Door Frank Knopers | Met de daling van de olieprijs en de Russische inval in de Krim is een interessant geopolitiek schouwspel begonnen. In de reguliere media worden vooral de problemen in Rusland genoemd, zoals de vlucht van kapitaal uit het land en de dalende opbrengsten uit olie en gas. Gisteren besloot de centrale bank van Rusland de rente zelfs te verhogen tot 17% in een poging de roebel te redden. Het land zou aan de vooravond staan van een grote crisis. Maar is Rusland werkelijk zo kwetsbaar en weerloos als de berichtgeving in de media suggereert? Laten we een aantal fundamenten van de economie onder de loep nemen.

Rusland heeft al sinds 1998 een structureel overschot op de handelsbalans, wat betekent dat het land meer goederen exporteert dan importeert. Ook produceert het land meer dan genoeg olie en gas om naast zichzelf ook tal van landen in Europa en Azië van energie te voorzien. Dat is een machtspositie die zeker niet onderschat mag worden door het Westen. Uit dit rapport van Clingendael Energy blijkt dat Europa in 2013 voor gemiddeld 30% van haar totale behoefte aan aardgas afhankelijk is van Rusland. Ook heeft Rusland een sterke bondgenoot aan China, een grote afzetmarkt voor energie en grondstoffen en een potentiële leverancier van technologie en machines die momenteel vooral door bedrijven uit Europa geleverd worden. Financieel gezien kan Rusland het ook nog wel even volhouden, want het land beschikt over een valutareserve van $373 miljard en een goudvoorraad van 1.168,7 ton. De goudreserve is bij de actuele goudprijs al meer dan $45 miljard waard.

Van valuta naar goud als reserve

De Russische centrale bank heeft dit jaar bijna $100 miljard aan valutareserves geliquideerd, terwijl de goudvoorraad van het land met meer dan 100 ton is toegenomen. Dat terwijl de dollar momenteel relatief hoog en de goudprijs relatief laag staat. Rusland kan op dit moment dus relatief veel goud kopen voor haar dollars. Als we de cijfers van de Russische centrale bank op een rij zetten komen we uit op de volgende grafieken. Merk op dat de Russische centrale bank de goudvoorraad iedere maand waardeert naar de marktprijs. Daardoor lijken de aankopen van goud door de centrale bank minder groot dan ze zijn.

De verkoop van dollars door Rusland wordt uitgelegd als een poging om de roebel te ondersteunen, maar we hebben eerder op Marketupdate al aangegeven dat het niet de bedoeling van Rusland is om stelselmatig de roebel te ondersteunen met de verkoop van valutareserves. In plaats daarvan laat de centrale bank de wisselkoers van de munt over aan de markt. Het lijkt er meer op dat Rusland en de Verenigde Staten in een valutaoorlog verzeild zijn geraakt. Rusland doet haar dollarreserves van de hand en geeft daarmee aan niet langer de Amerikaanse schulden te willen financieren. Tegelijkertijd voegt het land meer goud aan haar reserves toe.

valuta-goudreserve-rusland-percentage

valuta-goudreserve-rusland-dollars

Euro

De transitie van dollars naar fysiek goud als reserve werd al eerder ingezet, namelijk door de Europese landen die besloten een gemeenschappelijke munt te introduceren. Het fundament voor deze nieuwe valuta zou niet primair bestaan uit de valutareserves van andere landen, maar uit de grote fysieke goudvoorraden van de deelnemende landen. Sinds de introductie van de euro hebben de deelnemende landen nog veel goud verkocht, maar van 2000 tot 2014 verdubbelde het aandeel goud in de totale reserves van het Eurosysteem van 30 naar ongeveer 60 procent. De volgende grafiek die we met hulp van @freegolds hebben samengesteld laat de verschuiving van valuta naar fysiek goud goed zien.

Europa geeft de aanzet voor een nieuw geldsysteem, waarin goud de rol van de dollar overneemt als reserve. Het is om die reden dat ook centrale banken van opkomende landen een groter deel van hun reserves in goud willen aanhouden. De volgende illustratie laat zien wat er met de samenstelling van de reserves van een centrale bank gebeurt in deze transitie van valuta naar goud als ultieme waardereserve. Landen die een aantal jaar geleden naar verhouding nog niet zoveel goud hadden, zoals China en Rusland, hebben de afgelopen jaren honderden tonnen goud aan hun reserves toegevoegd.

