Het was te verwachten, het wordt steeds gekker met ‘onze’ banken. Ooit was het de veilige bewaarplaats van ons geld. Beschermd in beveiligde kluizen toen we nog geen giraal betaalverkeer hadden en later online gingen bankieren. De ontwikkelingen in het hedendaagse betaalverkeer gaan zo snel dat we tegenwoordig al met cryptovaluta kunnen afrekenen. Zelfs de digitale euro is aanstaande. De ontwikkelingen gaan wel erg snel nu. Zou het een signaal zijn dat er iets mis is met het fiat geldsysteem?

Negatieve rente

Als bankrekeninghouders zijn we al een tijdje geconfronteerd met dalende rentetarieven. We krijgen nul rente en rekeninghouders met een leuk bedrag op hun depositorekening betalen zelfs een half procent negatieve rente. Dat is om reden dat systeembanken hetzelfde percentage (boete)rente betalen aan de ECB. Banken worden namelijk gestimuleerd om zoveel mogelijk geld de economie in te duwen. Ze doen dat door middel van consumptieve leningen en hypotheken op vastgoed. De rentetarieven waren hun verdienmodel. Spaargeld inlenen voor een lagere rente en uitlenen voor hogere tarieven. Echter gingen de monetaire beleidsmaatregelen de laatste jaren de andere kant op. Dankzij het beleid van centrale banken werd geld lenen alsmaar goedkoper. De samenleving profiteerde massaal. De aanschaf van duurzame goederen kwam eerder binnen handbereik. Niet iedereen begreep dat het toekomstig besteedbare inkomen daaronder te lijden had gezien het groeiend aantal verzoeken om schuldhulpverlening, met name in Nederland.

Spaaroverschot door het dak

De economische groei in de hedendaagse maatschappij wordt veroorzaakt door het verhogen van de geldomloop door de geldcreatie van banken. Bij de uitgifte van een lening wordt een vordering genoteerd ter linkerzijde op de bankbalans. Verlaag de rente en zorg dat consumenten blijven consumeren. Het fiduciair geldsysteem is gebouwd op de geldcreatie van private banken. Centrale banken voeren de regie. Daarboven staat de BIS(Bank voor Internationale Betalingen) die internationale monetaire samenwerking nastreeft en optreedt als bank voor de nationale centrale banken. Het bancaire systeem is mondiaal verweven en maakt dat onze pegels blijven rondtollen. Als we massaal op ons geld gaan zitten dan zal economische groei inzakken en loopt het monetaire systeem gevaar. Zou zelfs kunnen crashen als centrale banken niet ingrijpen. Door de coronacrisis houden rekeninghouders massaal hun geld vast. Het spaaroverschot op de bankbalansen stijgt door het dak.

Digitale euro

Vanaf de financiële crisis in 2009 houden de FED en ECB, de meest invloedrijke centrale banken van de westerse economieën, het monetaire systeem nauwlettend in de gaten omdat een systeemcrash toen heel nabij was. Daarna is in 7 jaar tijd de centrale rente in Europa stapsgewijs verlaagd tot nul procent. Het nultarief geldt vanaf 10 maart 2016, dat is al ruim 5 jaar. Nog nooit heeft de ECB zo lang vastgehouden aan eenzelfde rentepercentage. Waar zou dat op kunnen duiden? Is de ECB de regie kwijt geraakt en hopen ze op een wonder? Niet voor niets is de ECB achter de schermen bezig met de digitale euro. De CBDC(Central Bank Digital Currency). Een digitale euro komt neer op een elektronische vorm van ‘centralebankgeld.’ Dit geld is voor alle burgers en bedrijven toegankelijk en is te vergelijken met bankbiljetten, maar dan in digitale vorm. Mijn inziens duidt dit op het naderende einde van het fiat geldsysteem. Niet voor niets wordt gewerkt aan de digitale euro.

Spaargeld geeft buikpijn

Nu de (centrale) rente al jaren op het nulpunt staat zien banken geen andere uitweg om het bancaire systeem overeind te houden door het overtollige spaargeld van hun balansen te lozen. Vanwege de toename van spaargeld door de coronacrisis betalen Europese banken steeds meer (boete)rente aan de ECB. Dit gaat ten koste van de winstgevendheid waardoor beleggers bankaandelen gaan verkopen. Omdat “onze” banken ooit in het leven zijn geroepen als dienstverleners voor de rekeninghouders denken banken er goed aan te doen om hun rekeninghouders te adviseren hun spaargeld van de rekening te lozen. Bij wijze van service verstrekken ze een lijstje van aanbieders die enkele tienden van procenten(waar praten we over) hogere rente bieden. We worden aangezet om te gaan shoppen met ons spaargeld. “Haal het alstublieft bij ons weg, we zitten er mee in de maag.”

