Een Engelstalig gezegde luidt: ´There´s more than meets the eye´. Er is méér dan je op het eerste zicht zou zeggen, of:´hiermee is alles nog niet gezegd´. Dat is dan over de situatie in Afghanistan. Het land dat in the spotlights van de wereld staat, plotsklaps, sind de Taliban er de macht overnam afgelopen weekend, 14 en 15 augustus 2021. We schreven gisteren al dat het zogenaamde ´nation-building´, een westerse democratie introduceren in/opleggen aan een Islamitisch, Aziatisch land, niet de hoofdoorzaak was van het 20-jarige verblijf, de bezetting vanwege de VS aldaar. Zelfs ging het in 2001 niet écht om Osama bin Laden te zoeken (!); maar vervolgens wel om te trachten de papaverproductie een halt toe te roepen, hoewel ook dit een bijreden is. Omdat het de belangrijkste financieringsbron is van die Taliban. Met zo´n 90 procent van ´s werelds heroïne die uit Afghanistan komt. Maar er bestaat nog een belangrijker reden om een coole 2000 miljard dollar aan belastinggeld (!) te spenderen in een voor Amerika ver en vreemd land. Dát is de hoofdreden, en die draait om een pijplijn doorheen Afghanistan, van olie en gas.
(Re)capituleren
Even recapituleren toch, naar aanleiding van de speech die president Biden op maandag 16 augustus jl. gaf, waarin hij géén verantwoordelijkheid nam voor de terugtrekking van Amerikaanse troepen tevoren. Het was wel degelijk voorganger George Bush die Afghanistan aanviel, en eveneens een vorige president van de VS, Donald Trump, die de aanzet gaf tot terugtrekken. Een order dat hij niet volledig kon doen opvolgen, omdat hij de verkiezingen van Joe Biden verloor. Zo gezien moet Joe de rotzooi opruimen die vorige presidenten hebben gecreëerd aldaar, de situatie oplossen. Of hij riskeerde een tweede Vietnam in wat nu al de langstdurende ´oorlog´, bezetting was in de geschiedenis van de VS. De beelden van vluchtende burgers die zich vastklampen aan vertrekkende vliegtuigen uit de luchthaven van Kaboel, staan op Twitter.
Full Speech: President Biden Addresses Nation On Afghanistan
DeWereldMorgen komt met het volledige verhaal, en dat gaat terug tot wel in 1979. Oorzaak en gevolg. Alles, eender wat gebeurt in de wereld (ook in ons eigen leven) heeft ergens een oorsprong, een oorzaak. Alles wat we meemaken, ervaren, zien en wat plaatsvindt, wat ons overkomt publiek en privé, zijn gevolgen. ´Als het over Afghanistan gaat verzwijgen de mainstream media de voor het Westen meeste vervelende feiten. Eens je die in rekening brengt krijg je een heel ander verhaal.´ Zo noemt de auteur ´zes zaken die je moeten weten over Afghanistan en de Taliban´. Het loont echt de moeite om het hele stuk te gaan lezen, maar we vernoemen hier de hoofdzaken en vatten kort samen. Maar geven eveneens onze eigen kijk op dit verleden; de oorzaken dus. De cursieve tekst komt voor rekening van de auteur op DeWereldMorgen.
Buitenlandse inmenging – the usual suspects
Of de VS nu wilde de USSR provoceren, of de USRR (nu Rusland) trachtte haar invloed geografisch uit te breiden, laten we in het midden. Dat is voer voor politicologen en een aparte studie waard. Misschien kan iemand hier wel op doctoreren. Maar het blijft een feit dat dit Aziatische land (dat zowel tot Centraal-Azië als Zuid-Azië behoort) de speelbal van grootmachten is geweest, veertig jaar lang. Dus opnieuw: buitenlandse machten – de VS en USSR – die zich willen mengen in interne zaken, binnenlandse politiek. Wanneer zal dit ooit eindigen? Het spel (?) om de macht en invloed, en om economische belangen natuurlijk, daarover dadelijk meer. Even meegeven dat Afghanistan 15 keer groter is dan Nederland, en zo´n 40 miljoen inwoners telt.
