Vrijdag 15 maart was de laatste dag dat Cyprioten nog geld konden ophalen bij hun eigen bank. Sindsdien is het alleen nog mogelijk te pinnen en ook daar is de maximumgrens naar beneden bijgesteld. Vanaf vandaag is het slechts nog mogelijk om maximaal €100,- uit de pinautomaat te trekken. Maandag blijven de banken dicht en met de Eurogroep nog in overleg is het maar de vraag of en welke banken er  nog open gaan dinsdagochtend. Bank holidays zijn een relatief zeldzaam verschijnsel die slechts 8 keer is voorgekomen in de historie (via finansakrobat/Nomura). Tijdens de Grote Depressie van 1933 maakten Amerikanen voor het eerst kennis met banken die voor langere tijd de deuren dicht hielden, terwijl Letland in december 2008 nog te maken had met gesloten banken.

bankholidays

10 reacties

  1. Ik zou wel eens willen weten hoe groot de kans is dat we een bankenholiday in nederland gaan krijgen. In 2008 hadden we er een kunnen hebben maar toen zijn nederlandse banken gered met staatsgeld van de nederlandse overheid en van de VS.

    Wil je uberhaupt een inschatting kunnen maken van de kans op een bankenholiday in nederland dan moet je weten wat de grootste banken op de balans hebben staan.
    ABN AMRO en Fortis en SNS zijn genationaliseerd. Dan blijven alleen ING en de Rabobank nog over.
    In het geval van de eerste drie genoemde banken als zij moeten afschrijven op schulden die niet meer terugbetaald worden en ze hebben niet voldoende eigen vermogen dan kan de nederlandse overheid dit afboeken op het belastinggeld. Maar als dit een te grote afboeking gaat worden en de dnb en de ecb kunnen en willen ook niet meer bijspringen dan laat men die banken failliet gaan.
    Nu zijn er inmiddels 1 of 2 parlementaire enquete commissies geweest ten aanzien van het bankensysteem en de kredietcrisis. Nu ben ik benieuwd of onze (in mijn ogen) niveauloze politici een juiste inschatting hebben gemaakt, (maar natuurlijk ook hebben kunnen maken, ze blijven ten slotte afhankelijk van de informatie van banken) van wat er op die balansen staat van nederlandse banken.

    Voorwaarts kameraden we moeten terug!
    Als je nu alleen al de nederlandse hypotheken neemt die in het bezit zijn van nederlandse banken. Het onroerend goed wordt minder waard. Nu weet ik niet precies hoe het bankensysteem werkt maar volgens mij kun je als bank alleen geld lenen bij de dnb of ecb als je schuldpapier hebt waarvan aannemelijk is dat het terugbetaald wordt door de betreffende particulier, bedrijf of overheid.
    Maar wat zijn de gevolgen van de dalende onroerendprijzen voor een bank?

    1. Ach je moet Willem Middelkoop toch blijvend een groot compliment geven dat hij iets zag dat vriend en vijand niet zag namelijk het simpele feit dat de eigen vermogens van banken structureel te laag zijn om te kunnen afschrijven op uitgeleend geld dat niet terugbetaald wordt.

      Hij heeft 3 boekjes geschreven over de irreeele economie en daardoor een bijdrage geleverd om de onwetendheid bij politici, burgers en bedrijfsleven te elimineren.
      En hij heeft daar ook een paar euro-knaken meeverdiend.

      Ik ben me ervan bewust dat de onwetendheid aangaande het financiele systeem bij heel veel mensen nog steeds erg groot is.
      De redenatie is zo´n beetje: Zie je wel, Cyprus is gered door de tjojka en dus blijft de euro wel voortbestaan. Ze (tjrojka) hebben altijd een oplossing.
      Dan denk ik, deze mensen hebben de crisis niet eens zien aankomen en nu beweren ze dat alles wel even zullen oplossen onder de paraplu van: ´Whatever it takes´?

