Zie hieronder een grafiek van de ontwikkeling van de Amerikaanse huizenprijzen. Wordt gemeten door middel van de Case Shiller Index (PDF alert). Dit is de huizenprijsindex van S&P. De gemiddelde prijs van een Amerikaans huis (althans, de gemiddelde prijs van de huizen in tien Amerikaanse steden) is in april 2013 met 11,6% op jaarbasis gestegen. Dit ondanks de stijgende rente en duurder wordende hypotheken. Ook het aantal verkochte woningen in Amerika nam toe.
Stijgingen van meer dan 20%
In Atlanta, Las Vegas, Phoenix and San Francisco stijgen de huizenprijzen zelfs met meer dan 20% op jaarbasis. In Las Vegas stijgen de huizenprijzen momenteel het snelst, namelijk met 23,9%. Niet zo gek overigens, want de prijs van een gemiddeld huis in Las Vegas daalde in de afgelopen 5 jaar met ruim 60%. Waar dit gaat eindigen weet niemand, wel is duidelijk dat de financiële crisis in 2007 bij de Amerikaanse huizenbubbel is begonnen.
Nederlandse huizenprijzen dalen 8,2% op jaarbasis
Waar de Amerikaanse huizenmarkt enigszins aan het herstellen is, zijn wij daar in Nederland nog even niet aan toe. In mei 2013 daalde de waarde van een gemiddelde Nederlands huis met 8,2% op jaarbasis. Ten opzichte van augustus 2008, toen de Nederlandse huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de gemiddelde prijsdaling nu 20,5%. In de eerste vijf maanden van 2013 wisselden 37.977 woningen van eigenaar. Dat is 10,4% minder dan in dezelfde periode een jaar geleden.
Zit onze CBS hier ook al ?
De rente in de US is sinds begin mei aan het stijgen en leidt nu al tot ’t vastlopen van iig refinancings.
De housing market in de US gaat stagneren en waarschijnlijk terugvallen. Daarbij moet er hogere rente worden betaald voor hypotheken waardoor andere consumptie afneemt.
De Fed zal daarom money out of nothing blijven sproeien want een democratie inclusief haar overheid is niet bestand tegen grootschalige terugval. Zachte heelmeesters maken zeer stinkende wonden, dat wel.
Got gold? Or perhaps even better, got silver? Maar ja, wie wil dat gehate, natuurlijke, time tested, onafhankelijke spul nu hebben in een “1984” society?
Rob,
de hypotheek rente is juist hystorisch laag in de VS omdat de FED de huizenmarkt hiermee stimuleert.
PLus in de VS hebben ze de harde klappen wel gehad op de huizenmarkt.
Dat de FED dit niet kan blijven doen is wel duidelijk.
De rente is historisch gezien laag, zoveel is wel duidelijk, alleen deze is wel aan het stijgen sinds mei van dit jaar. En kleine stijgingen hebben grote consequenties in deze momenteel zeer kwetsbare markt. Refi’s bv. lopen nu al vast.
Je hebt niks aan gefragmenteerde vergelijkingen van vijf of tien jaar geleden.
Het ‘nieuwe leven’ schijnt vooral te worden veroorzaakt door de huisjesmelkers, Beleggers die door het lage prijsniveau aangelokt, hele huizenblokken opkopen en tegen woekertarieven verhuren aan voormalige eigenaars.
Precies, nieuwe terreurgroep.
En dit is hoe we dus met elkaar om gaan…
http://trends.knack.be/economie/nieuws/finance/ierland-in-shock-over-bankiers-die-lachen-met-eigen-bankroet/article-4000337262016.htm
Het wordt alleen maar erger.
1 ding weet ik wel. Voormalige huurhuizen in een dure gemeente in Noord Holland werden in de begin jaren 90 aangeboden voor zo rond de 165.000 GULDEN. (75.000 EURO) aan de huurder. Sommige buurtbewoners hadden destijds minachtend gereageerd: “Waar halen ze het lef vandaan !” In de piektijden hadden deze huizen een prijs van zo rond de 320.000 EURO. Nu staan ze lang te koop voor een prijs van rond de 280.000 EURO. Lijkt mij dat er nog best wat vanaf kan.
Ik heb net nog even het 4e filmpje van het ‘Hoe durven ze’ biflatie artikel bekeken. Hierin wordt verteld dat die Duitsers welliswaar een laag werkeloosheidscijfer hebben maar dat er 7 miljoen Duitsers werken die echt voor een appel en een ei moeten werken met een mini-job. Hierin verdienen ze zo rond de 400 Euro per maand. Als je er al een 2e of een 3e mini-job bij weet te vinden dan verdien je misschien 800, 1200 Euro.
Een verschijnsel dat je ook steeds meer in Nederland ziet verschijnen.
Dit moet toch ook z’n weerslag kennen op de hypotheekmarkt ? In Duitsland zijn ze dus al een stapje verder in dit slavensysteem, dus dit moet in de Duitse economie al duidelijk te meten kunnen zijn.
Gaat hier ook gebeuren, R.
Kan iemand mij adviseren of het nu verstandig om mijn hypotheekrente vast te zetten voor een bepaalde tijd gezien de crisis en alles wat nog komen gaat? Mijn hypotheek rente is nog variabel.
Zal de rente gaan stijgen en misschien wel heel veel of juist niet?
Dit blijft een lastige afweging. Ik hou het zelf scherp in de gaten en ING heeft vandaag bijv haar rentes verhoogd (10 jaars rente bij >80% marktwaarde van 4,9% naar 5,05% dus +0,15%).
Ik neem aan dat je Euribor + opslag hebt en dan is het afhankelijk van het verschil.
Als je vast wil zetten doe het dan voor een langere termijn, +10 jaar.
Is moeilijk te zeggen. Als je spaarhypotheek hebt en je hebt al 10+jr 100% gespaard dan doet rentestijgingen niet zo heel veel meer. Als onze Stef hetzelfde zou doen met huizenbezitters als met huurders dan zou ik mijn huis uit moeten en verplicht een villa moeten kopen (huis boven alles niet waar), ik ben een scheefkoper. Dus rentestijgingen is geen probleem voor me. Heb uitgerekend dat als korte rente stijgt naar 8%(!) dan betaal ik E118,- netto meer per maand (na mijn RVP van 10jr tegen 4,9% had ik 31,2k in mijn spaarpolis) obv 100% spaarhypotheek van 212k. Over 3jr is dat nog maar E63,-, ervan uitgaande dat ik elk jaar (zoals nu) tegen 2.6% kan vastzetten voor 1jr (Rabo). De rente dempende werking van een spaarhypotheek wordt steeds groter naar het einde toe.
Bijkomend voordeel van je spaarhypotheek kort vastzetten is, althans in mijn geval, kostenpercentage neemt af van 11% naar 6%. Plus leuk voor de overheid dat ik minder renteaftrek van ze vraag.
En je spaart veel sneller op korte termijn, handig met dalende huizenprijzen en als je wilt gaan verhuizen.