eerder ‘hervorming’ moeten heten, want reset betekent dat het systeem niet veranderd wordt, het wordt alleen maar op ‘nul’ gezet, waarna we weer lekker op de oude voet verdergaan. Hervorming dan in de zin opnieuw formeren of vormen. En dat kan net zo goed een systeem zijn dat al eens gebruikt is, maar onder andere omstandigheden.
V.w.b. valsemunterij zie de link:
http://www.forbes.com/sites/keithweiner/2014/05/03/inflation-is-counterfeiting/
Ik heb zijn naam al eens genoemd in verband met The Gold Standard Institute en prof. Fekete (bij wie hij ik in september 2012 afgestudeerd is) van the new Austrian School. Voor mensen die in hem geïnteresseerd mochten zijn heb ik zijn dissertatie voor zijn PhD nog.
Wat een onleesbare tekst zeg. Komma’s waar punten horen. In vrijwel elke zin. Een hoop rommel aan tekst om een en ander aan te dikken. Helemaal niet nodig. Wees to-the-point. Zeg wat je moet zeggen en laat wat er niet toe doet achterwege. En gebruik punten. De komma’s worden hier totaal verkeerd gebruikt. Zinnen worden onleesbaar. Daarnaast: “… Kan dit ons als mensen niet onberoerd laten” ALS? Laat toch weg. Verder is het niet “een werk DIE” , maar “een werk DAT”.
Beter is: In een aantal artikelen wil ik een werk opstellen dat een middel IS dat (om) (1) aandacht en ontvankelijkheid vraagt/aanwakkert alswel (2) uitnodigt tot nader onderzoek.
En zo rammelt het het hele stuk door.
Kom maar op jongens met de minnetjes. Maakt meteen een hoop duidelijk.
Kijk NV, het Convergentieverslag van de ECB 2014. Tekstueel om van te smullen.
http://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2014/html/pr140604.nl.html
Heheh, Koen, een trol en een taalnazi…. zoals elk goed blog betaamd.
Hahaha, doet me denken aan typetje van Van Kooten en de Bie;
Die gefrusteerde oud-leraar Duits:
http://www.youtube.com/watch?v=JWBXurDbnkM
hahaha, pinkt een traantje weg…..
‘k Zou eerder denken aan de neerlandicus E.I. Kipping die regelmatig te gast was bij van Kooten en de Bie:
Over ‘dat’ en ‘wat’:
https://www.youtube.com/watch?v=GL_RGoJ7PSw
hahahaa, priceless, ik kan me dit nog herinneren maar kon gisteren niet op de naam komen van dit typetje en zag em niet 123 langskomen op YT.
@Rocksan (@moerstaal)
Briljante aanvulling !
Ik dacht dat het aan mij lag, maar blijkbaar zijn er nog mensen die dit “werkstuk” compleet onleesbaar vinden. Welke boodschap brengt die man, zeg? Dat de huidige situatie op haar laatste benen loopt weet iedereen onderhand, de vraag is alleen wanneer en op welke manier de grote implosie komt.
De eerlijkheid gebiedt mij te schrijven dat ik het artikel niet had gelezen maar enkel op NV reageerde.
Hierbij mijn welgemeende excusus.
Waar NV elders op deze man speelde heeft hij in deze m.i. toch een punt. Hendrik1730 (jaar 1730?) schudde mij wakker en maakte dat ik vóóralsnog een poging deed het bewust artikel te lezen.
Ik moest afhaken…
Sorry
Tot op zekere hoogte mee eens Moerstaal wat NV betreft. NV heeft er zelf ook last van. Zelf heb ik hem ook al eens verweten dat als we zijn methode zouden volgen het Nederlands waarschijnlijk nog onleesbaarder wordt vanwege veel te lange aan elkaar geschreven woorden. Iets dat een heel oude vriend van mij, afgestudeerd neerlandicus, ook vaak deed. Verder is interpunctie echt een hoofdstuk apart, waarmee je een hoop kunt suggereren.
