De beurzen veerden vandaag (25-02-2020) na opening op door koopjesjagers. Maar binnen een uur was de daling opnieuw ingezet. Vrij logisch eigenlijk. Als beleggers de berichten in de mainstream media scannen dan slaat de schrik ze om het hart. Het Coronavirus verspreid zich verder, met nieuwe besmettingen in landen waar het nog niet eerder is opgedoken, namelijk Spanje, Oostenrijk, Kroatië en Zwitserland. Ook in Italië nam het aantal besmettingen verder toe. Inmiddels ook 11 doden in Italië. Alle rede tot ongerustheid op de beurzen dus.
Hebzucht en angst
Beleggers zijn mensen maar ook geldduivels. Geraken in een innerlijke tweestrijd. Verkopen of juist kopen als prijzen dalen. De grote vermogensbeheerders en banken handelen met computers die met hun algoritme op de juiste momenten aan- en verkopen. De insteek is dat hun belegd vermogen niet mag kelderen en daarom zijn de dips ook weer aankoopmomenten. Totdat het rekenschema van de pc een dalende lijn ziet die tot ‘uitverkoop’ dwingt ter voorkoming van grote verliezen.
Wie koopt er nog?
Vermogensbeheerders werken allemaal op dezelfde wijze. Als op gegeven moment beleggen te riskant wordt, en ook het geloof in de FED en de ECB wegebt, dan zal een vertrouwenscrisis de beurzen in een rollercoaster veranderen. Hevig op en neer dansende koersen met uiteindelijk een beurscrash. Het lijkt er op dat momenteel wat rijen ontstaan voor de kassa van de achtbaan. Alleen waaghalzen durven een wilde rit aan. Het is nu een kwestie van de wachtrij in de gaten houden. Als deze korter wordt dan zijn er minder waaghalzen, eeeehhh vermogensbeheerders, die nog een ritje willen wagen. Uiteindelijk sloot de Amsterdamse beurs (AEX index) een kleine 2% in het rood. In Amerika staan er ook rode cijfer op de borden. We gaan dus regelmatig een kijkje nemen op de beurs.
Zullen de centrale banken uiteindelijk niet weer de geldpers gaan aanzetten? Ze moeten wel, want als de beurzen een echte correctie krijgen van 20% ofzo, komen de pensioenfondsen in nood, met deze lage rentes en lage beurskoersen.
Niet alleen pensioenfondsen, dat komt op wat langere termijn. Ik vrees eerder de banken. De bankaandelen dalen meer dan gemiddeld vergeleken met de meeste andere fondsen. Behalve aandelen daalt de rente op staatsleningen net zo hard mee. M.i. schuilt daar het grootste gevaar. Gaat verdienmodel van de banken hopeloos naar de knoppen als centrale banken gedwongen worden mee te gaan met verlagen van centrale rentetarieven. Het virus tast veel meer aan dan de gezondheid van mensen. Ik vrees dat veel bankiers verhoging krijgen als de huidige malaise langer aanhoudt.
Update:
Na sluiting van de markten in de VS gebruikten analisten daar de term “bloedbad.” De belangrijkste indexen daalden rondom de 3 procent. Een desastreus vervolg op de rit van maandag. De rente op de 10-jarige US 10-Year Bond Yield daalde naar 1,35 procent. Analisten voorspellen een verdere rentedaling in de VS. De 10-jarige NL staatslening daalde naar min 0,39. Dat gaat lekker. Morgen maar zien hoe deze rollercoaster verder gaat. Ik verwacht geen rijen aan de kassa. Hooguit wat beleggers die hun geld terug eisen.
Vandaag wordt weer een bloedbad! Dit zag je
natuurlijk aankomen! Zelfs goud en Bitcoin zijn niet meer veilig nu. Maar
met goud wordt wel een spelletje gespeeld. Manipulatie lijkt me gister. Iedereen vlucht in Duits stataspapier. en USD. Nog meer negatieve
rentes. Olé!
En dan op naar de Europese bankencrisis! Oef!
Gaat vandaag een nieuw bloedbad onrust zaaien onder beleggers? De beurzen dalen erg hard voor de derde dag op rij. Ik kijk ook naar de obligatiemarkt. Rente op 10-jarige Duitse en NL staatsleningen daalt “vrolijk” verder. Echter de Italiaanse stijgt. Op dit moment(10:18 u) naar + 1,039. Duitse daarentegen daalt naar – 0,529. Een verder uiteenlopende rentespread tussen Dld en Italië gaat problemen geven in Italië. En let op, we zitten met ons allen in een EU-Bankenunie.