Woensdag 29 februari 2012 hebben banken in totaal 529,531 miljard euro opgehaald bij de Europese Centrale Bank. De tweede ronde van de Long Term Refinancing Operation (LTRO2) zorgde ervoor dat banken opnieuw tegen het ultra lage tarief van 1% konden lenen voor een periode van drie jaar. In twee maanden tijd heeft de ECB via LTRO ruim één biljoen (dus 1000 miljard) euro in het bankenstelsel gepompt, waardoor de kans op een kredietcrisis volgens de Europese Centrale Bank verder afneemt.
In totaal waren 800 banken verantwoordelijk voor het ophalen van het enorme bedrag bij de ECB. De verwachting is dat banken meer zullen gaan uitlenen aan bedrijven, particulieren en overheden. Het gemiddelde dat door banken werd opgehaald ligt met 661 miljoen euro per bank een stuk lager dan tijdens de eerste operatie waar het gemiddelde bedrag nog op 935,4 miljoen euro per bank uitkwam. Wel moet daarbij worden vermeld dat er tijdens de tweeede ronde meer banken waren die geld ontvingen van de ECB.
Volgens analisten is de hoogte van het bedrag een goed teken voor de financiële markten aangezien banken zeker een gedeelte zullen gebruiken om bijvoorbeeld risicovolle staatsobligaties te kopen. Na de eerste ronde LTRO daaldendde rentes van Spaanse en Italiaanse richting de 5%. Toch zijn niet alle analisten even blij. Zo beargumenteert Steen Jakobsen van Saxo Bank dat men eerst goed dient te kijken naar de periferische landen Spanje, Italië en Portugal. Mochten de banken daar namelijk voor meer dan 45% van het totaal verantwoordelijk voor zijn, dan kan dit worden gezien als een teken van een verdere kapitaalstroom uit deze landen.
Daarnaast zijn banken nu effectief gekapitaliseerd tot 2014. Banken hebben zich nu voor heel 2012 gefinancierd. Daarnaast deden ze dit ook voor 72% van het totale uitstaande bedrag in 2013, aldus Goldman Sachs. De vraag blijft echter wat banken in de tussentijd zullen doen met het geld dat ze via de LTRO hebben verkregen. Na de vorige ronde, waarin 489 miljard euro werd geleend, werd bijna het gehele bedrag geparkeerd bij de ECB. Ook twijfelt de markt of dit de laatste ronde van de zogenaamde ‘backdoor QE’ is. Bronnen vertellen echter aan Reuters dat de ECB hier zeer terughoudend mee zal zijn, dit is een signaal aan de Europese overheden zodat die beter hun best zullen doen om de schuldencrisis aan te pakken.
Toch is niet iedereen overtuigd. Zo geeft een rapport van kredietbeoordelaar Standard & Poors aan dat de laatste actie van de ECB Europa slechts tijdelijk effect heeft. In vergelijking met andere regio’s zijn Europese banken nog steeds ondergekapitaliseerd waardoor het proces van ‘deleveraging’ verder zal gaan. Ook zullen banken verder reserves moeten opbouwen voor verwachte verliezen zolang de economische groei in de eurozone uitblijft.
Ruben van der Gun
Op naar het tweede biljoentje !
“aangezien banken zeker een gedeelte zullen gebruiken om bijvoorbeeld risicovolle staatsobligaties te kopen. Na de eerste ronde LTRO daaldendde rentes van Spaanse en Italiaanse richting de 5%.”
Als landen wat makkelijker kunnen lenen, zullen ze ‘noodzakelijke hervormingen’ voor zich uit schuiven.
Men blijft zich richten op groei.
De grondstofprijzen zullen verder stijgen.