Ooit hadden we op de HBS een cabaret van de eindexamenkandidaten, dat de titel had ‘Wij zakken’. Tot er een slimmerik opstond en daar een komma tussen plaatste.
Niettemin heeft NV ook wel gelijk en denk ik niet dat hij ‘op de man’ speelt. Wel op de schrijftrant van het artikel. Helaas is het zo dat mensen, die echt wat te vertellen hebben, in ellenlange voorwaardelijke bijzinnen verstrikt raken. Maar dat is vaak inherent aan het (nog niet afgeronde) denkproces. Het is moeilijk om je gedachten, exact zoals bedoeld en zonder verdere bedenkingen, op papier te krijgen. Dat is maar weinigen gegeven. Maar iets meer aandacht hieraan, had best gegeven mogen worden.
Ondanks alles ben ik wel benieuwd om te zien of de ‘procesdenker’ Werner van Ginneken, zoals Biflatie hem omschrijft, in toekomstige artikelen met nieuwe, steekhoudende argumenten aankomt.
Beste Werner en Koen,
Volgende artikel van Werner kan naar mij ter revisie.
Meen ik! 🙂
Zeer benieuwd naar het vervolg…
Eens. Gaarne Werner, benieuwd naar je invalshoek.
Hoe is dat vastgesteld en door wie. Veel aannames en geen onderbouwing.
Een schuldenberg kun je niet resetten,daar kun je alleen maar proberen omheen te lopen.
Schulden resetten, leuk idee maar het werkt niet.
Tegenover schulden van de overheid en het grote publiek (niet de financiële sector) staan spaargelden van het grote publiek (niet de financiële sector). Ongeveer 75% van dit spaargeld bestaat in NL uit pensioenen en opgebouwde rechten bij levensverzekeringen.
Schulden buiten de financiële sector schrappen betekent dat veel mensen hun opgebouwde pensioengelden etc. verliezen.
Wat wel helpt om het financiële systeem gezond te maken is het zieke en overbodige deel er af / uit te snijden, zodat alleen het aan de maatschappij dienstbare deel over blijft. Als we dit doen wordt de omvang van de financiële sector (banken, pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en beleggingsinstellingen bij elkaar opgesteld) minstens de helft kleiner dan wat het nu is.
Nog een alternatief: inflatie. Bij 7% inflatie is de schuld na 10 jaar ook gehalveerd. Waarschijnlijk wordt het een combinatie van mogelijkheden.
Dit soort info voegt naar mijn mening niets toe.. De boel resetten is de weg van de minste weerstand en volgens mij ook onmogelijk. Alles zo lang mogelijk door laten draaien op de manier zoals we vandaag de dag zien is blijkbaar de enige optie. Manipulaties van cijfers , grafieken en nieuwsberichten geven het systeem telkens weer een beetje lucht.. met die lucht rommelt het weer even door en wordt het probleem ondertussen alsmaar groter en groter.
Er is en wordt ook grof verdiend aan deze ellende dus diegene met de winning strike aan de hand zit in ” the game ” en de verliezer kijkt toe hoe hij alles langzaam aan kwijt raakt.. ” De Kalverstraat met een hotel ”
We staan erbij en kijken toe , Ik denk dat we onze mind even moeten resetten om komende jaren de lol er nog van in te kunnen zien.
Reset… opzouten. Als je schulden maakt betaal je ze maar af. Ik ben het zat dat eerlijke, zuinige en verstandige mensen de pineut zijn van de onverantwoordelijke mensen. Rechtvaardigheid en eerlijkheid leggen het in deze wereld te vaak af tegen de graaiers en dubbeltje op zijn kanten.
Off topic maar toch :
Volgens de Werkloosheidmeter tikken we morgen de miljoen werklozen aan.. Gaan we dat nog meemaken via de media ? 1 miljoen mensen thuis in Nederland , 12% van de beroepsbevolking… Toch wel een prestatie die de boeken in gaat lijkt me..
http://www.werkloosheidsmeter.nl/