Broeder Andreas heeft zich teruggetrokken in een afgelegen gammel hutje in de bergen. Hij heeft buiten de kleren die hij aanheeft bijna niets. Vertrouwt wat eten betreft op hetgeen geschreven staat. “Kijk naar de vogels in de lucht: ze zaaien en oogsten niet, vullen geen voorraadschuren, het is jullie hemelse Vader die ze voedt.

leegheid png

Broeder Andreas hoeft zeker niet te hongeren, maar zit op zijn afgelegen plekje wel tegen overspannenheid en een burn-out aan. Dagelijks wordt hij door velen bezocht die brood, kaas en overige gaven meebrengen. Deze bezoekers, die soms in de rij moeten staan, komen natuurlijk niet zo maar. Zij zijn op zoek naar een luisterend oor, naar troost, naar het waarom van hun lijden en de zin van het leven.

Daar waar pijn, leed en smart is valt al het andere weg. Wat heb je aan een enorm huis, een kist vol juwelen of een snelle en super dure auto als je kind is overreden, jezelf of je naaste met uitgezaaide kanker wordt geconfronteerd of je gewoon niemand hebt om mee te praten. Wat heb je als je zonder werk zit? De huur niet kunt betalen, elke maand letterlijk en figuurlijk een stukje verder wegzakt in het economisch moeras van de 21 eeuw.

Die zoektocht om de leegheid te vullen met antwoorden over de zinvolheid van ons bestaan zit ook in de vele tienduizenden die jaarlijks de camino naar Santiago de Compostela lopen. Tweeduizend kilometer of meer. Met wildvreemde mensen in diverse talen en met gebruik van handen en voeten je innerlijke gedachten delen, zoeken naar het spirituele in jezelf en de ander. Bewegen en toch de tijdloosheid van ons bestaan ervaren. Weg van de leegte.

De andere wereld

Wie het bovenstaande loslaat en naar een weblog als Biflatie gaat, die komt in terecht in een wereld waar geschreven wordt over the big Money, over inflatie of juist het gebrek daaraan. Deflatie, woekerpolissen en politiek. Verdwijnende pensioenen, negatieve rente, werkloosheid en zeker niet als laatste de per dag toenemende verschillen tussen de superrijken, rijken en de rest. Onze politici en overheid leven in een wereld waar het gaat om de waanzin van de dag. Meer, meer en nog meer belasting, meer, meer en nog meer regels. De gevolgen van deze manier van handelen kunnen we elke dag bespeuren. We drijven onherroepelijk richting de grote en diepe waterval. Elke dag ons best doende om takken en uitsteeksels aan de waterkant vast te grijpen om de vaart wat te vertragen. De uitkomst is helder alleen over het wanneer tasten we nog in het duister.

Onze rol in het geheel

Zeker als je wat ouder wordt dan wordt het elke dag duidelijker dat ons persoonlijke leven maar heel erg kort is. Dat zogenaamd bezit aan het eind in het niets verdwijnt. Wat betekenen zestig, zeventig of tachtig jaren in verhouding tot de miljarden jaren dat de aarde bestaat. Duizend keer duizend jaar is een miljoen. Probeer je dat eens voor te stellen. In zo’n tijdperk verdwijnen ontelbare beschavingen met alles er op en er aan.

In het geheel van het bestaan zijn wij minder dan een eendagsvliegje, zijn we een regendruppel die misschien al verdampt is voor we de aarde kunnen raken. En toch is niets zonder betekenis. We hebben eigenlijk een simpele taak, namelijk om altijd ons best te doen en de ander en de aarde met alles er op en eraan te behandelen zoals we zelf behandeld zouden willen worden. Het opdoen van levenservaring door groei, bestaande uit een voortdurende transformatie is de reden van ons aardse bestaan. Wij zijn er alleen zelf. Dat wat we in een ander zien is niet meer dan een spiegelbeeld van ons eigen zijn. Als je weet dat jij en ieder ander op zich en voor zich zelf staat dan wordt de wereld simpel, dan wordt de leegheid vol. Wat maakt dan inflatie, deflatie, of het seksuele leven van je weet wel die bekende wereldster nog uit. Niets is zonder dat jij of ik er een bestaan en aandacht aan geven. Dan komt de vraag weer op of de vallende boom als er niemand luistert (er aandacht aan geeft) lawaai maakt bij het omvallen of neerkomen.

Wat is, is. Of we van wat is, een probleem maken bepalen we zelf. Met elk woord dat we gebruiken fungeren we als schepper en creator en zijn we daarmee verantwoordelijk voor wat we doen en voor dat wat wordt geschapen. “In het begin was het Woord. Alles is erdoor ontstaan en zonder dit is niets ontstaan van wat bestaat.” Het woord is ook nu nog, elke seconde van ons ademen, de scheppende kracht voor wat wordt of kan worden. De hele wereld met alles er op en er aan wordt, op elk moment, in ieder van ons persoonlijk en uniek gevormd en weerspiegeld. In die zin gezien zijn we allen even machtig. Nodig is een ontwaken, een bewustwording, een weglopen uit de schaduwen naar het licht.

Economie, geld, bezit, hebzucht en gierigheid, macht en zeggenschap zijn allen woorden die samenhangen met ongelijkheid, angst en kortzichtigheid. De aarde en het all maken het niets uit. Het water in de rivieren blijft naar beneden stromen, de zon schijnt elke dag, vogels fluiten, seizoenen komen en gaan. Het leven leeft zijn leven. Als wij allen echt mee gaan doen ons elk moment er 100% voor inzetten dan zal de aarde weer een paradijs worden. Dan worden wij weer als lelies in het veld.

Tot slot: Denk bij dit ontwaken aan het onderstaande van Lao Tzu

Er is geen groter kwaad dan het verlangen anderen te veranderen
Aan anderen te geven wat ze niet willen ontvangen
Of van anderen te nemen wat ze niet uit eigener beweging willen geven

70 reacties

  1. Maar weer ns kijken hier. Leuk stuk Ben. Maar dat van dat paradijs… ik weet het niet. Extreme egoisten als deze vleesgeworden aso:

    https://twitter.com/peterverhaar

    creeren de hel op aarde. Zijn pleidooi: Wie mijn bank niet kan betalen is een looser en moet tot op de cent worden uitgeknepen. Zelf zit ie in Portugal blikken kaviaar leeg te trekken.

    Als we dat soort gestoorde gasten hun gang laten gaan kun je dat paradijs wel in je haar smeren.

    Zag je hoe vuil Wellink Ewald Engelen aankeek bij Pauw? Ik zag compleet dode en verachtende ogen bij die vent. Gestoord is ie, Wellink.

    Weet je trouwens waarom we niks meer van Diederik Samsom horen de laatste tijd? Wel, die was laatst op een Biderberg-top en daar is hij en zijn hele familie bedreigd door de gestoorde elite, en wel zo erg dat ie helemaal naar de kl*te is. Psychisch en fysiek.