ING wil ons kwijt

De ING is als eerste Nederlandse bank begonnen om op hun website cliënten te wijzen op het feit dat ze hun spaargeld beter naar een andere bank kunnen overmaken. Voor meer advies wordt verwezen naar consumentenorganisaties. Op hun website staat letterlijk deze tekst:

“Heb je (nog) geen andere bestemming voor je spaargeld? Dan kun je overwegen (een deel van) je spaargeld over te boeken naar een andere bank. Die geven soms meer rente dan ING.”

Het zal niet lang duren vooraleer de concurrerende banken ook met deze adviezen komen. Ik zie de bui al hangen. Nerveuze rekeninghouders die niet meer weten waar ze met hun geld naar toe moeten. Te gek voor woorden. De omgekeerde wereld. Ooit vochten de banken om je spaargeld om net één tiende procent hogere rente te bieden. Nu willen ze ons kwijt. Wat gebeurt er? Er is al een trend gaande dat mensen hun spaargeld doorsluizen naar een beleggingsrekening, vastgoed of cryptovaluta.

Schatrijk of steenrijk

Het moet niet gekker worden. Waar moet ik heen met mijn spaarcenten? Versneld uitgeven om de economie te stutten? Beleggen doe ik niet zelf, dat doet mijn pensioenfonds. Moet ik maar cashgeld opslaan in een pakhuis zoals oom Dagobert Duck deed? Ha, ha, alsof ik schatrijk ben. Nee hoor, ik ben steenrijk want ik heb een eigen huis waarvan de waarde door het dak is gegaan. Toevallig is mijn matras aardig versleten, daar kan wel wat opvulling onder. Oké, een grapje, maar is het wel zo grappig dat ons rekeninghouders wordt gevraagd ons geld naar een andere bank te brengen. Ik ben stom verbaasd. Wat gebeurt er. Zoals ik eerder aangaf verwacht ik grote veranderingen wat betreft ons bancaire systeem. Zouden centrale banken de regie verliezen en mogelijk in paniek handelen? Zo ongeveer als momenteel de overheden panisch handelen met het chaotisch vaccinatieprogramma tegen het coronavirus. Als centrale banken en overheden op deze wijze acteren dan zie ik slechte toneelspelers op de bühne staan. Hoog tijd voor beter opgeleide acteurs.

GW

8 reacties

  1. Dit zijn inderdaad verbazingwekkende uitspraken. Van de andere kant: ik kijk nergens meer raar van op (helaas).

  2. Lozen van overtollige ballast is nodig als de ballon niet voldoende thermiek meer heeft en daardoor tot een ongewilde en gevaarlijke afdaling wordt gedwongen.

  3. Moeten we werkelijk nog opkijken van de gezellige verwevenheid van de onderwereld met de bovenwereld. Als zelfs ook ‘onze eigen staatsbank’ schuld erkent voor witwassen en een voormalige topbestuurder, ex-minister van Financiën, wordt aangemerkt als ‘verdachte’?

    https://nos.nl/artikel/2377326-abn-amro-schikt-voor-480-miljoen-om-witwasfraude-ook-gerrit-zalm-onderzocht.html

    De ‘criminal mins’ hebben helemaal geen behoefte aan dure peanuts van spaarders. Hun verdienmodel is sinds de laatste financiële crisis vooral gericht op winstgevende producten en transacties in de ‘schaduw’. Maar hoe raken ze de spaarsukkels kwijt die hun oplopend verlies zonder mopperen blijven slikken?

  4. De Europese centrale bank weet maar al te goed wat er speelt en laten langzaam alle kleine banken als eerst failliet gaan, straks kan de burger zijn hypotheek niet meer betalen omdat het mkb kapot is gemaakt door de elite en dat werkt door bij de banken die dus ook geen geld meer zien. Burger zn huis dadelijk kwijt en bank failliet, dat krijg je met al die fictieve leningen. Plus-minus 160 a 170 miljard aan fictieve leningen en hypotheken terwijl er nog geen 30 miljard echte euro’s in de schatkist liggen. Europa is al sinds 2008 bankroet en toch maar geld blijven drukken, zelfs de pot met ons pensioengeld moest eraan geloven.
    Het soort dat veel te rijk is heeft nooit genoeg, het gaat zo ver dat ze veranderen in psychopaten die denken de mens te kunnen onderdrukken..

  5. Als ze dat willen, dan kunnen ze beter weer goud in de etalage leggen, zoals je in 1980 gewoon nog kon zien. Het was toen een normaal beeld, dat je enkele plakken goud zag liggen bij de kleinste dorpsbanken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: