De Spaanse overheid wilde woensdag 4 april in totaal 3,5 miljard euro ophalen, maar uiteindelijk kon Spanje slechts 2,59 miljard euro aan staatspapiertjes slijten. Staatsleningen met een looptijd van 3,4 en 8 jaar moesten tegen forse hogere rentes worden afgesloten. Als gevolg hiervan schoot de rente op de benchmark, de 10-jarige staatsobligatie, ook omhoog. Niet alleen Spanje, maar ook Italië en Frankrijk hebben te maken met oplopende rentes. Het ziet er naar uit dat de effecten van de 2 rondes LTRO’s uitgewerkt zijn. De rente op de Spaanse 10 years noteerde donderdag boven de 5,80%, de Italiaanse rente steeg tot boven de 5,5% en de rente van de Franse obligaties bereikte de 3%.
AEX is jaarwinst weer kwijt
Terwijl de AEX-index rond half maart YTD (Year To Date) nog een winst noteerde van ruim 7,5%, is de grootste beursindex van Nederland die winst afgelopen week alweer in zijn geheel kwijtgeraakt. Vorige week verloor de AEX ruim 4%, woensdag 4 april sloot de index 2,5% in de min en donderdag 5 april stond er na een wisselvallige beursdag een klein plusje (0,3%) op de borden. Er zijn meerdere redenen voor de daling van de aandelenkoersen. Zo wees de Federal Reserve dinsdag 3 april een nieuwe stimuleringsronde van de hand, terwijl woensdag 4 april vooral in het teken stond van een grote Spaanse obligatieveiling. Daarnaast bleek dat de industriële productie in Duitsland sterker dan verwacht was gedaald. Op maandbasis daalde de productie van onze oosterburen met 1,3%, terwijl men uitging van slechts 0,5% krimp.
Zwitserse frank onder druk
Donderdag 5 april heeft de Zwitserse centrale bank, SNB, voor het eerst sinds lange tijd moeten ingrijpen op de valutamarkt. De koers van de Zwitserse Frank mag volgens de SNB niet onder de 1,20 per euro komen. Vanochtend dook de koers voor het eerst sinds de aankondiging van de harde vloer echter onder de EUR/CHF €1,20. Geruchten gingen dan ook dat technische problemen bij de centrale bank ervoor zorgden dat de koers van de frank tijdelijk op €1,1997 noteerde. Met de problemen opgelost kon de SNB echter gewoon weer de koers devalueren door verder te gaan met ongelimiteerd Zwitserse franks te verkopen.
Centrale banken handhaven rentetarieven
Zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als de Bank of England (BoE) hebben hun belangrijkste beleidsrente ongewijzigd gelaten. De ECB maakte woensdag bekend dat het belangrijkste rentetarief zal worden gehandhaafd op 1,0%. Onder meer de tegenvallende groei in de eurozone was een belangrijke reden om de rente niet te verhogen. De BoE maakte donderdag 5 april bekend dat het zijn belangrijkste rentetarief op slechts 0,5% zal houden. Dit enorm lage tarief blijft hiermee voor de 37e maand op rij ongewijzigd. Daarnaast zullen de Britten eveneens doorgaan met hun eigen kwantitatieve verruimingpakket (QE) van 325 miljard pond. Veel ogen zullen echter gericht zijn op volgende maand wanneer het pakket op is en er besloten moet worden of men door zal gaan met het aankopen van eigen staatsobligaties.
Quote of the day: ‘De eerste les in economie gaat over schaarste: Er is nooit genoeg van iets om iedereen tevreden te stellen die het goed wilt. De eerste les in politiek is het negeren van de eerste les in economie‘ – Thomas Sowell -, Schrijver en Econoom (1930)