Het is Nassim Taleb die dit zegt: “If you don’t have tail insurance, you don’t have a portfolio. Your portfolio is going to blow up.” Misschien zegt de naam u niets, maar dat is dan een gat in uw kennis van beleggingen, beurs en economie. In dat geval vullen we dat gaatje even op, toch? Zo niet kan het heel goed als opfrissing dienen. Nassim Taleb (geboren 1960, Libanon) is een van zeer weinigen die de Kredietcrisis van 2008/2009 zagen aankomen. Hij publiceerde er in januari 2008 het boek ‘The Black Swan’ over. Vertaald in het Nederlands als ‘De Zwarte Zwaan”. De ondertitel luidde: ‘de impact van het hoogst onwaarschijnlijke’. By the way: dit Coronavirus had ook voorkomen kunnen worden! Of toch zeker zou de wereld hier veel beter op voorbereid kunnen zijn! Hadden ze dat boek maar moeten lezen hé… Leest u nog wel een iets?
Verzekeringen
Net dat ‘hoogst onwaarschijnlijke’ is wat een beleggingsportefeuille meestal naar de verdommenis helpt. Vergelijk het met de kans op een pandemie, om in de actualiteit van de Coronavirus saga te blijven. Wie was voorbereid op zoiets? Welk land ook heeft zich voorbereid op een internationale ramp? Nou, verschillende Aziatische landen dus. Die een korte, hevige pijn moesten verduren maar de eerste zijn die herstellen. Tja, ze hadden de slechte ervarigen rondom SARS opgedaan. En daarvan geléérd! China is reeds bezig de productie te hervatten, op te drijven, als Fabriek van de Wereld. Het Westen, Europa en de VS? Laat staan het werelddeel Afrika. Alleen dit laatste mag vergeven worden omdat het arm was, is en helaas nog heel lang zal blijven. Het is net als met verzekeringen. Je verzekert jezelf, je bezittingen, huis, auto…in de hoop dat je die verzekering nooit nodig zult hebben. Tot de dag dat…je ze broodnodig hebt. Altijd onverwacht, altijd ongedacht.
Koop ze toch maar
Zo gaat dat ook met een beleggingsportefeuille. Een (klein of groter) percentage goud diende altijd al als verzekering. Daar is de afgelopen jaren bitcoin et al. bijgekomen. Zelfs voor wie totaal niet geïnteresseerd is in dit soort (niet meer zo) ‘alternatieve’ beleggingen. Koop ze toch maar, want het zijn net deze die uw portfolio van de ondergang kunnen, zullen redden. Niet alleen Nassim Talib of ondergetekende zeggen dat. Ook Forbes Sound Money (gezond geld) bijvoorbeeld met ‘5 Charts That Show Why Gold Belongs In Your Portfolio Now’. En in verband met genoemde digitale munten: leest u vooral het volgende artikel. ‘Here is How Your Portfolio Would’ve Performed w/ 1%, 5% and 10% in BTC’. Blijkt dat hoe meer cryptomunten (en zeker bitcoin) uw portefeuille bevatte, hoe hoger uw return. Dat was zo vijf jaar teruggekeken. O.i (geen financieel advies) zal het de komende vijf jaar niet anders zijn.
‘Portfolio 4 – 10% Bitcoin
Portfolio 4 (10% BTC) | 1-Year ROI | 3-Year ROI | 5-Year ROI |
---|---|---|---|
Stocks 45%/Bonds 45%/10% BTC | 32% | 102% | 418%’ |
De geschiedenis rijmt
Wanneer het verleden een gids kan zijn voor de toekomst… Daar bestaat een Engelstalige uitspraak over. ‘History doesn’t repeat itself but it often rhymes‘. Er zijn wel degelijk zeer belangrijke lessen te trekken uit het verleden. In het algemeen, in het leven, en zeker ook in verband met investeringen. Op de lange termijn zal een beurs altijd de bedrijfswinsten (of verliezen) weerspiegelen. Maar dan spreken we over een termijn van vijf tot tien jaar en langer. Op kortere termijn wilt u toch ook nog wel iets verdienen, veronderstellen we? Dan is psychologie een veel betere leidraad. Daar schrijft bijvoorbeeld Talib ook over. Veel nuttiger is het de psychologie van ‘de belegger’ te bestuderen, doorgronden. Dan zult u tot de conclusie komen dat het fear en greed zijn die de beurs, élke beurs, drijven. Angst en hebzucht. Elke dag weer…
Tip
We gaan u hieromtrent een tip geven. Volg steeds de Fear and Greed Index op. Die meet de mate van angst en hebzucht die er in de cryptomarkt zit. Kijk ernaar…en doe het tegengestelde van wat u zou willen doen. Hoe meer anderen (de zwakke handen) crypto verkopen, hoe meer u moet kopen. Het omgekeerde geldt ook (weer géén financieel advies, u begrijpt…) Hoe hebzuchtiger anderen zijn (de meerderheid der cryptobezitters) en kopen, hoe voorzichtiger u moet zijn. Dat is de tijd om net aan de verkoopzijde te staan. ’t Heet contrair beleggen, en zo’n Index is daar een prima leidraad voor. CNN heeft een Index voor aandelen en beleggen in het algemeen. Alternative.me heeft er een voor Crypto. Check it out!
Op http://dft-podcast.libsyn.com/rel-nederland-itali-hoe-vermijden-we-een-eurocrisis “Rel Nederland-Italië: hoe vermijden we een eurocrisis?”.
Taleb heb ik al goeroe wel hoog zitten, lekker eigenzinnig en contrair, maar ook heel wetenschappelijk qua benadering. Hij gelooft niet in ‘de wet van de grote getallen’, waar het grosso modo van de wetenschappers vrijwel meteen me instemmen. Juist zo’n coronavirus is niet op kansen te berekenen in die wet van de grote aantallen. Hij zal wel weer baat hebben bij de wanorde.
Hoewel ik het niet eens ben dat je alles altijd moet afdekken. Ik verzeker ook bijna niets en als er een keer wat gebeurd betaal ik het dan gewoon, dan kan makkelijk met het geld wat ik anders kwijt was geweest aan verzekeringen.