De laatste tijd houden we ons nog altijd bezig met corona en alle beklemmende maatregelen die de regering daarom heen heeft gecreëerd. Ook houden we ons bezig met de schokkende onthullingen in de showbizz wereld. In het wereldje waar o.a. een rappe zanger met de naam Ali B, ook wel Ali Z genoemd, de naar roem hunkerende zangtalentjes voorzag van zangzaad, bijgenaamd Ali Z dus. Als zangcoach zoek je graag naar een sexy manier om iemands zangtalenten naar een hoger niveau te krikken. Ach ja, een handelwijze die we in alle markten terug zien. Kijk naar beleggers die vanuit hun bureaustoel de waarde van hun belegd vermogen op een sexy manier omhoog willen krikken. Ooit ga je op je muil maar dat is pas op het moment dat je wel heel erg lekker gaat en denkt dat niets je tegen houdt om op spannende wijze je geld te verdienen. Het is maar hoe je het ziet. Sorry voor deze ondeugende inleiding, het zit helaas in mijn aard. “Zijn wij niet allen zondaars,” zei ooit de dominee in de kerk.
Barometer voor beleggersangst
Wat ik echter ook zie gebeuren is dat bijna niemand in ons hippe kikkerlandje nog let op de spannende bewegingen op de beurzen. Daar waar de beursbarometers behoorlijk van slag raken door het gedrag van nerveuze beleggers. De afgelopen week waren er flinke dalingen van verschillende beursindexen. De VIX-index zou zo maar flink omhoog kunnen schieten de komende dagen, weken, maanden. De volatiliteitsindex geeft aan hoe beweeglijk de koers van een aandeel of een index is. Hoe hoger de beweeglijkheid, hoe hoger de stand van een volatiliteitsindex als de VIX. De VIX-index is de barometer voor beleggersangst. Er zijn meerdere economische factoren, zoals de beweeglijkheid in consumentenprijzen, renteschommelingen, valutaverschillen en handelsvolume van de bulkscheepvaart die duiden op economische opleving of neergang.
Volatiele cryptovaluta
Momenteel is op vele fronten een neergang zichtbaar die beleggers nerveus maken. Als beursdalingen worden opgemerkt door de mainstream media dan is het oppassen geblazen omdat particuliere beleggers dan wakker schrikken en de bank opdracht geven om hun stukken te verkopen. Beursdalingen wordt dan meestal versterkt. Soms vindt een opleving plaats als professionele beleggers ‘goedkope’ aandelen opkopen. Het werkelijke “beleggersspel” is echter ondoorgrondelijk. Op momenten dat beursindexen flink op en neer stuiteren kan er zomaar paniek uitbreken als iedereen tegelijk naar de uitgang holt. Meerdere beursexperts vrezen daar al een paar jaar voor. Wat vrij nieuw is in beleggersland is beleggen in cryptovaluta. Bitcoin is de bekendste en heeft een top bereikt van bijna 65.000 dollar in november 2021. Daarna is de waarde bijna gehalveerd naar ruim 34.000 dollar op 22 januari 2022. De rollercoaster van deze volatiele cryptomunt zegt niet veel over de economische ontwikkelingen en is vooral speculatief. Daarom zal ook het vertrouwen in deze digitale munt weg vallen als alle economische barometers lage druk aangeven.
Groot protest
Als de druk nog verder zakt zouden de opeenstapeling van slechte economische factoren makkelijk een diepe depressie kunnen voorspellen. Met een zware storm op de financiële markten als aandelen massaal in de uitverkoop gaan. Er heerst veel spanning in de huidige samenleving. Niet alleen door de repressieve coronamaatregelen maar ook door de hard oplopende inflatie die zich wereldwijd manifesteert. In veel grote steden in heel Europa gaan demonstranten massaal de straat op om te protesteren tegen het regeringsbeleid van de nationale regering. De protesten keren zich veelal tegen bewegingsvrijheid en vaccinatiedwang maar ook om de verborgen armoede die zich begint te manifesteren onder de lagere inkomens. De protesten zijn zo groots geworden dat steeds meer mensen niet schromen om aan te sluiten. Opvallend is dat de protesten, hoe groot ze ook zijn, nauwelijks aandacht krijgen in de mainstream media. Soms een kort fragment op TV maar in de actualiteitenrubrieken wordt nauwelijks aandacht geschonken aan de grootse demonstraties, terwijl op twitter, telegram en youtube volop beelden worden getoond van volgepakte pleinen en straten in ontiegelijk veel Europese steden.
