Er zijn weer twee Amerikaanse banken over de kop gegaan. Afgelopen vrijdag liet de FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) weten dat de SunFirst Bank in Saint George en de Mid City Bank in Omaha hun deuren hebben moeten sluiten. Hierdoor komt het totaal aantal bank faillissementen in de Verenigde Staten in 2011 uit op 87. Sinds het begin van 2008 zijn er bijna 400 Amerikaanse banken opgedoekt. The Wall Street Journal heeft daar een mooi overzicht van gemaakt, al zijn de gegevens niet helemaal geactualiseerd.
Het gaat nog niet zo slecht als vorig jaar. In heel 2010 gingen er 157 Amerikaanse banken failliet. In 2008 en 2009 gingen er respectievelijk 28 en 140 banken bankroet. Een groot contrast met de jaren daarvoor. Van 2002 tot 2007 gingen slechts 10 banken in de USA over de kop. Maar toentertijd had niemand dan ook ooit gehoord van subprime leningen, bailouts, schuldenperikelen, een eurocrisis en een kredietcrisis. De crisis van krediet, die nu ‘opgelost’ wordt door nog meer krediet te creëren.
De hoeveelheid Amerikaanse bank faillissementen mag dan licht dalen ten opzichte van een jaar geleden, met de algehele welvaart gaat het in Amerika alles behalve goed. Het percentage van de Amerikaanse bevolking dat als zeer arm wordt gedefinieerd is namelijk gestegen tot een nieuwe record. Inmiddels verdient 6,7% van de Amerikanen 50% of minder van de armoedegrens.
De definitie is bepaald door het Amerikaanse Census bureau, je bent in de Verenigde Staten zeer arm als je het jaarlijks moet doen met ongeveer 4000 euro. Na een rekensommetje blijkt dus dat er in de grootste economie ter wereld 21 miljoen Amerikanen ‘zeer arm’ zijn en leven van 4000 euro per jaar of minder.
Dit is natuurlijk niet vreemd. Er zullen elk jaar minder banken over de kop gaan want er blijven dus minder banken over.
Gelezen op huizenmarkt-zeepbel:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/05-11-2011/hypotheekschuld-nederland-soms-zeggen-plaatjes-meer-dan-woorden/
Eerlijk is eerlijk: de huizenmarkt wordt niet meer wat die geweest is. Vrijwel iedereen die een hypotheek wil of kan krijgen, heeft er minstens één. De grabbelton is leeg en dat doet het piramidespel inzakken. Angela Merkel zei volkomen terecht dat het “oplossen” van de crisis nog 10 jaar duurt. Reken maar op een prijsdaling van de huizen van minstens 60% de komende 5 a 8 jaar, waarna de markt 10 of meer jaar op dat nieuwe niveau stabiliseert. Dag (over)winsten. Het gegoochel op de beurs en gespeculeer met huizen is voorbij; wie een goed pensioen wil, zal ervoor moeten werken en sparen, net als vroeger. Dat besef zal steeds meer doordringen bij de mensen en er zal een run op werk ontstaan. Dag consumptie en recreatie. De vrije zaterdag verdwijnt op termijn, omdat mensen het geld nodig hebben, voor afbetaling (rest)schulden en opbouw spaargeld en pensioen. We gaan van een consumptie-economie terug naar een productie-economie. Prachtig.
Helemaal mee eens.
Voor alle duidelijkheid: ik citeerde reactie nr 11.
Van Zaken, We gaan van een consumptie-economie terug naar een productie-economie. Prachtig. Een vraag: wie gaat dat geproduceerde dan consumeren?
Van Zaken,is dit dan een deflatie scenario?
Snel: toevallig woedt diezelfde discussie op H-Z. Men gaat natuurlijk alleen produceren wat wordt geconsumeerd.
Ben er al geweest,bedankt.
Er blijven dus uiteindelijk wereldwijd alleen nog maar een paar bank-giganten over als de ontwikkelingen zo door gaan.
En hun lot is het lot van de overheden waar ze gevestigd zijn …
Alle banken wereldwijd zijn als de dood dat er nog meer afschrijvingen komen. de buffers moeten worden verhoogd en dat doen ze dan ook, want er komen nog veel meer problemen aan. er is namelijk nog niets opgelost.
Gaat lekker. (NOT) En nu ze in de US en de rest van de wereld naar de EU en Griekenland kijken hoeven ze eventjes niets aan hun eigen problemen te doen. Eventjes ook wat consuprop maken opdat mensen gaan ontsparen en er een zeer korte economische opleving in de US is.
Maar de waarheid is, is dat de US economie nog rotter is dan die van Europa; alleen de US gedraagd zich als een staat en rooft heel de wereld leeg, terwijl de EMU tig staten met een munt is.
@VanZaken
Zijn wij Nederlanders niet veel te duur voor een productie-economie ? En niet in de laatste plaats door die dure huisjes van ons ?
@Serge v/d 7Penselen:
Helemaal eens. Je doelt waarschijnlijk op de Staatsschuld in de VS. Maar leggen we daar bovenop een vergelijking Europa-Griekenland vs de VS. Is de staat Californie ook niet zo goed als failliet ?
@ R
Als er veel werklozen zijn, dalen de loonkosten en wordt productie hier vanzelf rendabel.
