Door de vallende lira en de stijgende inflatie kan Turkije de bron zijn van een wereldwijde financiële crisis. Het gaat steeds minder met de Turkse economie. Deze website verwijst naar navenante situaties uit het verleden. ‘Zoals Thailand ruim twintig jaar geleden en de Amerikaanse huizenmarkt tien jaar geleden‘. Turkije heeft 400 miljard aan buitenlandse schulden, die moeten terugbetaald in nu veel duurdere buitenlandse valuta. Dit jaar alvast voor meer dan de helft. Een wanbetaling kan de Europese banken op hun grondvesten doen daveren, vooral in Italië en Spanje, aldus hoogleraar banking & finance Harald Benink van de Universiteit van Tilburg. Maar ook Franse en andere Europese banken hebben een aanzienlijke blootstelling in de boeken staan.
Grootste default aller tijden?
Door de vrije val van de Turkse lira, wanneer Turkse handeleraars minder kunnen exporteren en de lokale prijzen blijven stijgen voor de gewone burger, kan de economie snel instorten. Als het land zijn schulden niet meer kan terugbetalen, komt de rekening bij de buitenlandse – westerse – banken te liggen. Kredietbeoordelaars waarderen die schulden dan af en al deze schuldheisers dienen voorzieningen te nemen. Vandaar de koersdalingen van hun aandelen en de waardevermindering van de euro. ‘Dit kan een wereldprobleem worden, de ballon staat op knappen‘, waarschuwt Osman Zaim, hoogleraar economie aan de Kadir Has Universiteit in Istanbul. Turkije wordt ingeval van wanbetaling de grootste default aller tijden, aldus Zerohedge.
Turkse economie in de problemen
President Erdogan houdt van groots en opvallend. Vooral dan in beton en infrastructuur. Zo liet hij zijn land 15 jaar lang volbouwen met ‘woningen en flats, winkelcentra, kantoren, ziekenhuizen, treinstations: het kon – en kan – niet op’. Zo is onder veel meer het grootste vliegveld ter wereld in aanbouw nabij Istanbul. Maar ook particulieren deden enthousiast mee en ‘kochten auto’s, huizen en wat al niet op krediet’ Het verklaart mee Erdogans populariteit en liet hem toe een alleenheerschappij te vestigen. Die bouwwoede was en is in se positief want zeer stimulerend voor de plaatselijke economie. Ware het niet dat alles gefinancierd werd met goedkoop geld, met leningen in buitenlandse valuta en tegen heel lage intresten. Goedkoop geld? Dit roept inderdaad reminiscenties op aan vorige wereldcrises, herinneren we onszelf zo Thailand en de VS. ‘Het land is jarenlang op de pof gegroeid’ aldus een plaatselijke financieel consultant en gewezen bankier in Londen. Daar lijkt nu abrupt een einde aan te komen. Ondanks dat de Turkse lira weer wat hersteld door immense inspanningen van de Turkse centrale bank is het de vraag hoe veel het kost om de illusie levend te houden. Als dit maar geen domino-effect betekent voor de rest van de wereldeconomie; de financiële wereld houdt haar adem in voor wat komen gaat.
Een giftige mengsel, namelijk dit gedoe met Turkije in combinatie met Trumps handelsbeleid en de Brexit. Is de kans groot dat de volgende financiële crisis en de daaropvolgende economische recessie vele malen erger zullen zijn dan de kredietcrisis en de afgelopen Eurocrisis samen?
Ik denk niet dat dit kabinet Rutte III een nieuwe financiële crisis zal overleven wanneer er daardoor extra bezuinigd en hervormd moet worden. Waardoor de kans groot wordt dat partijen als FvD en/of de PVV aan de macht komen.
En dat zou weleens een verademing kunnen worden. Eindelijk partijen die luisteren naar het volk in plaats van politiek correcte nonsens te verkondigen. Eindelijk partijen die onze portemonnee niet meer ongelimiteerd aan de Brusselse elite uitleveren. Eindelijk partijen die de sleutel van het Hollandse huis weer zullen terugvorderen i.p.v. grensbewaking op te heffen. Eindelijk partijen die zullen stoppen met uitkeringen aan Turken die villa’s in Turkije hebben. Eindelijk partijen die het aantal moskeeën zullen terugdringen. Eindelijk rechters die aandacht hebben voor slachtoffers i.p.v. daders. Zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Partijen die luisteren naar het volk.
Na 64 jaren geloof ik allang niet meer in dit soort sprookjes.
Ik wel.. kijk eens naar Hongarije, Oostenrijk, Polen etc. Daar gaat het de goede kant op! Maar daar gingen mensen stemmen op de goede partijen!
Lieverd, ik woon zelf in Polen.
Als er een land is waar de politiek zijn volk continu in de maling neemt is het dit land.
Polen houdt de mosliminvasie in ieder geval buiten de deur!
Het mag nog net wel volgens mij en blijf het ook vooral doen!! Waardeer ik zeer, de goede info is moeilijk te vinden.
Op welke manier de nieuwe crisis zal starten weet niemand, maar dat hij binnen afzienbare tijd eraan zit te komen lijkt inmiddels meer dan duidelijk.
Ach DrM maak je niet druk. De volgende financiele crisis kan mogelijkerwijs voortvloeien uit het te veel geleende dollar en/of euro geld door de turkse economie. Alhoewel ik ook in het nieuws lees dat erdogan en dus de turkse staat dit soort leningen laat omwisselen in lira’s. Aangezien de staatsschuld van turkije niet zo hoog is, ik geloof iets van 30 % van het BBP, kan de turkse overheid deze crisis prima aan.
Ik verwacht dat de volgende financiele crisis en dus euro crisis uit italiaanse hoek gaat komen. Ik weet niet of het nog mag met het hedendaagse internet maar hieronder een linkje:
https://www.ad.nl/buitenland/eu-spoorde-italie-meerdere-keren-aan-te-investeren-in-weg-en-spoor~a398310f/
Dit linkje verteld iets over de italiaanse mentaliteit. Gisteren las ik in de krant dat vertegenwoordigers van de italiaanse overheid naar brussel wezen i.v.m. het snelwegongeluk in Genova. Het achterstallig onderhoud zou komen door de strikte begrotingsregels die brussel italie heeft opgelegd. Terwijl dit linkje verteld dat de eu juist italie heeft aangespoord om iets aan de infrastructuur te doen. Brussel geeft bij deze aansporing zelfs een geldbedrag….!
Ik moest daarbij denken aan een forumbezoeker van biflatie die een aantal jaren gelden een linkje gaf van een krantenbericht uit de jaren 90, toen frits bolkesteijn nog eu-commissaris was, dat de eu enkele miljoenen beschikbaar stelde aan griekenland om een onroerend goed database op te zetten.
Zeg maar net zoals de eu onlangs geld beschikbaar heeft gesteld aan italie om te besteden aan haar infrastructuur.
Toen de grexit en de bijbehorende eurocrisis in het nieuws kwam vanaf 2010, bleek dat ondanks de miljoenen euros van eu en dus bolkestein die hele onroerendgoed database niet opgezet was. Waar zijn die miljoenen in godsnaam gebleven…?
Wat heeft italie gedaan met de 2,5 miljard euro uit de structuurfondsen tussen 2014 en 2020…?
Echter er is nog een punt waarom ik denk dat we naar financiele crisis en eurocrisis 1.1 gaan (lehmanbrothers 08 was 1.0). Ondanks de extreem lage rente weigert italie zijn economie te hervormen. Ik lees af en toe de column van willem vermeend en rick van der ploeg in de telegraaf. En rick van der ploeg claimde in een van deze columns in italie gestudeerd te hebben en kon vermelden dat de hervormingen die nederland doorvoerde in de jaren 80 van de 20e eeuw in italie nog altijd niet zijn doorgevoerd.
Nu weet ik niet zo heel van die hervormingen van de jaren 80. Maar ik weet wel iets van de hervormingen van de jaren 90. PTT werd KPN en ging van een staatsbedrijf naar een beursgenoteerd bedrijf.
Italie loopt dus 40 jaar achter met haar economie en de groeicijfers laten dit zien.
https://www.youtube.com/watch?v=yDkS3VTsaoY