    1. Weet je waarom politici al eeuwen roepen dat het gezin de hoeksteen van de samenleving is? Wel, omdat ze weten dat je mensen via hun kinderen kunt bedreigen. Zelf kun je heel dapper zijn en jezelf opofferen ten faveure van wat rechtvaardigheid. Maar ze pakken gewoon je kids. Dat zegt Marc Rutte tegen je: “Ik weet niet of ik het daar wel mee eens ben. Leuke kinderen heb je trouwens.”

      Vergis je niet. Het volk dat het land hier bestuurt is tot op het bot verrot. Dat zijn geen mensen. Heb je Rutte wel eens achter de schermen meegemaakt? Het schijnt dat Geert Wilders dat wel heeft. Die trok lijkbleek weg.

      Er gaan tijden aankomen, dat wil je niet weten. Ze gaan binnenkort extreem, die lui. En daar gaat Lao Zu je niet bij helpen.

      In de neurologie hebben ze het deel in je brein ontdekt dat over tijdsbeleving gaat. Door een paar ingrepen kunnen ze je hele tijdsbesef straks op hol sturen. In de VS geven ze nog wel eens gevangenisstraffen van 500 jaar. Straks kunnen ze je die volledig laten uitzitten. Op zn minst, want ze kunnen van alles met je doen voor duizenden jaren.

      Dat wordt een f*ing hel hier, dat wil je niet weten. Dt is waar ze met zn allen mee bezig zijn, om dat te creeren.

      You ain’t seen nothing yet…

      1. Je sgreef “Lao Zu”.

        Wellicht bedoelde je “Loa Tse”

        China heeft 4 grote (filosofische) Meesters (=Tse’s) gehad ; Lao Tse, Ming Tse, Ling Tse en Confu Tse ; die laatste kennen we onder de (verwesterde) naam ‘Confucius’ trouwens.

        But nice to see you back, Yoep !

      2. Welkom Yoep, blij je weer te zien!
        En gooi het eruit, we hoeven niet allemaal van die zogenaamd blije gasten te zijn.
        Yoep, je brengt het ongezouten maar ik ben het helemaal met je eens.
        Wisten jullie dat een stam een zelfreinigend mechanisme heeft?
        Een psychopaat kan je samen het bos in jagen of desnoods neerknuppelen.
        Maar nu verhullen ze zich achter kogelvrije ramen en hoge muren en ze besturen instituten met een machtsmonopolie.
        Wij worden wereldwijd bestuurt door psychopaten en hun gewelddadige instituten en vrijwel niemand heeft het door……

        Mensen, het is hier in Brazilië niet zo veilig en maar 10% ofzo van de moorden wordt opgelost.
        Maar je weet dat als er iemand echt niet deugt dat er dan mensen opstaan…
        Mijn lijfspreuk is dan ook dat ik met rechte rug doodga.
        Tot die tijd zal elk corrupt eikeltje last hebben van mij.
        Beter met rechte rug door het leven en eventueel eerder heengaan dan als slaaf bukkend voor de elite en als een aap concurrerend met je medemens.

        Jongeluy

      3. We outnumber them…. Dat komt goed, politie en leger gaan ook beseffen dat ze voor de verkeerde kant hebben gekozen als ze hun familie en vrienden moeten “bestrijden”. Die extra beveiliging is er niet voor niets, ze zijn als de dood voor een soort Nederlandse Anders Breivik….

  2. Ja, heel mooi geschreven en ik werd er even heel rustig van. We hollen en we hollen maar. Waarom niet eens wat vaker vanuit je tuinstoel naar de sterren kijken en een beetje filosoferen. Ik kan soms uren naar een insect kijken, afgelopen september, oktober werd ik op mijn wenken bediend… Spinnen.

    Whaaa de robots en Big Data komen eraan. Dat is erg ! Want dat kost ons banen ! Wil je zo graag werken dan ? Nee… dat is het niet zozeer maar we moeten vooral geld verdienen ! Huur moet betaald worden of de hypotheek. Onze zorgpremie en ons pensioeninleg ook vooral niet vergeten ! Whaaa soms gedragen we ons net als ratten in een rattenmolen.

    http://www.nu.nl/zakelijk-opinie/3764077/einde-van-menselijk-kapitaal.html

    Ach… laat die stomme machines dan ook maar ons werk doen, neem ik nog eens een kijkje in de mooie natuur.

    1. “Ik kan soms uren naar een insect kijken”

      Ik weet het niet, maar als ik Rutte of Teeven op TV zie, zet ik hem meteen uit. Langer dan een seconde trek ik echt niet.

  3. Als Peter Verhaar zich in Portugal verveelt, belt ie een medewerker met het bevel om een armoedzaaier uit te knijpen. Daar geniet PETER VERHAAR van. Aso als ie is. Hij wil ook zware gevangenis- en lijfstraffen op het niet betalen van hypotheektermijnen. Aso als ie is.

      1. Nee, helemaal niet. Heb je die twitter van hem wel bekeken en dan die website?
        Ik kan het mis hebben maar dat graaiertje deugt niet.
        Yoep is wat ongezouten maar wel recht uit het hart.
        Ik heb liever een echt mens met het hart op de tong dan veinzende carriere hoeren.
        Yoep, go for it.
        Als de guillotines zijn ingevet, kom ik over!

        Jongeluy

  4. Wat een mooi artikel Ben al is het eigenlijk wel droevig. Het is allemaal te groot en te ongrijpbaar geworden. HFT’s en robots hebben het voor het zeggen. WE zijn overgeleverd aan de tijd die komen gaat. Hoeveel kracht we ook in ons hebben, er zijn grotere krachten. Het moet duurzaam, maar het kan eigenlijk niet. Het moet groeien, maar dat kan eigenlijk niet. We lopen op verschillende vlakken tegen een plafond aan. Bestaan er nog wel oplossingen? OF is het leeg?

  5. Ik denk dat ik maar in Brazilië blijf…
    Ben, wat een ontroerend mooi artikel weer.
    Heel wat anders dan de dossierdeskundigen met het stoffige cijferen en komma geneuk van afgelopen maanden.
    Fijn dat Yoep er ook weer is.
    Echte mannen onder elkaar, even lekker zweten, de één positief, de ander realistisch of noem het van mijn part negatief maar het gáát tenminste ergens over!!!
    Chapeau!