      Dan zit ik me af te vragen wat die lui nu weer over het hoofd zien waarmee aandelenmarkten en burgers straks mee in de problemen komen,
      Vooralsnog zorgt men ervoor dat de irreeele economie niet failliet gaat. Dat heeft dus niks te maken met economische stimuleringsmaatregelen. Waar ik me ook van bewust ben geworden, is dat ze bij de 2e kamer echt geen flauw idee hebben hoe erg de reeele economie leidt door een krimpende irreeele economie. Vooralsnog denkt men dat het iets tijdelijks is, net zoals het vroeger was.

      Willem Middelkoop´s conclusie (dat men niet alles zou doen om de euro te laten overleven) was toch een conclusie van de oude economische realiteit.
      Valt hem dat te verwijten? Ik denk het niet. We weten niet wat voor financieel-economisch hoofdstuk we gaan schrijven na 2008. In maart 2009 heeft men de Qe 1 operatie al de grootste financieel experiment genoemd die ooit gevoerd is. Dit zei men omdat men dacht (ook oud-economisch denken) dat geld creeeren op dat niveau ongetwijfeld tot hyper-inflatie zou gaan leiden.
      Feitelijk hadden we die hyper-inflatie al gehad. En vooralsnog wordt het geld gebruikt om banken niet failliet te laten gaan. Uiteraard vloeit er nog voldoende geld naar grondstoffen en de aandelenmarkten.
      Ik denk uiteindelijk dat wel degelijk de inflatie zal aanwakkeren. Dit kan opgelost worden door de lonen weer te laten stijgen met een fors percentage. Notabene al eens voorgesteld door het IMF.
      Gaan die lonen omhoog dan zijn we automatisch te duur en gaat onze export eraan.
      Het enige dat Nederland op de been houdt is de export.

      Ik denk dat het vanaf 2008 beter was geweest om de financiele sector failliet te laten gaan. Nadeel is dan wel dat je deze sector in de geo-politieke verhoudingen dan niet meer als middel kunt inzetten om bepaalde doelen mee af te dwingen.

  2. Vannacht is deze crisis een gewone crisis geworden. Bij iedereen (behalve wellicht de Middelkoopjes van deze wereld) zal zijn doorgedrongen dat geen land de EU zal uittreden en dat de EU op bestuurlijk nivo vereend is. De democratie – het Cypriotische parlement maar straks ook andere – zijn daarbij buitenspel gezet. En dat is uitstekend nieuws voor de financiele markten die een afkeer hebben van democratie en volk. De efficientste staatsvorm is nog altijd die van de dictatuur, en economie = efficiency.

    De puzzelstukjes zijn in elkaar gevallen, de strategie is daar. De EU blijft bij elkaar. Belangrijke doorbraak vannacht, maar de democratie loopt op haar laatste schreden…

    1. Het draait alleen om macht Dave. Merkel moet wel moeilijk doen en dan uiteindelijk toch overstag gaan want ze heeft het moeilijk in haar eigen land.
      De duitsers gaan in de herfst stemmen…ben benieuwd wat daar uit gaat komen…

  3. de eu blijft bijelkaar, met een welvaartsniveau a la roemenie, met burgers die met weemoed terugdenken aan de tijd van voor de EU en de Euro, Zuid Europeanen die de duitsers haten, Duitsers die de kots hebben van zuideuropa, Europa blijft bij elkaar met een munt die niets meer waard is dan het papier waarop het gedrukt is = wc-papier

    Dit noemt men sinds de klassieke oudeheid een pyrrusoverwinning

  4. Ik sluit me aan bij Dave. Eurogroep zegt: het betreft hier een herstructurering van banken, en geen belasting op tegoeden; toestemming parlement is DUS niet nodig……

    Fascisme biflaten!

  5. Er zijn wel meer bank holidays geweest. Vorig jaar nog bij de Italiaanse bank Bank Network Investments SpA (BNI) (failliet gegaan) en bij de Engelse bank RBS-NATWEST (ruim een week dicht geweest) wegens “technische fouten”.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: