Nog 38 dagen! Is de uitdrukking ´in brand staan´ of ´in de fik staan´? In ieder geval klopt de titel van De Jensen Show taalgewijs niet. Nou ja, als de vlag de lading maar ongeveer dekt zeker? Tegenwoordig laten we jongeren afstuderen die weinig (Hollandse, Belgische,…) kaas van taal- en letterkunde hebben gegeten. Eenvoudig gezegd: de jeugd van tegenwoordig kan niet meer schrijven. Ook niet meer rekenen trouwens (uit het hoofd). Er kan véél tegenwoordig op het gebied van taal, maar dat is vandaag niet het onderwerp. Brand, in brand staan, daarover gaat het nu, en de focus ligt daarbij op de Onverenigde Staten. Waar brandt het zoal en waarom?

We hebben het dan niet over de bosbranden in Californië. Dat is een jaarlijks terugkerend natuurfenomeen. Dat echter naar verluid wordt verergerd door de klimaatverandering. Hogere temperaturen, minder sneeuwval, het droge seizoen dat almaar droger wordt en langer aanhoudt. Hierdoor duurt de gevaarlijke periode voor bosbranden daar wel 75 dagen langer dan voorheen. Maar we hebben het vandaag over een ander soort branden. Het laatste issue, de recentste brandende kwestie in de VS is nog steeds extreem politiegeweld, gekoppeld aan openlijk of latent racisme. De Zaak Breonna Taylor.

´The grand jury decided to indict on relatively minor charges just one out of three white police officers who barged into the 26-year-old African American medical worker’s apartment in March, during an investigation not directly involving her, and killed her in a hail of bullets.´ Ook hier weer geen veroordeling van blanke politiemensen, behalve dan één officer: ´The one police officer to be indicted, Brett Hankison, was charged with wanton endangerment, not for the killing of Taylor but for firing recklessly when he was still outside the apartment and causing bullets to penetrate into neighbors’ apartments, putting them at risk.´ Dat een andere buurman, een zwarte dan, eveneens groot gevaar liep in de kogelregen, wordt niet vernoemd. Slechts de aanklacht in verband met de blanke buren is behandeld. Kunnen we ons voorstellen hoe diep die tegenstelling blank-zwart wel gaat…?! Elke zaak of kwestie, issue, wordt anno 2020 onder de microscoop gelegd. Wordt deze of gene bevoordeeld/benadeeld? Moeten de Verenigde Staten heel het twijfelachtige verleden oprakelen van de zwarte slaven op de zuidelijke plantages? Twijfelachtig schrijven we, maar zowat alle naties hebben boter op het hoofd hoor! Beetje rare uitdrukking maar u begrijpt wel wat ik bedoel. De tijd van de kolonieën is geen periode om op enigerlei wijze fier op te zijn. Voor geen enkel land. Dit was dan wel geïnstitutionaliseerd racisme en dat is het ergste soort. Maar ook sommige gekleurden discrimineren nog tot op de dag van vandaag hoor! Kijk hoe in een van de dichtstbevolkte landen ter wereld, India, wordt neergekeken op het eigen volk, wanneer dat een tintje donkerder is dan de hoogste kaste.

Vrede, rust, heling, verzoening

Persoonlijk denk ik dat een soort nationale verzoening aan de orde is en dringend ook. Waar ieder zijn en haar grieven kan uiten, om dan het verleden ten grave te dragen. Plechtig en officieel. Met de nodige aanpassingen in wetgeving, gedrag en benoeming van overheidsbeamten. En komt dit niet van de top, van de president en zijn entourage uit, dan zal dit vanuit de buik van het volk geëist worden. Of het geweld op straat zal nooit meer eindigen. Waar is de moreel hoogstaande, krachtige figuur, die voor verzoening, unificatie gaat zorgen? No way dat ´t Trump is, en met Biden is er tenminste een kans op. Het extreme straatgeweld anno 2020 in de States kan tegen een herverkiezing van de zittende president werken, maar ook in zijn voordeel. Doordat de doorsnee Amerikaan, wanneer die aan de controverse geen deel neemt, gewoon naar vrede en rust snakt. Naar veiligheid ook. Joe Sixpack die zijn kinderen veilig naar school wil brengen. Die zijn winkeltje wil openhouden zonder dat de ruiten sneuvelen door straatgeweld. Mrs Average American die niet getroffen wil worden door al dan niet gericht geweervuur. Dan zou er een roep naar nog strenger justitieel optreden kunnen komen. Een smeekbede misschien zelfs naar Donald Trump gericht in de zin van: pak dit geweld harder aan. 