De macht van “BIG”
Het lijkt of de pers de groeiende onrust bewust bagatelliseert. Best vreemd als we in aanmerking nemen dat de beelden van demonstraties van de ‘gele hesjes’ in Frankrijk, die begonnen in november 2018, volop werden getoond door de massa media. Over de vele gewonden door buitensporig politiegeweld horen we dan weer niets. Alleen Amnesty International besteedt er aandacht aan. Politiegeweld roept meestal tegenreacties op en dat voorspelt weinig goeds als de protesten in Europa verder in omvang toenemen. Dit is ongekend terwijl ‘boze tongen’ beweren dat de media-aandacht bewust onder tafel wordt gehouden. Het is geen geheim meer dat de mainstream media voor een groot deel in handen is van machtige mediagiganten. Tegenwoordig vaak aangeduid als Big Media. Steeds vaker gebruiken we de termen: Big Tech, Big Farma, Big Brother, Big Financials, en noem maar op. En niet te vergeten Black Rock, Vanguard, de FED en de ECB, en uiteraard het WEF. Daarmee is het cirkeltje rond en snappen de meeste lezers hier waarom we de straat op moeten. Ik beëindig deze column met de titel: als de financiële markten crashen, wat dan? Iedereen mag antwoorden.
GW
Rectificatie in deze zin: “De protesten keren zich veelal tegen bewegingsvrijheid…..”
Moet uiteraard zijn: tegen inperking bewegingsvrijheid!
De beurzen zijn geen indicator voor het welzijnsniveau in een land.
De motor van elke economie is productiecapaciteit.
Tot een aantal jaar geleden, was de ” Westerse wereld ” de grootste producent ter wereld.
Maar zoals dat in de geschiedenis vaker voorkomt, is door hebzucht gedreven, die productie capaciteit verhuisd naar met name Azie (China, India, Korea etc.). De gevolgen van het verhuizen, meer winst voor de eigenaren, vanwege, goedkope arbeid etc.
De grote multinationals hebben hiervan geprofiteerd, de Westerse consument totaal niet.
We zien steeds meer de gevolgen van deze verhuizing. Zo neemt het welzijnsniveau in Azie veel meer toe (salarissen in China verdubbeld in vijf jaar), als in de ” Westerse wereld “.
Om te voorkomen, dat het welzijnsniveau in de ” Westerse wereld” snel gaat afnemen, grijpen politici naar de bekende trucjes uit de geschiedenis.
Men denkt (? onbenullen) dat welvaart mogelijk is door het printen van geld.
Als dat waar was, had Zimbabwe (of Venezuela) het meest welvarende land ter wereld geweest!
Een lening, die wordt omgezet in productiecapaciteit zal bijdragen tot een hoger welzijnsniveau, maar een lening, die wordt geconsumeert, levert alleen maar inflatie op.
Zo hebben de Amerikanen onder mooie namen (politici verzinnen het, waar je bij staat), gewoon geld geprint (QE) en uitgedeeld aan de boze burgers (feitelijk omkopen, om de macht te behouden. de zwakheid van een democratisch stelsel).
Ook in Europa werd het steeds gekker de geldpers (geldverruiming) draait nog steeds op volle kracht.
Maar dat kapitaal wordt niet gebruikt om de productiecapaciteit uit te breiden. Nee….het verdwijnt in diepe zakken, die geen enkele tegenprestatie leveren voor onze maatschappij.
De waarde (koopkracht) van de valuta (Euro, US dollar etc.) neemt dus verder af (inflatie).
Wel consumeren, maar niet meer produceren….dat is een slechte cocktail.
Hoge inflatie laat de beurzen oplopen, maar dat zegt dus niks! Het welzijnsniveau is de belangrijkste graadmeter.
Wat we meemaken is een verschuiving van de macht…..van de ” Westerse wereld, naar Azie” .
En dat is geheel terecht, immers werken de Chinezen veel harder, als de luie, verwende Amerikanen en Europeanen.
Soms is het eenvoudig om de toekomst te voorspellen.
Over een jaar of tien rijden alle Chinezen in een electrische auto (door hun zelf gemaakt) en wij gaan dan op de electrische fiets (geimporteerd uit Azie) naar de voedselbank.