valuta-goudreserve-eurosysteem-percentage

freegold-revaluation

De-dollarisatie

Ook Rusland is bezig met een transitie van dollars naar fysiek goud als waardereserve. Dit is een langlopende trend die zichtbaar is in de woorden van Russische politici en in de daden van de Russische centrale bank. Zo liet Poetin al in 2010 weten dat dat het ‘goed mogelijk is’ dat Rusland zich op een dag bij de Eurozone aansluit om op die manier een einde te maken aan de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt. Destijds suggereerde hij al dat er een einde moet komen aan “het excessieve monopolie van de dollar als wereldreservemunt”. Twee jaar verklaarde Dimitri Medvedev, de toenmalige minister-president van Rusland, tegenover de Franse krant Le Figaro dat zijn land de euro wel ziet zitten als nieuwe wereldmunt. In dat gesprek zei hij dat het gebruik van verschillende valuta in de wereldeconomie meer stabiliteit zou kunnen brengen dan het huidige dollarsysteem.

Dit jaar was er opnieuw een hooggeplaatste figuur in Rusland die zich kritisch uitliet over de dollar. Sergei Glaziev, een belangrijke adviseur van Poetin, zei eerder dit jaar in reactie op de Westerse sancties dat hij iedereen zou aanmoedigen dollars te dumpen. Sindsdien heeft Rusland tientallen miljarden aan dollarreserves geliquideerd en heeft Gazprom verschillende keren aangegeven dat ze aardgas in andere valuta dan Amerikaanse dollars wil afrekenen. In de reguliere media wordt Rusland neergezet als de grote verliezer, maar de signalen hoeven wat ons betreft niet veel duidelijker te worden!

Met deze informatie in het achterhoofd kijken we vol verwachting uit naar wat de Russische president Poetin morgen zal zeggen tijdens de jaarlijkse persconferentie…

Bron

29 reacties

  1. F*cking goed artikel!

    Het westerse financiele spel is over en uit. Het gecentraliseerde monopolistische fiat-fascisme en hun corporate-politieke lakeien hebben hun diarree lang genoeg uitgesproeid over het consumerende plebs.

    Op naar de volgende ronde van centraal bestuur….. duh…

    De boekhouding gaat tenslotte boven de mensch.

  2. Het echte spel is begonnen. Door het afkondigen van sancties zal onze MSM op de voet gaan volgen wie van de strijdende partijen er voor ligt. Het is een normaal verschijnsel dat in dit soort situaties er niet zo maar een winnaar uit de bus komt. Het is net als touwtrekken; wie trekt er aan het langste eind. Dat zal pas duidelijk zijn na verloop van tijd. Het gaat natuurlijk eerst op en neer. Eerst zal de ene en direct daarop de andere partij aan de winnende hand zijn en zal iedere opponent schade lijden. Als je de hakken in het zand zet ontstaan er nu eenmaal diepe kuilen. Het Westen neemt maatregelen en vervolgens neemt Rusland tegenmaatregelen. Afhankelijk van hoe lang het touw is en wie het hardste trekt zal er uiteindelijk, misschien wel na jaren touwtrekken, een winnaar uit de bus komen. Zo ongeveer ziet dit spelletje eruit. Uiteraard is het verre van een spelletje maar een serieuze strijd tussen twee economische grootmachten op deze aardkloot. Vaak loopt een economische machtsstrijd heel anders af dan de strijdende partijen oorspronkelijk hebben ingezet. Wie de langste adem heeft weten we pas nadat de strijd gestreden is. Voorlopig lijkt het 1 tegen 0 voor het Westen. Althans zo komt het over zoals de MSM ons doet geloven conform hun berichtgeving.

    Wij kunnen nu wel juichen dat de roebel is gekelderd en de olieprijs eveneens, maar dat zegt mij op dit moment nog niet zoveel. Ja oké, een lagere brandstofprijs aan de pomp en een lagere prijs voor de Russische kaviaar en wodka, tenzij ik mij vergis en er voor deze producten een invoerverbod geldt. Neemt niet weg dat Poetin nog altijd de grootste troef in handen heeft. Europa is sterk afhankelijk van Russische gasleveringen. Als de roebel en de olieprijs Poetin blijven tegen werken dan is er altijd nog het GAS. Omdat GAS zo vluchtig is zien wij in het Westen dat volledig over het hoofd. In Nederland moet wij inmiddels beter weten. Groningen met hun miljardenschade versus de rest van NL. Schade schatkist: voorlopig 700 miljoen. Gezien de onderlinge verhoudingen en de oppositie van de Groningers op dit moment zal minister Kamp uiteindelijk wel bakzeil halen en hebben we vervolgens een nog groter gat op de begroting. Een ongeluk komt nooit zelden alleen. Als Rusland zich zo meteen verzekerd weet van andere afnemers dan Europa, waar 30 procent van het gas wordt ingevoerd uit Rusland, dan gaat de EU dat binnen afzienbare tijd merken en hebben wij zelfs in ons eigen polder- en veenlandschap een gasprobleem door een dringende vraag via onze “EU-vrienden.” Om in gas-termen te spreken denk ik dat Poetin ons straks een poepie laat ruiken en staat het straks 1 tegen 1. Maar dat betekent wel dat de wedstrijd nog niet ten einde is en alle energie verloren gaat in een zinloze strijd ten koste van ons burgers.

