Vandaag! Het is 3 november 2020 en Amerika kiest een president voor de periode 2021 tot 2024. Wordt het dezelfde – four more years van Donald Trump? Weer contestatie, segregatie, tegenstellingen; nog grotere chaos en verdeeldheid misschien in de samenleving-die-geen-samen-leving-meer-is. Of ´and now fore something completely different´om het met Monty Python te zeggen. Vier jaar van hereniging, van rust onder de rassen, van genezing misschien zowel van de interne, inherente ziekten van de VS als van Corona, dat van buitenaf kwam. De naam van ondergetekende is van Buuren en niet Somberman, maar toch vrees ik voor een opleving van geweld en chaos tussen beide kampen. Van officiële kant deelt men deze voorgevoelens blijkbaar want de National Guard is uitgezonden naar diverse plaatsen en steden.

Kampen die kampen

Want ze zijn tot kampen verworden, de massa´s die opgefokt van agressiviteit en frustratie achter Trump en achter Biden staan. Elk aan deze of gene kant van de barricade, het gezond verstand dat hen scheidt en onmogelijk nog verenigt. Er wordt immers niet meer naar de ander, het andere kamp, de andere kant geluisterd. Zullen zij hun kandidaat met kracht en niet enkel verbaal geweld verdedigen, zou hij verliezen? De uitslag bevechten, contesteren? Hun woede en nog grotere frustratie afreageren op auto´s, winkels, ordediensten ook?

Armed and dangerous

Denk eraan dat nogal wat van hen gewapend zijn, een recht dat ze met hun leven ook verdedigen zullen als het moet. Neem de Amerikaan zijn wapen niet af of…? Of wat – dat er anders minder ongelukken met wapens in de handen van kinderen zouden gebeuren? Minder pubers die in scholen klasgenoten en leraars doden? Minder huishoudelijk en burengeweld? Minder halve garen, gestoorden en fanatici die gewapend dood en verderf zaaien? Minder werknemers die ontslagen worden en met oorlogstuig terug naar de werkplek keren om wraak te nemen voor echt of vermeend onrecht? Ja dát kunnen we natuurlijk niet maken, daar zal de NRA, National Riffle Association wel een stokje voor steken. 

Hard tegen hard

Protestdemonstraties, gewelddadigheden van beide kampen (meerdere kampen!) vis a vis de anderen? Er valt met enige reden voor te vrezen ook, voor wie eerder dergelijke confrontaties onder ogen kreef. Van Proud Boys tegen Black Lives Matter. Extreem links dat de lijfelijke confrontatie aangaat met extreem rechts. Het oproer-maken-om-oproer-te-maken ook door opportunisten die plunderen en brandstichten, telkens een zwarte het leven laat door extreem politiegeweld. Iets wat wel elke week lijkt te gebeuren. Zie hier enkele recente voorbeelden:   

Tweede Burgeroorlog?

De Onverenigde Staten anno november 2020 zijn als een kruitvat. De lont kan op elk moment worden aangestoken door eender welke partij van gewapende ´supporters´ die de komende verkiezingsuitslag niet zint. Wanneer partijen in de ruime zin van het woord niet meer met elkaar communiceren, rest nog slechts de taal van het geweld. Van de vuisten, de baseball bats en zelfs de revolvers. Waarbij geweld nog meer geweld oproept en een dodelijke spiraal iederéén hierbij betrekt. Indien van voldoende omvang met betrokkenheid van diverse lagen van de bevolking, en indien dit zich voordoet op verschillende plaatsen? Dan is het niet overdreven van een burgeroorlog te spreken. Dat zou dan de tweede op Amerikaans grondgebied worden.

Amerikaanse burgeroorlog

De eerste burgeroorlog, American Civil War, ook wel War between the States genoemd, was precies dat. Ook vier jaar lang, van 1861 tot 1865. Van staten voor de afschaffing van de slavernij, in het Noorden, tegen Zuidelijke staten die de status quo – de slavernij van zwarten – met geweld wilden behouden. Het recht zegevierde toen, met de officiële afschaffing van deze onmenselijke en dan nog geïnstitutionaliseerde verkrachting van een volk. In 1865 dan wel op schrift en officieel bij wet afgeschaft, zijn gekleurde burgers er nog honderd jaar lang als tweederangsburgers beschouwd in de praktijk. Zelfs tot op heden, in zekere blanke kringen, en laat dit nu de diepere oorzaak zijn van het rassengeweld anno 2020. Eerder waren er onder veel meer de Rodney King Riots in Los Angeles in 1992. De volledige lijst van rassenrellen is ellenlang en vindt u op blackpast.org. Zo tezamen gezien, alle rellen en opstanden en chaos, is het rassengeweld eigenlijk terug van nooit weggeweest. 

Wanneer kent de wereld de uitslag?

Er kan vast nog een staartje komen of zeg maar staart, aan eender welke verkiezingsuitslag vandaag. Deze kan eventueel ook wettelijk worden bevochten, tot in het Hooggerechtshof. Waar de Republikeinen dankzij de benoeming van de ultraconservatieve Amy Coney Barrett op voordracht van Donald Trump zojuist een meerderheid vormen. Of wanneer ergens de uitslag heel nipt is voor deze of gene, kunnen hertellingen geëist worden. Een en ander kan ook langer gerekt worden dan verwacht, met in verschillende staten nog stemmen die binnenkomen tot dagen na 3 november. In ieder geval is de verwachte opkomst van kiezers er groot, groter dan bij vorige verkiezingen. Wel 97 miljoen Amerikanen hebben hun stem reeds uitgebracht.

You´ve got mail

Een groot deel van deze stemmen is uitgebracht per post. President Trump wees er meermaals op dat dit fraude, onnauwkeurigheid en vergissingen in de hand kan werken. Hij verplichtte trouwens eerder de nationale post (onder leiding van een Democraat) om stringente besparingen door te voeren. Demorgen.be: ´Hoewel hij stemmen via de post met zijn besparingen niet heeft kunnen vermijden, heeft Trump toch zijn doel bereikt: verwarring en angst zaaien. Door de vraag over frauduleuze verkiezingen te stellen, is het stemproces opnieuw verdacht gemaakt. Daarbij hoopt Trump kiezers, voornamelijk mensen van lagere klassen of met een andere achtergrond, af te schrikken om te stemmen. Is dat niet voldoende, dan kan hij de verwarring gebruiken om bij een verlies hertellingen te eisen.´ 

Massale opkomst van kiezers

Een heel grote opkomst van kiezers, wat door de meeste commentatoren gezien wordt als positief voor Joe Biden. Al is diens ruime voorsprong in de polls van 7 tot 8 procent op Trump in meerdere swingstaten teruggevallen tot één of nauwelijks twee procent. Swingstaten, tot wel zes zijn er so, zijn dan degene waarvan nog ongeweten is hoe de inwoners zullen stemmen. Democratisch – blauw; of rood – Republikeins. Het zal hoedanook spannend worden, met hoogstwaarschijnlijk een heel nipte overwinning voor ofwel Trump, ofwel Biden. De recentste polls op 3 november 2020:

Biflatie is paraat

Ondergetekende zal proberen heel de komende nacht op te blijven, wakker. Omdat Noord-Amerika in een andere tijdzone dan Europa ligt, lopen wij hier 6 uur achter. Resultaten die plaatselijk om tien uur ´s avonds al bepalend kunnen zijn, komen in ons land pas om vier uur vannacht binnen. Ik wil er geen seconde van missen. Waarom? Omdat ik gééf om de wereld, de aarde, de mensen, de natuur, de dieren. Omdat ik liever niet zie dat er naar olie en gas geboord gaat worden in Alaska. Omdat ik de onderwaterfauna, grotendeels beschermd door oud-president Barack Obama, koester. En die bescherming teniet wordt gedaan. Omdat 20 miljoen Amerikanen, oud en jong, hun ziekteverzekering zullen verliezen ingeval van four more years. Omdat ik de heilige grond van de oorspronkelijke bevolking, de Indianen, wel gerespecteerd wil zien. In plaats van met de voeten getreden door een onmens dat er doorheen banjert, al gesticulerend. Met maar één echt doel voor ogen. Niet MAGA, Make America Great Again, want dat is maar voor de show, andermans oog. Het is eerder voor MTEG, Make Trump Even Greater. Het is de presidential reality show en die ziet hij liefst nog vier jaar langer duren.

Ver-van-mijn-bed-show of…?

Persoonlijk zullen wij Nederlanders er geen boterham minder om eten, wie ook de volgende Amerikaanse president wordt straks. Maar het is engagement, empathie en een diepe wens voor vrede en voorspoed tussen volkeren, nationaal en internationaal, dat me in deze drijft. Schrijven over deze presidentsverkiezingen vanaf september 2020 was een opdracht, of eerder een vriendelijke vraag van de eigenaar van Biflatie of ik dit zag zitten. In ieder geval iets waar ik heel graag op ben ingegaan. Ondanks nogal wat protest van sommigen onder onze lezers, die openlijk voor Donald Trump supporteren. Ieder zijn en haar mening, ieder zijn meug. Durfden in de Amerikaanse polls tot einde 2016 nog velen niet openlijk uitkomen dat ze pro Trump waren, maar stemden ze vervolgens wel op hem? Dan is het anno 2020 helemaal salonfähig om voorstander te zijn van de man en zijn rechtse ideeën en (wan)daden.

LIVE Presidentsverkiezingen

Het zij zo. Maar ondergetekende zal tot zijn laatste snik hardheid, verdeeldheid, onrecht en egoïsme blijven bekampen. Geweldloos natuurlijk, met de pen, of beter: middels een toetsenbord. Het woord is immers nog al eens machtiger gebleken dan het zwaard. Laat ons in ieder geval hopen dat het gezond verstand vandaag zegeviert… U kunt het vandaag live volgen op deze site, Biflatie.nl. Klik op de link of links hieronder. Kijk en juich. Of kijk en huiver:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: