De netto long positie op goudfutures die de Amerikaanse grootbanken aanhouden, is tussen 3 september en 1 oktober gestegen met 13.101 contracten naar 58.007. Deze gegevens worden door de CFTC bijgehouden in de Bank Participation Reports. We hebben er hieronder een grafiek van gemaakt. Het is de op één na grootste netto long positie die de 3 tot 5 grootste Amerikaanse banken hebben aangehouden sinds ze afgelopen juni voor het eerst netto long gingen op goudfutures. Het is dus duidelijk dat de Amerikaanse grootbanken een stijging van de goudprijs verwachten. De maand augustus was tot nu toe het record met bijna 60.000 futures netto long goud. De CFTC maakt de namen van de banken niet kenbaar, maar te denken valt aan banken als J.P. Morgan, Goldman Sachs en Citigroup.
Klik hier voor een grotere weergave
Van netto short naar netto long
Dat de Amerikaanse grootbanken zich positioneren voor een stijging van de goudprijs is opvallend te noemen omdat deze banken vrijwel altijd netto short zijn. Tijdens de vorige grote correctie van de goudprijs in 2008 waren de banken maar heel voorzichtig netto long (niet zichtbaar in de grafiek). Deze keer zijn de banken behoorlijk vastberaden in hun positionering, want gedurende de correctie in september en oktober hebben ze zowel hun longpositie vergroot als hun shortpositie verkleind. Ook zijn Amerikaanse banken de afgelopen jaren niet zo hevig netto long geweest als de afgelopen paar maanden.
Banken verwachten stijging goudprijs
Dit kan niets anders betekenen dan dat de grotere en waarschijnlijk ook de best geïnformeerde handelaren zich opmaken voor een stijging van de goudprijs. Het zou kunnen betkenen dat de correctie (bijna) over is. Niets is natuurlijk zeker in de financiële markten, maar deze banken zijn er natuurlijk niet om geld te verliezen. Het is zelf het geval dat JP Morgan vooralsnog geen enkele handelsdag in 2013 verlies heeft gemaakt. De longpositionering van de Amerikaanse grootbanken doet me bovendien denken aan wat Jim Sinclair een tijd geleden zei, namelijk dat “de banken binnen de kleinste tijdsduur het meeste geld zullen maken [in de goudmarkt].” Volgens Sinclair herpositioneerden Amerikaanse banken zich aan het eind van de jaren zeventig ook vlak voordat de goudprijs begon met de explosieve aanloop naar de top in 1980.
Gaat de geschiedenis zich herhalen?
Ook al zou dat in die tijd ook gebeurd zijn, dan betekent het nog niet dat het nu wederom zal gebeuren. De geschiedenis herhaalt zich nooit exact op dezelfde wijze. Toch is de longpositionering opvallend en zeker niet iets wat zomaar aan de kant geschoven kan worden. Het is namelijk lastig om bij de grootbanken een kijkje achter de schermen te krijgen. De Bank Participation Report van de CFTC biedt in ieder geval een kleine mogelijkheid, mits hetgeen vermeldt wordt ook waar is natuurlijk.
Niet alleen zij….
Zouden morgen de woorden van DRAAK hiermee te maken kunnen hebben??????mvg Marcel
Gewoon geduld. Vroeg of laat zal blijken dat de economie niet stand kan houden zonder meer schulden. Dat plafonds moeten worden verhoogd, dat centrale banken nog meer gaan stimuleren, dat geld steeds minder waard wordt. Dat weten die banken natuurlijk ook. Doe er uw voordeel mee.
Zeker Simon.
Eerst gaan de big banks hun short posities afbouwen.
Daarna kan een stijging plaatsvinden op grond van vraag en aanbod.