Nog 45 dagen! Met minder dan 7 weken te gaan tot november 2020, kan het aftellen tot, stilaan beginnen. Dat gaat Biflatie zo goed als dagelijks doen, of toch zeker wanneer er interessant nieuws is. Er bestaat echt een Amerikaanse site die letterlijk aftelt. Een digitale klok die op moment van schrijven toont dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november 2020 nog 45 dagen, 16 uren, 2 minuten en 4 seconden weg zijn. ‘Time until dinsdag 3 november 2020 (Washington DC, District of Columbia time)´staat er onder. De dag dat we zullen weten wie de volgende vier jaar president van de Verenigde Staten van Amerika wordt. Die ´we´ zijn dan in de eerste plaats de slordige 330 miljoen Amerikanen. Nog geen 5 procent van de mensheid en toch zo invloedrijk, vooral na W.O.II. Door de Tweede Wereldoorlog! Op economisch, politiek en ook cultureel vlak. Maar ook de rest van de wereld kijkt reikhalzend uit naar wie de volgende vier jaar het land zal besturen. Wordt het meer van hetzelfde, of in feite helemaal anders. Het zijn dan ook bijzonder tumultueuze jaren geweest, van 2017 tot einde 2020. Ondergetekende denkt dat de wereld en haar bewoners dringend aan rust toe zijn. Aan heling van geslagen wonden, fysieke en psychische. 

Nieuwe reeks

Maar of die ons ook gegund zijn, die rust en heling? En wie gaat die dan brengen? Joe of Donald? Laat ons eerst eens kijken, terugkijken, wie deze mannen eigenlijk zijn. Welk verleden ze achter hun hebben, wat ze eventueel al bewezen hebben in hun carrière. Daar gaan we het in deze nieuwe reeks over hebben. Wat hun standpunten zijn over belangrijke nationale en internationale kwesties en zo meer. Wat zijn de kansen voor elk om te winnen, hoe evolueren de polls in deze. Veel stuff dus om over te schrijven en we hopen dat e.e.a. ook voor u klaarheid brengt. Is Donald Trump inderdaad zo slecht als de meerderheid van de MSM hem afschildert? Is Joe Biden inderdaad een Sleepy Joe zoals zittend president Trump hem verwijt? (Hoe lekker bekt dat wel niet?) We beginnen met Joe Biden. Wie is hij, en wat heeft hij zoal bewerkstelligt in zijn lange politieke loopbaan.

Joe Biden

Joseph Robinette “Joe” Biden jr. is een Amerikaans politicus van de Democratische Partij. Hij was de 47e vicepresident van de Verenigde Staten van 2009 tot 2017 onder president Barack Obama en daarvoor senator voor Delaware van 1973 tot 2009, schrijft Wikipedia.org. Vice-president van de VS zijn is de beste baan ter wereld. Je wordt dik betaald en moet zo goed als niks doen. Het enige dat van je verwacht wordt is dat je de plaats van de president inneemt, wanneer die niet bij machte is de functie te vervullen. Je zit dus in de wachtkamer zogezegd, voor als men jou ooit vraagt. Als. Vice-presidenten hoor of zie je ook zelden, als ze zelf niet met iets naar buiten komen. Zelf de spotlights zoeken. Joe Biden is geboren op 20 november 1942, wat maakt dat hij in september 2020 nog 77 jaar is, en binnenkort 78. De jongste president van de VS ooit was Theodore Roosevelt met 42 jaar. De oudste persoon die ooit in het Witte Huis belandde was, is…Donald Trump. Jawel, Donald Trump was 70 toen hij in office kwam, officieel op 20 januari 2017. Indien Joe Biden verkozen wordt op 3 november 2020, zal hij de oudste president ooit worden.

Origineel of kopie?

Maar leeftijd heeft hier eigenlijk weinig mee te maken. Zo herinneren we ons toen een vorige president, ondertussen wijlen Ronald Reagan in de verkiezingscampagne tegenover zijn tegenstander stond. In een live debat, een van de verschillende die de kandidaten moeten voeren. Reagan, voormalig B-acteur (wat altijd handig is als achtergrond voor de meeste hoogste functies), was twee opeenvolgende keren president. Van 1981 tot 1989. De eerste keer stond hij tegenover de Democratische kandidaat Carter. De tweede keer, wat zijn herverkiezing zou betekenen, was dat face to face met Walter Mondale, ook van de Democraten. Het zijn de twee grootste politieke partijen in de VS, en een of meer heel kleine maken om een of andere reden nooit een kans. Makkelijk voor de kiezer zou je zeggen. Zoals wij in Nederland tegenover een veelheid van partijen staan bij elke verkiezing? Kunt u nog kiezen? Maar toch: het beperkt ook de keuze in de praktijk. Want zoals een van de grootste critici van zijn eigen land, bekroond filmmaker Michael Moore al zei: de Democraten zijn meer en meer op de Republikeien gaan lijken. En net daarin ligt hun grote fout en zwakte. Als de kiezer de keuze heeft tussen the real thing, en de wanneba, lookalike – dan kiest hij en zij voor het origineel. In dit geval werd dat de Republikein Donald Trump. Eerder dan zijn tegenstreefster van de Democraten, Hillary Clinton, in 2016.

Oud = ervaren

Maar terug even naar Ronald Reagan en de kwestie van ouderdom. Is een oude of oudere man (of vrouw) misschien minder geschikt om president te worden? Stel dat hij ziek wordt, of sterft? Die kans is theoretisch groter dan voor een jonge(re) man. Stel dat hij seniel wordt en nog een tijd president blijft, en rare beslissingen gaat nemen? Zo is geweten dat genoemde Ronnie inderdaad reeds Alzheimer had, in de laatste maanden dat hij de functie bekleedde. Het is dus niet zo ver gezocht, dat er bezwaren zouden kunnen zijn. Maar toch. Voor Ronald Reagan deerde het blijkbaar niet, want hij werd gekozen, en herkozen. Om veel later op 93-jarige leeftijd compleet seniel te overlijden. De mensen toedertijd rond hem verzekerden het Amerikaanse publiek naderhand dat geen enkele belangrijke beslissing door Reagan genomen werd tijdens zijn ziekte. Dat zullen we dan maar hopen en geloven… Tegenover wie Reagan twee keer stond toen hem het verwijt gemaakt werd te oud te zijn, weet ik niet meer. Of het was Carter, of het was Mondale. Denkelijk die laatste. Maar waar het op neer kwam: een van beiden wees dus tijdens dat live debat op de reeds hoge leeftijd van Ronald Reagan. Live, dus je kunt maar beter voorbereid zijn op alle mogelijke vragen, verwijten, kritiek, noem maar op. Nou, Ronnie wás voorbereid en hoe! Weet u wat zijn reactie was op het verwijt? Hij draaide dit ´nadeel´ om in zijn voordeel. Hij maakte van een nadeel een voordeel, door te antwoorden? ´Ik zal mijn geachte opponent nooit verwijten dat hij, zo jong zijnde, te weinig ervaring heeft´. Woorden van die strekking toch sprak hij. Te oud? Nou, dat is erváring mijnheer. Eat that! Morgen meer dus. Er is nog ontzettend veel te vertellen, te monitoren en beschouwen. Wel 45 dagen lang. Volgt u mee? Dat zullen we dan zeer appreciëren. Wordt vervolgd…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: