Het Kadaster heeft afgelopen week nieuwe cijfers over de huizenmarkt gepubliceerd. Het gaat om het aantal verkochte woningen in Nederland. In januari 2012 werden er 7.082 woningen verkocht. Dit is een daling van 15,4% op jaarbasis (dus ten opzichte van januari 2011) en een daling van 46,1% op maandbasis. In december 2011 wisselden namelijk nog 13.133 Nederlandse huizen van eigenaar. Als we naar de onderstaande grafiek kijken mag het duidelijk zijn dat de huizencrisis in volle gang is. Arnoud Boot, econoom aan de Universiteit van Amsterdam, liet al eerder weten dat de Nederlandse huizenmarkt de tijdbom is onder onze economie.
Naast dat de huizen goedkoper worden (ze dalen inmiddels met gemiddeld -4,0% op jaarbasis), staat ook het aantal verkochte woningen onder druk, ofwel de huizen zijn aan de straatstenen niet kwijt te raken. Terwijl er vijf jaar geleden elke maand nog tussen de 15.000 en 20.000 huizen werden verkocht, is dit aantal vanaf 2008 flink aan het afnemen. In de afgelopen zeven jaar gingen er niet eerder zo weinig huizen (7.082 in januari) over de ’toonbank’.
Er werden voornamelijk een stuk minder appartementen verkocht. In januari van dit jaar daalde de verkoop van Nederlandse appartementen met 21,2% in vergelijking met een jaar eerder. Het is een feit dat steeds meer mensen de aankoop van een huis of appartement uitstellen, omdat ze merken dat de huizenprijzen steeds verder dalen. De verkopen van vrijstaande woningen daalden het minst met 5,8%.
Ondanks de lagere overdrachtsbelasting (deze belasting is door de overheid verlaagd van 6% naar 2% van de totale waarde van de verkochte woning. Deze maatregel is ingesteld vanaf 15 juni 2011 en duurt naar verwachting tot 1 juli 2012) zijn er steeds minder kopers te vinden, terwijl het aantal te koop staande huizen nog steeds toeneemt. Volgens Funda.nl staan er op 19 februari 2012 zo’n 255.000 huizen in Nederland te koop.
In alle provincies van Nederland is een daling te zien van het aantal geregistreerde verkochte woningen ten opzichte van januari 2011. De grootste daling is gemeten in de provincie Zeeland. Daar werden er op jaarbasis 26,7% minder huizen verkocht. Drenthe laat de kleinste daling zien (-9,1%). Omdat er minder huizen worden verkocht neemt het aantal geregistreerde hypotheken vanzelfsprekend ook af. Er werden in januari een kwart minder hypotheken verstrekt in vergelijking met de eerste maand van 2011.
Volgens mij moeten de huizenprijzen verder dalen, maar als de crisis zich doorzet zal er pas echte gekke dingen gaan gebeuren met de huizenprijzen en de hypotheken. En iedereen weet dat een zo een evenement het faillissement van Griekenland is.
[i]Daarom wordt Griekenland door de EU keer op keer gedwongen idiote bezuinigingsmaatregelen te slikken totdat hun economie volledig implodeert en de armoede in Griekenland tot ongekende hoogte is gestegen en schulden afboeken en herstructureren staat nog niet in het EU woordenboek. PS. Had Griekenland zo een president als IJsland, want dan was het volk veel beter af geweest.[/i]
Hoeveel garanties zijn er afgegeven en wat betekent dit voor de staatsschuld. Dit buiten de andere garanties die aan de EU zijn verleend bij een echte crisis en de centrale banken, die geherkapitaliseerd dienen te worden. Zie target2.
Zelfs als het bij deze betrekkelijk milde recessie blijft, wat me niet erg waarschijnlijk lijkt, zal ook de toename van de werkloosheid kunnen betekenen dat hypotheken niet meer afbetaald kunnen worden; met alle gevolgen van dien. En wat betekent dit voor de staat met de Nationale Hypotheek garantie, waarbij vele hypotheken gegarandeerd zijn?
[i]Ben tegen garantiestellingen, omdat hiermee oncontroleerbare risico’s in huis worden gehaald.
We hebben een goed werkend sociale huursector weggedaan terwijl dit het concept was van een financieel betrouwbaar en veilig huizen systeem en dit de pensioenfondsen mogelijkheden biedt om veilig te beleggen. [/i]
Het zou zomaar eens kunnen dat Griekenland toch een stukken dichterbij ligt dan we nu met zijn allen denken.
PS zoals verwacht heeft de verlaging van de overdrachtsbelasting NIETS uitgehaald. Ook dit werd vorig jaar al door diverse kritische economen w.o. Kees de Kort al gezegd. Ook de propaganda op het 8 uur journaille die dag heeft ook niets uitgehaald zo te zien.
@ Dr Van Den Akker van ING/ rtlz : het staat u vanzelfsprekend vrij om de bovenstaande cijfers/feiten te ‘nuanceren’ middels een reactie.
Werkelijk, de Biflatie-lezers staan te trappelen om uw ‘hoogverheven’ mening dezes te vernemen, en wel zo spoedig mogelijk.
