Het zal aan mij liggen misschien, maar ik kan het even niet meer volgen met al die maatschappelijke spanningen en tweedeling om mij heen. Corona zaait verdeeldheid binnen alle geledingen in de samenleving, mensen zijn bang om in discussie te gaan. Het politieke debat wordt met de dag heftiger. In de Tweede Kamer worden Kamerleden nu al voor een tribunaal gedaagd. Waar gaat dit heen, zo vraag ik mij af.
Economische crisis
Hier op Biflatie volgen we de (macro) economische situatie in de wereld en daarbij horen ook de (geo)politieke spanningen die een behoorlijk stempel kunnen drukken op een crisis. De repressieve overheidsmaatregelen aangaande de coronacrisis horen daar ook bij. De discussie over de invoering van de 2G-maatregel heeft flink wat stof doen opwaaien en veroorzaakt een ernstige tweedeling in onze samenleving. Ik wil daar in dit artikel niet verder op ingaan omdat ik vrees dat de goegemeente geen idee heeft wat er nog meer op ons af komt. Een economische crisis van ongekende proportie. Door veel economen al voor gewaarschuwd maar door beleggers in de wind geslagen want de beurzen staan alltime high. Nou ja, wat wil je ook als je wat pegels over hebt. Op de bank teert je geld in door negatieve rente, bankkosten en inflatie. Ik roep al vaker dat een crisis zelden alleen komt. Iedereen denkt nu dat de overheid de economische crisis veroorzaakt door corona heeft overwonnen door miljarden aan geleend geld als steunmaatregelen uit te keren en dat we voornamelijk een crisis hebben in de zorg door tekort aan personeel. In feite zijn personeelstekorten in veel meer branches een groot probleem. Het belemmert ondernemers om te investeren.
Baltic Dry Index
De grote vergrijzing gaat z’n tol eisen. Teveel senioren en te weinig junioren betekent tekorten op de arbeidsmarkt. Dat zal economische groei afremmen. Maar dat niet alleen. De record hoge schuldenberg moet afgelost worden en dat betekent dat overheden, bedrijven en particulieren met veel schulden minder uitgeven. Daarnaast speelt de coronacrisis een belangrijke rol in het afremmen van het uitgavenpatroon. Dit heeft een flinke weerslag op de wereldhandel. Dat is goed te zien op de onderstaande grafiek van de Baltic Dry Index(BDI) die een flinke daling laat zien. De BDI is de belangrijkste graadmeter voor tarieven van de bulkscheepvaart. Deze wordt dagelijks gepubliceerd door de Londense Baltic Exchange. De koers wordt samengesteld op basis van de tarieven die betaald worden om grondstoffen te vervoeren op de 25 drukst bevaren scheepvaartroutes. De Baltic Dry Index is voor economen van belang, omdat deze de wereldeconomie vrijwel direct volgt zonder politieke of andere invloed(bron: wikip.)
Wantrouwen
In de tweede grafiek zien we extreme daling van de BDI in 2008. Let op de overeenkomsten. De plotselinge daling begon toen per 1 april 2008 en zette door tot 3 november 2008. De vraag die nu rijst is hoe lang de daling deze keer zal aanhouden. De nieuwe corona-uitbraken waarbij het voornamelijk gaat om doorbraakinfecties bij gevaccineerde personen voorspellen weinig goeds. Kunnen we de vaccins nog vertrouwen? Kunnen we de overheden nog vertrouwen als het gaat om het repressieve coronabeleid? En last but not least, kunnen we de centrale banken nog vertrouwen als er opnieuw gestimuleerd moet worden om de financiële markten voor een crash te behoeden? Gaat dan opnieuw al dat geld naar Black Rock, Vanguard Group en al die schatrijke beleggers? Wordt dan de enorme inkomens- en vermogensongelijkheid nog groter? Wordt daarmee de onvrede onder de massa nog verder aangejaagd? Kortom, genoeg lastige vragen waarop ik geen bevredigend antwoord durf te geven. Ik durf wel te verklaren dat mijn vertrouwen in politiek en monetaire beleidsmakers is in ieder geval tot een nulpunt gedaald.
GW
Politici en monetaire beleidsmakers, het schuim der aarde.
En weet je wat nog het trieste van al is: Black Rock, Vanguard en consorten gebruiken uw pensioengeld om mee te speculeren en hun enorme salarissen te bekostigen.
Hoe vrot wil je het hebben.