Als de markten crashen, dan kunnen de zombiebedrijven (sommige als gevolg van Corona maatregelen) geen geld meer ophalen. Sommige nationale trotsen bijvoorbeeld hadden nog het idee om geld op te halen in de vorm van uitgifte van aandelen op de beurs i.p.v. leningen of leningen converteren in een dergelijke kapitaalinjectie… dat wordt dan moeilijker. Rente zal stijgen, omdat liquiditeit minder wordt. Gevolg… consument trapt op de economische rem. Pensioenfondsen zullen dan weer moeten korten, gevolg.. de economische meest koopkrachtige groep koopt hun campers en oude motoren, etc.. niet meer… Nee, de beurs heeft wel impact op de economie. Sterker nog… als huizenprijzen dalen, dan merken we dat in de statistieken pas over enkele maanden. Jaap Duin de beleger die wel eens voor de Telegraaf een column had beschreef het goed… statistiek is altijd terugkijken… daarom snap ik niet dat ze het hebben over transitory inflation…
De daling op de beurzen zet door vandaag. Als Big Tech, Big Farma en Big Financials en de rest de komende weken en maanden een kopje kleiner worden gemaakt dan zal de beursellende met de enorme kapitaalvernietiging doorsijpelen naar de samenleving. We hebben met lede ogen het kapitaal zien toevloeien naar de Big Boys(sorry dames), daar waar Black Rock en Vanguard het kapitaal van de elite naar toe brachten. Het goedkope geld van de centrale banken werd ingepikt door de superrijken en krikte het belegd beurskapitaal naar ongekende hoogte.
Bij een beurscrash gaat dat kapitaal in rook op. De grote verliezers zijn de particuliere beleggers, de pensioenfondsen en uiteindelijk de complete samenleving. Als de pensioenen van 3,5 miljoen Nederlanders worden gekort en bedrijven op de fles gaan wordt de economische ellende compleet. Zal de inflatie omkeren naar deflatie door vraaguitval. Of misschien de andere kant op naar hyperinflatie. Dat gebeurt pas nadat de centrale banken in paniek stimulerende monetaire actie ondernemen en goedkoop geld naar de massa uitdelen, dan volgt hyperinflatie. Door de eerdere renteverlagingen en opkoop van schuldpapier ging het goedkope geld naar de financiële markten zodat de elite er mee vandoor ging.
Een beurscrash zorgt voor een algehele correctie waar niemand blij mee zal zijn. Kent alleen maar verliezers. Stand van de AEX om 11:55 uur vandaag: min 1,9 procent! Daling gaat hard. Mogelijk doet de spanning in Oekraïne er een schepje bovenop.
Beurstechnisch mag je eigenlijk niet klagen. Afgelopen 10 jaar is de AEX van 350 naar bijna 850 gegaan….en nu dus gezakt tot 750….Ook al zou eea nog eens 20% dalen tot 600 dus, dan nog spreek je over een gemiddeld rendement van 6 a 7% per jaar over een periode van 10j.
Natuurlijk zegt een beurs niets over NL of DU/BE……omdat bedrijven nu eenmaal globaal geld verdienen en er zijn nog regio’s genoeg waar de comsumptie (en dus de productie) groeit.
Ik ben het 150% eens met het idee dat EU een verloren zaak is. Weinig en onbetaalbare productie, schulden die we nooit meer kunnen terugverdienen, een onbetaalbaar sociaal systeem en een bevolking die elk jaar grijzer wordt (minder consumptie/meer sociale uitgaven)….maar bovenal een soort van besef dat alles maar ‘gratis’ moet zijn.
Of het nu gaat over de gezondheidszorgers, het onderwijs, defensie, infrastructuur, ….iedereen moet er mensen en budget bij hebben….alleen vergeten we dat we bijna geen werkende sponsors over hebben. Neen dus….erg hoopvol ziet het er allemaal (ook op de beurs) niet uit.
Moet er een oorlog tussen Rusland en Oekraïne komen en het Westen gaat Rusland straffen met zeer zware economische sancties, zoals Rusland uit de SWIFT gooien. Ten eerste zal Rusland Europa dan helemaal geen gas meer leveren, met als gevolg exploderende gas- en stroomprijzen. Zal ten tweede dan ook de huidige financiële en economische systeem voorgoed verwoest worden?
Bewust wordt een oorlog tussen Oekraïne / het Westen tegen Rusland (en niet andersom) gecreëerd om de aandacht van het failliete Westen te verbloemen. Het Westen is financieel en politiek gezien volledig failliet. De (westerse)kat in het nauw gaat rare dingen doen om de eigen schuld te trachten in de schoenen van Rusland te schuiven. Daarom de ophitsende artikelen in de MSM.