  6. Als mens heb je niet zoveel nodig. We zijn geconditioneerd dat we elk jaar op vakantie moeten, het liefst vaker dan één keer, dat we een nieuwe auto moeten hebben, een koopwoning, luxe zoals een dure badkamer en keuken, met kerst moet ons huis sfeervol zijn met gourmetten of uit eten, met sinterklaas moeten er kado’s worden gekocht, onze kinderen moeten met dure mobiels rondlopen, een electrische fiets moeten we hebben, en we moeten in het weekend dagjes uit naar pretparken, bioscopen, uit eten, shoppen, weekendjes weg.
    En oh wee, als we dat in moeten leveren….dan worden we overspannen en krijgen we een burn out, zijn we zwaar depressief en kunnen we een leegte gaan voelen. Want waar werken we anders voor? Natuurlijk moet je je vaste lasten betalen maar als we niet meer kunnen genieten van onze luxe dan gaan we met z’n allen maar aan de anti-depressiva. Over dat laatste gesproken: Depressiviteit zal volksziekte nummer 1 worden in NL.
    Om dit voor te zijn kun je beter investeren in goede, betrouwbare en duurzame contacten. Dat hoeft maar 1 vriend of vriendin te zijn, of een familie lid. Iemand waarvan je weet dat je daar van op aan komt, die er niet op uit is om van je te profiteren of om je te belazeren, die jou in je waarde laat en je steunt wanneer dit nodig is al was het alleen maar met een luisterend oor.
    We hebben niet zoveel nodig dan enkel de natuur die ons levenskracht schenkt. Wees je bewust van het zonlicht, de stralen en de geur van de herfst. De natuur volgt gewoon zijn weg. Geniet van het wonder, de schepping van de natuur en wat zij de mens geeft. De rust en de aangename bries. Geniet van de vrijheid die je hebt, elke stap die je nog kunt zetten. Er zijn genoeg ouderen in een verpleeghuis die dit niet meer kunnen. Veel dingen ervaren we als vanzelfsprekend totdat ze je ontvallen. Schat deze dingen op waarde en geniet daarvan. Denk positief en leef in eenvoud.

  7. ““In het begin was het Woord. Alles is erdoor ontstaan en zonder dit is niets ontstaan van wat bestaat.”

    Ben heeft dit letterlijk uit de (fameuze) proloog van het Evangelie volgens Johannes geciteerd.
    “De Adelaar”, binnen de katholieke Traditie.
    Omdat hij zo ‘hoog’ vloog met zijn woorden.
    En inzichten.

    Johannes was de eerste met het identificeren van Christus als “De Logos”.

    “Het Woord” , in het grieks.
    Of “De Wijsheid”.

    Een ‘kruising’ van beide begrippen zou de ‘lading’ ethymologisch beter dekken, dunkt me.

    Lees ànders maar eens Johannes’ Brieven (2 geloof ik) er op na, die op die (4) Evangeliën volgen.

    Over de zonde die de dood is in Gods ogen.

    Over “de levende doden” die wij inmiddels ALLEN zijn geworden.

    Nee, nou even géén “gn-gnn-gnnnn” etc

    Alleen jammer dat Ben niet ook even vermeldt dat dat Woord Christus zèlf was.

    En dat àllen “die ontkennen dat Christus de Zoon van God is, de anti-christ zijn”.

    Was wèl zo correct geweest.

    Vind ik dan.

    Maar wie ben ik, hè?

    1. Laatste 3 reacties;

      Wat een verknipte,sniekie,angstige,op hulp roepende reacties;halsstarrig verstoorde,verwende,op aandacht beluste aardse bewoner.

  8. Fijn artikel Ben, het deed me onmiddellijk denken aan het gemis aan speelsheid, het onderdrukte kind in ons dat zich onmachtig voelt jegens een boze wereld die zichzelf niet meer begrijpt, klemgereden in een voor zichzelf gesponnen web en dat vervolgens voor normaal ziet, spanning alom. Ook hier zijn de getuigenissen legio, zoals:

    In het moderne leven onderdrukken we het kind meestal, want kinderlijkheid is een belediging voor het soort ego dat we bewonderen. We geven de voorkeur aan de welopgevoede, beheerste, aangepaste en nogal uniforme mens die heeft geleerd dat hij moet passen in de doelstellingen van onze maatschappij, die grotendeels vorm hebben gekregen door ons geloof in het Kapitalisme. We definiëren rijpheid in die termen en steunen een opvoedingssysteem dat die filosofie schraagt. Ons gebrek aan wellevendheid is grotendeels te wijten aan het onderdrukte kind dat ingaat tegen de harde eisen die door de maatschappij aan hem worden gesteld. Mensen zijn boos en gedeprimeerd om het vreugdeloze leven dat ze gedwongen worden te leiden en luchten hun frustratie door verwerpelijke manieren van asociaal gedrag, als waren ze kinderen die niet hebben geleerd wat het is om sociaal te zijn. Onze huidige maatschappelijk ‘donkere nacht’ is deels te wijten aan de onderdrukking van het kind in ons.

    http://www.bol.com/nl/p/de-donkere-nachten-van-de-ziel/1001004002095437/

  9. Nog steeds dezelfde Chinese fata morgana (niet denigrerend bedoeld, hoor).
    We kunnen niet met z’n allen als monniken naar Tibet.
    Mediteren in een hutje op de Vaalserberg is ook al geen alternatief.

    Het leven aanvaarden als uitdaging, dat kan wel. Om te proberen om er voor jezelf en je kleine kring een (surrogaat-) paradijsje van te maken. Ondanks alles.

    Maar echt ‘los maken’ van de wereld lukt alleen tussen zes plankjes.

  10. Dat we onze economie totaal anders moeten inrichten is iets wat zeker is. Maar dat zal niet gebeuren, de Romeinen deden het al, verdeel en heers. En daarmee blijft het addergebroed van de financiële maffia lang mee aan de macht. Zolang voetbalstadions uitverkocht zijn om naar 22 over het paard getilde miljonairs te kijken, en daar nog flink entree geld voor betalen komt het voorlopig niet goed. Mensen zijn slaven van het systeem. En wij bij Biflatie een roepende in de woestijn.

    1. @Bas

      Ja, maar zelfs als het ‘verdeel en heers’ systeem in stand gehouden moet worden, was het vroeger nog beter dan wat we nu zien. Een tijdje geleden (ic 1762 vC) had men al begrepen wat men nu blijkbaar niet begrijpt. Ter getuigenis:

      Hoge schuldenniveaus en kwijtscheldingsprogramma’s zijn van alle tijden. Zo’n 2000 jaar voor aanvang van onze jaartelling – ten tijde van de Egyptische farao’s en het koninkrijk van Mesopotamië – speelde dit ook al. Bekend is bijvoorbeeld de code van Hammurabi, koning van Babel, daterend uit 1762 voor Christus. In deze code is vastgelegd dat onder bepaalde omstandigheden schulden worden kwijtgescholden. Destijds waren de kwijtscheldingen functioneel om de stabiliteit van de leefgemeen­schap te continueren. Heersers wilden de sociale cohesie behouden door te voor­komen dat mensen te veel schulden of eigendommen hadden. Vandaag de dag kan schuldannulering een pragmatisch onderdeel zijn van een monetaire reset.

      http://www.economie-macht-maatschappij.com/debt-jubilee.html

      Biflatie is een optie die nood heeft aan een kritische massa om ze te bekrachtigen, hoe pakken we zoiets praktisch aan?

  11. Ik ben de boeken van Frank Karsten (De democratie voorbij) en Lark Rosen (de meest gevaarlijke illusie) aan het lezen.
    Als je het lef hebt om deze boeken te lezen, ben je genezen van je geestelijke afhankelijkheid van de overheid.
    Heel soms op deze site maar vaak bij andere sites gaf ik aan de overheid niet de oplossing is, maar juist het probleem. Je kunt beter een vrije markt hebben, waar je keuze hebt, in plaats van een voorgekauwde overheidsmarkt.
    Stemmen is zinloos, en de overheid aanklagen al helemaal. Overheidsproducten en diensten moet ik afnemen, hier is geen keuze. Echter, bedrijfsproducten daar kan ik wel kiezen. Er is geen ondernemer die mij kan dwingen hun product te kopen.

    1. @Easymoney

      Eenmaal je aandacht daartoe getrokken wordt, wordt de verbazing groots hoeveel mensen dat al hebben aangekaart maar toch lijkt er fundamenteel niets te veranderen. Is dit slechts perceptie? Vraag stelt zich of het nu wel zal gebeuren, we leven nu immers in een gemondialiseerde wereld, toch net wat anders als weleer. Ook Schumpeter zei het al, zal wellicht niet veel anders zijn dan de aangehaalde boeken?:

      In hetzelfde boek zette Schumpeter een theorie van de democratie uiteen, die tot doel had, dat wat hij de “klassieke leer” noemde, uit te dagen. Hij betwistte het idee dat democratie een proces was, waarbij de kiezers zich identificeren met het algemeen belang, en dat politici dit algemeen belang vervolgens uit naam van de kiezers uitvoerden. Hij betoogde dat dit onrealistisch was, en dat de onwetendheid en de oppervlakkigheid van de mensen betekende dat zij in feite tot op grote hoogte door de politici zouden worden gemanipuleerd. De politici bepaalden de agenda. Dit maakte een ‘regering door het volk’ concept naar zijn mening zowel onwaarschijnlijk als ongewenst. In plaats daarvan bepleitte Schumpeter, sterk beïnvloed door Max Weber, een minimalistisch model, waarbij democratie een mechanisme is voor de concurrentie tussen leiders, vergelijkbaar met een marktstructuur. Hoewel periodieke verkiezingen, waar iedereen zijn stem uitbrengt, regeringen legitimeren en verantwoordelijk houden, is het beleidsprogramma een zaak van de regering en niet van het volk. De participerende rol van individuen is meestal ernstig ingeperkt.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Joseph_Schumpeter

      1. Het is veel eenvoudiger, het draait allemaal om geld!
        Rutte gaat niet iets doen waardoor hij straks met de nek wordt aangekeken.
        Hij zal ook wel een hypotheek hebben…
        Hij heeft dan geen kinderen maar menig carriere hoer zal er voor waken dat ze worden gepest omdat papa raar praat. Want dan gaat mama een andere vent zoeken en moet papa op drie hoog achter steun trekken. Meestal kunnen die ego’s zo’n vooruitzicht niet dragen, daarom regent het ook bankiers ipv. pijpenstelen…
        Schatje, deze maand even geen 10K op je credit cart… nee, dat wordt “sorry schatje, zoek een andere vent, deze gaat vliegen”…
        Heel simpel!
        Mensen zijn gewoon apen, alles voor zogenaamde vriendjes, zekerheid, nageslacht en meer van die triviale zaken. Hard op de borst kloppen, wie heeft de grootste van het land…
        Politici zijn net mensen…

        1. @moerstaal

          Ja, zo eenvoudig is het, waarom begint politiek dan zelf niet over het idee van een monetaire reset? Anders gezegd, het evidente spreekt men niet over, wel de bevolking de stuipen op het lijf jagen. Kan me moeilijk voorstellen dat ze ook die boeken niet lezen, sinds 2008 zijn er zoveel alternatieven geopperd dat het al moeilijk wordt om te kiezen uit de verschillende opties. Maar dat is een luxeprobleem, heel iets anders dan de last op de schouders van de bevolking leggen. Om eerlijk te zijn, ik geloof soms niet wat ik zie gebeuren, toch blijkt het anno 2014 normaal te zijn. Missen we iets?

          1. De meeste politici van tegenwoordig zijn über-hoeren.
            Echte mannen als Joop den Uyl. Dries van Agt, Hans van Mierlo, Pim Fortuyn, Job Cohen, Paul Rosenmöller, Jan Pronk en zo kan ik nog wel even doorgaan, deze mensen kom je niet meer tegen. Bovenstaande authentieke zielen handelden vanuit bezieling.

            De huidige mondiale politiek is een huiveringwekkende orgie van carriere hoeren en bedrijfsleven.
            Daarom begrijp ik Yoep en KTM hun reacties ook zo goed.
            Menselijkheid is niet meer, alles draait om winst.

            Jongeluy

            PS
            Langleve de zeldzame oprechtheid van Ben!!!

  12. Recent heb ik een oud artikel gelezen bij http://www.meervrijheid.nl. Een blogger Stefan Molyneux schreef waarom mensen de overheid volgen en waarom mensen de overheid als een autoriteit/gezag zien.
    In het kort:
    Mensen willen graag vrij zijn en hun eigen leven leiden. Zij willen niet anderen tot last zijn, of anderen geweld aandoen, een op paar mensen nagelaten. De meeste mensen willen een moreel verantwoordelijk leven leiden. Laat mij met rust en ik laat jouw met rust.
    Dit wordt nog steeds versterkt door de introductie van recht en wetten. Mensen identificeren zich aan deze rechten en wetten. Het is de overheid, ingesteld door de mensen zelf, die deze wetten en rechten maakt en bewaakt. Dus de overheid moet dus een zaak van het goede zijn. Aangezien mensen graag zelf het goede willen doen, zien de overheid dus als een gelijke, maar vergeten dat de overheid alleen maar rechten en wetten kan afdwingen via dwang of geweld.
    Mensen hebben god naar huis gestuurd en vervangen door de overheid. Het is dezelfde bevolking die notabene gelooft dat de overheid alles kan en alwetend is, terwijl de overheid bestaat uit mensen.
    Door de opvoeding van de ouders en staatsonderwijs zijn de mensen vergeten, dat zij op eigen kracht, initiatief heel veel kunnen bereiken.
    Ik ben gestopt om mensen iets te laten leren van economie of hoe democratie eigenlijk werkt. Ik draai het om, ik vraag hun juist, hoe zie jij je leven, wat ga je doen en hoe ga je dit doen? Waarom denkt je dat je de overheid nodig hebt? Kun je het zelf niet? ben je een kerel of ben je stemvee?

  13. Beste Ben, je schrijft “We hebben eigenlijk een simpele taak, namelijk om altijd ons best te doen en de ander en de aarde met alles er op en eraan te behandelen zoals we zelf behandeld zouden willen worden” en “Met elk woord dat we gebruiken fungeren we als schepper en creator en zijn we daarmee verantwoordelijk voor wat we doen en voor dat wat wordt geschapen”.

