Uit cijfers van het Amerikaans ministerie van Handel bleek deze week dat het handelstekort van de Verenigde Staten in mei 2010 is opgelopen tot 42,3 miljard dollar. Dit is het hoogste niveau in de afgelopen 19 maanden en een stijging van een kleine 5% ten opzichte van de maand april. Analisten hadden een tekort van 38,9 miljard verwacht, 4,3 miljard minder dan het daadwerkelijke tekort.
De export in de Verenigde Staten steeg met 2,4% tot zo’n 152,2 miljard dollar. De import steeg 2,9% tot 194,5 miljard dollar. Het tekort met China liep op tot zo’n 22 miljard dollar, dit is 52% van het gehele Amerikaanse handelstekort. Op maandbasis steeg het tekort in de handel met China met 11,5%.
Het tekort steeg voornamelijk door de lage koers van de yuan (en dus door de sterke concurrentiepositie van China), ondanks dat de spilkoers van de yuan ten opzichte van de dollar is aangepast. Veel landen en voornamelijk Amerika, willen dat China de Yuan laat appreciëren ten opzichte van de andere valuta. Door de relatieve lage Chinese munt kan China goedkoop exporteren. De Chinese centrale bank heeft aangegeven dat een appreciatie van de yuan momenteel geen concrete noodzaak is.
Ook het Amerikaanse tekort met andere landen steeg. Met een andere grote handelspartner van de VS steeg het tekort zelf tot het hoogste punt in de afgelopen 24 maanden. Het tekort met Mexico steeg van 5,33 miljard dollar in april naar 6,15 miljard in mei. Het Amerikaanse tekort van de eurozone steeg tot 5,2 miljard dollar. Ook de eurozone heeft te maken met een handelstekort, al is dit tekort nog lang niet zo groot als het tekort van Amerika. Uit cijfers van Eurostat bleek dat de het tekort in de eurozone echter wel is gestegen. Het tekort op de handelsbalans van de eurozone kwam in mei uit op 3,4 mljard euro. Dit is een verschil van een kleine 40 miljard in vergelijking met de Verenigde Staten, de grootste economie van de wereld. In april 2010 had de eurozone nog een handelsoverschot van 300 miljoen euro.