Veel partijen wereldwijd moeten fors afschrijven op de staatsobligaties van Griekenland. De waarde van de staatsobligaties, van het nog steeds in nood verkerende Europese land, zijn in de afgelopen maanden significant gedaald. Zo heeft ING al 310 miljoen euro moeten afschrijven op Griekse staatsobligaties, moest de Rabobank €104 miljoen euro afboeken en leed SNS zo’n €8 miljoen euro verlies op het schuldpapier. En dan te bedenken dat ING nu nog voor 11,1 miljard euro aan Spaanse, Italiaanse, Portugese en Griekse staatsobligaties in bezit heeft. Gevaarlijke bezittingen in deze economische tijd.
Het Griekse schuldpapier doet niet alleen Nederlandse banken pijn. Wereldwijd worden er in de financiële sector forse verliezen geleden door de Griekse staatspapiertjes. De Griekse Alpha Bank leed een verlies van maar liefst 538,6 miljoen euro in de eerst zes maanden van 2011 door de beleggingen in de staatsobligaties. De Alpha Bank maakte maandag bekend dat het door de aanhoudende problemen zal moeten fuseren met de Griekse Eurobank. Ook in Cyprus komen de banken in problemen door Griekenland.
De drie grootste banken van Cyprus zijn Bank of Cyprus, Marfin Popular Bank en Hellenic Bank. Deze banken kwamen vandaag (woensdag 31 augustus 2011) met cijfers naar buiten. De grootste van de drie is de Bank of Cyprus. Deze bank leed in de eerste helft van 2011 een verlies van 112 miljoen euro. Het verlies van de Marfin Popular Bank kwam uit op bijna 197 miljoen euro in de eerste twee kwartalen van 2011 en Hellenics Bank leed een verlies van 36 miljoen euro. De voornaamste oorzaak van de verliezen was de waardedaling van de Griekse staatsobligaties.
De Cypriotische banken hebben een totaal van 5 miljard euro aan Griekse staatspapier in de boeken staan. De Amerikaanse kredietbeoordelaars Fitch en S&P verlaagde in augustus de kredietwaardigheid van Cyprus, ondanks de nieuwe bezuinigingsmaatregelen van de Cypriotische overheid. De kans is aanwezig dat Cyprus ook een beroep moet doen op het Europese noodfonds. Lees ook: Bank of Cyprus warns of ‘immediate threat’ of country being forced to seek emergency funding
Koen Dil
Normaal gesproken zit de elite altijd in een win-win situatie. Je neemt wat risico, heb je goed gegokt dan vul je je zakken, heb je verkeerd gegokt dan leg je het (uiteindelijk) bij de belasting betaler neer. Tenzij de boel deze keer zo hard klapt dat ze het misschien zelf ook een keer gaan voelen…
Blijf weg bij SNS, ING. Ook rabobank is onzeker, die zitten vol in de neergaande huizenmarkt.
ABN zal profiteren van de voortdurende banken crisis. Bij nieuwe bankruns zullen zij het geld incasseren.
Is de ASN-bank een bank die wel te vertrouwen is, of zitten daar ook graaiers? Anders zou ik van de ING-bank kunnen overstappen naar de ASN-bank.
@M lol ASN is een volledig dochter van SNS, de meest rotte bank die we in dit land hebben…
als men dan toch zo graag bij een “duurzame” bank (imo hetzelfde als gezonde mcdonalds maaltijd maar dat terzijde) kijk dan eens naar de triodos bank… die zijn naar mijn weten nog wel onafhankelijk…
Verder snap ik de discussie niet zo, ik neem toch aan dat als je +1 ton bezit dat je dit niet meer op een bank hebt staan nu, voor de rest geldt bij elke bank dat de staat garandeert… Hoe zij dit gaat doen is een tweede maar zou bv ING gaan dan neemt de staat haar over hoe dan ook… Gaat ING dan gaan de anderen uiteindelijk ook en voordat ING gaat zijn de franse banken al gegaan, dus u begrijpt mij al… de graaiers stoten op het laatst de lege banken af (nadat hun kapitaal veilig is gesteld) en zadelen de overheden op met de restanten… Aangezien landen ook niet (veel) meer kunnen lenen zal er moeten worden afgeschreven… reken maar dat jij met je 8000 euro deposito rekening achteraan mag sluiten in de rij met schuldeisers…
Dus niet speculeren over wie er gaat, ophalen dat geld omzetten in goud of zilver, en achterover gaan zitten en kijken wat er gebeurd… veel beter voor je nachtrust zoals Han al eerder terecht opmerkte!
Hier een voorbeeld over hoe corrupt het er nog steeds aan toe gaat.
http://www.z24.nl/economie/artikel_235406.z24/Goldman_geeft_advies__zo_verdien_je_aan_eurocrash.html
Als je dit artikel gelezen heb dan besef je eens te meer hoe kansloos het huidige financiële systeem is.
Vroeger (voor 2000) gingen bankiers voor dit soort zaken de bak in. Denk maar aan Nick Leason die de Bearingsbank met illegale speculaties om zeep hielp.
Tegenwoordig kunnen zonder probleem hele landen economisch om zeep gebracht worden. Vroeg of laat komt er natuurlijk een ‘bijltjesdag’. Maar dat gebeurt pas als de bevolking de gevolgen hiervan echt goed in hun portemonnee voelen.
Ik denk dat we vooral in Amerika nog gekke dingen zullen zien.