De financiële markten (aandelen/onroerend goed/…) volgen mi helemaal niet (althans niet in die mate dat je zou denken) de BDI. Reden is vrij simpel. Economie draait op gevoel en wanneer je het gevoel heb dat het goed gaat….dan willen mensen consumeren, als je het gevoel heb dat het minder gaat…dan gaat de knip op je uitgaven.
Hoge huizenprijzen en hoge aandelenprijzen geven velen (MSM spelen belangrijke rol) het gevoel dat het goed gaat en zet dus grote groepen (bedrijven/prive) aan tot lenen/investeren & consumptie.
Stel nu dat de huizenmarkt in elkaar stuikt (wat niet vreemd zou zijn), de aandelen 50% in waarde zouden dalen, je nog steeds 0% rente krijg op je spaarrekening gekoppeld aan een inflatie van 5%…..zou je dan het gevoel hebben dat het allemaal “goed” gaat en zal je dan snel nog even een vakantie boeken of een nieuwe auto kopen….Wellicht niet.
Onze beleidsmakers zullen er dus alles aan doen om “al” die ballen in de lucht te houden en om de massa te laten consumeren. Daarom denk ik dat op termijn…onze economie niet de BDI volgt.
Als je de Baltic Dry Index wil interpreteren dan is deze link welgekomen: https://link.springer.com/article/10.1007/s13563-021-00287-y Het is ook mogelijk dat we eenzelfde scenario krijgen als in 2004-2005 waarbij de echte doorbraak nog moet komen. Maar daarna kan het weer snel naar normale gemiddelde cijfers gaan. Het feest hoeft dus niet onmiddellijk te eindigen.
De wereldwijde handel is aan het veranderen. Amerika begint zich terug te trekken uit de wereld economie en ook als agent/militair van de wereld. Hierdoor gaat er een andere balans ontstaan, waardoor nieuwe of oude regionale machten, hun invloed laten merken. Maar, er zijn ook verliezers, dat is bv. Duitsland, China, Midden-Oosten etc.
Maar, er zijn ook landen die nu hun invloed opmaken en dat zijn, Frankrijk, Turkey, Japan, Rusland, India en Argentinië.
De goederen en geldstromen zullen gaan veranderen, en de 1ste gevolgen zie je al. Heel veel landen in de wereld zijn eigenlijk exportlanden, en moeten om hun welvaart te behouden, hun productie exporteren naar rijke landen. Het land met de meeste import is Amerika. En juist Amerika gaat zich afsluiten van de wereldhandel.
De komende 5 jaar zal veel veranderen, onze handel, pensioenen, loon, groei etc zal onzeker gaan worden, als de nieuwe en opkomende regionale machten hun invloed op zee laten gelden.
Economisch gaat het prima… voor de superrijken… Wie van de werkende middenklasse is in staat om een gloednieuwe Tesla bijvoorbeeld te rijden? Toch worden ze in Nederland flink verkocht…
Grote groepen staan langs de zijlijn.. gaan nog net niet naar de voedselbanken, maar de speculanten die rijk geworden zijn van beleggingen in plaats van produceren, die hoeven de hand heus niet op de knip te houden…
Beleggers zien het zonnetje nog steeds flink schijnen. “Hun hebzucht is vele malen grote dan hun angst voor een correctie”, zei (let wel!) het opperhoofd van Goldman Sachs (FD). “Maar naar mijn ervaring duurt zoiets nooit lang”.
Bizar?
https://bit.ly/3qV3KXC
Wie bezit de wereld?
Het gezeur op de rijken is weer begonnen. Als de rijken, steeds rijker worden, en jij wordt niet rijker, dan moet je je toch afvragen wat je toch fout doet?
In plaats van zeuren, gaan eens nadenken, wat je zelf kunt doen om ook rijk te worden, of in ieder geval in een betere positie terecht te komen.
De rijken worden rijk, omdat zij assets hebben. Zij gaan eerst investeren en dan pas consumeren. Zij investeren in aandelen, onroerend goed, antiek en …. crypto’s. En in crypto’s kan iedereen in investeren, het laagdrempelig en je pakt zelf de winst.
Dus wat is de oplossing in plaats van zeuren, ga investeren in assets, los je schulden af, zorg ervoor dat je bekent raakt met mensen die dit eerder hebben gedaan en LEER ervan.
Dat is wat ik doe. Ik begrijp nu hoe de rijken, rijk worden. Vroeger zat ik ook te zeuren, maar nu niet meer.
Wanneer de financiële markten gaan instorten, zullen de torenhoge gas- en stroomprijzen dan ook fors gaan dalen? Ik mag toch hopen van wel.