    Ik probeer wat je schrijft zoveel mogelijk in praktijk te brengen en ik krijg er veel vriendelijkheid en voldoening voor terug. Dus gelukkig allesbehalve een zinloos bestaan. En al die andere dingen waar ik toch geen invloed op heb. Ach, ……het heeft geen enkele zin om me daar ook nog maar één moment druk over te maken. Kortom, probeer zelf kleur aan je leven te geven i.p.v. het in te laten inkleuren door een ander en in somberheid te vervallen. Blijven lachen dus 🙂

      1. Beste Madman, fijn om je hier ook weer terug te zien.

        Jouw bijdragen lees ik altijd met plezier..
        Ben schrijft ook “Er is geen groter kwaad dan het verlangen anderen te veranderen”. Daarom heb ik al eerder geschreven dat wij zelf de oplossing zijn. Uiteindelijk is dat waar het om draait. Verander de wereld, maar begin bij jezelf. Ik probeer hier heel af en toe de menselijke kant te benaderen en het inspirerende artikel van Ben is de reden om weer eens te reageren.
        Ik heb zelf veel te weinig kaas gegeten van economie en dat is waarom ik bijna nooit meer schrijf, maar ik volg biflatie bijna dagelijks.
        Met name de inhoudelijke bijdragen van Rocksan waardeer ik zeer. Voor mij uitermate leerzaam Ook de reacties van Houtskool, Moerstaal, Cynicus, Bertus R, Dick S., Yoep en KTM zijn het lezen waard. Wel jammer dat Berg en Forlan niet meer reageren.

        1. Hee Spiegel, ik lees af en toe hier, uit nieuwsgierigheid moet ik eerlijk toegeven.
          Ik ben het helemaal met Ben eens wat dat veranderen van anderen betreft. Jezelf veranderen heb ik al meer dan genoeg werk aan , haha

          Verder probeer ik mijn focus te verleggen buiten de matrix , om t zo maar te zeggen, want het volgen van alles erin kan je erin doen verzwelgen.
          Ik ben nu eindelijk in de situatie dat ik er voor 90 procent buiten sta en moet er nog aan wennen wat gewoontes betreft , qua info die ik tot me neem.
          Wat je zegt…beter focussen op het stimuleren van het goede dan focus op het afkraken of constant roeren in wat er niet klopt.
          Wat je aandacht geeft dat groeit.

          Leuk weer van je te horen!

          1. Zoals je zegt is het belangrijk, als je tenminste prettig wil leven, je focus buiten de matrix te verleggen. Ik ben daarom helemaal gestopt met tv kijken. Tot 5 jaar geleden altijd het NOS-journaal en actualiteitenrubrieken bekeken tot ik er kotsmisselijk van werd. Ik kijk alleen nog vluchtig in de Volkskrant. Gewoon een verademing.om geen tv meer te kijken. Ik ben een heel ander mens geworden (veel rustiger en ontspannen).
            Ook heel prettig vind ik dat ik nooit de behoefte heb gehad om mensen in hokjes te stoppen. Dus of je nu een prostituee of moeder Teresa bent, een zwerver of de rijkste man van de wereld, ik vind het allemaal prima, Ik heb voor allemaal evenveel respect zolang je gedrag maar niet ten koste gaat van je medemens.

            Ik heb alleen een verschrikkelijke tyfus hekel aan schoften die zich ten koste van andere verrijken. Dat soort monsters mogen ze van mij bij 15 graden onder nul in hun blote kont over straat sturen. Ik kan daar absoluut geen medelijden mee hebben.

            In het rijtje hierboven ben ik Piet Pineut vergeten. Piet is zeker altijd de moeite van het lezen waard.

          2. @spiegel,
            We zeggen en schrijven het allemaal… over de revolutie tegen de rijken.
            Maar wanneer gaan we dat nou eens doen?
            Ik heb zowel een mondiaal lijstje met rijke stinkerts als een privelijstje met wat minder beroemd maar eveneens gewetenloos tuig klaar.
            Ik wacht alleen nog op het juiste moment maar dat doen wij waarschijnlijk allemaal.
            Niemand weet wat de vonk zal zijn die de maatschappij op zijn kop zet. Maar dat die vonk weleens zal komen staat buiten kijf!

          3. Ik ben zelf al bezig met mijn revolutie, Moerstaal.
            Door niets meer te kopen wat ik niet absoluut nodig heb,
            door zo veel mogelijk buiten heel het consumptie/geldsysteem om te leven en zo veel mogelijk zelfvoorziendendheid op te bouwen.

            T laatste wat ik nog moet doen is mijn electrisch offgrid maken en meer diversiteit in het verbouwen van eten.

            De revolutie hoeft niet altijd gewelddadig te zijn 🙂
            T kan ook op een leuke manier !

          4. Moerstaal, even hun geloofsovertuiging buiten beschouwing gelaten,denk je dat de amish veel last gaan hebben van heel de economische crisis en eventuele collapse?

            Wanner we elk voor onzelf onze consumptie van prullaria beperken, en zoveel mogelijk zelvoorzien/zelf maken uit basismateriaal.
            Anderen helpen waar mogelijk. Leggen we alles droog, en de macht keert terug naar de mensen. Dat is mijn visie. Lokaal samenwerken en samenleven. Ik zie hier dat dat werkt. En heerlijk leeft.

          5. Sorry voor mijn harde opstelling maar ik heb het helemaal gehad met het lijden op deze planeet en hoe volkomen gewetenloze psychopaten aan de touwtjes trekken.

            Amish… Ik heb mij er wel in verdiept.
            Recentelijk heb ik een docu serie gevolgt over de Amish mafia.
            Amish kent inteelt en gerelateerde aandoeningen, alhoewel dat minder wordt.
            Maar vooral kent men minder ziektes ondanks dat men geen of weinig vaccinaties heeft gehad.
            Men denkt dat veel weerstand vanzelf op wordt gebouwd door de manier van leven. Men leeft natuurlijk van lokale producten van het seizoen. Ook kent men minder stress door een langzamer tempo van leven en afwezig zijn van de informatie overkill.
            Men leert van papa een ambacht en dat was het dan.
            De Amish is nog steeds groeiende en dat komt niet alleen door aanwas van binnenuit.

            Ik denk dat de crisis aan de Amish voorbij gaan omdat ze vrijwel volkomen offgrid leven. Relatieve rijkdom is gekoppeld aan arbeid en deze rijkdom is collectief verdeeld. Men leefst in kleine gesloten gemeenschappen met een sterke gemeenschapszin. Familie en gezin zijn de spil in hun bestaan.
            Kortom, geen crisis voor hun!

  14. Bedank Ben dat je het even aan haalt. En bedankt knowtomutch voor het completeren van wat Ben schreef.

    Ik heb persoonlijk mijn hoop niet meer op deze wereld gesteld. Het is toch een trein die naar het niets raast .

      1. Jemig, ik kan me vrijwel de hele clip herinneren als de dag van gisteren en toch was het alweer bijna 30 jaar terug… Ik zat nog aan de jaren negentig te denken… Soms als ik ergens 1998 ofzo zie staan dan denk ik dat dit een paar jaar terug was tot ik mij binnen een tel realiseer dat het toch echt alweer 2014 is…
        Ik zal wel oud worden…

        1. Hallo,
          Nog even over die Amies,kon daar niet op reageren ( geen Replay ).
          Met die Amies ongeveer het zelfde inteelt verhaal als Zeeland,voor de watersnoodramp van 1953.
          Daarvoor een cultureel geïsoleerde,gereformeerde en achterlijke provincie.
          Na 1953,is dit gebied verbonden en is dit probleem langzaam opgelost.
          Als je niet anders weet,blijf je denken en doen wat je geleerd is en wat je belevingswereld is.

          1. Bij de Amish betrof het inteelt door kleine gemeenschappen.
            Inmiddels zijn de gemeenschappen groter en diverser en wisselen ze ook mensen uit tussen de verschillende Amish gemeenschappen. Men is zich er nu van bewust. In Nederland had je nog de component incest waar helaas veel kinderen uit zijn gekomen. Tenminste, in oost Groningen was dat het geval.

  15. Ben’s ‘wishful thinking’ is een welkome afwisseling in ‘smens frustraties en bezittelijke perikelen.

    Hoewel mosterd na de maaltijd niet mijn persoonlijke voorkeur geniet.

  16. Beste Moerstaal, ik heb helemaal geen hekel aan rijke mensen, mits de opbouw van hun vermogen niet ten koste is gegaan van hun medemens en hun medewerkers een goed salaris betaald krijgen. Als jij vandaag een ontdekking doet (de meest waardevolle ontdekkingen en uitvindingen berusten vaak op toeval) waarmee je schat hemeltje rijk wordt is dat niet iets, waar ik een probleem mee heb. Ik heb alleen een probleem met oplichting en uitbuiting en een overheid die daar niets, maar dan ook helemaal niets aan doet.
    En heel eerlijk gezegd van mij gaat die revolutie er niet komen, want ik wil geen bloed aan mijn handen. Al die materiële zaken zijn dat voor mij niet waard, want er is gelukkig zo heel meer om voor te leven. En hij gaat ook niet komen van de mensen die hier regelmatig op Biflatie acteren. Uiteindelijk zijn we daar allemaal te netjes voor, ook KTM gnigni…. hihihi……
    Dit blog bezoek ik omdat we hier veelal met gelijkgestemden op een respectvolle manier met elkaar van gedachte wisselen. En Ik heb net als Madman mijn handen vol aan het veranderen van mezelf en heb zeer zeker niet de behoefte om wie dan ook te veranderen. Wel probeer ik door mijn gedachten hier, zo nu en dan, te ventileren te laten zien dat je gelukkig kunt zijn door zelf inhoud aan je leven te geven door het zelf in te kleuren.

    1. Dat is wel een heel politiek correcte mening hoor.
      Ben ik niet met je eens.
      Kennis is van ons allemaal. Tenminste, zo zou het moeten zijn. Volgens jou is kennis persoonlijk bezit en is geld waard, vooral veel geld…
      Natuurlijk mag iemand beloond worden voor een ontdekking maar niet buiten proportioneel zoals dat nu het geval is.
      Want nu krijgen met name multinationals buitensporig veel geld middels patenten.
      Een vrije maatschappij met eerlijke kansen is een maatschappij met vrije kennis voor iedereen.
      Enig idee van de studenten in schulden, met name in de USA is dit een enorme bubbel. Kennis is blijkbaar duur…
      Je kan het ook anders stellen. Als iemand veel geld heeft dan heeft een ander weinig geld of zelfs schuld.
      En je kan ook stellen dat geld een ruilmiddel is en dat iemand maar twee handen en 24 uur per dag heeft.
      Rara, hoe komt iemand dan aan zoveel geld?
      Omdat ie zijn werknemers zo’n hoog salaris geeft?
      Nee, dat geld komt ergens vandaan dus dan leven hij en zijn rijke werknemers op de kosten van anderen.
      De welvaartskloof zit inmiddels weer op het niveau van voor de industrialisatie.
      http://www.youtube.com/watch?v=DJtOhfpGlZ8

      En jullie laten het gebeuren, van nationale banken die mensen middels hypotheken leegzuigt en pensioenen beleggen in wapentuig tot het IMF die complete landen leegzuigt.Ik kan nog verder gaan met verhalen over geroofd goud, NAVO en andere neo koloniale oorlogen, wapenhandel, et cetera…
      Je kent het riedeltje vast wel.
      De psychopaten en hun instituten hebben een geweldsmonopolie.
      Vandaar ook mijn harde opstelling. Fuck them! Ze vechten voor de elite en niet voor jou en mij.
      http://achterdesamenleving.nl/tijd-voor-iets-werkelijks-nieuws/
      http://www.visionair.nl/ideeen/ideeen1/video-zo-maak-je-een-3d-geprint-vuurwapen/

      1. Kennis is van ons allemaal. Wat een bullshit. Het gaat niet alleen om kennis, maar om wat je ermee doet. Eigen initiatief. En de meerderheid doet er niets, maar dan ook helemaal niets mee.
        Om te beginnen zal kennis toegankelijk gemaakt moeten worden. En dat gebeurt nu op ruime schaal, maar daar moet je wel iets voor doen. Vervolgens zal je die kennis echt moeten begrijpen. Daar vallen er al een heleboel af, want ze willen er niets voor doen, maar alleen conclusies horen. Maar wat zij over het algemeen wel kunnen is met het trucje van die bepaalde kennis werken, want daar is geen begrip voor nodig. Totdat het trucje niet meer werkt. Dan ontstaan de problemen want ze hebben er geen flauw idee van waarom het niet meer werkt.
        Dus tot op zekere hoogte is echte kennis wel degelijk – en ook gelukkig maar – persoonlijk bezit. Maar niet alleen om de reden van geld, zoals jij er tegenaan kijkt Moerstaal. Blijkbaar was het anderen wel wat waard om die praktijkkennis over te nemen. Diegene die het bedacht heeft, maar ook degene die het echt begrepen heeft, weten vaak eerder te een oplossing voor de nieuw ontstane situatie te bedenken, dan de mensen die alleen maar het trucje konden toepassen. En zo vangen we dus weer van voren aan.

        1. Metaforische waarheden worden nogal eens letterlijk genomen waardoor de grootste misverstanden kunnen ontstaan. Met kennis en competenties kunnen we vanalles, het maken van een atoombom zal dat wellicht vereisen, ze ook gebruiken laat vermoeden dat er toch nog iets mist in het verhaal. Je bericht laat me denken aan het Dunning-Kruger effect, de routineval is nooit veraf:

          Het dunning-krugereffect is een psychisch verschijnsel. Het treedt op bij incompetente mensen die juist door hun incompetentie het metacognitieve vermogen missen om in te zien dat hun keuzes en conclusies soms verkeerd zijn. Incompetente mensen overschatten nogal eens hun eigen kunnen, en daardoor wanen ze zich bovengemiddeld competent. Mensen die werkelijk bovengemiddeld competent zijn, hebben daarentegen de neiging hun eigen kunnen te onderschatten. Minder competente mensen slaan zodoende hun eigen capaciteiten hoger aan dan zij die veel competenter zijn. Dat kan een verklaring zijn voor het gebrek aan intellectueel zelfvertrouwen waar sommige competente mensen mee kampen: zij gaan ervan uit dat anderen net zo capabel zijn als zijzelf. Incompetente mensen vergissen zich dus doordat ze zichzelf te hoog inschatten, terwijl competente mensen zich vergissen doordat ze anderen te hoog inschatten. Het verschijnsel is waargenomen door tal van filosofen, onder wie de Brit Bertrand Russell, die er het volgende over opmerkte: “In de wereld van vandaag lopen de domkoppen over van zelfverzekerdheid, terwijl de slimmeriken een en al twijfel zijn”