Maar als je je niet langer achter allerlei (fake) ‘green shoots’
kunt / mag verbergen, welnu, gééf dan gewoon publiekelijk even toe dat je aanval op Dhr Tissen middels een reactie op zijn column over de ‘verdoemde huizenmarkt’ (3 maanden geleden) gewoon geheel en al onterecht was. Iedereen kan er namelijk wel eens naast zitten, dat overkomt zèlfs Ktm van tijd tot tijd (zij het ‘in de marge’), maar herstel zoiets dan ook gewoon dmv een publieke erkenning, vergezeld van de bijbehorende excuses voor de persoonlijke kant van je aanval op Tissen. (‘Prov’ / tikfoutje)
Dit zou u sieren, werkelijk.
En nog iets : Vergeet dat ‘goud van 1000$/Oz’ nou ook maar, en maak dus meteen van de gelegenheid gebruik ook dat tweede punt van totaal gebrek aan inzicht in de (wèrkelijke) markt even recht te zetten.
Dit zou u namelijk dubbel sieren.
En wie wil dat nou niet ?
Hoogachtend,
Ktm
Wat zei opa vroeger al ? Juist huizen zijn kruizen het kost een pak geld om het allemaal draaiende te houden. Nu iedereen weet natuurlijk wat er aan de hand is op de nederlandse vastgoedmarkt. Er is gewoon veel te veel geleend dmv erg gemakkelijk krediet. Nu gaan we in Nl ook meemaken wat ze in Spanje, Ierland, Usa hebben doorgemaakt. De huizenprijzen in NL gaan nog wel met zo,n 25-45% omlaag komende jaren en het kan nog wel sneller gaan als de economische depressie zich sneller gaat manifesteren.
De gemiddelde nederlander heeft zich jaren lang rijk gewaand en de overheid heeft er en nog steeds flink aan verdiend samen met de banken.
@S7P het is inderdaad zo, griekenland moet gewoon zichzelf failliet verklaren en de banken een lange neus geven, de Drachme invoeren en binnen de kortste keren gaan we met z,n alle weer lekker goedkoop op vakantie in Griekenland en dus zal het land zich daar ook heel snel herstellen, de euro zullen ze dan nog wel gebruiken maar naast de Drachme
@ Ktm ach de Ing lakei dhr van den Akker schrijft enkel voor eigen kerk want de beurzen moeten omhoog geduwd worden koste wat kost.
Als deze lakei niet schrijft wat hem opgedragen word dan stuurt Ing hem gewoon weg, is het je nooit opgevallen al die analysten, als ze het echt allemaal wisten dan zouden ze allemaal schatriijk zijn, noem mij een naam op de rtl site die enorm rijk is geworden van zijn eigen analyses?
Het is wel aardig al die grafieken , elliot wave theorien etc, maar dat zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. Ik heb dhr van den Akker wel eens uitgedaagd en hem gevraagd waarom hij nooit de koersen van 2000 in goud uitdrukt en dan datzelfde weer zou doen in 2012. Dan zie je meteen dat het allemaal gebakken lucht is die aandelen markten
@pieterutopia: You read my mind. Ik denk ook dat Nederland het volgende Ierland is. De overheid heeft alles op alles gezet om de daling te vertragen (gewoonweg super dom natuurlijk) maar de lucht moet nu toch echt uit de bubbel. Kop in het zand politiek. Er zijn nu echt nog mensen die aangemoedigd door de makelaars van de nvm een huis kopen, omdat er verteld wordt dat dit een goede ‘investering” is. Dat gaat nog wel pijn doen. Helemaal als zo de overdrachtsbelasting weer naar 6% gaat.
@4 Die overdrachtsbelasting doet hem het echt niet. De huizen waren astronomisch duur en met de overdrachtsbelasting terug blijven ze astronomisch duur. Een modaal gezin komt niet eens in de buurt van een eigen huis. Met of zonder lagere overdrachtsbelasting. Het minder graag geven van hypotheken alsmede de veel onzekere toekomst verwachtingen zijn een veel groter probleem voor de woningmarkt. Heel die overdrachtsbelasting is maar een zeer klein deel van de huizenprijs. Kees de Kort en andere economen hadden de verlaging van de overdrachtsbelasting als volstrekt nutteloos aangeduid.
Ik heb me mateloos geïrriteerd aan de smakeloze propaganda. op het 20 uur journaille toen de verlaging van de overdrachtsbelasting een feit was. Ik was toen bij iemand, want zelf heb ik geen mentale automutilatiekast in mijn huis.
kijk nou
advertentie rechtsboven op de site = nou €250.000 va €450,- pm incl aflossen ??? dat is 1% aflossen +0.8% rente ?? dan kan ik makkelijk 500 keuro lenen denk je (4.5 x waarom dat nou ze zien de bui al hangen de banken)
Maar alleen in NL. kon een gezin met 3500 netto nou 400 a 500 k-Euro afbetalen in 25 jaar? bij 3%.. eehh oh nee de hypo was aflossingsvrij of via de beurs zekergesteld.. maar gewoon een annuiteit met afbetalen .. liever niet.
Sorry maar de banken en (makelaars vereenigd in het syndicat van ..) verdiende en verdienen er gigantisch aan. Ik vind het krimineel vooral van de politiek die het toeliet, nu zitten we met de gebakken peren.. (de bankiers hebben ook peren ehe appeltjes voor de dorst in zuiver goud ..t is maar een idee)