@VanZaken
Ok, maar dan moeten we die gemeente-ambtenaar ook wel tot inzicht krijgen dat er al die tijd teveel geld werd gevraagd voor bouwgrond voor huisvesting en moeten we de overheid duidelijk kunnen maken dat er een keerzijde zit aan het lekker makkelijk belasting heffen op het derven van (inkomsten)belastingen. Want dit zijn wel facetten die de Nederlandse productie-medewerker(s) nog behoorlijk duur maken.
@R : de komende 2 jaar vliegt (TERECHT !) minstens een koewart van alle ambtenaren eruit.
Let op mijn woorden …
Hier in FR nog meer ; logisch, gezien dat bijna 1 op de 5 werknemers (semi-)ambtenaren zijn …
(in Zweden 1 op de 10 of 11, en dat land ‘draait’ ook)
Dan zijn ze hier (de ambtenaren) ook nog eens ZWAAR overbetaald (+25%) EN genieten ze allerlei voordeeltjes : langere vakanties, ‘betere’ pensioenvoorzieningen, vroegere uittreding, gunstigere leningen/verzekeringen/hypotheken enz-enz.
Daarom ook heeft 70% vd jongeren hier als enig ideaal ‘ambtenaar te worden’.
Afijn, de Grote Reset-knop wordt (zéér) binnenkort ingedrukt. Wereldwijd.
De voorlopige versie dan …
WOEHHAAAHHH ..!!!!
Ik zeg : [u]Frankrijk is de ‘gevaarlijkste’ in de EU [/u] ; en niet Griekenland (klein) of Italië (schuld ligt hoofdzakelijk bij eigen bevolking)
Er zijn hier zelfs een paar departementen (3 tot 5) waar het aantal ambtenaren van ‘landbouw zaken’ GROTER is dan het AANTAL BOEREN ! ! !
Raar maar waar …
(niks negatiefs over die boeren natuurlijk !)
(is namelijk de basis van iedere samenleving)
“Er zijn hier zelfs een paar departementen (3 tot 5) waar het aantal ambtenaren van ‘landbouw zaken’ GROTER is dan het AANTAL BOEREN ! ! ! “
UR kidding me ???
@ Knowtoomuch
Binnenkort dus Griekse toestanden in Frankrijk: stakingen, demonstraties, rellen, politiek gedoe, markten in paniek, kelderende euro.
Dankjewel Knowtoomuch, ik ben zelf ook landbouwer en door mijn papierenwerk heeft zeker 1 ambtenaar een full time baan door mij. IK zorg dus voor werkgelegenheid 😉
Ik zei 5 jaar geleden al tegen bekenden, dat dit systeem met zijn vele ambtenaren gehandhaaft kan blijven. Ambtenaren beschouw ik als verkapte werkelozen, het is hard maar waar. En we moeten inderdaad weer naar een volledige produktie-maatschappij, met daar dus een giga hoeveelheid werkelozen bij. Ik begrijp ook niet, omdat ik zo weinig weet, denk ik ;-), dat de overheid maar blijft praten over inflatie, terwijl volgens mij de deflatie al flink bezig. Mensen horen liever, dat ze nog maar 1 jaar te leven hebben, dan dat ze het woord deflatie moeten aanhoren. We hebben zeg maar 60 jaar inflatie gehad, het wordt hoog tijd voor deflatie. Maakt toch ook niks uit. Iedereen maar eens de handen uit mouwen steken, is ook nog eens heel erg gezond, in plaats van zich moe te fietsen, ik noem maar iets.
moet zijn: niet gehandhaafd kan blijven natuurlijk
@VanZaken : Ja.
En dàt kunnen ze hier, rellen …
Er gaan hier gemiddeld per jaar zo’n 30.000 (geparkeerde) auto’s in vlammen op, met een piek van 50.000+ in 2006 …
Komt natuurlijk voornamelijk door de ‘geïmporteerde groepen’ in de banlieux ; die hebben ècht geen ènkele (economische) toekomst, dus hebben die chronisch ‘la haine contre le système’… Zou ik ook in hun plaats hebben natuurlijk …
Voorsteden (vd 50 grootste steden in FR) zijn gewoon BOMMEN …
Heel vreemd…..alle reacties van de lezers van Tissen z’n columns zijn foetsie
Censuur? Foutje?…schijnbaar wordt de uitwisseling van gedachten steeds moelijker
dit is geen goed teken 🙁
@R : I’m NOT kidding U
@romain : Nee, storingkje of zo, er zat voor zover ik het kon zien geen ‘verdachte materie’ onder de ingestuurde reakties.
En ik kan het weten 🙂
@KTM,
Ze waren weer reacties aan het verwijderen en er werd om opheldering gevraagd.
Ook de reactie van Tissen zelf waarin hij aangaf dat hij NIET degene is die reacties verwijderd is weggepoetst. Bij de derde refresh waren alle reacties “op hidden” gezet.
Oftewel, same sh*t, different day daar bij RTZeur.
@Mertin :
WOOOWWW !!!
Tissen’s reaktie(s) OOK ..?
Da’s ONGEKEND, ècht …
Jullie lopen me hier toch niet te dissen hè ? hoop ik …
Voorlopig houd ik het (ondanks alles) op een computer-/server-storinkje.
Ben namelijk niet zo van die ‘conspiracy side’ …