Burgeroorlog
Van 1979 tot 1989 – de val van de Muur in Berlijn en de implodering van de Sovjet-Unie – bezette Moskou Afghanistan. Ook weer: op vraag van de linkse regering of niet, we laten dit in het midden. ´President Carter bedacht het plan om jihadistrijders – toen werden ze nog mujahedin genoemd – in Afghanistan te bewapenen en te trainen. Het doel was een Sovjetinvasie uit te lokken, teneinde Moskou op te zadelen met een Vietnamscenario.´ Deze jihadistrijders namen de macht in Afganistan over toen het Russische leger het land verliet, na een burgeroorlog die wel tot in 1996 duurde.
Wie zoekt die vindt
´De taliban hebben hun wortels in de madrassa’s van Pakistan. Sinds de invasie door de Sovjet-Unie in 1979 was Afghanistan het strijdtoneel van diverse partijen. Het verzet tegen de Sovjets werd aanvankelijk met geld en wapens door de VS gesteund. Na verloop van tijd waren er diverse krijgsheren, de moedjahedien, die niet alleen de Russen, maar ook elkaar bestreden. De teelt van papaver voor de productie van heroïne was voor hen een belangrijke inkomstenbron. Op 15 februari 1989 trokken de laatste Sovjet-troepen zich terug uit Afghanistan.De Verenigde Staten steunden aanvankelijk de taliban via hun bondgenoot Pakistan, maar zagen de beweging door de verstrengeling met Al Qaida meer en meer als vijandig, en gingen na de aanslagen van 11 september 2001 over tot openlijke vijandigheid.´ (Wikipedia.org). Noot: niet iedereen is overtuigd van een innige ´verstrengeling´ tussen de taliban en Al Qaida, zoals de Nederlandse journaliste Bette Dam beschrijft in ´Op Zoek Naar De Vijand´. ´Op zoek naar de vijand´, dat is ook zoiets: wanneer (altijd reeds machtige) naties op zoek zijn naar ´een vijand´ – dan vinden ze die áltijd. Al moeten ze die zelf creëren…
Van vriend tot vijand
Osama bin Laden kwam naar voor toen hij Al Qaida oprichtte in 1988. Ook hij ging met zijn aanhangers het Russische leger in Afghanistan bevechten, met steun van de CIA onder president George Bush. Tot hij zich later ideologisch tegen de VS keerde, met de aanslagen in dat land in 2001 tot gevolg. Maar hij is lang een goede vriend, of laat ons zeggen een ´bruikbare pion´ geweest. Van vriend tot vijand, het kan verkeren…
´It´s the oil, Stupid!´
Rond de Kaspische Zee zitten veelbelovende olie- en gasvoorraden. Maar om die energie naar het Westen te transporteren zijn er maar drie mogelijkheden: door Rusland, door Iran of door Afghanistan. Aan de Russen gunnen de VS het uiteraard niet en sinds de val van de Shah in 1979, is Washington zijn invloed in Iran kwijt. Dus rest maar één mogelijkheid: Afghanistan. Vanaf het einde van 1994, in volle burgeroorlog, mikte de VS daarvoor op de taliban. Zij beschikten op dat moment over de beste troeven om het land te ‘stabiliseren’. Dat was een noodzaak voor de aanleg van de pijpleiding. Volgens de CIA werden de Taliban gezien als “een mogelijk instrument in ‘the Great Game’: de race om de energierijkdommen in Centraal-Azië”. Ook hier zien we dit weer terugkomen, net als met Osama bin Laden: aanvankelijk bevriend en gesponsord, hier weer van de Taliban, en vervolgens wordt de bondgenoot een vijand. Of beschouwd als ´de vijand´ (zie genoemd boek van journaliste Bette Dam). Dit is geopolitiek, internationale politiek, die meestal ongelofelijk ingewikkeld in elkaar zit, en altijd om macht, invloed, economische, financiële belangen draait.
Het perfecte excuus
Vervolgens bericht DeWereldMorgen het volgende onthutsende, onthullende feit, we brengen het ook maar als ´naar verluid´: ´De plannen om Afghanistan binnen te vallen lagen reeds twee dagen vóór 11 september op het bureau van president Bush.´ ´Naar verluid´ zeggen we, voorzichtig toch, met als bron World Socialist Web Site, wsws.org : ´US planned war in Afghanistan long before September 11´…wat strookt met de stelling dat het de VS helemaal niet ging om ene Osama bin Laden, bijgestaan door de Taliban, als vergelding voor de aanslagen in de VS…die nog niet hadden plaatsgevonden in de zomer van 2001?! Maar dat 9/11, Elf September een perfect excuus vormde om Afghanistan binnen te vallen. En dán bestaan er sindsdien theorieën, al dan niet complottheorieën dat 9/11 opgezet spel was. Dát is zo´n wespennest; daaraan wagen we ons in dit artikel niet.
In ieder geval sluiten we ons aan bij het volgende; zoals Davood Moradian, directeur van het Afghan Institute for Strategic Studies al in 2015 sprak: ‘Het conflict in Afghanistan is niet Afghaans, maar wordt ons nu al bijna veertig jaar opgedrongen door buitenlandse machten en buitenlandse strijders.’
Menselijke catastrofe
´Ondanks de gigantische bedragen aan steun zijn de resultaten onthutsend. Bijna de helft van de bevolking leeft vandaag in armoede. De kindersterfte behoort tot de hoogste van de wereld en de levensverwachting tot de laagste. In de periode vóór de oorlog was de opiumteelt bijna volledig uitgeroeid. Vandaag levert Afghanistan 80 procent van de heroïne in de wereld. De oorlog resulteerde in 5,5 miljoen vluchtelingen. Dat aantal zal nu vermoedelijk nog sterk oplopen. De kost aan mensenlevens is hoog. In de voorbije twintig jaar kwamen 47.000 burgers om het leven. Aan militaire zijde telt men 66.000 Afghaanse militairen en politiemensen, 51.000 Taliban en andere rebellen. Aan Westerse zijde sneuvelden bijna 4.000 VS-soldaten en 1.100 soldaten uit andere NAVO-landen.´ Opnieuw dus en weer: een verloren oorlog, een nutteloze oorlog, en slechts gevoerd voor economisch en financieel gewin.
Goed verhaal over de meedogenloze en consistente geopolitiek, die -onafhankelijk van de ‘kleur’ van de respectievelijke presidenten- ook elders (Irak, Noord-Afrika, Syrië) werd gevolgd. Een zeker teken van de oorsprong ervan: de cynische ontwerptafels van CIA/Pentagon. Het is meteen een waarschuwing dat deze muis weleens een vooralsnog verborgen staart zou kunnen hebben.
Thanks Couleur! Grtjs, Joost of Bitcoin (a.k.a. Joost van Buuren), de nieuwe naam me gegeven door een lezer op Biflatie!
Joost Beetjemunt kan ook. Vooral in een theehuis. Aan fantasie geen gebrek.
Het begon dus allemaal met een ideetje van Brzezinski https://www.aljazeera.com/news/2003/4/23/afghanistan-the-soviet-unions-vietnam. “When asked if he regretted supporting these factions to fight the Soviets, Brzezinski replied, “What was more important to the history of the world? The Taliban or the collapse of the Soviet empire? Some stirred-up Muslims or the liberation of central Europe and the end of the Cold war?”” https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Cyclone
Here’s Sri Lankan “social theorist,” Indi Samarajiva:
The American war on Afghanistan was a $2.26 trillion scam. Somebody pocketed all that money, and it certainly wasn’t the people of Afghanistan. That amount is 115 years of Afghan GDP, and it mostly went to arms dealers, the corrupt US military, and corrupt US politicians. Meanwhile the Taliban gets to keep the weapons. This wasn’t just a waste, it was a gigantic fraud.
ontluisterend:
Shouldn’t the people responsible for this scam at least be put in prison? Better yet, shouldn’t a gallows be set up on the Capitol mall… and Petraeus and Bush hung… to serve as a proper warning to the next group of warmongers?
Instead, the people responsible for the war now sit on the boards of Raytheon and Boeing. They advise the nation on “defense” issues and live in their mansions in Northern Virginia… as if they have nothing to be ashamed of.
Media Silence
A cop killed George Floyd, and the media went bananas.
In Afghanistan, U.S. soldiers killed thousands. Where is the press? Where are the demands for justice? Where are the investigations – what did they know? When did they know it? And how much money did they make on the affairs?
Silence.
How come? Because the media were in on the game from the beginning.
Dan Cohen, in Behind the Headlines:
Imagine a country where there’s no separation between the government, the military, and the media. A lot of Americans would think of China, Russia or North Korea, but it’s a perfect description of the United States today.
When you read the news, you may think you’re getting the lowdown from an unbiased source. Often, what you are really getting is a press release from the U.S. government filtered through a toady “reporter.”