          http://nl.wikipedia.org/wiki/Dunning-Kruger-effect

          1. Ik leg precies dit verschijnsel ook regelmatig op andere fora uit alleen jij legt het nog beter uit.

          2. Het antwoord van Moerstaal aan Spiegel kwam nou niet bepaald metaforisch over, is het wel?

          3. Informatie zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn.
            Dan heb ik het niet over het recept van een atoombom maar informatie welke nu exclusief domein is bijv. dmv. een fel begeerd papiertje om weer zo hoog mogelijk in de piramide te eindigen… Het lijkt wel bingo!
            Dat neemt niet weg dat gedrukt leermateriaal en een docent zijn uren moeten worden vergoed dus dat lijkt me niet meer dan redelijk.
            Het gaat om het principe en niet zoals nu bijv. in de USA gebeurd maar ook steeds meer in deelstaat 51 namelijk dat de student een asset is geworden *. Maw. eerst investeren voordat je eventueel de vruchten mag plukken. Alles wordt goddomme tegenwoordig in geld uitgedrukt, iedereen moet er weer aan verdienen, lees ergens in de piramide min of meer graaien.
            Een gezonde en waarlijk intelligentie maatschappij zou onbaatzuchtig investeren in zijn toekomst. Maar goed, op alle vlakken is de kleptocracy tegenwoordig heer en meester.
            * http://endoftheamericandream.com/archives/18-sobering-facts-about-the-unprecedented-student-loan-debt-crisis-in-the-united-states

          4. Informatie zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn.
            Dan heb ik het niet over het recept van een atoombom maar informatie welke nu exclusief domein is bijv. dmv. een fel begeerd papiertje om weer zo hoog mogelijk in de piramide te eindigen… Het lijkt wel bingo!
            Dat neemt niet weg dat gedrukt leermateriaal en een docent zijn uren moeten worden vergoed dus dat lijkt me niet meer dan redelijk.
            Het gaat om het principe en niet zoals nu bijv. in de USA gebeurd maar ook steeds meer in deelstaat 51 namelijk dat de student een asset is geworden *. Maw. eerst investeren voordat je eventueel de vruchten mag plukken. Alles wordt goddomme tegenwoordig in geld uitgedrukt, iedereen moet er weer aan verdienen, lees ergens in de piramide min of meer graaien.
            Een gezonde en waarlijk intelligentie maatschappij zou onbaatzuchtig investeren in zijn toekomst. Maar goed, op alle vlakken is de kleptocracy tegenwoordig heer en meester.
            * http://endoftheamericandream.com/archives/18-sobering-facts-about-the-unprecedented-student-loan-debt-crisis-in-the-united-states

          5. Sorry, Werner was even XYZ geworden omwille van nieuwe inlog op het forum, in trial modus vooralsnog. Wellicht is dit ook een hint 🙂

            Wat betreft ‘kennis’ zal dit mi altijd gerelateerd dienen te worden tot een doelstelling, als het Monopoly is dan zal die kennis anders ingezet worden dan wanneer het een sociaal duurzame economie wordt. Als we dit praktisch willen maken dan zouden we ons de vraag kunnen stellen hoeveel mensen biflatie ‘kennen’ en welke mogelijkheden dat biedt. Ik vrees dat we dan uitkomen bij een absolute minderheid, dynamisch is er mi dan nog een verschil tussen kennen, integreren, bevatten en correct toepassen. Persoonlijk stel ik vast dat veel nuttige informatie niet de mainstream media haalt, is dit doelbewust of kent/begrijpt media zelf de alternatieven niet? Zijdelings wordt deze kennis wel ter beschikking gesteld via internet. Er stellen zich mi nog wat vragen.

    2. Hallo Spiegel,acties.
      Grote veranderingen zullen ook niet komen van de mensen die niet netjes zijn.
      Deze groep “mensen”heeft juist de hedendaagse bende veroorzaakt.
      Het gaat er ook niet om, of men vindt dat iemand meer of minder geïnteresseerd is of zich inzet voor een bepaalde verandering,omdat ieder mens zijn kwaliteiten en kracht heeft op zijn individuele manier.
      Dat is juist het mooie van de bewuste mens,iedereen levert zijn bijdrage volgens eigen genetische eigenschappen en kwaliteiten.
      Als ieder mens hetzelfde zou denken en voelen,zou er helaas voor de mens geen verandering en toekomst weg gelegd zijn.
      Ik heb ook zo mijn twijfels en bedenkingen over die verkondigende,zich zelf wegcijferende reacties van bepaalde plaatsers.
      Als goed geaard mens heb je een duidelijke mening.
      Als mol kom je op zeker moment toch in de klem terecht.

  17. Beste Moerstaal je zegt:
    Kennis is van ons allemaal. Tenminste, zo zou het moeten zijn. Volgens jou is kennis persoonlijk bezit en is geld waard, vooral veel geld…
    Natuurlijk mag iemand beloond worden voor een ontdekking maar niet buiten proportioneel zoals dat nu het geval is.

    Je hebt je punt gemaakt. Ik kan niet anders zeggen, dan dat je volstrekt gelijk hebt. Een wat kortzichtige reactie van mij.

  18. @Moerstaal
    En jullie laten het gebeuren, van nationale banken die mensen middels hypotheken leegzuigt en pensioenen beleggen in wapentuig tot het IMF die complete landen leegzuigt.Ik kan nog verder gaan met verhalen over geroofd goud, NAVO en andere neo koloniale oorlogen, wapenhandel, et cetera…
    Je kent het riedeltje vast wel.
    De psychopaten en hun instituten hebben een geweldsmonopolie.
    Vandaar ook mijn harde opstelling. Fuck them! Ze vechten voor de elite en niet voor jou en mij.

    Het is ongetwijfeld waar wat je zegt, maar ik heb niet in het minst de illusie dat ik hoe dan ook maar enige invloed kan uitoefenen.Via de democratische weg is wat we willen waarschijnlijk niet te bewerkstelligen of zie jij dat anders? Maar revoluties gaan voor nog veel meer ellende zorgen dan nu al het geval is. Voor mij is dat geen optie.