    1. de schade van boycot tegen Rusland wordt voornamelijk gedragen door de EU, de VS zal er wel weer een slaatje uit weten te slaan.

      1. Yep. De Yankees spelen dat slimmer dan wij in de oude wereld. TTIP is al getekend meen ik dus bereid je maar vast voor op de volgende golf van imperialistic corporates made in the USA. See the pattern? Het is een puzzle van een ranzige pile of shit. And we the people are gonna pay for it. Ik schreef al eens eerder: liever een goede buur dan en verre “vriend”. Wanneer lbreken we eens los van de Amerikaanse dogma’s en zoeken duurzame toenadering met Rusland. Ik weet zeker dat we er beiden (noord-west Europa) en ruwweg Wit Rusland beter van worden.

    2. Precies Piet en Biflatie,waarom zou Rusland of een ander het kip met de gouden eieren slachten?an
      Dit is een schaakspel op wereld niveau.
      Dan hoor je geen domme ondoordachte zetten te doen.
      1 domme,te snelle zet,kan je al op een gevoelige achterstand zetten.
      Het schaakstuk zetten en loslaten is een gedane zet en kan vergaande consequenties hebben.
      Nee,de strategie van je tegenstander door hebben en een passend antwoord op hebben,past bij een grootmeester.
      Schaken is een mooi spel.

  3. tot nu toe is ieder olieland dat de dollar wilde laten vallen in oorlog beland, waarom zou het met Rusland anders gaan, het verhaal sluit wel aan bij Jim Rickards zijn boek over currency wars waarin de stappen valuta oorlog / handelsoorlog /echte oorlog worden genoemd.

    Of ruzie zoeken met Rusland en China een verstandig keuze is valt te betwijfelen.
    Het grote verschil met de oude verenigde staten is dat ten tijde van de tweede wereld oorlog de VS de grootste en modernste producent was van massaproductiegoederen en wat techniek voor liep op de rest van de wereld.
    Nu is dit anders, ondanks dat de VS nog steeds denken dat zij nog net zo machtig zijn als rond WW2, zijn zij dit niet meer, ze zijn niet meer de grootste producent op aarde van auto’s/ technische producten, graan/ landbouwproducten, die rol is allang door andere landen over genomen, verder is ook de bevolkingssamenstelling van de VS is enorm veranderd door de grote groep hispanics die grotendeels niet eens de Engelse taal machtig zijn.

    De rest van de wereld is niet meer zo onontwikkeld als 40 jaar geleden, de Aziatische landen zijn stuk voor stuk technologisch heel ver, zelfs landen als Vietnam maken een inhaalslag, het onontwikkelde Afrika heeft tegenwoordig zat internetcafés en de lokale bevolking weet heus wel via televisie hoe de rest van de wereld eruit ziet,

    Vroeger waren de VS en Japan de enige landen met volledig functionerende aircraftcariers, nu hebben de chinezen in Indiërs ze ook, dus dat overwicht zijn ze langzaam aan kwijt, de productiecapaciteit van China is groter dan welk land ter wereld en China zijn in tegenstelling tot Japan geen Eiland dat bevoorraad moet worden met schepen.
    De landen waar de VS recentelijk problemen mee zoekt: Rusland, China, Perzië zijn landen die in de geschiedenis nooit volledig verovert/ onderworpen zijn, dat gaat Amerika met de NATO ook niet lukken.