Als de gaskraan dichtgedraaid wordt, is het Westen reddeloos verloren. Ruim een derde van het gasverbruik komt vanuit Rusland naar het Westen.
Westerse (EU / USA) Hoogmoed komt voor de val. En ook het Corona gedoe wordt gebruikt om het westerse faillissement nog even uit te stellen.
Dag Europa, dag USA. Door eigen politieke toedoen om zeep geholpen. De politici worden weer eens “ bedankt”.
Arme wij, kinders en kleinkinderen
Helemaal eens met Jan… nog maar even vlug wat camping gas in flessen inslaan
En wat zal er dan in onze politiek en samenleving gebeuren wanneer Europa echt helemaal zonder gas komt te zitten?
Dan kun je het alleen nog maar warm krijgen door in je huis te gaan rondrennen, waarde “Wajongen” hihi
We hadden de nieuwe week ook positief kunnen beginnen. De WHO kondigt (voorzichtig!) het einde van de pandemie in Europa aan. Boris Johnson kiepert in Engeland (puur om politieke redenen) alle coronamaatregelen in de prullenbak.
Iedereen opgelucht en blij? Niet dus. Wat moet Rutte nog vertellen bij zijn volgende covidshow? En wat de driedubbel geprikten?
Het angstvirus heeft eindelijk wel de aandelenbeurzen bereikt. De AEX is dit jaar al zo’n 50 punten kwijtgeraakt. Niet aan covid, maar aan inflatie- en rentebeslommeringen. Wordt een zweterig weekje voor de handel. Nog afgezien van Poetin.
Hadden wij ook maar een Brexit… misschien waren Shell en Unilever dan wel gebleven en dan hadden we hetzelfde Corona-beleid als in Ierland en VK.
Euro gaat instorten, zeker als we zonder gas en olie zitten.. Britten hebben ten minste nog wat resources in de Noordzee, zolang de Schotten zich niet afscheiden. Britse Pond staat er veel beter voor… Denk dat de Schotten nu wel drie keer nadenken om in de EU te gaan zitten
Stort de Euro in, dan kunnen wij nog veel meer inflatie verwachten en zullen Europese regeringen de sociale zekerheid dan domweg stopzetten, om met dat uitgespaarde geld werkenden enorme lastenverlichting te geven?
Ja “Dr”Mark ; de Overheid gaat je wajong-uitkering vèt afbouwen. In combinatie met flink oplopende levenskosten betekent dat dat je levensniveau er uiteindelijk aan onder door zal gaan. Want volgens mij ging je vraag daar over. Gelukkig rook, drink of blow je niet, zoals het een “Dokter” trouwens betaamt hihi
Volgens de huidige kabinetsplannen zal het kabinet alleen maar de jonggehandicaptenkorting van Wajong’ers vanaf 2024 met 400 Euro per jaar verlagen, terwijl de bruto-Wajong mee zal stijgen met de extra verhoging van het Wettelijk Minimumloon met 7,5%. In de Bijstand zal de dubbele algemene heffingskorting vanaf 2025 versneld afgebouwd worden, terwijl de Bijstand zelf ook mee zal stijgen met de extra verhoging van het Wettelijk Minimumloon met 7,5%. Zie https://www.cpb.nl/sites/default/files/omnidownload/CPB-Notitie-Analyse-economische-en-budgettaire-effecten-coalitieakkoord.pdf “Analyse economische en budgettaire effecten van het coalitieakkoord”.
Maar zijn er al plannen binnen elitekringen om alle uitkeringen als de Bijstand, Wajong, WAO, WIA en de AOW fors te verlagen, René Bahlmann?
Eenvandaag: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/met-alleen-aow-kan-jobien-amper-rondkomen-een-koekje-bij-de-koffie-kan-ik-niet-meer-betalen/ “Met alleen AOW kan Jobien amper rondkomen: ‘Een koekje bij de koffie kan ik niet meer betalen'”.
Ik lijk wel een beurscommentator die op het juiste moment een column met een spannende titel lanceert. Toch bezit ik geen enkel voorspellend vermogen en roep ik maar wat op basis van eigen waarneming. Wat we vandaag zagen was een spannende beursdag met diep rode cijfers. Heel opvallend veerden de indexen in de VS vanuit een gevaarlijke diepte eind van de middag ineens flink op na 18:00 uur NL-tijd. Mogelijk dat een bankier van de FED een opbeurende uitspraak of toezegging heeft gedaan. Zalvende woorden hebben in het verleden vaker geholpen maar altijd tijdelijk.