    1. Ik geef toe dat ik zelf verzuurd ben omdat ik ook onmachtig ben.
      Zoals Madman het doet zou echt ideaal zijn.
      Ik heb dat heel slapjes geprobeerd maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
      Al helemaal als je werkelijk alles tegen hebt in deze gore sloppenwijk van Rio de Janeiro.
      Scandinavië kon weleens mijn eindbestemming zijn.
      Het volkomen achterlijke en tot op het bot corrupte Brazilië is dat helaas niet.
      Dat maakt mij ook zo zuur. Dag en nacht word ik hier geconfronteert met horden zombies die niets anders doen dan Jezus aanbidden, zuipen, neuken, mensen oplichten, bedreigen en zelfs doden. Dat soort gespleten mensen die denken de werkelijkheid in pacht te hebben zijn echt een verschrikking. Ik zit als typische wat autistiforme intellectueel volkomen op de verkeerde plek. Slechts een enkeling bood zijn excusus aan voor de wantoestanden hier en gaf toe dat Brazilië net als USA geen of nauwelijks cultuur kent en bol staat van een dubbele moraal.
      De welvaartskloof is hier echt schrikbarend en de manier waarop mensen hun geld verdienen is om zu kotzen!
      Liefst niets doen en handje ophouden, van straatventer tot boekhouder, van politieagent tot burgemeester. De armsten kan ik soms nog wat begrip voor opbrengen maar de elite deugt voor vrijwel 100% niet anders maak je er geen deel van uit…
      Maar met macht en geld maak je meer geld. De mensen aan de onderkant vechten dagelijks om het bestaan en maken elkaar dood om die paar klote centen. In plaats van dat mensen intelligent gedrag gaan vertonen en zich samen organiseren. Welnee, de kuddedieren gaan elkaar te lijf… En de elite staat en lacht erbij…

      In Nederland zijn de mensen die echt open minded zijn al schaars.
      Hier in Brazilië zijn ze zo goed als non existent.
      Nou zag ik laatst een lijstje met percentages intellectuelen per land.
      Singapore spant op positieve wijze de kroon met één intellectueel per 10 inwoners.
      Sowieso springt vrijwel elk Aziatisch land eruit. Daarna komt Europa en daarna de Amerika’s en Afrika.
      Nederland is met één intellectueel per 100 inwoners helaas een middenmoot.
      Brazilië bungelt er schrikbarend achteraan met slechts 1 intellectueel per 1.000 inwoners. Je leest het goed, één intellectueel op DUIZEND inwoners!!!
      Het gaat echt nooit meer wat worden hier want er zijn veel te weinig verstandige mensen om een momentum te kunnen vormen.
      En die mensen heb je wel nodig wil je nog een beetje kwaliteit van leven hebben.
      Alleen is maar alleen…
      Zodra ik een kans zie ben ik hier weg.
      Tips zijn welkom!

      1. @ Moers over verzuring hoef je me niks uit te leggen, het is pas nu ik hier meer als een jaar zit dat ik weer een beetje bij mijn positieven kom. Ik was zooo negatief man, da wil je nie weten.Idd door onmacht, precies zoals je zegt.

        De rust en de stilte en de natuur zijn echt helend voor mij. Maar ook het feit dat ik niet meer aan touwtjes hang van de bank en hele dagen moet lopen rennen voor een paar rotcenten die toch maar constant van de printer rollen en waar niks meer tegenover staat in werkelijkheid.
        Ik denk dat wachten tot de massa “wakker” wordt en in opstand komt nutteloos is.
        Beter voor jezelf actie nemen en vanuit daar verder. Eerst jezelf leren helpen en dan vanuit daar anderen door je acties te inspireren. Heel eenvoudig heb ik hier al mijn methode van aardappels in stro (zonder graven) laten zien aan mensen die dat volgend jaar nu ook gaan doen. Dat is geweldig!

        Verder als je ooit naar scandinavie wil, kijk goed waar. In het zuiden van zweden, bv, is het bijna hetzelfde als in de rest van europa. In het midden, waar ik woon is het nog gemeenschap. Mensen zijn er voor elkaar en vaak echt wijs door levenservaring , niet alleen op materieel vlak maar ook geestelijk. Er is vergrijzing hier, net als overal, en dus is er nog veel te koop voor weinig. Er zijn mogelijkheden hier, mocht je willen!

        1. Er wordt serieus naar gekeken.
          Als je concrete tips hebt zoals “subsidie” dan verneem ik die graag per email.
          Ik bedoel dat ik las dat ze weleens gezinnen helpen om leegloop tegen te gaan.
          Je krijgt een huis bijv.
          Aangezien wij niet veel meer hebben, is alle hulp welkom.
          Uiteraard weten wij daarna wel van aanpakken.
          In NL heb ik jaren met liefde schoongemaakt.
          Ik vind het heerlijk om dingen ook echt letterlijk aan te pakken!
          Controle over jouw eigen leven uitoefenen maakt alle arbeid zoet.

  19. Ik denk inderdaad beste Moers dat vluchten naar een bestemming buiten Europa geen oplossing is. Madman heeft het wat dat betreft denk ik beter aangepakt, alhoewel dat ook niet direct mijn keuze zou zijn. Maar als het echt uit de hand loopt zit hij waarschijnlijk het beste van ons allemaal. En het is hem van harte gegund.
    12 Jaar geleden heb ik eens een reis gemaakt door Mexico, Guatamala en Belize. Belangen aan nog niet de armste landen, maar ik vond de armoede toch al erg confronterend. Dat was toch een domper op mijn vakantieplezier. Kinderen die aan je tafel staan en die je te eten geeft met een boze restauranthouder tot gevolg. Naïef van mij misschien, maar ja….
    Ik ga daarom ook niet meer buiten Europa met vakantie, want met de VS en Aziè heb ik niets. En Australië en Nieuw Zeeland vind ik veel te ver weg, want Ik vind het vreselijk om meer dan 4 uur in zo’n vliegtuig te hangen.
    Ik ben gelukkig niet verzuurd, want ik heb zoveel dingen om dankbaar voor te zijn. Ik ben er nu bijna 61 en naarmate ik ouder wordt besef ik steeds meer dat ik mijn zegeningen moet tellen. Zeker als ik kijk naar mijn naaste omgeving. Het is misschien een dooddoener, maar ik probeer zo goed mogelijk te leven en daar vreugde uit te halen en dat lukt geweldig goed.

    Wellicht is het inderdaad verstandig je biezen te pakken, want als ik je verhaal zo lees, krijg ik heel sterk het gevoel dat waar jij zit ik me ook doodongelukkig zou voelen, terwijl hier in dit natte kikkerlandje ik me toch nog steeds op mijn gemak voel ondanks alle dagelijks voorbijkomende nare berichtgeving (die ik bewust zoveel mogelijk vermijd). En verreweg de meeste mensen hier zijn prima te pruimen. Ik heb veel collega’s en als je me nou vraagt of er een iemand is waarmee ik niet door een deur kan, dan kan ik er niet één noemen, terwijl ik toch ook alweer 41 jaar in het arbeidsproces mee draai. Voor mij is er dus allerminst een reden om te vertrekken. Ik probeer nu weer een collega te helpen die problemen heeft en dat geeft ook al weer veel voldoening als je daarbij behulpzaam kunt zijn. En morgen ga ik weer lachend naar mijn werk, want het geluk zit hem toch in de kleine dingen..

    1. Ik heb het idee dat er buiten de randstad nog wel enkele gebiedjes zijn waar je goed kan leven.
      Maar dat zal wel zoeken in een hooiberg zijn.
      En bij grote problemen kan je dan ook niks meer.
      Wij gaan idd dichterbij huis kijken dus Europa.
      Liefst Australië, Nieuw Zeeland of Canada maar die grenzen zijn tegenwoordig aardig dicht, zeker als je zoals ik de jongste niet meer bent en een academische opleiding ontbeert.
      Ik heb serieus naar deze landen gekeken en ben zelfs in Australië geweest maar het is niet makkelijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: