Nog 6 dagen! …en het is opnieuw van dat: in Philadelphia zijn hevige rellen uitgebroken over weer een zwarte man die neergeschoten is door politie eergisteren op 26 oktober 2020. Jawel, hij had een mes vast en kwam ondanks waarschuwingen op de ordediensten af. Maar diende hij daarvoor zeven keer beschoten te worden? Leren ze op de politieschool niet gericht vuren, in de benen bijvoorbeeld? Waarom moest de 27jarige Walter Wallace Jr. beslist sterven? Zijn familie beweert dat de man mentale problemen had. De tegenstellingen tussen rassen zijn dermate opgelopen, de sfeer in zovele Amerikaanse steden is ongelofelijk verhit. Het wantrouwen en de vijandigheid is haast voelbaar. En niemand die de gemoederen nog kan bedaren. Later op de dag werd een vrouwelijke politieofficier aangereden. Minstens 30 politiemensen werden in het ziekenhuis opgenomen na een tweede nacht van oproer, plunderen en projectielen gooien. Het mag duidelijk zijn dat een deel van de zwarte bevolking politie ziet als de vijand.
Ondankbare baan
Het is een ondankbare en gevaarlijke baan geworden, politieman/vrouw in de VS. We denken niet dat veel jonge kinderen, gevraagd naar wat ze later willen worden, nog voor ´politieagent´ kiezen. President Donald Trump trekt ondertussen alle registers open met een zoveelste verkiezingsrallly. O.i. in een ultieme poging om temidden van een land in oproer alsnog opnieuw verkozen te raken. Waarom ik persoonlijk denk dat dit niet gaat lukken, de hoofdreden? Omdat er tevelen van de 330 miljoen Amerikanen heel ontevreden zijn. Omdat ze ervaren dat de grote problemen die hen direct aangaan, niet of niet afdoende aangepakt worden. Racisme en achtergesteldheid van een deel van de gekleurde bevolking. Toenemende armoede, toenemend druggebruik, toenemend geweld, en natuurlijk de COVID-19/Coronacrisis. In de week tot 27 oktober 2020 werd op dit laatste vlak weer een nieuw nationaal record of eerder dieptepunt bereikt met 500.000 nieuwe besmettingen. Dat zijn er in totaal nu meer dan 9 miljoen, en meer dan 230.000 overledenen. Donald: misschien toch maar beter iedereen tenminste aangeraden een mondkapje te dragen?
De carrieremakers
Net op televisie gezien, een bevestiging door een journalist ter plaatse van wat we gisteren poneerden op Biflatie. Dit zijn geen verkiezingen, een stem uitbrengen voor Donald Trump of voor Joe Biden. Maar een verkiezing voor of tegen Donald Trump. Wat ook veelzeggend is. Het is geen positieve keuze die Amerikanen kunnen maken in die zin. Een bewuste keuze van ´kijk: ik vind dat Joe Biden een goede president voor de Verenigde Staten wordt om die en die redenen´. Maar een negatieve in de zin van: alles of iedereen is beter dan four more years. We gaan Donald Trumps schouders niet beladen met alle zonden van de wereld. De man is ook maar een carrierist, heeft precies gedaan wat zijn vader Fred hem geleerd heeft. Blijven gaan, je door niets laten tegenhouden, trek je niets aan van anderen, vooral niet zwichten voor kritiek of luisteren naar anderen maar ervoor gáán. Hij heeft een van de hoogste maatschappelijke posities ter wereld bereikt, alleen wil hij dit nog eens vier jaar lang overdoen. Macht hebben, een immense macht en invloed zelfs kunnen uitoefenen, het appeleert blijkbaar enorm. Nog in een docu gezien op televisie over hoe het er in het Witte Huis, in de kring rond de president aan toe gaat. De indruk die gegeven werd is die van allemáál carrieristen. Allemaal bezig in het gevlei te komen bij de Commander in Chief. En als de dood om een misstap te begaan. Want dan blijkt de deur naar buiten die kring van macht plots heel dichtbij. Dan vraag je je af: wie is er eigenlijk bezig met het land zelf, de financieel-economische toestand, het welzijn en de gezondheid van de Amerikaanse burger…