Voorlopig zijn er volop onzekerheden en daar houden beleggers niet van. Het was in de VS kopen op de dip en zoiets vindt in Europa de volgende dag navolging. De vraag is hoe lang. Er zijn geopolitieke spanningen en er heerst sociale onrust onder de bevolking in Europa. Nu corona op z’n retour is blijft in veel EU-landen de verdeeldheid vanwege de CTB nog volop aanwezig. Door de hoge inflatie neemt ook de sociale onrust toe. Ook belet de enorme schuldenberg de economische groei. Met zoveel onzekerheden zullen de koersschommelingen nog wel even aanhouden.
Wie gelooft nu nog in nieuwe stimuleringsrondes van de centrale banken? Dat spelletje kan niet eeuwig duren, het geloof in het fiat geldsysteem zou gaan wankelen als opnieuw blijkt dat het goedkope geld voornamelijk toevloeit naar de elite. Het vertrouwen bij de massa daalt snel door de vele vreemde beleidsmaatregelen van overheden en monetaire beleidsmakers. De vraag is wanneer de vlam in de pan slaat. Niet als Rusland de gaskraan dicht draait. Misschien wel als de Westerse landen sancties afkondigen als de Russen aan de grens met Oekraïne niet rechtsomkeert maken. Of is het de onverwachtse beweging uit onbekende hoek.
Even iets anders, over cryptootjes. Het Tipke van de Maand (Jaar ?) van ondergetekende :
Reggie Middleton heeft voor zijn Veritaseum (VERI) zijn patent in de VS een maand geleden toegezegd gekregen. Na ruim een jaar geleden te zijn veroordeeld door de SEC tot het betalen van een boete van 10M$, die hij netjes heeft betaald trouwens. Ongekend, die (gecalculeerde?) agressie van de Am. Overheid. (de VERI ging sindsdien grofweg van 10 (ikke kopen hè ?) naar 180$. Nu even terug naar 85$. Een koopmomentje “?”
Helaas is er (nog!) maar één beurs (mercatox.com) die dat ding verhandelt. Het cryptootje heeft een ENORME potentie naar ’t schijnt, maar ’t blijft natuurlijk altijd “linke poep”.
Afijn, jullie zoeken het maar lèkker uit in cryptoland.
Heb ik ook altijd gemoeten. Wellicht dat ik daarom rondblaas in een 911 Carrera die me een investering in ’14 van 20€ (DOGE) heb gekocht heheh
@Dhr Welbergen :
“Daarom zal ook het vertrouwen in deze digitale munt weg vallen als alle economische barometers lage druk aangeven.”
Wacht maar eens totdat de (totààl failliete) Overheden (=banken die erachter zitten) een “omgekeerde bankoverval” gaan uitvoeren en de spaartegoeden, na een 2-weekse bankensluiting à la Cyprus, ineens 30% minder bevatten.
(pas) Dàn komen de crypto’s, mits in eigen wallet opgeslagen, ineens “gruwelijk” in het zicht van de Gewone Burgers vanwege de “onconfisceerbaarheid” ; DAN gaat het “cryptofeestje” pas ècht “van bil”.
Althans, dit is mijn even Bescheten als Bescheiden Mening in Deze hihi
https://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO1&Sect2=HITOFF&d=PALL&p=1&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsrchnum.htm&r=1&f=G&l=50&s1=11,196,566.PN.&OS=PN/11,196,566&RS=PN/11,196,566
Zoals vaker geschreven we gaan argentijnse toestanden tegemoet en beurzen
die nog veel hoger gaan.
https://tradingeconomics.com/argentina/stock-market
wilt u er ook bijstaan in de biflatie top 100?
stuur dan een brief of kaartje aan :
waar is [email protected]
in deze reeks zijn ook verkrijgbaar:
de snoeischaar met : ik doe wat ik moet doen.
moerstaal met : laat het gras maar groeien.
Couleur met : poehetiek
En DrM met : Sjeeszus Redt!
Leg ze allemaal op uw platenspeler!
Van Arcade!
DOE HET NU!
voor het te laat is!
want zoals altijd op biflatie is t 5 voor 12
en neehee, mijn klok staat niet stil
sinds 2008