Het is een rare wereld waarin we leven anno 2021. Er gebeuren vreemde dingen waar we geen invloed op hebben. Globalisering, polarisering, onderwerping aan noodwetgeving door een pandemie en noem maar op. De wereld verandert zo snel dat het lijkt of we de regie kwijt zijn. Democratie lijkt te zijn uitgedoofd en censuur is in. Regeren is alleen nog voorbehouden aan de kapitaalkrachtigen in deze maatschappij. Geld maakt macht. Het kapitaal bezit de macht. Kapitalisten voelen zich verheven boven de massa en vormen als zodanig een elitaire club. Vooral in dit tijdperk van enorme inkomens- en vermogensongelijkheid. Het verhaaltje is genoegzaam bekend dat de 10 procent superrijken ongeveer 70 procent bezitten en de resterende 90 procent onderlaag mag het doen met de overblijvende 30 procent van het wereldwijde kapitaal.
Wie regeert de wereld
Klein geld stroomt als een magneet naar het grote geld volgens een ongeschreven wet van het geld. De bewegingen in een sterk wisselende kapitalistische dan weer socialistische maatschappij zijn te vergelijken met de natuurlijke processen op onze aardkloot die de mensheid probeert te beïnvloeden maar tot op heden nooit is gelukt. Bovenmenselijke ongeorganiseerde processen zijn niet te beïnvloeden door menselijke sturing. Dus niet zoiets als het klimaat maar vaak wel het milieu. In de mensenwereld zijn bestuurders aangesteld die sturing moeten geven aan de complexe societas op verschillende niveaus. Een gemeentebestuur, bestuur van de sportclub en verenigingsleven, en nu volgen de hoofdletters, Provinciebestuur, Kabinet en Parlement, Europese Commissie met Europees Parlement, en dan de eliteclubjes van WEF, IMF, VN, WHO enzovoort. Zij denken dat ze de wereld regeren. Mede door de globalisering bestaat er een oerwoud aan elitaire clubjes waar bijvoorbeeld gesjeesde politici met binding aan het kapitaal nog een grijpstuiver kunnen meepikken.
Internationale machtsstructuren
Vanuit de optiek van de elite moet de wereld geregeerd worden door intellectuelen verbonden aan machtige instituten zoals centrale banken, IMF, WEF enzovoort. Dit fenomeen was sinds de opkomst van de globalisering nooit eerder zo nadrukkelijk aanwezig. Het geld dat rond tolt in de samenleving vindt als vanzelf een weg naar boven, wordt als een magneet aangetrokken door het grootkapitaal. Kijk naar de financiële markten. Het kapitaal dat wordt beheerd door overheden en de machtige globalisten. Regeringen en multinationals vormen internationale machtsstructuren. Zelfs de overheid van een klein polderlandje is gedwongen aan dit machtsspel deel te nemen. Als NL dat nalaat dan laten de machtige multinationals Amsterdam en Rotterdam links liggen. Als de NL-regering de belastingontwijking van de multinationale bedrijven niet oogluikend toe staat dan vertrekken multinationals zoals bijvoorbeeld techbedrijf Uber met hun holding uit Amsterdam. Dan lijd je gezichtsverlies als je geen vestigingen huisvest van multinationale ondernemingen. Maar wat koopt de belastingbetalende burger daar voor.
Burger draag netjes belasting af
Het financieel onderzoek platform Follow The Money(FTM) publiceerde onlangs voor de zoveelste keer een artikel over de belastingontwijking van een multinational. Nederland speelde weer eens een sleutelrol. De fiscale trucjes van deze criminele bedrijven zijn al jaren bekend maar worden nog altijd gedoogd. Het zijn de bekende constructies om leningen met hoge rentetarieven via dochterondernemingen aan te gaan. Door de hoge rentelasten dalen de winsten voor de Nederlandse vennootschapsbelasting. Het zijn zogenaamd legale constructies die u en ik als belastingplichtige particulieren onderling nooit kunnen aangaan. Het enige wat wij kunnen doen is netjes onze belasting afdragen. Wat zeg ik, we hoeven er zelfs niets voor te doen. Het gaat automatisch via de werkgever, de uitkerende instantie of het pensioenfonds die inhoudingsplichtig zijn voor de loonbelasting. Fiscale spelletjes zijn voor de burgers niet weg gelegd.
Waar blijven onze Kamerleden
Toch komen de multinationals er al jaren mee weg. In ons kleine polderlandje zijn we heel goed om de Belastingdienst te wijzen op de schaamteloze manier van belastingheffing en het uitvoeren van de toeslagenwet. Is nog redelijk van dichtbij en begrijpelijk te volgen. Echter, wanneer het gaat om de criminele praktijken van internationale multinationals dan zijn onze Tweede Kamerleden niet thuis. Heel vreemd. Het zijn hooguit wat onderzoeksjournalisten die daar hun werk van maken. Waar blijven onze Kamerleden? Zouden ze hun handen niet durven branden aan het grootkapitaal? Bang om na hun politieke carrière niet ergens commissaris te worden bij Shell, Unilever, Uber of bij de Big Tech of Big Farma?
GW
Natuurlijk sla je de spijker weer op z’n kop, Gerrit.
Maar wat eigenlijk nog veel idioter is, is dat diezelfde burger straks toch weer steun aan diezelfde elitaire politici.
En diezelfde elite partijen uitsluiten samen te willen regeren met partijen die hun gezonde verstand gebruiken. Want …’populisme”
Een goede politicus is nu eenmaal een ‘populist’. Dat is een GeuzenNaam!!!
https://www.youtube.com/watch?v=GZX3QTNx83c
Actueel blijkt toch overduidelijk wie de macht heeft: ‘Code Rood’, wegens ‘maatschappij-ontwrichtende’ (weers-) omstandigheden, midden in de tweede (virus-) lockdown. En bij voorbaat NJET! tegen een ‘dreigende’ Elfstedentocht.
Kapitaal is geen partij voor de natuur, dat zou eindelijk wel eens mogen doordringen.
Klopt helemaal. Cijfertjes zijn ongelofelijk flexibel en op te rekken. Met grondstoffen en energie is het op een bepaald moment gewoon klaar. De laag onder het hele circus, wat velen compleet uit het oog zijn verloren.
Teveel hokjesdenken, ook hier. ‘Ja, hallo, we hebben het over economie en niet over ecologie’.
Juist nu zouden we moeten beseffen dat het één niet kan worden los gezien van het ander. De onderlinge samenhang van alle op elkaar inwerkende verschijnselen was nog nooit zo duidelijk.
Economische belangen hadden steeds voorrang op het belang van onze leefomgeving. Dat wreekt zich in de gevolgen, o.a. vanuit een hopeloos aangetaste biodivesiteit en klimaatveranderingen die de traditionele maakbaarheid en economische groei (zonder de noodzakelijke, fundamentele transformatie) laten vastlopen.
De tijd van economie sec is voorbij.
Je ziet nu een oproep van een aantal (zuidelijke?) economen om de overheidsschulden in handen van de ECB kwijt te schelden. https://www.andereuropa.org/20235-2/
En als we nu eens collectief de hardheidsclausule inriepen bij de fiscus? https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/standaard_functies/prive/contact/rechten_en_plichten_bij_de_belastingdienst/hardheidsclausule