    Als voorbeeld ten tijde van de 2de wereldoorlog bestond het Duitse leger aan het oostfront uit Duitsers/Finnen/Esten/Letten/Litouwers/Oekraïners/Roemenen/ Hongaren/Fransen/Nederlanders/Belgen/zelfs Spaanse vrijwilligers/heel west Europa heeft vrijwilligers naar het oostfront gestuurd (google maar nordland divisie/ generaal Seyffardt devisie / wiking divisie / condor legioen) Nederland heeft op Letland na de grootste groep vrijwilligers geleverd aan het oostfront, Ondanks dat een groot deel van heel west Europa tegen het rode leger heeft gevochten hebben zij verloren.
    Napoleon heeft ook in de veroverde gebieden (Nederland /België / enzovoort de dienstplicht ingesteld om een groot leger te hebben voor de veldtocht tegen Rusland en heeft deze strijd ook hopeloos verloren. Na tig jaar oorlog in Afghanistan is de Nato vertrokken, want het land onder controle brengen(de Nederlandse inktvlek strategie is hopeloos verloren) is niet gelukt, hoeveel miljard dollar is daar verspild? en dan willen ze nu een conflict uitlokken met Rusland???? ik ben blij dat ik inmiddels te oud ben voor het leger.

    De VS begint op het oude reeds vervallen verenigd koninkrijk te lijken wat inmiddels is overgenomen door de ‘punjabi people’ uit de voormalige common wealth landen, waarschijnlijk worden de VS ook langzaam overgenomen door de latino’s. De latino’s hebben vanuit de geschiedenis gezien nooit problemen met de Russen gehad, dus waarom zullen zij druk maken om Rusland, hun hart ligt in Latijns Amerika en bij de katholieke kerk, gelukkig maar.

    1. Hallo jaren tachtig,

      Heb inmiddels wel begrepen dat je over de nodige kennis,levenservaring,rationeel en bewust inzicht beschikt,om een behoorlijk oordeel te geven over een situatie in onze wereld.
      Het is middels de geschiedenis wel duidelijk,dat een groot conflict of oorlog niet alleen is te winnen met bruut militair geweld.
      Hier spelen ook natuurlijke omstandigheden,intelligentie,strategie,technologisch overwicht,overtuiging en doorzettingsvermogen een grote rol bij.
      Een tegenwoordige oorlog zal compleet anders worden gevoerd dan WO 2,terwijl die oorlog al een hoogstandje was voor die tijd.
      Blufpoker is een spel dat ook nog steeds populair is in de politiek.
      De verhoudingen in de machtsverhoudingen zijn voor vele onduidelijk.
      Het volk is niet gebaat bij een grootschalige oorlog.
      De massa kan vrede afdwingen,maar het vuur kruipt waar het niet gaan kan.
      Een positieve houding en inzichten kan een hoop goeds bewerkstelligen.

      1. op het ogenblik is de meest gevoerde strategie: hoe veroorzaak ik een zo groot mogelijk (economische/bestuurlijke )chaos en ontevredenheid bij de tegenstander (zijn bevolking), hoe zet je mensen in een land tegen elkaar op zodat ze extern machteloos / besluiteloos zijn.

        een resultaat van deze politiek is dat de fundamentalistische groeperingen in het midden oosten hun eerste stapjes naar de middeleeuwen hebben kunnen zetten en als contradictie hun wapenarsenaal wordt steeds moderner. Enkele jaren terug goed georganiseerde landen zoals de Oekraïne, Libië en Syrië zijn in Chaos, Egypte was het bijna. Irak was een dictatuur maar wel één met goede infrastructuur, universiteiten en voldoende veilig dat verschillende geloven in één land samen konden leven. De NATO heeft veel voor het midden oosten kunnen betekenen. Ik hoop dat ze in de toekomst dit soort dingen nooit meer gaan doen.

    1. landen als China en Rusland hebben heus wel door dat de VS/NATO één voor één hun tegenstanders aan het saboteren/oprollen zijn, ze hebben het midden oosten één voor één in chaos gestort, China weet dat als Rusland een gewenste ‘regime change’ krijgt dat zij de volgende zijn. China en Rusland zijn tot elkaar veroordeeld dat terwijl in de koude oorlog een groot deel /grootste deel van het rode leger was gestationeerd bij de Chinese grens. China was destijds niet tevreden met de uitvoering van het Russisch communisme van de jaren 60/70. ze waren destijds beide communisten, maar echt vrienden waren ze niet.

  4. Héérlijk, éindelijk komt er (weer eens) “schot” in “de zaak”.

    ( ik hou namelijk NIET van “komkommertijden”-gn-gnnn … )

  5. Trouwens, bijna iedere nederlandsche multiculti-wijk is wel voorzien van een vijver.

    Die gaan nog van pas komen, lèt op mijn woorden-gn-gnnn …

    hihi

      1. Visfamilie ? Nee, niet echt, maar ik had vanavond een “gal-bui”.

        Een vis-eter ben ik ook niet ; voor hetzelfde geld heb je namelijk een biefje hihi

        Vissticks daarentegen wil ik nog wel eens verorberen 😉

  6. Dus vraag uw visvergunning nou alvast maar aan ; dit vereist de NL-wetgeving namelijk.

    Anders sta je “straks” als boerave nederlandert in de rij.

    En dat willen we niet, hè ?

  7. Ik denk dat putin voortaan zijn olie en gas verkoopt en goud als betaalmiddel gaat vragen…rusland heeeft immers weer meer goud gekocht. Als de petrodollar valt is het over en uit met the US-Aholes. Op 27 jan is er een protest in den haag…zie http://www.breakthesystem.nl voor meer info.

  8. Wie timmert eens de muil van die pretentieuze en alcoholische ” “know toomuch” dicht? .Heeft hij ooit iets zinnigs meegedeeld,buiten zattemanspraat?

      1. @Cayro Ktm is verdwaald in zijn eigen wereldje waarbij drank ook een grote rol speelt.

        Je kunt je afvragen waarom hij zich zo gedraagt, waarom het nodig is.
        Het moet iets zijn van compensatie van een gemis in zijn leven dat hij zo naar buiten treedt,
        want anders zou hij dat niet doen.

        Dus “op zijn muil timmeren” heeft weinig nut, want het komt van binnen uit.
        Ik heb er ook al wat opmerkingen over gemaakt maar het dringt niet door omdat het afketst op een schild van “I know too much” en dus meer dan anderen, en dus kan een ander zeggen wat hij wil over me, ik weet het toch beter.

        Terwijl dat ondertussen niet meer is dan een zelfbeschermings-mechanisme om het werkelijke gemis niet onder ogen te moeten zien.
        Denk ik. Niemand zegt of doet iets zomaar, er is altijd een motivatie van binnenuit die eraan voorafgaat. En dat kan materieel of emotioneel zijn.

  9. het is een heel vreemd machtsspel, ik las een artikel op internet waarin werd aangeven dat wanneer Rusland ivm met zijn economische malaise zijn terugbetalingen stopt tav kredieten uit Europa het bankensysteem hier in Europa inklapt, stel dat Rusland de gaskraan echt dichtdraait in de winter, dan klapt de Duitse economie in elkaar en komt er een volksopstand omdat de bevolking toch de centrale verwarming wil blijven gebruiken.

    Het is over en weer een soort van wederzijdse treiterstrategie waarbij niemand tot op heden tot de ‘ineenstorting’ wil gaan.

    Kennelijk is het voor de elite toch wel fijn als er nog iets van een staat overblijft om over te regeren. Koning van een ruïne is blijkbaar minder leuk dan koning van een redelijk intact land.

    zoals altijd is de gewone burger het haasje/speelbal van het alfa-mannetjes spel van de elite.

  10. Poetin en zijn oligarchen hebben maar 1 doel,het knechten van ook de rest van de wereld.bullshit dit artikel,alles in rusland bestaat nog dankzij het inventieve westen.Alles in rusland is gebaseerd op de wens dezelfde noord europeesche waarden te omarmen,het grote gevaar voor tsaar poetin c.s,want dan zou hij hier allang in het cachot zitten en zijn 50 miljard euro kwijt zijn!.De economie aldaar heeft niets met dit verzonnen artikel te maken maar met de huidige tirannie in rusland.Elke rus heeft dus een reserve van E 2000,- in theorie,maar een malaise van vele malen meer,omdat de oligarchen aldaar die 2000 euro beheren!Het land heeft geen toegevoegde waarde voor het westen,alleen maar bedreiging!Tsaar poetin !

  11. Amerika en OPEC manipuleren al decennia de olieprijs. Dit keer gaat de prijs hard omlaag en de productie wordt door OPEC niet verlaagd. Heel toevallig allemaal…. Een poging om Rusland economisch op de knieën te krijgen. De westerse propagandamachine draait overuren. Ik denk persoonlijk dat deze zet gaat mislukken, Poetin heeft nog wel wat kaarten in zijn mouw en een goede vriend: China. Amerika is failliet en het schaap doet wilde bokkensprongen voor het slachthuis. Bye bye dollar. Als Rusland en China hun dollars dumpen is het feest voorbij. En ik ga dat meemaken, yeah!

    1. Putin heeft zijn eigen feestje altijd gehad, daar wordt jij geen deel van gemaakt, ik denk eerder dat het gehele westen het tegenovergestelde zal gaan meemaken!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: