Het draait helemaal in de knoop aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Niet alleen verspreidt het Coronavirus zich het snelst in de VS, d.d. 24 maart 2020. Wat tot een recessie en mogelijk een nieuwe Grote Depressie kan leiden. Ook de zogenaamde ‘reddingsplannen’ van de Federal Reserve dreigen averechts te werken. Aandelenbeleggers, nochtans van oudsher dol op gratis geld dat naar de beurzen gegooid wordt? Wanneer dat ‘oneindig’ veel betreft, verliezen ze toch het vertrouwen. Redenerend: als het zo erg gesteld is met de economie…?!

Beursduivel.be

Waar is de gids

Af en toe zullen de indexen nog wel eens opleven. Ook een comateuze patiënt beweegt wanneer je hem stroomstoten toedient. Maar opstaan, wandelen, laat staan lopen; vergeet het maar. Je kan ook geen fel in het groen noterende aandelenbeurs rechthouden. Wanneer de onderliggende economie diep in het rood gaat. Ondertussen leven de cryptobeurzen wel verder op. Cryptomunten waren wel een paar weken lang het noorden kwijt. Tal van cryptoparels verloren tot de helft van hun waarde! Moeten we de (wereld)economie volgen, dachten ze? Want die gaat bergaf, langzaam maar zeker. Of sneller dan gedacht zelfs? Of moeten we het pessimisme, de narigheid en vernieling van het Coronavirus als leidraad nemen? Want deze ziekte, epidemie, pandemie toont nog geen enkel teken van inboeten. Van onder controle raken, tenzij dan in China, Zuid-Korea en enigszins ook al in Taiwan. (We geven voor de sportliefhebbers onder u nog mee volgend breaking news; de Olympische Spelen in Japan zijn uitgesteld tot in 2021…)

De Cryptoclub

Op donderdag 19 maart j.l. ging er bij een flink aantal cryptobeleggers een lichtje branden. Hé, wij moeten helemaal niks? Niks en niemand volgen? Waarom zouden we wie of wat dan ook hoeven te volgen. Leiden is wat we moeten doen! Het voorbeeld geven, de uitweg tonen. Gidsen! Op deze live grafiek kunt u de koersbewegingen van alvast de grootste munt, bitcoin, mee volgen. Net als ons betoog hier. BTC steeg van $5100 naar $6800 op 24 uur. Dat was misschien wat té enthousiast op zo’n korte tijd. Er vonden wat winstnemingen plaats. Maandag 23 maart jl. hernam de opwaartse trend. Van $5800 ging het de volgende 24 uur naar $6600. Misschien gaat er bij meer beleggers wel zo’n licht branden in de bovenkamer. Wanneer àlles van (theoretische) waarde daalt in koers en prijs: aandelen, vastgoed, fiatgeld. Maar cryptomunten integendeel stijgen? Dan is de keuze toch snel gemaakt, zou je zeggen? Join the cryptoclub! Want het zijn nog solden, koopjes en afprijzingen in deze markt, maar niet voor lang meer (geen financieel advies uiteraard)…

Geld teveel

Maar we gingen het nog hebben over iets anders vreemds dat de Fed ongewild veroorzaakt. De Amerikaanse banken betàlen nu de Amerikaanse centrale bank! Jawel, om hun geld bij te houden. ‘US Banks Paying the FED, Short-Term Treasuries in Negative Territory‘ lezen we op Coingape.com. De bizarre situatie is als volgt. Omdat de yield, de rente negatief is geworden en deze banken de grootste houders zijn van deze waarden. Omdat die banken hun cash nergens anders kwijt kunnen. Omdat al het andere van beleggingen veel te riskant is geworden. Daarom betalen ze nog liever de centrale bank dan het risico te lopen hun liquide middelen kwijt te raken. Hoe gek kun je ’t verzinnen… En het komt allemaal door excessive krediet. Teveel geld in een economie heeft altijd rare, ongewenste gevolgen.

Coingape nog: ‘”Why? Because if you have a lot of money, you have nowhere to store it right now. Bank accounts are generally only insured for up to $250k. You can’t store it in equity (or most of other assets) because all of their values are tanking. It shows no faith in the current market.”

“Basically people are so terrified to hold securities in the short term that they’d rather lose (very little) money rather than to risk losing it in literally anything else.”’

(Geen) vertrouwen

Buiten beleggers die vertrouwen behoeven in de economie, hebben àlle burgers nood aan een heel ander soort vertrouwen. Namelijk: in hun leiders. O.i. hebben Nederlanders, Europeanen en Aziaten al zeker geen reden tot het vertrouwen opzeggen in hun bestuurders. Dat toch al in verband met hoe het Coronavirus hier wordt aangepakt. Al had men in sommige Europese landen toch iets sneller en beter voorbereid kunnen reageren. We wisten of konden toch vermoeden dat het virus onze kant zou opkomen. Eindelijk heeft ook premier Johnson van het VK tot een lockdown besloten sinds dinsdag 24 maart 2020. Maar Amerikanen dan? Die hebben wel reden tot klagen. Hun ‘Commander in Chief’, president Trump, heeft véél te lang gewacht om het land voor te bereiden op wat er overduidelijk aankwam. Het wordt hem hoe langer hoe meer kwalijk genomen het Coronavirus sinds begin 2020 niet ernstig te nemen. Vervolgens beging Trump nog een aantal flaters door foute informatie mee te geven aan het Amerikaanse volk. Dat moet allemaal heel ernstig genomen worden. Stop deze kritiek niet ook onder de noemer van ‘Trump bashing’, beste lezer. Want het is Amerikaanse kritiek, niet door ondergetekende geuit. En zoals een van deze video’s getiteld is: ‘When Trump lies, people die’…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: