De Franse bank Société Générale is de op twee na grootste bank van de eurozone en is bij veel mensen bekend door het akkefietje in januari 2008, toen een trader, genaamd Jérôme Kerviel, even een kleine 5 miljard euro op de beurs verloor in drie dagen tijd. Het grootste verlies ooit. Maar dat terzijde. De bank heeft wereldwijd zo’n 120.000 mensen in dienst en één van die werknemers is Albert Edwards. En deze analist komt met een gure voorspelling.
Albert ‘US housing market optimists are Nuts’ Edwards verwacht namelijk dat de aandelenmarkten flink gaan bewegen. En wel naar beneden. Volgens Edwards kunnen aandelenmarkten, zoals de S&P met 70% gaan dalen. Dan praten we dus over een Dow Jones van 3730 punten, een S&P 500 van 400 punten en een AEX-index van 103 punten.
Dit zal volgens Edwards gebeuren als de Federal Reserve na QE2 niet verder zal gaan met een nieuwe ronde van kwantitatieve verrruiming (QE3). Voor de meeste economen is het inflatie/deflatie nu wel gevoerd. Het overgrote deel verwacht inflatie in de toekomst en de prijzen (en dan voornamelijk de voedselprijzen) stijgen inderdaad weer in rap tempo. Edwards schaart zich echter niet achter de mening van het inflatiekamp. Hij denkt dat er zware deflatie op komst is als de stimuleringsmaatregelen van de centrale bank van Amerika wordt stopgezet. Hij verwacht ‘a deflationary bust that will send shares plunging‘.
Als we even gaan doordenken in de filosofie van Edwards zal dat dus ook betekenen dat de olieprijs en de grondstofprijzen flink zullen gaan dalen. De voedselprijzen zijn mede door QE2 enorm gestegen en op het moment dat Bernanke en kornuiten echt besluiten dat het over is met de pret van de printer, zal dat zwaar wegen op risico beleggingen. Aandelen, grondstoffen en andere derivaten kunnen dus best wel eens in de uitverkoop gaan als de Fed besluit deze keer geen miljarden in de economie pompen. Edwards verwacht overigens, ondanks de schuldenperikelen, dat de yield op obligaties zal gaan dalen. Dit komt volgens hem, omdat beleggers door de daling van onder andere de aandelen op zoek gaan naar investeringen die altijd een veilige haven zijn geweest, zoals staatsobligaties.
Niet de Europese staatsobligaties trouwens, want in februari 2010 voorspelde Edwards al dat de eurozone uiteen zou vallen door de Griekse schuldencrisis. Ruim een jaar later heeft Griekenland nog steeds grote problemen. Leon Cornelissen van Robeco liet al weten te verwachten dat Griekenland 2012 niet gaat halen. Het IMF wil niet opnieuw geld overmaken naar Griekenland als ze niet kunnen garanderen dat het binnen 12 maanden is terugbetaald (wishful thinking natuurlijk) en op Business Insider zijn ze al begonnen met aftellen: Here’s what going to happen when Greece defaults. En dan heb ik het nog niet eens over Spanje gehad. Ondertussen in Spanje…
K. Dil
Rozengeur en manenschijn 🙂
Maar dan moet Bernanke wel stoppen met QE en dat gaat hij toch niet doen. Dan stokt de economie van de US zo erg dat de weg naar de printer (en dus inflatie) wel weer zal worden ingeslagen.
Grappig toch te zien dat er in Zimbabwe geld bijgedrukt wordt, terwijl de FED miljarden in de economie pompt. Bedoeld wordt natuurlijk gewoon dat de FED weer meer ongedekte bankbiljetten bijdrukt. Dat is trouwens ook niet echt waar, want door het wereldwijd gebruik van girale banktransacties zijn er geen fysieke biljetten meer nodig…. Bespaard wel weer op drukkosten natuurlijk…
En de politiek is natuurlijk weer ontzettend slim. Het blijven wijzen naar zuiderlijke landen als schuldigen om een tweedeling te veroorzaken. Die Grieken , die Ieren en die portugezen met hun wanbeleid zeggen ze dan. En iedereen praat deze flauwekul na. Alsof de politiek en de banken uit het noorden geen wanbeleid hadden.
Zodra ons economie met 10% in elkaar stort zullen we net als Ierland zijn. Er is totaal geen verschil met die landen en ons. Onze regeringen hebben net zo’n hoge schulden gemaakt. Dat we er niks van gemerkt hebben is omdat de economie is blijven draaien hier. Maar ik ben benieuwd of dat in de volgende dip ook het geval zal zijn. En zoniet? DAn is Nederland met zijn 650 miljard hypotheek schuld in één klap een compagnon van Griekenland!
We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Van noord tot zuid! Alleen de politiek en de banken zijn schuldig aan deze crisis. Wij moeten ons acuut achter de Grieken en Spanjaarden scharen en hun steunen. Want ons staat precies hetzelfde te wachten! Politici doen er alles aan om ons te misleiden en onze aandacht op de burgers in Griekenland te richten terwijl wij ons allemaal tegen de politiek moeten richten. DIE VULLEN HUN ZAKKEN SAMEN MET DE BANKEN!
En niet de burgers uit GRiekenland, die arm de euro inkwamen en nog armer eruit gaan komen. We worden gigantisch bij de neus genomen met zijn allen.
@Eric, en wie moeten dan nog veel meer bloeden dan nu het geval is als de Nederlandse economie met meer dan 10% zal krimpen? De chronisch zieken en gehandicapten, zij zullen door dit kabinet dan volledig aan hun lot worden overgelaten. Zo sado-masochistisch zijn de VVD en de PVV wel!!