Coaching gevraagd

In de campagne van beide kandidaten houden de makers van de televisiespots zich niet in. Het is de perceptie die telt, de one-liners, de indruk die wordt gewekt. Was het ooit anders? Ik denk het niet, maar telkens wordt de Amerikaanse mediastrijd harder en extremer. Bijna om te lachen, maar dan niet echt, is een bepaalde tv-spot van het Trump kamp. Ook veroorzaakte die bij ondergetekende een kleine schok van ongeloof. Mijn mond viel haast open toen ik hem bekeek. Kort verteld: er worden beelden van extreem straatgeweld, oproer en vandalisme alom getoond. Waarbij een stem zegt: onder Joe Biden zal het alle dagen zo zijn. Woorden van die trant. Kun je dát geloven, beste lezer? De durf, het lef, en hoe de zaken compleet omgekeerd worden? Dus: dat geweld en die oproer en de protesten vonden en vinden plaats onder het bewind van president Trump. Maar het zal dan alle dagen meer van dat worden – onder president Biden?! Je moet maar durven, zeg ik dan… Daarvoor heb ik persoonlijk ook wat schrik: dat Donald Joe zal overbluffen. De leiding van het gesprek nemen, met verbaal geweld. Het komt allemaal neer op misschien enkele woorden, een zin, een gebaar of blik hoor. Wil het Biden kamp bewerkstelligen dat Joe een grote kans maakt om verkozen te worden, zal het hem moeten coachen tot in het extreme. Want dit wordt vast ook de belangrijkste dag in diens leven. Hij is al niet van de vlotste praters. En extreem, dominerend verbaal geweld vanwege Trump zou hem in een hoek kunnen drijven. Fingers crossed.

Iedereen (on)gewapend!

Het zoveelste (zwarte) slachtoffer dan in de confrontatie tussen blank en gekleurd Amerika. Van nutteloos en gratuit geweld. Soms van participanten, soms treft het ook onschuldige bijstaanders. Mannen, vrouwen, kinderen ook. In-triest, en zoveel zou al opgelost of sterk verminderd worden als niet iedereen daar gewapend zou rondlopen. Maar ohwee – ga nooit een Amerikaanse verkiezing in als tegenstander van het recht om een wapen te bezitten! Je maakt anno 2020 nog steeds geen kans. Ze zien dat in die contreien inderdaad als een recht, terwijl het van een Europees standpunt eerder voor onveiligheid zorgt. In plaats van veiligheid, zoals veel Amerikanen dat beschouwen. De denkwijze is dan: als ik tegenover een crimineel, gewelddadig, fysiek agressief iemand sta, moet ik me kunnen verdedigen. Dus zo geredeneerd – krom natuurlijk maar wat doe je ´r aan? – moet er altijd en overal nog méér bewapening zijn of komen. Zo stelde president Trump na de zoveelste mass shooting op een school voor ook de leraren te bewapenen. Om maar te zeggen…

Toonzetting

Dinsdag 29 september 2020 is een belangrijke dag in de verkiezingstrijd tussen Republikein Donald Trump en Democraat Joe Biden. Ze ontmoeten elkaar in real time, live, om te debatteren. Dat is dan om 9 p.m. EST, 9 uur ´s avonds lokale tijd vanuit Case Western Reserve University and Cleveland Clinic in Cleveland, Ohio. In Nederland wordt dat dan 3 uur ´s nachts. We kunnen ons niet voorstellen hoeveel miljoen Amerikanen en niet-Amerikanen wel voor hun treurbuis (Komrij) of terreurbuis (JvBuuren) zullen zitten. Er hangt ook zoveel van af voor de aanhangers van beiden. Zeg maar voor heel de wereld in de praktijk. Dit soort van de hoogste politieke posities is werkelijk richting-bepalend. Zij zetten de toon. Wordt het opnieuw vier jaar lang een en al confrontatie, verbaal geweld? Of zal het eerder een periode van unificatie worden, van trachten samen te werken, een gemeenschappelijke grond te zoeken en vinden. Voor debat, nationaal en internationaal. We zullen het in ieder geval merken, ze zullen het zien… 

Harris versus Pence

Wat we al zeker zullen zien is genoemd eerste live debat van drie in totaal. Want er volgen er nog twee tussen Biden en Trump, op 15 en 22 oktober aanstaande. Wat ook bijzonder interessant zal zijn is idem dito tussen de beide kandidaten voor het vice-presidentschap. Donald Trump koos als zogenaamde running mate Mike Pence, die dan eveneens een tweede termijn aanvat. Terwijl indien Biden de nieuwe president wordt, hij Kamala Harris als vice-president meeneemt. Dit debat vindt plaats op 7 oktober 2020, dus we hebben als kijker elke week wel wat om naar uit te kijken. Het was bijzonder verstandig van Joe Biden om ten eerste een vrouw te kiezen als mogelijke vice-president. Ten tweede is mevrouw Harris een gekleurde dame. En ten derde lijkt het geen katje om zonder de spreekwoordelijke handschoenen aan te pakken. Kamala Harris is 55 jaar oud, advocate en openbaar aanklager van haar geboortestaat Californië (tot 2017). Groot van gestalte is ze niet (1.57 m.), maar wat wel groot is? Haar uitstraling. Het is een dame die haar standpunten vurig verdedigt. Die lijkt te geloven in wat ze doet en waar ze voor staat. Links kun je haar niet echt noemen, dat is: wel naar Amerikaanse normen maar niet naar Europese. Hoewel ze vaak kritiek uit op president Trumps beleid, sprak ze hem bijvoorbeeld niet tegen toen de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem openging. Tevens verdedigde ze meermaals de doodstraf. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: